Elena Š. (*ela*) ID 4972 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)
Kjopolo
[ recept č. 2352 zo dňa 24.9.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
2 baklažány * hrubostenné papriky (koľko sa zmestí na plech ku baklažánom) * 6-7 paradajok * 2-3 strúčiky cesnaku * soľ * vínny ocot * 1,5 - 2 dcl olivového oleja * 1 viazanička petržlenovej vňate
POSTUP PRÍPRAVY
Táto bulharská špecialita je výborná s chlebom resp. pečivom alebo ako príloha k mäsu. My sme ju mali len tak s pečivom na večeru a potom aj na raňajky a vlastne ju môžeme jesť kedykoľvek :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme umyté a osušené baklažány a papriky a dáme ich piecť do trúby na 50 minút pri 250 st.C. |
![]() |
2. Približne v polovici pečenia zeleninu pootáčame o 90 stupňov. |
![]() |
3. Takto. Pozor, nie holými rukami, veď nie sú azbestové, radšej s pomocou povedzme klieští. A šup s plechom naspäť do rúry, teda, len plech. |
![]() |
4. Keď sme tým úbožiatkám nechali vyrobiť popáleniny 3. stupňa, vyberieme plech z rúry, ... |
![]() |
5. ... preložíme tých neborákov do hrnca, ... |
![]() |
6. ... ktorý prikryjeme pokrievkou nech sa ešte pekne zaparia a vypotia. |
![]() |
7. Medzitým sparíme horúcou vodou nakrojené paradajky do kríža cca na 1 minútku a zvlečieme ich z kože. |
![]() |
8. Keď sme natrénovali zvliekanie kože na paradajkách, pokračujeme na vychladnutých alebo len mierne teplých paprikách, ale opatrne, ozaj len tenučkú šupku. Odstránime aj stopku a zrniečka. |
![]() |
9. No a do tretice olúpeme aj baklažány. |
![]() |
10. Preložíme ich do sitka a vymačkáme z nich horkú šťavu. |
![]() |
11. Paradajky, papriky a baklažány dáme do mixéra, pridáme prelisovaný cesnak a zapneme mixér buď prerušovane alebo len krátko. |
![]() |
12. Nech z toho nemáme jednoliaty krém, ale drobulinké kúsočky. Malo by sa to urobiť bez použitia mixéra, nasekať na doske, ale uznajte, čo je veľa, to je veľa. |
![]() |
13. Dosť bolo mixovania, zeleninový základ preložíme do misy a ideme ochucovať. Pridáme soľ, ... |
![]() |
14. ... vínny ocot ... |
![]() |
15. ... a slabým prúdom za stáleho miešania veeeľa oleja, najlepšie olivového extra panenského. Ja som dala cca 1,5 - 2 dcl. Olej sa "stratí" - tí popálenci ho všetok nasajú. |
![]() |
16. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať, ktorou tiež nešetríme. |
![]() |
17. Ešte premiešame a finito. Vlastne nie tak celkom. Ešte bude Kjopolo odpočívať pár hodín v chladničke. |
![]() |
18. Taaak, dočkali sme sa, tu ho máme v plnej kráse. V Bulharsku by sa jedlo určite s bielym chlebom. My sme však mali celozrnné pečivo. Je to pracnejšie jedlo, ale určite sa oplatí. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Jana S. (Popka) ID 40159 (16.10.2012, 16:02) |
Elenka, toto je dobrotka nadovšetko. V priebehu týždňa som ho robila 2x. Neviem sa ho dojesť. Mňam!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (26.9.2012, 21:28) |
Ahoj Elenka. Janka robila kjopolo. Zabalila mi do malého pohárika. Len som sa zozmlsala. .... Bolo výbornéééé.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mária Z. (Cedraa) ID 146152 (18.7.2010, 11:06) |
Paráda podľa všetkého toto som hľadala . Ale ja som to jedla v Grécku, tak som si myslela že ide o grécky recept. Ďakujeeeeeeeemmmmmmm  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (19.7.2010, 13:41) |
Nie je zač, som rada. Je to skutočne lahôdka. Možno majú Gréci niečo podobné. Veď Bulharsko, Grécko a okolité krajiny sú kulinársky veľmi blízke.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana S. (Popka) ID 40159 (11.1.2010, 20:30) |
Eli, kjopolo veľmi chutilo všetkým. Mamine, Andrejkovi, Mirke a Igorovi.A Zlatinka Ti za seba už aj napísala. Taktiež ostro-kyslú polievku chutnala mamina a veľmi si pochvalovala. Tortička tiež zožala veľký úspech.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (11.1.2010, 21:26) |
