*♥* Domáce pečivo (s kváskom) *♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 dl vlažnej vody, 2 čL soli, 1 rozdrvená tabletka celaskonu, 2 čL cukru, 2PL zemiakovej kaše v prášku, 2 PL oleja, 20 dg kvásku, 10 dg ražnej múky, 10 dg celozrnnej múky, 30 dg bielej hladkej múky, 20 g čerstvých kvasníc ***** Kvások: 500 g chlebovej múky T650, 350 - 400 ml vody, 1 čL cukru, 1 čL soli, 10 g čerstvých kvasníc

POSTUP PŘÍPRAVY

Čítala som, že pečivo i chleby zarobené s kváskom, sú oveľa jemnejšie a nadýchanejšie. Tak som to chcela vyskúšať. Kvitujem, že keď sa už babrem s kváskom, môžem ho využiť i viackrát. Jeho životnosť je 7 - 10 dní... umiestnený v uzavretej nádobe - v chladničke. Údajne sa dá aj zmraziť... To som ale ešte nevyskúšala.
Kvások musí stáť aspoň 12 hodín, takže ho pripravíme deň vopred. Z hore uvedených prísad na kvások vymiesime vo veľkej mise cesto a prikryté ho necháme stáť 12 hodín niekde na linke, kde nebude veľmi prekážať. Cesto najprv super vykysne, ale nevšímame si ho a potom, po tých 12 hodinách je už také spľasnuté. A také to má byť. Cesto z misy preložíme do uzatvárateľnej nádoby - mne sa zmestilo do takej plastovej nádoby od zmrzliny s objemom 1 liter.

Do pekárne dáme všetky prísady v obvyklom poradí a spustíme program "cesto". Po chvíli pridáme do nádobky i odvážený kvások a počkáme si na hotové cesto
Vyložíme ho na pomúčenú dosku
Rozkrojíme ho na 2 rovnaké časti a ručne premiesime. Jednu časť rozkrájame na asi 8 - 9 rovnakých častí a sformujeme do bochníčkov.
Druhú polovicu cesta rozvaľkáme, rozkrojíme na polovice (ja som ešte potom tie polovice rozpolila)
Cesto zrolujeme a sformujeme do valčekov, ako keď robíme knedľu.
Necháme ich postáť ( asi 20 min) zakryté utierkou
Medzitým už guľôčky trocha podrástli, takže ich môžeme prehodiť na plech s PNP ďalej od seba a vtlačíme do nich párkrát stierku, aby sme dostali tvar kaiseriek... Ja som to urobila pomocou krájača na jablká (odkukala som od Mihaelka) a plech dáme na sporák.
Zapneme si rúru, kým pečivo kysne, stačí nastaviť tak 100 - 150 stupňov, aby nám pečivko dobre rástlo
Pred pečením pečivo potrieme vajcom rozmiešaným s mliekom a posypeme
posypeme nejakými semienkami (nie je nutné) a soľou.
Upečieme asi za 20 minút
pri 200 stupňoch a s ventilátorom
Ospravedlňujem sa za kvalitu fotiek, ale vo foťáku som nemala baterky, takže som fotila mobilom. No a teda na záver - overila som a potvrdzujem, že s kváskom je pečivo jemnejšie a nadýchanejšie. Časť kvásku čaká ešte v chladničke, takže tento týždeň ešte bude mať šancu... a zvyšok skúsim aj zmraziť. No a uvidíme, čo to potom spraví? :-)