Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 81 návštěvníkov)
Božský recept na piškotové cesto
[ recept č. 18966 zo dňa 17.10.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
4 vajcia,cukor, polohrúba múka,prášok do pečiva, voda.
POSTUP PRÍPRAVY
Postup síce zvláštny, ale táto piškota bude mekunká a jemná!:) Ja robím piškotu zo 4 vajec na okruhlý plech, ale môžete spraviť aj napríklad z 8 vajec...postup je naslednovný...
Zvolíme, si z koľkých vajec chceme robiť piškotové cesto. Napr.4 vajcia. ...Celé vajíčka si odvážime....4 vajcia vážia cca 200 g.... Tak si odvážime rovnako múku a rovnako cukor. Vždy to musí byť váha vajec.
Vajíčka si oddelíme...žltky dáme do pohárika a bielka do misy, kde budeme šlahať. Ručným mixérom (šikovnejšie metličkou):) bielka vymixujeme tak , aby sme mali pocit, že to už tuhšie nebude:))))) Mne sa vždy zdalo, ako by to začínalo hrudkovatieť... za stáleho mixovania pridávame po troške cukor...ked je cukor vmiešany, dáme si zovrieť asi 2 dcl vody. Platí zásada - na 1 vajce idu 3 PL horúcej vody. Čiže ak robím piškotu zo 4 vajec, potrebujem 12 PL horúcej vody...(voda rozpustí cukor, ktorý pri pečení nezkaramelizujee a piškota je aj 3-4 dni mäkká) Vodu pridávame na etpy po 3 lyžiciach a za stáleho miešania. Gazdinky ktoré sa boja, že bielky "spľasnú" nemusia mať strach, pri postupe zistia, že tie bielky s cukrom po pridaní vody len zjemníme:) Piškotku pečieme asi 15-20 minut cca pri 200 stupňoch. Uvidíme už podľa farby:)
Po pridaní vody vmixujeme žltka, múku a prášok do pečiva. Na vymastený a hrubou múkou posypaný plech vylejeme cesto a pečieme až kým piškota nebude hnedastá!:)
TIP: ak robíte túto piškotku ako koláčik, tak pridávam aj zvyšok...
Hotové cesto si vyklopíme na veľký tanier, alebo tácku, šťavou z ovocia dobre navlhčíme, potrieme kyslastým džemom, poukladáme ovocie podľa chuti a spravíme žele podľa DR.Oetkera...Pozor, ovocie poukladajte tak, aby sa žele nevsiaklo do piškoty. Gazdinky, ktore maju doma okruhly plech na pečenie s odnímateľnou formou to môžu super využiť, nakoľko sa v tom môže piecť piškota a potom to vieme použiť ako formu,aby sa žele neroztieklo po bokoch:) Takýto plech som kúpila v telafe:)
DObrú chuť:) |
Celkom: 22 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
| Marta R. (marta6297) ID 162997 (24.8.2018, 19:46) |
...najblizsie vyskusam ! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Erika U. (carolinnee) ID 19129 (24.8.2018, 11:45) |
Naozaj bozsky !! Tak dlho som hladala recept na fakt jemnu piskotu a toto je ono ! Dakujem za recept |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Patricia P. (patra24) ID 322507 (7.10.2016, 21:48) |
Je to naozaj bozske |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarína v. (katarina1711) ID 305118 (19.10.2014, 21:33) |
Rada vyskusam,znie to tak bozsky,ale...spravne chapem,ze najprv sa miesaju bielka a za staleho mixovania tych bielok sa pridava cukor,potom voda...,mixujem dalej a pridavaju sa zltka?nerozmixujem tie bielka na povodnu vodnatu konzistenciu? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
danica s. (dadulka247) ID 228154 (6.11.2013, 14:12) |
vyskusala nsom ho a je vynikajuci |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (30.3.2013, 8:22) |
Zaujímavý postup |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| martina d. (matulaD) ID 9198, mimibazar.sk/matulad (30.3.2013, 7:37) |
Včera som robila zo zaklkadneho cesta korpus na tortu zo 4 vajičok. Super!!! Vyborne cesto, tortička sa vydarila. Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Mariana Č. (pluto13) ID 133107 (10.5.2012, 8:59) |
ahoj Lydka,môžem sa Ťa spýtať či ten PDP ide na 4 vajíčka celý?alebo záleží od počtu vajec?ďakujem vopred za odpoveď |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Sona S. (sonina22) ID 65305, mimibazar.sk/sonina22 (3.4.2012, 21:18) |
uzasny receptik naozaj dakujem uz som aj vyskusala vyborneee cesto |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Monika B. (Monullik) ID 170902 (28.3.2012, 20:08) |
aj vyskúšam práve dnes som hľadala nejaký nový piškót kujeeeeem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lenka B. (marliese) ID 117112 (28.3.2012, 19:16) |
naozaj božská odporúčam dalej |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zdenka H. (Zdenka55) ID 24381 (8.12.2010, 16:04) |
Lydka, prosím Ťa, múku tam tiež vmixuješ roborom? Alebo jemne s varechou. Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (15.5.2011, 21:59) |
píšem po roku hamba, ale predsa...áno, všetko robotom som rada, že sa tešíš a recept je naozaj skvelý....pridám aj dalšie |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Renáta L. (renatka77) ID 140438 (8.12.2010, 15:30) |
Je to skvelý recept, vyskušala som ho a zo 4 vajec som mala peknu piškotu na veľky plech. Ďakujem. Teraz to idem vyskušať aj na tortu. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (15.5.2011, 22:00) |
veľmi sa teším baby sú to recepty originál z cukrárne |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna Š. (anka2106) ID 80936 (2.1.2010, 19:15) |
skusime |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| DAGMAR K. (DADI) ID 8486, mimibazar.sk/dadi (2.1.2010, 18:42) |
Dakujem za vyborny recept,lepšiu piškótu som este nejedla. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (15.5.2011, 22:01) |
veľmi rada to počujem a pridám geniálny perník! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (22.10.2009, 21:51) |
Ja tiež vždy pečiem piškótu takýmto spôsobom, mám to od mojej svokry a tá od svojej mamy, ktorá celý život pekávala na svadby... . Múky a cukru sa dáva rovnaký počet polievkových lyžíc ako je vajec, ale keď chcem mať piškótu hustejšiu, dám viac múky aj cukru. Horúcu vodu nedávam. Piškóta je nadýchaná, rýchlo hotová a zašpiním len jednu misu... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (23.10.2009, 9:17) |
Hej, ono to tak cca výjde ked prepočítaš, koľko asi váži 1 PL napr.múky--- |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adka M. (Amaxi) ID 107825 (20.10.2009, 16:54) |
Nedá mi nezareagovať,ja týmto "obráteným" spôsobom -t.j.žltka do snehu z bielkov robím už všetky piškot.cestá, vrátane rolád/odkiaľ mám pôvodný rcp./,má to nesmiernu výhodu,vystačím si s 1 veľkou misou, kde šľahám bielka,ani nie do celkom ušľahaných postupne pridávam cukor po lyžiciach, potom po jednom lyžicou prihadzujem žltka a tekutinu-tuto vodu/ja ani nedávam vriacu/..a ak robím roládu-tak 4 vajcia, 4 PL cukru a 4 PL múky, nič viac a rolád som už narobila milion, teda asi tak..Tak odporúčam nebáť sa vyskúšať. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (23.10.2009, 9:13) |
a do rolády prášok do pečiva nedávaš? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (22.10.2009, 18:01) |
Maximálne súhlasim, každý sa čuduje nad týmto spôsobom, ale je to super. Inak, tie prisady dávam postupne ja, ale posledný krát som sa veľmi ponáhľala a len tak som to vyskúšala bachnuť naraz a všetko vyšlo ako malo |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| jana j. (Janushinka) ID 30839 (20.10.2009, 17:06) |
my tiež tak robíme... recept tuším ešte od prababičky... koľko vajec, toľko lyžíc múky a cukru... ale postup je, že žltka si vyšľaháme s cukrom do penista, pridáme múku, osobitne si vyšľaháme sneh z bielkov a ten ľahučko lyžicou primiešame do cesta.. zatiaľ nikdy táto piškóta nesklamala |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 22 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |