
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
BEZMÄSITÉ JEDLÁ |
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 76 návštěvníkov) Domáci syr a vedľajšie produkty pri jeho výrobe[ recept č. 24875 zo dňa 21.3.2010 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY surové kravské (alebo iné ) mlieko, syridlo POSTUP PRÍPRAVY Cely postup je pisany tak ako sa ma postupovat pri pouzivani syridlových tyciniek Chr. Hansen. Ak mate ine syridlo, treba sa riadit pribalenym letakom. Mlieko sa zohreje na teplotu 40-45 stupnov Celzia. Prida sa syridlo. Zrazanie trva 40-45 min. Syrenina sa rozkraja na kocky, rukami sa zospodu "prevzdusnuje", zo syreniny (hrudiek) sa uvolnuje srvatka (tekutina). Potom sa to preleje cez platenko, vyzmyka sa prebytocna srvatka a syr sa v platenku necha v chladnicke odkvapkat cez noc. Rano sa nakraja na platky a nalozi do solneho roztoku 3cl soli/1l vody. Na dalsi den je super na jedenie. Z nepasterizovaneho mlieka vydrzi v solnom roztoku v chladnicke cca tyzden. OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 56 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3 ďalšie >> |
Viktória V. (vikik) ID 13273 (17.3.2014, 20:08) |
Dobrý. Dnes som Váš receptík na syr vyskúšala, vydaril sa na 1 je super. Aj žinčica a srvátka. Ďakujem za perfektný návod. ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Jana S. (jansam) ID 243759 (26.2.2013, 23:04) |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marcela B. (kmarcella) ID 19143, mimibazar.sk/kmarcella (5.12.2012, 12:43) |
![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
marika k. (nikuska2011) ID 232572 (26.7.2012, 1:21) |
![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
marika k. (nikuska2011) ID 232572 (26.7.2012, 1:20) |
![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Patrícia H. (Patulcek) ID 210690 (22.6.2012, 15:45) |
![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Mária P. (Mayka) ID 13577 (20.5.2012, 7:25) |
dakujeme za receptik. | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jozefína a. (sebikovec) ID 192245 (11.3.2011, 12:48) |
mozem sa spytat,ci je mozne urobit korbaciky,ked mate taketo skusenosti so syrom a jeho produktami aj zo susenej syrovatky? raz som prave videla v telke jak ich robili zo syrovatky,len si nemozem spomenut na recept..dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (21.3.2011, 12:08) |
korbaciky sa daju robit zo syra, ale ze by sa dali robit korbaciky zo susenej srvatky? O tom som este nepocul ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Dušan K. (DUCHKOV) ID 185364 (26.1.2011, 22:54) |
![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
evicka b. (evicka1660) ID 157219 (21.1.2011, 10:32) |
![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jana k. (janka425) ID 45490 (7.9.2010, 8:43) |
Ahoj taky syr robim aj ja Syridlo mam značky FROMASE je to tekute asi 330ml a kupila som to v zahradkarstve čiže tam kde maju semenka,hlinu a všetko do zadrady.Neviem prečo to tam držia....Na vyrobu mi treba 3,50mlieka a malu kavovu lyžičku tej tekutiny.Ohrejem mlieko na 40stupňov pridam malu lyžičku a varim tak 5-10min,precedim cez gazu,necham odtiect do druheho dna.Hrudka ma asi pol kila.AHOJ |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Mirka K. (kopernik) ID 145149 (25.1.2012, 18:46) |
Len chcem otazocku, myslis 5-10 minut udrziavat na teplote 40 stupnov, lebo varom by to nemalo prejst??? ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (5.9.2010, 22:32) |
Ahoj Miško, syr vyzerá skvele a určite tak aj chutí. Postup si spracoval perfektne. ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (6.9.2010, 7:53) |
Ahoj Eli, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (6.9.2010, 21:28) | |
Ďakujem za rýchlu odpoveď. Už sa teším na domáci syr. ![]() ![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana Š. (zuzka 2) ID 93534 (2.8.2010, 11:26) |
Miško ďakujem veľmi pekne za receptik ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Martin R. (martin89) ID 159768 (1.8.2010, 20:13) |
Ahoj Michal, skusal som robit ten syr, ale po 45 minutach som to nemal tak stuhnute ako by malo byt, neviem preco. Ostalo to take huspeninozne ako to malo vyzerat po 20-30 minutach, presne ako to mas na tej fotke. Ale syr bol dobry, len ho bolo malo. Nevies kde by mohla byt chyba? Inak klobuk dole pred tvojimi receptami! ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (2.8.2010, 13:56) |
Cau Mato, ono to ma byt take huspeninozne, a kolko si mal vytazok? Za normalnych okolnosti z 10l mlieka ziskas 1,2kg syra ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Martin R. (martin89) ID 159768 (2.8.2010, 20:09) | |
Neviem presne, trocha menej ako pol kila asi. Z 5l mlieka. Nevadi, nabuduce budem mat hadam viac stastia. Kazdopadne je to super vec a budem skusat dalej. Inak neskusal si nejake vylepsenia, nejake prichute alebo tak? Ja som to dal len do toho solneho nalevu a po dni v tom mi to pripominalo tak trochu syr Feta.... | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (3.8.2010, 17:24) | ||
Priznam sa ze som Fetu jedol iba raz v zivote v salate, tak si tu chut moc nepametam, ani netusim ako sa robi original feta, zatial som prichute neskusal, ak chces vyskusaj dat nejake bilinky do samotneho syra ![]() ![]() Ja bud robim iba syr v slanom naleve, alebo z neho urobim bryndzu a to je sama o sebe taka zaujimava chut ![]() ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Martin R. (martin89) ID 159768 (3.8.2010, 20:09) | |||
Heej? A ako z toho robis bryndzu? Ja sa chystam zajtra robit syr tak by som skusil aj tu bryndzu.... ![]() ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (5.8.2010, 18:01) | ||||
cerstvy syr z nepasterizovaneho mlieka zavesis niekam do spajze, (nie do chladnicky) nechas ho kysnut pri izbovej teplote 4-5 dni, plachticku kazdy den namacaj do slanej vody (5 cl soly / 1l vody) je to kvoli tomu aby na syre nevznikla tvrda skrupina a sol tiez dezinfikuje, aby to nezacalo plesniviet. Vykysnuty syr bude mat v nutri take bublinky. Pomel ho 2-3x na mesovom mlynceku a posla chuti osol. Skladuje sa v mraznicke. Takato kravska "bryndza" je trochu tuhsia ale chutovo velmi dobra ![]() ![]() |
||||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Daniela K. (kocada) ID 113496, mimibazar.sk/kocada (12.7.2010, 16:44) |
http://www.climax.sk/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=1&zenid=qdp6ouqjtdv0pvu03reud22in5 toto je to syridlo? a mliecko v BAIII neviete kde sa predava? musi byt len z automatu..? |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (14.7.2010, 16:48) |
Ahoj Danielka, ano, to je to syridlo. ![]() ![]() Ono sa syr teoretycky da urobit aj z krabicoveho, ale budes mat nizsi vytazok, pretoze je mlieko odstredene. V Bratislave su momentalne co ja viem tak 2 automaty, jeden je na Limbovej 5, pri Fakultnej nemocnici na kramaroch. Dalsi je pri tenisovej hale na Trnavskej ceste 33 ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (2.8.2010, 14:02) | |
Misko,u nas v nemecku som sa s automatmi na mlieko vobec nestretla ale syr by som rada vyskusala ![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (2.8.2010, 14:28) | ||
Slavi, skus, z plnotucneho, som zvedavi kolko bude vitazok, na 99% z toho syr urobis, ![]() ![]() ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (2.8.2010, 14:30) | |||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Daniela K. (kocada) ID 113496, mimibazar.sk/kocada (14.7.2010, 17:00) | |
vdaka za odpoved mam na plane skusit to niekedy ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (15.6.2010, 20:24) |
Misko,tak s pomocou bozou....vlastne tvojou som syr konecne spravila.Moc sa mi nepozdava,ale na buduce si dam lepsi pozor. Dakujem ti za pomoc ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (15.6.2010, 22:05) |
Bozi, ved ale je to syr nie? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Je veľmi zaujimave, ze som syr uz robil veľa krat, ale vzdy chuti inak a pritom postup pouzivam stale rovnaky. ![]() ![]() ![]() Vzdy ked ho chutname ako sa podaril tak hodnotime: tak tento je viac vrzgavy ako monuly tyzden, tento je meksi, tento tvrdsi, tento sladsi, tento sa viac rozsypa a podobne. Neviem cim konkretne je to ovplyvnene, ale hold je to taka alchimia, treba robit pokusy ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (18.6.2010, 0:57) | |
chachachaaáá ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (16.6.2010, 0:04) | |
Je to hrudka syra...a to vdaka tebe,ze si ma zachranil pred skazou ![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (14.6.2010, 21:51) |
Kupila som mlieko na druzstve,v dedine,kde mame chalupu.Syridlo v Climaxe take,ako si pouzil ty Michal.Ale ja neviem za svet,kde som spravila chybu.Vsetko presne odmerane,syridlo naporcovane na 5 casti......jednu som pouzila...a mlieko nie a nie dostat tu spravnu konzistenciu...uz stoji 40 minut a nehustne .Teraz rad Michal ....co s tym?????? ![]() Jezisiiii....mam toho 10 litrov ....co teraz???? ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (14.6.2010, 21:59) |
Bozi, a naozaj si do mala zohriate na teplotu 40-45 stupnov a nie viac ani menej a rozmiesala si syridlo dokladne aspon 3 min? Aj mne sa par krat stalo ze sa mi to nezacalo zrazat, nevyhadzuj to, opet to zohrej daj tam dalsiu davku syridla, dokladne premiesaj a uz dam ruku do ohna ze to pojde. Syr bude mozno trochu vrzgavejsi nez by mal byt, ale uvidis aky bude dobry ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (14.6.2010, 22:06) | |
Postupujem presne podla tvojho navodu...naozaj .Mlieko som zohriala na 42*C,syridlo som zarobila do prevarenej vody....nechala som ju ochladnut na30*C..pridala som to do mlieka,miesala pomaly 3 minuty...tak ja neviem,co sa stalo.Robim to prvy raz,snad sa to naucim ![]() Idem Misko skusit znova..dam vediet..pa ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (14.6.2010, 22:34) | ||
Fuuuha, ja som tiež zvedavá, či sa to teda umúdrilo... no márnosť šedivá, to môže mať všeliaké úskalia asi... a syridlo je v záruke? akú to má trvanlivosť? čo ak do toho predsa len treba pridávat aj ten CaCl2? Miško? Boži, držím ti palce ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (14.6.2010, 22:38) | |||
Kristinka....pokial to nespravim,ani spat nejdem.Aj ja som zvedava......Syridlo je v zaruke do roku 2011..tak neviem,co to mlieko strajkuje Dakujem ti za podporu ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (14.6.2010, 22:27) | ||
Inak ja som pokusmi zistil ze sa mi to dokonca lepsie zacne zrazat ked to tam priamo nasypem, nez ked to rozrabam do vody.(aj ked v oficialnom navode je to s rozrabanim vo vode) Aj v postupe som to zmenil. Dobre to teda zohrej aj na tych 45 stupnov a potom zelam hodne trpezlivosti kedze uz teraz je pol 11. Idem ja uz do postele, lebo som na nohach cely den a uz ledva mrkam. Hned rano sa si precitam vysledok ![]() ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (14.6.2010, 22:35) | |||
Jasne,Misko..urobila som tak,ako si mi napisal ![]() Dobru noc ![]() |
|||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Lucia H. (gupka) ID 9968 (28.5.2010, 19:10) |
Ahoj Michal, videla som už aj na vlastné oči ako vyrábaš syr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (28.5.2010, 19:19) |
Lucka, prepáč, že ti sem píšem, keďže ty tu píšeš Miškovi. Len by som chcela vedieť, pri ktorom Kauflande si našla ten automat, lokalizuj to presnejšie, pls. Tiež by som chcela tento Miškov zázrak skúsiť. Ibaže o žiadnom automate tu v BA neviem. Ďakujem ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (14.6.2010, 21:45) | |
Kristinka pri Terne v Petrzalke je novy automat. Liter mlieka stoji 0,66 eur | |||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (14.6.2010, 22:26) | ||
