Talianska kávová torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KORPUS: 4 vajcia * 180g práškového cukru * 90g solamylu * 100g preosiatej polohrubej múky * 4 polievkové lyžice uvarenej kávy bez zrniečok * 1 kopcovitú polievkovú lyžicu holandského kakaa * 60g rozpusteného masla Keďže mnohým môj korpus nevyšiel tak, ako mal, prikladám link receptu na korpus od Aďky B. http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=24402&user=32431 resp. nejaký iný z jej fantastických receptov... ČEREŠŇOVÁ VRSTVA: 1 višňový kompót bez kôstok aj so šťavou (ca. 720ml) * 3 polievkové lyžice solamylu BIELA PLNKA: 125g mascarpone * 1 žĺtok * 150ml šľahačkovej smotany * 40g práškového cukru (resp. podľa vlastnej chuti) * 2 plátky želatíny * 1 polievkovú lyžicu kávového likéru TMAVÁ PLNKA: 125g mascarpone * 50g rozpustenej čokolády na varenie * 150ml šľahačkovej smotany * 1-2 vanilkové cukre * 1 polievková lyžica kávového likéru NA OZDOBU: čokoládové hoblinky * šľahačka * čokoládové kávové zrnká

POSTUP PŘÍPRAVY

Naša obľúbená rodinná tortička, ktorú objavila kedysi dávno moja sestra a odvtedy sme ju už piekli veľakrát...Táto konkrétne bola pre moju maminu na narodeniny...Dávam do pozornosti predovšetkým tmavý krém - delikátny a pritom tak jednoduchý!

Najskôr si pripravíme korpus. Ako prvé si uvaríme z 2 lyžičiek kávu a necháme vychladnúť. Na prípravu cesta treba ca. 4 polievkové lyžice. (môžte si pripraviť aj viac kávy - to na pokvapkanie upečeného korpusu, ak samozrejme nepoužijete na pokvapkanie kávový likér).
180g preosiateho práškového cukru vymiešame elektrickým šľahačom so 4 celými vajíčkami, ktoré pridávame postupne...
A prilejeme kávu (mali by to byť asi 4 polievkové lyžice uvarenej kávy).
Zmiešame preosiatu múku, solamyl a kakao...
A postupne vmiešame do vyšľahaných vajíčok s cukrom a kávou. Tu už nepoužívame mixér, ale metličku a miešame pozvolna.
Na záver metličkou zamiešame rozpustené maslo.
Cesto vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy (priemer 24cm) a pečieme asi 30 min. pri teplote 175 C. Cesto treba sledovať, lebo každá rúra inak pečie a cesto nie je vhodné nechať v rúre priveľmi vysušiť - malo by byť jemné a vláčne.
Upečený korpus...počas pečenia môžte robiť skúšku upečenia drevenou špajlou. Keďže tortička je značne vysoká, zvyknem cesto preložiť z formy na pečenie do ráfika, aby sa dobre plnila. Ak nemáte ráfik, môžete si urobiť "nadstavbu" zo širšieho pásiku alobalu.
Cesto po upečení rozrežeme na 2 časti (malo by sa dať rozrezať na 3 časti, ale nie vždy sa mi to podarí:)- vtedy skladáme nasledovným spôsobom: 1. časť korpusu - višňová vrstva - 2. časť korpusu- biela plnka - 3. časť korpusu - tmavá plnka. Ja zvyknem ešte korpus hojne pokvapkať kávovým likérom alebo kávou, je potom taký super vláčny a dobre drží spolu s plnkami.
Na čerešňovú vrstvu si odoberieme z kompótovej šťavy ca. 4 polievkové lyžice a rozmiešame ich so solamylom.
Zvyšnú šťavu aj s odkôstkovanými višňami privedieme k varu a pomaly a za stáleho miešania do nej vlejeme pripravený rozmiešaný solamyl.
Zhustnutý kompót navrstvíme na prvú časť rozkrojeného korpusu.
Na prípravu bielej plnky si ako prvé namočíme 2 plátky želatíny do vody a necháme 10min. napučať.
Odoberieme si 50ml šľahačkovej smotany a spolu s cukrom ju vymiešame nad parou vo vodnom kúpeli.
A vmiešame 1 rožšľahaný žĺtok...
Pridáme tiež napučanú želatínu, ktorá sa nám v teplom kréme rýchlo rozpustí...A všetko spolu dobre prešľaháme metličkou. V tejto fáze nesmie byť misa nad horúcou parou.
Vmiešame 125g mascarpone a likér...
A napokon vyšľahanú šľahačku...Vzniknútý krém je skôr tekutejšej konzistencie, ale nebojte sa, on vďaka želatíne a žĺtku v chlade pekne stuhne...
Biely krém vylejeme na čerešňovú vrstvu a rovnomerne rozotrieme.
A hneď priklopíme druhou časťou korpusu...
Príprava tmavej plnky je veľmi jednoduchá, takže som ju už podrobne nefotila, lebo na tom sa nedá nič pokaziť: rozpustíme si 50g čokolády na varenie, keď trošku vychladne ju vmiešame do mascarpone a dobre vymiešame. Prilejeme likér a na záver do krému zľahka vmiešame vyšľahanú šľahačku s vanilkovým cukrom.
Tmavú plnku navrstvíme na druhú časť korpusu a krémik pekne dorovna uhladíme. Vložíme do chladničky a bohužiaľ musíme vydržať do druhého dňa:))
Tortu na druhý deň ozdobíme hoblinkami čokolády, šľahačkou a podľa možnosti aj čokoládovými kávovými zrnkami alebo inými cukrárenskými ozdôbkami...
A tu je tortička v reze - môj kúsok, ale veru nebol posledný :)))