.
www.imoda.sk
objednat banner 468x60
.
. .. .. .. .. .. .
. . . .
RECEPT - *♥* Domáce pečivo (s kváskom) *♥*
NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
VEGETARIÁNSKÉ JEDLÁ
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
DOMÁCE PEKÁRNE
kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 14 návštěvníkov)


*♥* Domáce pečivo (s kváskom) *♥*
[26.7.2011]



POTREBNÉ PRÍSADY

3 dl vlažnej vody, 2 čL soli, 1 rozdrvená tabletka celaskonu, 2 čL cukru, 2PL zemiakovej kaše v prášku, 2 PL oleja, 20 dg kvásku, 10 dg ražnej múky, 10 dg celozrnnej múky, 30 dg bielej hladkej múky, 20 g čerstvých kvasníc ***** Kvások: 500 g chlebovej múky T650, 350 - 400 ml vody, 1 čL cukru, 1 čL soli, 10 g čerstvých kvasníc

POSTUP PRÍPRAVY

Čítala som, že pečivo i chleby zarobené s kváskom, sú oveľa jemnejšie a nadýchanejšie. Tak som to chcela vyskúšať. Kvitujem, že keď sa už babrem s kváskom, môžem ho využiť i viackrát. Jeho životnosť je 7 - 10 dní... umiestnený v uzavretej nádobe - v chladničke. Údajne sa dá aj zmraziť... To som ale ešte nevyskúšala.
Kvások musí stáť aspoň 12 hodín, takže ho pripravíme deň vopred. Z hore uvedených prísad na kvások vymiesime vo veľkej mise cesto a prikryté ho necháme stáť 12 hodín niekde na linke, kde nebude veľmi prekážať. Cesto najprv super vykysne, ale nevšímame si ho a potom, po tých 12 hodinách je už také spľasnuté. A také to má byť. Cesto z misy preložíme do uzatvárateľnej nádoby - mne sa zmestilo do takej plastovej nádoby od zmrzliny s objemom 1 liter.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Do pekárne dáme všetky prísady v obvyklom poradí a spustíme program "cesto". Po chvíli pridáme do nádobky i odvážený kvások a počkáme si na hotové cesto
Vyložíme ho na pomúčenú dosku
Rozkrojíme ho na 2 rovnaké časti a ručne premiesime. Jednu časť rozkrájame na asi 8 - 9 rovnakých častí a sformujeme do bochníčkov.
Druhú polovicu cesta rozvaľkáme, rozkrojíme na polovice (ja som ešte potom tie polovice rozpolila)
Cesto zrolujeme a sformujeme do valčekov, ako keď robíme knedľu.
Necháme ich postáť ( asi 20 min) zakryté utierkou
Medzitým už guľôčky trocha podrástli, takže ich môžeme prehodiť na plech s PNP ďalej od seba a vtlačíme do nich párkrát stierku, aby sme dostali tvar kaiseriek... Ja som to urobila pomocou krájača na jablká (odkukala som od Mihaelka) a plech dáme na sporák.
Zapneme si rúru, kým pečivo kysne, stačí nastaviť tak 100 - 150 stupňov, aby nám pečivko dobre rástlo
Pred pečením pečivo potrieme vajcom rozmiešaným s mliekom a posypeme
posypeme nejakými semienkami (nie je nutné) a soľou.
Upečieme asi za 20 minút
pri 200 stupňoch a s ventilátorom
Ospravedlňujem sa za kvalitu fotiek, ale vo foťáku som nemala baterky, takže som fotila mobilom. No a teda na záver - overila som a potvrdzujem, že s kváskom je pečivo jemnejšie a nadýchanejšie. Časť kvásku čaká ešte v chladničke, takže tento týždeň ešte bude mať šancu... a zvyšok skúsim aj zmraziť. No a uvidíme, čo to potom spraví? :-)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< *♥*Ľahký šalát z kuracích prsíčok*♥* | *♥* Domáce pečivo (s kváskom) *♥* | Výborný koláč so salkom :-) >>
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Soňa T. (rexo) ID 108927 (10.3.2013, 13:37)
Skúsim
ODPOVĚDĚT
kristína s. (nigina) ID 32120 (10.3.2013, 20:20)
vyskúšaj Soni a daj potom vedieť
ODPOVĚDĚT
Mária K. (Dadka) ID 61, mimibazar.sk/dadka (9.3.2013, 21:50)
Kristínka vyskúšala som tvoj receptík pečivo je velmi dobréé velmi nám chutilo akurat som znova zarobila kvások
ODPOVĚDĚT
kristína s. (nigina) ID 32120 (10.3.2013, 11:20)
Dadka, som veľmi rada že sa ti recept páči a že vám chutilo Ja ho pečiem tiež, ale občas skúšam aj iné. Mrkni (ak chceš) bagety MŇAM Peknú nedeľu
ODPOVĚDĚT
Mária K. (Dadka) ID 61, mimibazar.sk/dadka (11.3.2013, 20:53)
Kristínka tento kvások ešte kde používaš či len na tento receptík?
Na bagety mám už vytlačený recept vyskúšam tiež
ODPOVĚDĚT
kristína s. (nigina) ID 32120 (12.3.2013, 10:24)
Piekla som s ním chlieb. Ak chceš vediet viac o kvásku, mrkni aj sem http://www.wildyeastblog.com/ a k Irenke(nick Irmuska) .. na tomto linku má viac chlebov http://www.mimibazar.sk/recepty.php?user=105511 Možno to pekárčenie aj teba pochytí
ODPOVĚDĚT
Ivana K. (iwis8) ID 66169 (30.8.2011, 11:01)
Tak včera som robila zo zvyšného kvásku(bolo ho 400g, ale množstvá v recepte som dala1,5x, nie 2x), doobeda som ho vytiahla z chladničky, premiesila a nechala na linke, kým som sa dostala k tomu, aby som zamiesila aj cesto ubehlo 6 hodín. Teraz som robila z tej "ešte chlebovejšej" múky a pridala som rozmačkaný zemiak , na tú zemiakovú kašu v prášku som minule zabudla a teraz som ju aspoň nahradila, ten rozmačkaný celaskon som vynechala úplne, také dačo nemám. A musím povedať že to bolo dačo úžasne. Jemnučké ako obláčik a zároveň kôrka jemne chrumkavá. Nabudúce spojím veľkosť pečiva z prvého pokusu a cesto z druhého pokusu a to bude to pravé Naozaj som veľmi vďačná za Váš recept

Včera som dostala aj knihu na recepty a tak si tam idem rýchlo tento recept zapísať, aby som ho mala vždy nablízku. Bude mu udelené čestné prvé miesto
ODPOVĚDĚT
kristína s. (nigina) ID 32120 (30.8.2011, 17:57)
To je úplne fantastické , teším sa, že vám to tak super vyšlo Mám tu ešte zopár dákych pekárskych receptov, keď vás to tak chytilo, skúste mrknúť (bagety, žemle, chlieb, pizza atď.) Tak nech sa Vám to pečenie darí
ODPOVĚDĚT
Ivana K. (iwis8) ID 66169 (28.8.2011, 9:28)
Tak hotovo... robila som 1 dávku z čisto bielej múky chlebovej - je taká niečo medzi hladkou a polohrubou. Skúsim ešte spraviť aj z koláčovej, tá je ešte jemnejšia ako naša hladká a kúpila som ešte jeden druh chlebovej múky, kde píše že je pre ešte kyprejšiu a nadýchanejšiu chlebovú štruktúru. Tak sa ešte pohrám s múkami a uvidím. Inak cesto paráda, sa s ním veľmi dobre robilo a aj rožky po upečení mali krásnu jemnú vôňu po tom kvásku. Druhú dávku som robila z nahrubo pomletej celozrnnej múky, mala o niečo väčšie šupky ako naša grahamová múka a pridala som tam zmes semienok. Toto mi parádne vykyslo a aj mi prišlo také ľahšie ako z čisto bielej múky. Dala som ako v recepte 200 celozrnnej a 300 bielej. Celkovo som veľmi spokojná s kváskom, zvyšok sa chladí v nádobke v chladničke, si tam pomaly buble, možno dnes, ak mi vydá čas skúsim tie dva druhy múk, ktorý bude lepší (mám dosť miesta v mrazničke našťastie). až sa mi podarí stiahnuť fotky, tak pošlem, že ako sa to podarilo. Jedno je však isté, manžel bol veľmi spokojný a dcéra tiež A ja som sa konečne dokopala a kúpila si váhu
ODPOVĚDĚT
kristína s. (nigina) ID 32120 (29.8.2011, 12:55)
Tak toto je teda super! Fakt som rada, že sa vám podarilo napiecť kvalitné rožky To vyskúšanie typov múk má zmysel, potom človek vie, z akej najlepšie jednotlivé pečivká piecť. Je fajn, že máte taký výber, dá sa fajn experimentovať
Želám veľa ďalších vydarených experimentov
ODPOVĚDĚT
Lucia F. (Lucka7) ID 22900 (25.8.2011, 20:14)
ODPOVĚDĚT
Ivana K. (iwis8) ID 66169 (upraveno 25.8.2011, 16:10)
Tých 20 dkg kvásku je tak od oka asi koľko? štvrtina celkového objemu môže byť? Nemám váhu, iba takú minipidi a tam to neodvážim Rada by som to skúsila, vyzerajú veľmi chutne A ešte ma napadlo, používam iba sušené droždie, čerstvé som tu ešte nikde nestretla, a tam je dávkovanie 1 PL lyžica na cca 1/2 kg múky, čiže mám dať polovičnú dávku? 1 kocka -42g ide na kilo múky tuším?a tu je na kvások na pol kila 10g?
