. .. .. .. .. .. .
. .

veterníky - RECEPT 57463

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 124928 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)


veterníky


[ recept č. 57463 zo dňa  ]


POTREBNÉ PRÍSADY

Na prípravu odpaľovaného cesta budeme potrebovať: 250 ml vody, štipka soli, 100 g masla alebo rastlinného tuku, 150 g hladkej múky, 4 vajíčka. Na prípravu vanilkového krému budeme potrebovať: 1 zlatý klas, 300 ml plnotučného mlieka, 1 balíček vanilkového cukru, 3 PL kr. cukru. Ďalej budeme potrebovať: šľahačku, svetlú polevu od Dr. Oetker.

POSTUP PRÍPRAVY

POSTUP:

Do hrnca odmeriame vodu, pridáme soľ, maslo alebo rastlinný tuk a necháme zovrieť. Len čo voda začne vrieť, vsypeme hladkú múku, ihneď zmiernime oheň a dôkladne miešame, aby sa nevytvorili hrčky.

Na veľmi miernom ohni a za stáleho miešania cesto krátko paríme. Správne sparené cesto poznáme podľa toho, že sa začne oddeľovať od dna a stien nádoby, je pevné a lesklé. Opaľované cesto preložíme do studenej misy, miešame a spracúvame, kým čiastočne nevychladne.

Do cesta postupne zapracujeme jedno vajce po druhom a každé s cestom dôkladne spojíme, kým pridáme ďalšie. Hotové odpaľované cesto musí byť husté, hladké a lesklé.

Plech potrieme tukom alebo vystelieme papierom na pečenie, nakreslíme si na ňom za pomoci pohára a ceruzky orientačné krúžka a cukrárskym vrecúškom naň striekame kolieska.

Plech vložíme do dobre rozohriatej rúry na 200-220 stupňov. Rýchlym zohriatím sa v ceste vytvorí para, ktorá pečivo nafúkne. Prvých 7 minút nesmieme rúru otvárať, aby sme neporušili narastanie cesta, inak by veterníky zostali tvrdé a nízke. Po uplynutí 7 minút teplotu mierne stíšime, cca na 180 stupňov a pečieme dovtedy, kým nebudeme mať pekné zlatisté sfarbenie pečiva.

Keď vidíme, že pečivo nám dostalo krásnu farbu, rúru vypneme a mierne pootvoríme dvierka. Veterníky nevyberáme! Necháme ich takto v polootvorenej rúre postáť 10 minút.

Po uplynutí 10 minút, veterníky vyberieme, ešte horúce ich prekrojíme. Plniť ich môžeme až po dôkladnom vychladnutí.



Z mlieka, cukrov a zlatého klasu si uvaríme hustý krém, ktorý tiež necháme mierne vychladnúť.



Vyšľahame si šľahačku a dáme ju do chladničky vychladiť. Vychladnuté veterníky môžeme plniť. Najskôr vanilkovým krémom.



Potom šľahačkou.



Prikryjeme ich a polejeme pripravenou polevou podľa návodu.



Dobrú chuť!
<< medové rezy | veterníky | žerbo >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu