Eva K. (evekei) ID 31604 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 148 návštěvníkov)
Talianska kávová torta
[ recept č. 24283 zo dňa 6.3.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
KORPUS: 4 vajcia * 180g práškového cukru * 90g solamylu * 100g preosiatej polohrubej múky * 4 polievkové lyžice uvarenej kávy bez zrniečok * 1 kopcovitú polievkovú lyžicu holandského kakaa * 60g rozpusteného masla Keďže mnohým môj korpus nevyšiel tak, ako mal, prikladám link receptu na korpus od Aďky B. http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=24402&user=32431 resp. nejaký iný z jej fantastických receptov... ČEREŠŇOVÁ VRSTVA: 1 višňový kompót bez kôstok aj so šťavou (ca. 720ml) * 3 polievkové lyžice solamylu BIELA PLNKA: 125g mascarpone * 1 žĺtok * 150ml šľahačkovej smotany * 40g práškového cukru (resp. podľa vlastnej chuti) * 2 plátky želatíny * 1 polievkovú lyžicu kávového likéru TMAVÁ PLNKA: 125g mascarpone * 50g rozpustenej čokolády na varenie * 150ml šľahačkovej smotany * 1-2 vanilkové cukre * 1 polievková lyžica kávového likéru NA OZDOBU: čokoládové hoblinky * šľahačka * čokoládové kávové zrnká
POSTUP PRÍPRAVY
Naša obľúbená rodinná tortička, ktorú objavila kedysi dávno moja sestra a odvtedy sme ju už piekli veľakrát...Táto konkrétne bola pre moju maminu na narodeniny...Dávam do pozornosti predovšetkým tmavý krém - delikátny a pritom tak jednoduchý!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Najskôr si pripravíme korpus. Ako prvé si uvaríme z 2 lyžičiek kávu a necháme vychladnúť. Na prípravu cesta treba ca. 4 polievkové lyžice. (môžte si pripraviť aj viac kávy - to na pokvapkanie upečeného korpusu, ak samozrejme nepoužijete na pokvapkanie kávový likér). |
![]() |
180g preosiateho práškového cukru vymiešame elektrickým šľahačom so 4 celými vajíčkami, ktoré pridávame postupne... |
![]() |
A prilejeme kávu (mali by to byť asi 4 polievkové lyžice uvarenej kávy). |
![]() |
Zmiešame preosiatu múku, solamyl a kakao... |
![]() |
A postupne vmiešame do vyšľahaných vajíčok s cukrom a kávou. Tu už nepoužívame mixér, ale metličku a miešame pozvolna. |
![]() |
Na záver metličkou zamiešame rozpustené maslo. |
![]() |
Cesto vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy (priemer 24cm) a pečieme asi 30 min. pri teplote 175 C. Cesto treba sledovať, lebo každá rúra inak pečie a cesto nie je vhodné nechať v rúre priveľmi vysušiť - malo by byť jemné a vláčne. |
![]() |
Upečený korpus...počas pečenia môžte robiť skúšku upečenia drevenou špajlou. Keďže tortička je značne vysoká, zvyknem cesto preložiť z formy na pečenie do ráfika, aby sa dobre plnila. Ak nemáte ráfik, môžete si urobiť "nadstavbu" zo širšieho pásiku alobalu. |
![]() |
Cesto po upečení rozrežeme na 2 časti (malo by sa dať rozrezať na 3 časti, ale nie vždy sa mi to podarí:)- vtedy skladáme nasledovným spôsobom: 1. časť korpusu - višňová vrstva - 2. časť korpusu- biela plnka - 3. časť korpusu - tmavá plnka. Ja zvyknem ešte korpus hojne pokvapkať kávovým likérom alebo kávou, je potom taký super vláčny a dobre drží spolu s plnkami. |
![]() |
Na čerešňovú vrstvu si odoberieme z kompótovej šťavy ca. 4 polievkové lyžice a rozmiešame ich so solamylom. |
![]() |
Zvyšnú šťavu aj s odkôstkovanými višňami privedieme k varu a pomaly a za stáleho miešania do nej vlejeme pripravený rozmiešaný solamyl. |
![]() |
Zhustnutý kompót navrstvíme na prvú časť rozkrojeného korpusu. |
![]() |
Na prípravu bielej plnky si ako prvé namočíme 2 plátky želatíny do vody a necháme 10min. napučať. |
![]() |
Odoberieme si 50ml šľahačkovej smotany a spolu s cukrom ju vymiešame nad parou vo vodnom kúpeli. |
![]() |
A vmiešame 1 rožšľahaný žĺtok... |
![]() |
Pridáme tiež napučanú želatínu, ktorá sa nám v teplom kréme rýchlo rozpustí...A všetko spolu dobre prešľaháme metličkou. V tejto fáze nesmie byť misa nad horúcou parou. |
![]() |
Vmiešame 125g mascarpone a likér... |
![]() |
A napokon vyšľahanú šľahačku...Vzniknútý krém je skôr tekutejšej konzistencie, ale nebojte sa, on vďaka želatíne a žĺtku v chlade pekne stuhne... |
![]() |
Biely krém vylejeme na čerešňovú vrstvu a rovnomerne rozotrieme. |
![]() |
A hneď priklopíme druhou časťou korpusu... |
![]() |
Príprava tmavej plnky je veľmi jednoduchá, takže som ju už podrobne nefotila, lebo na tom sa nedá nič pokaziť: rozpustíme si 50g čokolády na varenie, keď trošku vychladne ju vmiešame do mascarpone a dobre vymiešame. Prilejeme likér a na záver do krému zľahka vmiešame vyšľahanú šľahačku s vanilkovým cukrom. |
![]() |
Tmavú plnku navrstvíme na druhú časť korpusu a krémik pekne dorovna uhladíme. Vložíme do chladničky a bohužiaľ musíme vydržať do druhého dňa:)) |
![]() |
Tortu na druhý deň ozdobíme hoblinkami čokolády, šľahačkou a podľa možnosti aj čokoládovými kávovými zrnkami alebo inými cukrárenskými ozdôbkami... |
![]() |
A tu je tortička v reze - môj kúsok, ale veru nebol posledný :))) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 75 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3, 4 ďalšie >> |
Terezka V. (Terezka71) ID 329387 (19.3.2018, 11:26) |
fajná tortička, vyskúšala som a každému chutila. Korpus sa vydaril na 1 akurát som pridala prášok do pečiva, ktorý v zozname surovín chýba..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
peter š. (ferrari2) ID 178476 (15.10.2015, 10:59) |
Zdravím vás. Rozhodol som sa že synovi urobím Taliansku tortu od vás, no odrádza ma veta- "Keďže mnohým môj korpus nevyšiel tak, ako mal, prikladám link receptu na korpus od Aďky B" ale tam nie je vôbec recept na váš korpus. Tak to nechápem naco tam je ten link. Idem robit ten povodný. Ozaj je to ťažké???? Ďakujem za odpoveď.Peter. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mariana B. (M4r1an4) ID 231952 (6.6.2014, 12:51) |
Dobry den, chcela som sa opýtať či sa dá táto torta potiahnuť aj marcipánom. Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Kristína K. (Tincek) ID 32088 (19.3.2013, 10:28) |
Idem piecť túto tortičku, moja starká je cukrárka a tvrdí, že za nevydareným korpusom bude pravdepodobne príliš silná káva... preto niekomu vyšiel a niekomu nie... takže kávu radšej slabšiu ked upeciem dám vediet ako mi vysla  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Božena F. (vec) ID 103755 (23.5.2012, 7:31) |
robila som ju v sobotu, je viac prácna ALE stojí to za to, je ozaj výborná |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (23.5.2012, 8:15) |
Tesi ma, ze aj napriek pracnosti stala za to a chutila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana K. (zuzika81) ID 179386 (17.5.2012, 9:07) |
Baby poraďte, stane sa niečo, keď do tej bielej plnky nedám ten žĺtok? Chcela by som ju vyskúšať, vyzerá perfektne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (21.5.2012, 16:39) |
Zltok nie je podmienka, kludne aj bez  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Zuzana K. (zuzika81) ID 179386 (22.5.2012, 11:22) |
Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva Š. (Evka S.) ID 157745, mimibazar.sk/evkaspan (24.3.2012, 8:08) |
Včera som ju robila druhýkrát. Je to najsamlepšia torta - spájajú sa v nej úžasné chute.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (27.4.2012, 8:44) |
Evka, vdaka za pochvalu. Som rada, ze aj tebe tato torticka sadla  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
darina g. (dupo) ID 152254 (26.10.2011, 23:12) |
mňam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina M. (matami) ID 128343 (24.10.2011, 18:16) |
Aj ja ďakujem za výborný recept ...korpus som piekla ten od Aďky, krásne sa dal rozkrojiť na tri časti ...a tie krémy, boli jedna báseň ...narodeninová maminku veľmi potešila, chutila fantasticky, riadne sme si pochutili ...zaraďujem medzi naše obľúbené  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Angelika Š. (AngelikaS) ID 7395, mimibazar.sk/angelikas (22.5.2011, 19:35) |
Evka, super tortička, úúúplne že mňam , robila som ju v piatok ako prekvapenie pre rodičov, korpusu som sa trošku obávala, ale riskla som ho a vyšiel fantasticka, na tri časti ho rozrezať som však nenašla odvahu, lebo nemám taký dlhý cukrársky nôž, ale dala som do stredu talianske piškóty namočené v káve, tá biela plnka ale vtiekla medzi piškóty s čím som nerátala, ale nevadí, aj tak to bolo famózne.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Majka B. (Majka82) ID 43088 (4.3.2011, 6:21) |
Evka, ak nemam platkovu zelatinu, ale len klasiku v prasku, ako mam postupovat???  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Magdalena M. (slniecko201) ID 25299, mimibazar.sk/slniecko201 (4.3.2011, 7:35) |
Majka, normálka ju uvar podľa návodu, odober s lyžicou a zapracuj do krému... ja som to robila tak isto....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janka M. (JANOKO) ID 87542 (22.2.2011, 14:00) |
MŇAAAAAM! Toto asi vyskúšam...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 75 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3, 4 ďalšie >> |