Janinka, až sa červenám od toľkej chvály. Ale inak sa veľmi teším. Linku na Alenkinu polievku som napísala Zlatinke nižšie. No a Pohádka fakt nikdy nesklame.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (11.1.2010, 19:19) |
k letnej gril party ako stvorené, už aby bolo leto  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (11.1.2010, 21:31) |
Kjopolo sa na grilovačku výborne hodí. Ani sa nenazdáme a už bude leto.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (11.1.2010, 14:15) |
Elenka, bola to neskutočná mňamka. Teraz mám pokazený mixér, musím ho ísť vyreklamovať. . Aj tá polievočka bola vynikajúca. ...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (11.1.2010, 18:26) |
Zlati, vedela som, že Ti toto bude chutiť. Ja by som kjopolo mohla jesť stále. Upečené a olúpané baklažány a papriky a petržlenovú vňať som vytiahla z mrazničky, paradajky boli z konzervy... Už nám chýbala len tá grilovačka. Namiesto nej sme mali polievku http://www.mimibazar.sk/recepty.php?user=2451 - máš pravdu, je vynikajúca.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Tatiana H. (tanickask) ID 5946, mimibazar.sk/tanickask (4.5.2008, 17:34) |
Ahoj a koho máš z Bulharska? Ja mám otca, čiže od mala sme vyrastali na bulharských špecialitách, ale priznám sa že toto nepoznám. Ale pečenú papriku a baklažán milujem, robím si to dosť často do šalátu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (6.5.2008, 11:22) |
Ahoj, sme na tom rovnako. Aj my sme vyrastali na bulharských špecialitkách. Bulharskú kuchyňu milujeme.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana N. (ajoana) ID 44853 (4.5.2008, 17:43) |
nikoho nemam v bulharsku, ale inspirovala som sa u susedky, ona je z ruska, a tam to robievaju takto... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana N. (ajoana) ID 44853 (4.5.2008, 16:52) |
robievam cosi podobne, ale snazim sa uchovat co najviac vitaminov... baklazan si opeciem na platni na plynovom sporaku, priebezne ho otacam.... nakrajam na drobno cibulu, papriku na sliziky a zopar paradajok, baklazan osupem, nakrajam, pridam k ostatnej zelenine a dochutim, solou, cesnakom a petrzlenovou vnatou... je to tiez vynikajuce... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Majka S. (skyvka) ID 4227, mimibazar.sk/skyvka (24.9.2007, 22:02) |
Ahojky, tento recept poznam Robi ho moja svagrina, ktora je zo Sofie . Naozaj mozem odporucat, lebo je to . Pripomenula sa mi taka prihoda, ked si spominala ten biely chlieb . Raz prisiel ku nim ( k bratovi a k svag.) svagrinin bratranec Ivan z Bulharska. Kedze ale svagrina s bratom museli na skok odist, poslali ho zatial do obchodu kupit chlieb. Ked sa vratili vsimli si, ze Ivan cosi pecie. Pri otazke co dobre pecie Ivan svagrine odpovedal. Predstav si, tu na Slovensku predavaju surovy chlieb. Ked svagrina otvorila trubu, tak sa zacala neskutocne smiat. Ivan "dopekal" knedlu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (25.9.2007, 16:29) |
Dobré. Ja som si tiež spomenula na niečo. Jedna naša známa z Bulharska sa pýtala, keď išla jesť makové slíže, či sa k tomu jedáva chlieb.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Daria M. (usa) ID 4281, mimibazar.sk/billy (24.9.2007, 15:44) |
Elenka, tento recept mi je velmi sympaticky , urcite ho vyskusam. Potom dam vediet. Ja baklazany milujem. Vyzera to byt dobra , zdrava mnamka, aj ked si to pravdepodobne v tejto domacnosti budem musiet aj sama zjest . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (24.9.2007, 16:51) |
Daria, je to piplačka, ale stojí to za to. U nás to vždy robil tatko, ktorý je nesmierne trpezlivý. Teraz to musím robiť ja, resp. naši nás vždy zavolajú, resp. nám odložia, ak im teda niečo zostane. Presne ako hovoríš, je to zdravá a dobrá mňamka. Mali sme ju teraz cez víkend a len som pozerala ako sa náš 15 mesačný Lukáš nevedel dojesť. Musela som mu 2x dokladať.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |