Adriana L. (kikina) ID 231 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov)
Vajnorský osúch (s kyslou smotanou a slaninkou)
[ recept č. 36215 zo dňa 9.1.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: 400g polohrubej múky, kvások (20g droždia, 2dcl vlažného mlieka, lyžička kryštálového cukru, trocha múky), 20-30g bravčovej masti (dávam 2 polievkové lyžice), 1 vajce (izbová teplota), trocha soli, vlažné mlieko podľa potreby (cca 1,5-2 dcl) Plnka: 1 vanička tvarohu, 2 kyslé smotany, soľ (prípadne lyžica vegety/solčanky), údená slaninka, kto chce, môže pridať aj posekaný kôpor.
POSTUP PRÍPRAVY
Naša miestna špecialita :-), oblížete si všetky prsty ,-).
Zarobíme kvások do pohára (ja používam 4-decový), nechám nabehnúť po okraj. Než nabehne, nachystáme plnku - zmiešame smotanu a tvaroh, osolíme, resp. ovegetujeme, kto má rád, môže pridať kôpor. Do misy dáme múku, masť (dá sa nahradiť olejom, ale nie je to ono ,-)), vajce, trocha soli, vykysnutý kvások, vlažné mlieko a vareškou spracujeme na polotuhé cesto. Vrch poprášime trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme cca 20-30 min. vykysnúť v teple. Vyhrejeme rúru na 200C. Cesto rozdelíme na dve časti (mne z toho vyjdú 2 okrúhle plechy na pizzu, prípadne 1 veľký klasický obdĺžnik a jeden polovičnej veľkosti), plech vymastíme olejom (aj okraje) a prstami uťapkáme doň polku cesta, navrch nalejeme a rovnomerne rozotrieme plnku a pokladieme slanikou nakrájanou na plátky. Pečieme cca 30-35 minút (ja pečiem v teplovzdušnej s horným aj dolným ohrevom, oba plechy naraz). Po vychladnutí papáme :-). Prvý plech dnes zmizol v priebehu polhodiny po vybratí z rúry... Je to super mňamka aj k vínu.
Varianta nasladko: zmiešame smotanu a tvaroh, osladíme, pridáme vanilkový cukor a posypeme hrozienkami. Ale naslano je lepší ,-). Varianta bez plnky k vínu/pivu: posypať soľou alebo vegetou a poklásť plátkami slaninky.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Ešte detailná foto. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Katarína H. (Kukulka) ID 9915, mimibazar.sk/kukulka (23.6.2012, 12:41) |
Dnes ho idem uz druhykrat piect, lebo je priam famozny . Ked som ho robila prvykrat, tak sa po nom len zaprasilo Je perfektny!!! Velka vdaka za recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Mária P. (Mayka) ID 13577 (20.6.2012, 13:49) |
jeeeej. Presne takto ho robim aj ja. Len som nevedela ze je vajnorsky. Len ja miesto slaninky nasekam navrch oskvarky. Strasne ho lubime a milujem ho k bielej fazulovici s udenym maskom. Uzasne jedlo.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jana j. (Janushinka) ID 30839 (7.6.2012, 14:35) |
tak toto je brutálne návykové jedlo ďakujeme za recept, určite ho budeme aj my častejšie robiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana L. (kikina) ID 231, mimibazar.sk/adriana (19.6.2012, 21:22) |
veru je, dakujem a tesim sa! Dobru chut!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (27.4.2012, 13:58) |
ja len tak... davam zase do povedomia tento uzasny recept vcera som piekla z 1,5 nasob. davky, na 2 plechy. u nas ma neskutocny uspech (ako som uz pisala, so slaninkou a podusenou cibulou). boh ta zehnaj za pridanie toho receptu, nasa familia ho zboznuje. a aj kamosi a nahodni navstevnici  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana L. (kikina) ID 231, mimibazar.sk/adriana (29.4.2012, 23:16) |
To som velmi rada ...a dakujem ! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana P. (fialetta) ID 142286 (12.2.2011, 16:15) |
Tak toto poznám z detstva,moja mama ho piekla často  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana L. (kikina) ID 231, mimibazar.sk/adriana (13.2.2011, 1:17) |
Ja tiez, u nas zasa moja babka , je to paraaada!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (12.2.2011, 15:25) |
Adrianka, tak som sa konecne dostala ku vyskusaniu tvojho osucha a bol fakt vynikajuuuuci. Robila som dvojitu davku, teda 3 velke plechy, 2 tvarohove a 1 bryndzovy,to u nas musi byt Hlavne to cesto je super, s tou mastou je to dobra vychytavka. uz budem robit len tak dakujem krasne za recept, bude u nas casto |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana L. (kikina) ID 231, mimibazar.sk/adriana (upravené 17.2.2011, 8:45) |