Jej, bombi, si zlatá, že si ma upozornila ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (14.6.2010, 22:28) | |||
Nemas za co,Kristinka.Rada pomozem,ked mozem ![]() ![]() ![]() A aby som nezabudla. Ked chces kupit viac,ako 1 liter,vezmi si so sebou 5litrovu nadobu,lebo budes musiet zbytocne kupovat flase...maju ich tam,ale naco?Aj tak automat davkuje po litri....tak si to tam budes postupne prelievat.Kupis si len 1 flasu.Na to ma upozornil sam predavajuci. Vraj si tam ludia nosia 5 litrove bandasky z destilovanej vody-umele....maju to v Tescu. |
|||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Lucia H. (gupka) ID 9968 (28.5.2010, 19:36) | |
Ahojky Kristínka, nemusíš sa ospravedlňovať ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() p.s.syridlo si niekde zohnala?..... |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (4.6.2010, 21:32) | ||
Lucka, syridlo treba ísť kúpiť na Odborársku ulicu, v Petržalke majú len administratívu. Ahojky ![]() ![]() ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Lucia H. (gupka) ID 9968 (7.6.2010, 18:35) | |||
Ďakujem ![]() ![]() ![]() |
|||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (29.5.2010, 12:08) | ||
Lucka, ďakujem ![]() ![]() ![]() Želám Ti pekný víkend ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (4.6.2010, 18:35) | |||
Baby, ja tu teraz citam co to tu pribudlo v diskusii. Kikus, kde si nasla ze su v petrzalke? Pretoze ja si chodim pre syridlo k nim na Odborarsku 52, to su dve zastavky elektricky za polusom smerom dolava. ![]() ![]() Inak to je super ze uz je automat aj v Bratislave. Ved to bola sranda. Bratislava bola jedine miesto kde som vedel zohnat syridlo a zaroven jedine miesto kde sa nedalo zohnat mileko ![]() ![]() ![]() |
|||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (4.6.2010, 21:30) | ||||
Čao, Mišino! ![]() ![]() ![]() Michal, ty si vedel, že aj CaCl2 sa používa ako syridlo?Ja som na to šokovane čumela. ![]() No a pre mlieko ísť z Petržalky až kamsi na opačný koniec BA je dobre nahlavu,čo? ![]() ![]() |
||||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (4.6.2010, 23:31) | |||||
Kika, ale chlorid vapenaty sa nepouziva ako samotne syridlo, ale ako pridavok, napomaha efektyvnejsiemu zrazaniu mliecnych proteinov. Robil som si pred tyzdnom odbornu skolsku prax v Senickej mliekarni, tak som teraz mudry ![]() ![]() ![]() V mliekarni ho pouzivaju, ja ho nepouzivam, kedze srvatku dalej spracovavam, nepotrebujem z nej dostat 100%. Ak budes pridavat CaCl2, rozmiesaj 1cl v troche vody /10 l mlieka, dobre rozmiesaj a potom daj syridlo ![]() ![]() ![]() |
|||||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (5.6.2010, 21:53) | ||||||
Fúha, som si myslela. Je to totiž uvedené na tej stránke medzi syridlami. Inak chcem to chymozínové, veď mi veľa toho netreba. Tak ten chlorid je okašľaný. Niekde som čítala, že ak sa použije, tak len presne konkrétne množstvo, lebo ak sa prešvihne, syr je horký. ![]() ![]() ![]() Ozaj a čo v škole? Aké boli reakcie? ![]() ![]() |
||||||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (6.6.2010, 0:25) | |||||||
No xixi, sak kazda to pozerala a vzdy este z druhej strany chodby na mna kricali: AAA nasa televizna hviezda ![]() ![]() ![]() |
|||||||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Betty I. (Beetty) ID 139690 (27.5.2010, 15:50) |
čau,zaozaj si šikovný !!! a dá sa urobiť syr aj z trvanlivého mlieka ??? ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (upravené 27.5.2010, 20:30) |
no urobit to pojde, ale vytazok bude asi o dost nizsi, pretoze odstredovanim sa odtranuju aj bielkoviny, ktore sa pri vyrobe syra zrazaju ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
darina c. (anirad) ID 44272 (26.5.2010, 11:47) |
Ty si ale strááášne šikovný chalan!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 56 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3 ďalšie >> |