ODPOVĚDĚT
kristína s. (nigina) ID 32120 (25.8.2011, 16:33)
Áno, presne tak to bolo v recepte... 1 dg, čiže 10 g čerstvého droždia išlo na kvások, v ktorom bolo 50 dg múky... ale kvások si musí odstáť min. tých 12 hodín. Potom z neho odoberáš podla potreby. životnosť kvásku je vraj 7 - 10 dní (zavretý v krabičke a uložený v chladničke). Tých 20 dg bolo asi tak 1/3 celého objemu.
Budem rada, keď vyskúšate a potom mi aj poviete, ako to šlo Držím palce
ODPOVĚDĚT
Ivana K. (iwis8) ID 66169 (25.8.2011, 19:31)
Zajtra budem robiť kvások, pozajtra napečiem a potom zreferujem
ODPOVĚDĚT
alije k. (alka36) ID 79302 (13.8.2011, 15:38)
Kristinka pecivko vyzera fantasticky ...este som neskusala takto s kvaskom, ale isto vyskusam ,lebo som veelmi zvedava na tu chut...ja taketo domace pecivko milujeeeeeem
ODPOVĚDĚT
kristína s. (nigina) ID 32120 (15.8.2011, 20:04)
Ali to pečivo bolo fakt dobré, čo sa nezje hneď, dá sa zamraziť ale ja som pár kúskov nechala len tak v rúre a ráno som ho dala na 3 minuty do rozohriateho grilu a bolo skvelé ako deň predtým. Len potom sa mi ten kvások v chladničke nejak pokašľal, lebo som ho nemala dostatočne hustý a dalšie pečivko mi už tak dobre nevyšlo. Asi treba toho kvásku zarobiť menej alebo čo najskôr ho minúť. Ja som chcela piecť až po týždni a AK vyskúšaš, tak mi napíš, zaujímajú ma všetky skúsenosti Držím ti palce
ODPOVĚDĚT
denisa p. (pochyla) ID 45874 (28.7.2011, 17:47)
Kristinka, prosim Ta, aku ulohu zohrava ten celaskon? Neslo by to bez neho? dakujem a gratulujem k zlatym rucickam
ODPOVĚDĚT
kristína s. (nigina) ID 32120 (28.7.2011, 23:49)
deniska, kľudne celaskon vynechaj. v recepte bolo napísané "štipka kyseliny askorbovej" no a celaskon je k.askorbová... vysvetlené to nebolo. trocha som pátrala okolo toho a vraj sa to pridáva do pečiva a chlebov kvôli tomu, že to je antioxidant a v pečive sa vraj počas kysnutia lepšie uvolňuje lepok a lahšie kysne. no tiež by som to radaa vyskúšala aj bez neho. tak potom napíšem, či bol dáky rozdiel
ODPOVĚDĚT
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (27.7.2011, 19:02)
Kikus, vyzeraju ozaj ocarujuco
Inak, ktore sa si skorej minali doma? tie zemlicky, alebo tie dalamanky?
Ja uz robim iba take zemlicky. Ked som skusal robit take to podlhovaste pecivo, tatino sa mi na neho stazoval, ze bud sa to da krajat ako maly chlebik a musi si ich nakrajat moc Alebo, ked si to rozkrojil a naplnil ako velky rozok, ze sa mu to nepohodlne jedlo
ODPOVĚDĚT
kristína s. (nigina) ID 32120 (27.7.2011, 19:18)
Miši, to je asi jedno sú veľmi dobré, len muž ma skritizoval za tú hrubozrnnú soľ vraj mu to škrípe pod zubami
Ocina máš asi srandistu, keď ti takto hovorí
Ja som práve zmamlala jednu celú bagetku, dala som si ju prihriat na chvíľu do grilu a potom som nemohla prestať, kým som ju nespráskala. A teraz mám výčitky tak sa idem ešte trocha po .
ODPOVĚDĚT
Marta M. (marta1979) ID 104721 (27.7.2011, 12:06)
kristínka,nádhernéé pečivo
ODPOVĚDĚT
kristína s. (nigina) ID 32120 (27.7.2011, 18:13)
ďakujem , Martuška
ODPOVĚDĚT
MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (27.7.2011, 10:52)
nadhera
ODPOVĚDĚT
kristína s. (nigina) ID 32120 (27.7.2011, 11:34)
ďakujem
ODPOVĚDĚT
Irena W. (irmuska) ID 105511 (27.7.2011, 9:42)
Kristínka, ukážkové pečivo si napiekla . A kváskové len chválim, okrem toho, že je nadýchané pre mňa má aj lepšiu chuť, mňam.
ODPOVĚDĚT
kristína s. (nigina) ID 32120 (27.7.2011, 11:33)
Jejda, Irmuska, od teba to je pocta, ty si pekárka Ďakujem. Je fakt chuťovo výborné. Len ešte jedna čudná vec. Dcéra nechala jednu žemľu vonku na tanieri. Keď som to ráno našla u nej na stole, myslela som, že to bude stvrdnuté, ale na moje prekvápko,vôbec nebolo. Ešte stále sú také fajn. Normálne ma tento kvások očaril
ODPOVĚDĚT
Irena W. (irmuska) ID 105511 (27.7.2011, 11:47)
Tak to aj ja som z kvásku na ´větvi´ . Chlieb je v pohode týždeň chutný ak ho nestíhame zjesť. Pečiem ražný úplne bez droždia (skrátka robím všetko pre to, aby nebol nadýchaný ) . Ale robila som už aj vianočku a vôbec tak nevysychala ako klasická . A lievance alebo vafle sú tiež famózne.
ODPOVĚDĚT
kristína s. (nigina) ID 32120 (27.7.2011, 11:59)
Správne som pochopila, že do ražného dáš iba kvások? a múku akú, komplet iba ražnú alebo miešaš s iným druhom? (Idem k tebe do receptov pohľadať). No a s lievancami si ma prekvapila ešte viac ako s vianočkou Tak ty máš s kváskom už veľa skúseností...
ODPOVĚDĚT
Irena W. (irmuska) ID 105511 (27.7.2011, 13:10)
Do chleba teraz už iba kvások, ale zo začiatku som piekla tak, ako máš v tomto recepte kvások+droždie. Vždy to bol chutný chlieb. Myslím, že na pečivo je toto lepšia cesta, samá raž a bez droždia to by neboli žemličky ako obláčik. Do chleba dávam 90% raže a 10% pšenice, pšenica dosť pomôže štruktúre. Mám chlieb v receptoch ale nezľakni sa, je to oveľa dlhšie ako som pôvodne zamýšľala . Až tak veľa skúseností nemám, začala som na ´deň bláznov´ ale niečo som už poskúšala.
ODPOVĚDĚT
Anna V. (hanicka78) ID 203116 (27.7.2011, 7:56)
ak toto musí byť dobrotka
ODPOVĚDĚT
kristína s. (nigina) ID 32120 (27.7.2011, 11:27)
veru áno dnes ráno s obyčajným maslom to bola mňamka, nič iné sa mi k tomu nežiadalo
ODPOVĚDĚT
Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (26.7.2011, 23:02)
Kristínka, normálne cítim, ako voňajú Krásne sú, stopro i vynikajúce zaujímava príprava cestíčka
ODPOVĚDĚT
kristína s. (nigina) ID 32120 (27.7.2011, 11:24)
Monika, pravdu máš Ešte sme takéto dobré nemali. Stále som sa nevedela odhodlať na toto kváskové pečenie a pritom to nič nie je.
ODPOVĚDĚT