Božský recept na piškotové cesto

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 vajcia,cukor, polohrúba múka,prášok do pečiva, voda.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup síce zvláštny, ale táto piškota bude mekunká a jemná!:) Ja robím piškotu zo 4 vajec na okruhlý plech, ale môžete spraviť aj napríklad z 8 vajec...postup je naslednovný...


Zvolíme, si z koľkých vajec chceme robiť piškotové cesto. Napr.4 vajcia. ...Celé vajíčka si odvážime....4 vajcia vážia cca 200 g.... Tak si odvážime rovnako múku a rovnako cukor. Vždy to musí byť váha vajec.

Vajíčka si oddelíme...žltky dáme do pohárika a bielka do misy, kde budeme šlahať. Ručným mixérom (šikovnejšie metličkou):) bielka vymixujeme tak , aby sme mali pocit, že to už tuhšie nebude:))))) Mne sa vždy zdalo, ako by to začínalo hrudkovatieť... za stáleho mixovania pridávame po troške cukor...ked je cukor vmiešany, dáme si zovrieť asi 2 dcl vody. Platí zásada - na 1 vajce idu 3 PL horúcej vody. Čiže ak robím piškotu zo 4 vajec, potrebujem 12 PL horúcej vody...(voda rozpustí cukor, ktorý pri pečení nezkaramelizujee a piškota je aj 3-4 dni mäkká) Vodu pridávame na etpy po 3 lyžiciach a za stáleho miešania. Gazdinky ktoré sa boja, že bielky "spľasnú" nemusia mať strach, pri postupe zistia, že tie bielky s cukrom po pridaní vody len zjemníme:) Piškotku pečieme asi 15-20 minut cca pri 200 stupňoch. Uvidíme už podľa farby:)

Po pridaní vody vmixujeme žltka, múku a prášok do pečiva. Na vymastený a hrubou múkou posypaný plech vylejeme cesto a pečieme až kým piškota nebude hnedastá!:)

TIP: ak robíte túto piškotku ako koláčik, tak pridávam aj zvyšok...

Hotové cesto si vyklopíme na veľký tanier, alebo tácku, šťavou z ovocia dobre navlhčíme, potrieme kyslastým džemom, poukladáme ovocie podľa chuti a spravíme žele podľa DR.Oetkera...Pozor, ovocie poukladajte tak, aby sa žele nevsiaklo do piškoty. Gazdinky, ktore maju doma okruhly plech na pečenie s odnímateľnou formou to môžu super využiť, nakoľko sa v tom môže piecť piškota a potom to vieme použiť ako formu,aby sa žele neroztieklo po bokoch:) Takýto plech som kúpila v telafe:)


DObrú chuť:)