Super, tesim sa, ze chutil! Ta mast nie je zrovna dieeeeta, ale raz zacas predsa nezaskodi, no nie ?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (15.2.2011, 21:45) |
co tam dieta...do leta daleko este som chcela podotknut, ze vecer som brala osusik na taky priatelsky zraz, pokrajala som ho na mensie obdlznicky, take chutovky a zjedol sa ani som nevedela kedy takze u nas mal uspech studeny, polovychladnuty aj horuci z rury dakujem este raz za super recept PS: zabudla som, okrem slaninky som dala navrch este cibulu pokrajanu na pasiky a narychlo podusenu na masle. urobila tam uzasnu chut |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Adriana L. (kikina) ID 231, mimibazar.sk/adriana (17.2.2011, 8:48) |
Niet za co ! Dobry napad s tou cibulkou!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | zlatica g. (oriiiesok) ID 2373, mimibazar.sk/oriiiesok (upravené 13.1.2011, 9:53) |
idem na to, dík za receptík a bude sa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana L. (kikina) ID 231, mimibazar.sk/adriana (14.1.2011, 0:14) |
Niet za co, nech sa dielo podari a nech chuti!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alexandra V. (Saha) ID 521, mimibazar.sk/saha (13.1.2011, 8:50) |
Vyzera nebezpecne jedly . Poradte mi baby, cim mozem nahradit bravcovu mast? Stacil by aj olej?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana L. (kikina) ID 231, mimibazar.sk/adriana (13.1.2011, 18:44) |
Ahojky, ano, da sa nahradit olejom, v postupe v receptiku to aj pisem . Ja som ho skusala aj s olejom, aj s mastou, no a s tou mastou bol lepsi . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Alexandra V. (Saha) ID 521, mimibazar.sk/saha (13.1.2011, 23:48) |
Jeeej, dikes...vobec som si to nevsimla. Tak zajtra sa do toho pustim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (12.1.2011, 14:13) |
lákavý,určite vyskúšam...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Milena K. (minuska63) ID 135154 (12.1.2011, 13:31) |
Práve som ho dopiekla,je fakt výborný.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana L. (kikina) ID 231, mimibazar.sk/adriana (13.1.2011, 0:44) |
Ahojky, to ma tesi , ja sa ho neviem dojest od mojho detstva. To je ozaj dlhorocny miestny recept . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (11.1.2011, 13:41) |
robim podobny, ale bryndzovy ( http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=18059&user=61360) a uplne ho zboznujeme. takze urcite vyskusam aj tento tvoj s tvarohom a uz teraz viem, ze bude vynikajuuuuuci a nas dalsi oblubeny dakujem za recept |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana L. (kikina) ID 231, mimibazar.sk/adriana (13.1.2011, 0:47) |
Ahojky, tesim sa , za zaujal! Aj ten s bryndzou je urcite super, ja bryzndzu milujem, skusim tuto variantu. Toto je u nas miestna tradicia a krajova specialita . Inak, skus namiesto oleja dat mast aj pri tom bryndzovom. Je to sice menej zdrave, ale o to chutnejsie , cesto je vlacnejsie. Skusila som oboje a mast vedie , fakt (a to chudnem ). |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (9.1.2011, 22:18) |
aj osúch je jeden z receptov, ktoré mám nachystané na vyskúšanie, už aj odkladám tento tvoj receptík a v najbližšej dobe hor sa do pečenia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana L. (kikina) ID 231, mimibazar.sk/adriana (9.1.2011, 23:17) |
super! Isto skus, je velmi chutny, je to nasa miestna specialita (Vajnory, inak jedna z mestskych casti Bratislavy ). Dlhe roky ho robievala moja babka a potom aj moja teta, jej dcera. Ja sa ho este stale ucim . Podaril sa mi na 100% az na druhykrat , lebo som nemala takmer ziadne skusenosti s kysnutym cestom. Ale po porade "so skusenejsimi" som casom vychytala chyby . Akurat to foto dam az zajtra, lebo muz mi ho dnes nespracoval . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |