veterníky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na prípravu odpaľovaného cesta budeme potrebovať: 250 ml vody, štipka soli, 100 g masla alebo rastlinného tuku, 150 g hladkej múky, 4 vajíčka. Na prípravu vanilkového krému budeme potrebovať: 1 zlatý klas, 300 ml plnotučného mlieka, 1 balíček vanilkového cukru, 3 PL kr. cukru. Ďalej budeme potrebovať: šľahačku, svetlú polevu od Dr. Oetker.

POSTUP PŘÍPRAVY

POSTUP:

Do hrnca odmeriame vodu, pridáme soľ, maslo alebo rastlinný tuk a necháme zovrieť. Len čo voda začne vrieť, vsypeme hladkú múku, ihneď zmiernime oheň a dôkladne miešame, aby sa nevytvorili hrčky.

Na veľmi miernom ohni a za stáleho miešania cesto krátko paríme. Správne sparené cesto poznáme podľa toho, že sa začne oddeľovať od dna a stien nádoby, je pevné a lesklé. Opaľované cesto preložíme do studenej misy, miešame a spracúvame, kým čiastočne nevychladne.

Do cesta postupne zapracujeme jedno vajce po druhom a každé s cestom dôkladne spojíme, kým pridáme ďalšie. Hotové odpaľované cesto musí byť husté, hladké a lesklé.

Plech potrieme tukom alebo vystelieme papierom na pečenie, nakreslíme si na ňom za pomoci pohára a ceruzky orientačné krúžka a cukrárskym vrecúškom naň striekame kolieska.

Plech vložíme do dobre rozohriatej rúry na 200-220 stupňov. Rýchlym zohriatím sa v ceste vytvorí para, ktorá pečivo nafúkne. Prvých 7 minút nesmieme rúru otvárať, aby sme neporušili narastanie cesta, inak by veterníky zostali tvrdé a nízke. Po uplynutí 7 minút teplotu mierne stíšime, cca na 180 stupňov a pečieme dovtedy, kým nebudeme mať pekné zlatisté sfarbenie pečiva.

Keď vidíme, že pečivo nám dostalo krásnu farbu, rúru vypneme a mierne pootvoríme dvierka. Veterníky nevyberáme! Necháme ich takto v polootvorenej rúre postáť 10 minút.

Po uplynutí 10 minút, veterníky vyberieme, ešte horúce ich prekrojíme. Plniť ich môžeme až po dôkladnom vychladnutí.



Z mlieka, cukrov a zlatého klasu si uvaríme hustý krém, ktorý tiež necháme mierne vychladnúť.



Vyšľahame si šľahačku a dáme ju do chladničky vychladiť. Vychladnuté veterníky môžeme plniť. Najskôr vanilkovým krémom.



Potom šľahačkou.



Prikryjeme ich a polejeme pripravenou polevou podľa návodu.



Dobrú chuť!