Rozália M. (machoviatko) ID 56609 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 97 návštěvníkov)
VETERNÍKY - MRAKY
[ recept č. 32664 zo dňa 11.10.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
cesto: 15 Dg hladká múka 00 ,12 Dg Palmarín, 2,5 dl vody, štipka soli ,4 vajcia.Karamelová plnka: 9 dl mlieka ,3 zlaté klasy, 25 dg kryštál. cukor, 25 Dg Hera , 2. plnka: 3 šľahačky ,3 stužovače, 1 vanilka + troška ml. cukru, poleva: 10 dg kryštál. cukor + 4 PL mlieka, ml. cukor podľa potreby, čokoláda
POSTUP PRÍPRAVY
Vodu s tukom a troškou soli dáme zovrieť a vsypeme múku. Dobre zmiešame a ešte na miernom ohni miešame, aby sa nám hmota čo najlepšie spojila. Správne má mať lesk a na spodu kastróla by mal byť taký biely povlak z toho cesta. Vtedy cesto odstavíme a necháme chvíľu ochladnúť. Do mierne vychladnutého zašľaháme postupne po jednom vajcia. Cesto rozdelíme na dve časti a dáme na vymastený a vodou pokropený plech. (ja pred pečením cesto pokropím vodou). Nedávame cesto po celom plechu, ale tak 1 cm od okrajov, lebo cesto sa pri pečení roztiahne. Pečieme prvých 10 min. pri teplote 230°C a potom tiež asi toľko pri 150°C, doružova, cesto musí byť prepečené-ľahké.Karamelová plnka: upáliť cukor, zaliať asi 2 dl mlieka, nechať rozvariť a potom vliať do pripravenej druhej nádoby, kde už máme rozmiešaný zlatý klas so zvyškom mlieka.Uvarí sa puding a po vychladnutí sa vyšľahá s Herou. Touto plnkou natrieme prvý korpus, na to šľahačky, druhý korpus a polevu. Vrch ešte pokropím rumom, aby to pekne voňalo. POZNÁMKA: vrchný plát si vždy pokrájam dopredu, a potom ukladám navrch, potom už len prerežiem spodný plát |
Celkom: 21 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
Katarína V. (jablcko111) ID 244533 (10.4.2019, 11:53) |
Dobrý deň, akú šľahačku ste použili, čerstvú? A dali by sa pláty upiecť napríklad aj deň vopred? Skúšali ste to tak niekto? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (7.5.2015, 11:13) |
Dnes ho už idem večer urobi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana R. (laila) ID 4261, mimibazar.sk/laila (28.4.2015, 21:46) |
uuuzasny ....len tu slintam hned by som sa don pustila...hned zajtra idem vyskusat ...mnaaaam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (11.11.2014, 12:47) |
 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Rozália M. (machoviatko) ID 56609 (9.11.2014, 14:54) |
V piatok som piekla obľúbený veterník našej rodiny, na oslavu narodenín sestrinho vnuka. Len sa zaprášilo, z tohto cesta robím aj klasické veterníky. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (12.5.2014, 20:58) |
kolačik som ešte nerobila, ale vyzera velmi dobre,  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana G. (beaja) ID 157746 (29.6.2011, 8:42) |
ahoj je to vyborný kolácik, ja ho robievam, volam ho veľhory  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Hana Š. (sisi4) ID 15032 (29.6.2011, 7:48) |
Prosim ta, aky velky plech mas? Ja som ho vcera robila, ale uvedena davka mi stacila len na 1 plat cesta (roztlacala/roztahovala som ho stierkou - neviem, aku konzistenciu ma mat), nevadi Plnka je vynikajuca  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Rozália M. (machoviatko) ID 56609 (20.9.2011, 8:16) |
Hanka, prepáč, ale nesledovala som odkazy na moje recepty, a až teraz vidím dotaz , možno skúsiš piecť ešte raz. Cesto je skôr tuhšie ako redšie, ja ho rozťahujem mokrými rukami alebo tiež ako Ty stierkou ,ktorú priebežne namáčam vo vode(ľahšie sa cesto roztiera) podľa toho, čím sa mi v tom momente lepšie robí ( veľa raz sa vraciam z jednej strany na druhú, kým som spokojná) a čo je dôležité, cesto sa rozťahuje v tenkej vrstve, ako píšem asi 1 cm od krajov plechu. Plech mám veľký asi 38x40 z el. rúry značky MORA. Cesto na jeden plech z tejto dávky si neviem predstaviť akoby sa to prepieklo. Dúfam, že sa nevzdáš a skúsiš opäť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Hana Š. (sisi4) ID 15032 (21.9.2011, 11:40) |
nevadi Ja mam plech 29 x 37 cm a vyriesila som to tak, ze som spravila 2x cesto, prepieklo sa to celkom v pohode a ani to nebolo velmi vysoke. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Erika P. (muc) ID 20303, mimibazar.sk/muc (12.11.2010, 18:35) |
TAK TENTO ZAKUSOK SOM ROBILA A MUSIM POVEDAT, ZE BOL FAKT SUPER. PRINIESLA SOM AJ DO PRACE OKOSTOVAT A VSETCI SA ZALIZOVALI A POVEDALI, ZE CHUTOVO JE AKO VETERNIKY Z CUKRARNE. NAOZAJ SOM BOLA MILO PREKVAPENA.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Rozália M. (machoviatko) ID 56609 (15.11.2010, 10:48) |
Som rada, že chutil, aj v našej rodine všetkým chutí, aj do práce som priniesla na okoštovku(recept putoval aj kolegyniam)- ja ho pečiem už roky. Tiež ho dosť často pečiem na objednávku. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | lenka g. (paprad17) ID 80061, mimibazar.sk/paprad17 (6.11.2010, 21:41) |
VYZERA SUPER ..ALE JA TROSKU NECHAPEM , TEN VRCHNY KORPUS , PLAT SA DAVA NA TEN KOLACIK UZ UPECENY? TEDA UPECIEMEM AJ DRUHY PLAT A POTOM HO NAKRAJAM A DAM NA KOLAC?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Rozália M. (machoviatko) ID 56609 (7.11.2010, 12:59) |
Presne tak Lenka, dobre ste to pochopili. Upečiem aj ten druhý plát. Po upečení si ho pokrájam , väčšinou na 20 častí /samozrejme, je na každom, aké veľké kúsky chce mať/ a po navrstvení plnky a šľahačky kladiem navrch. Lepšie sa potom prekrajuje . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Barbora A. (anjelik828) ID 77173 (upravené 25.10.2010, 14:55) |
Ď AKUJEM za takýto skvelý receptík , urobila som ho na narodeninovú oslavu, hostia sa ho nevedeli dojesť a pobili sa o to komu koľko kúskov mám ešte zabaliť spokojnosť nesmierna  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Rozália M. (machoviatko) ID 56609 (29.10.2010, 6:41) |
Som rada, že chutilo a hostia boli spokojní.,  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Vanesa M. (Purple-girl) ID 48071 (12.10.2010, 17:10) |
Mňáááám to by som si dala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (12.10.2010, 9:02) |
tak tohto výborného koláčika sme sa nevedeli dojesť u sestry vrelo ho odporúčam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (11.10.2010, 21:24) |
poznám Je to dobrotka Mamina to robieva Ja som ešte nenabrala odvahu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Rozália M. (machoviatko) ID 56609 (12.10.2010, 7:09) |
Silvia, je to fakt dobrotka (všetci sa len tak zalizujú a mne tým len mastia bruško, že im chutí) a mne sa ešte páči (vzhľadovo) ,keď je tam veľa, veľa mrakov, lebo nie vždy sa rovnako tie hrbolce spravia. Tak veľa zdaru, až raz naberieš odvahu. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | lucia Ď. (lucka001) ID 4368 (11.10.2010, 13:15) |
dajte si hore do vyhľadávača mraky a vyhodí vám to hneď niekoľko receptov - len si vybrať... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Silvia Š. (Binderka) ID 62322 (11.10.2010, 12:49) |
Prosim pridaj receptik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Tatiana Urbanova (tanaa) ID 166427 (11.10.2010, 12:28) |
mnam super vyzera , mozem aj ja recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
ivana g. (kukuricasladka) ID 81872 (11.10.2010, 12:18) |
zdravim,poprosim recept ivanawollnerova@zoznam.sk dik |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 21 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |