. .. .. .. .. .. .
. .

Domáci syr a vedľajšie produkty pri jeho výrobe - RECEPT 24875

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

BEZMÄSITÉ JEDLÁ

ID 124102 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 76 návštěvníkov)


Domáci syr a vedľajšie produkty pri jeho výrobe


[ recept č. 24875 zo dňa  ]


Domáci syr a vedľajšie produkty pri jeho výrobe


POTREBNÉ PRÍSADY

surové kravské (alebo iné ) mlieko, syridlo

POSTUP PRÍPRAVY

Cely postup je pisany tak ako sa ma postupovat pri pouzivani syridlových tyciniek Chr. Hansen. Ak mate ine syridlo, treba sa riadit pribalenym letakom.
Mlieko sa zohreje na teplotu 40-45 stupnov Celzia. Prida sa syridlo. Zrazanie trva 40-45 min. Syrenina sa rozkraja na kocky, rukami sa zospodu "prevzdusnuje", zo syreniny (hrudiek) sa uvolnuje srvatka (tekutina). Potom sa to preleje cez platenko, vyzmyka sa prebytocna srvatka a syr sa v platenku necha v chladnicke odkvapkat cez noc. Rano sa nakraja na platky a nalozi do solneho roztoku 3cl soli/1l vody. Na dalsi den je super na jedenie. Z nepasterizovaneho mlieka vydrzi v solnom roztoku v chladnicke cca tyzden.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Najprv si vysterilizujeme hrniec aj s poklickou, tak ze nechame trochu vody prevriet na par minut.
Doporucuje sa mlieko najprv pasterizovat (zohriat na 75 stupnov Celzia a schladit) Ja som zastanca vyroby bez pasterizacie. Este sa nikdy nikomu z nas nic z takehoto syra nestalo. Syridlo, ktore pouzivam ja je najucinnejsie pri teplote 40 -45 stupnou. Presna teplota je velmi dolezita pre spravny priebeh zrazania.
Syridlo: Vraj sa da kupit v lekarni alebo v drogerii. No mozete to vyskusat, ale ja som pobehal vsetky na ktore som prisiel a nemali ho nikde. Objednavanie cez net je dost drahe. Okolo 10€ to vychadza. Nakoniec som objavil firmu www.climax.sk maju sidlo v Bratislave a toto syridlo stoji 1€ a je na 50l mlieka. Je to chymozinove syridlo, vyraba sa mikrobiologicky. OKrem toho su syridla este aj zivocisne, vyrabaju sa zo slezu- stvrteho zaludka prezuvavcov. Pomocou zmykania tohto zaludka sa syridlo ziskavalo kedysi za gazdovskych cias.
Syridla je v obale 1,4g a je to na 50l mlieka. Je to sice male mnozstvo, ale musime si uvedomit, ze to je enzim. Je to v podstate biokatalizator. Pre vysvetlenie: enzym prichadza do reakcie s mliecnou bielkovinou kazeinom, zrazi ho ale z reakcie enzim vychadza v nezmenenej strukture. Molekula enzymu takto chodi od jednej molekuli bielkoviny k druhej a zraza a zraza. Takze si ten mali sacicek nejak tak rozdelte, toto je na vyzrazanie 5l mlieka, to je taka minimalna davka, z ktorej robievam. Syridlo by sa malo najprv rozmiesat v troche destilovanej vody, ale zistil som ze ho staci nasypat do mlieka. POZOR: je velmi dolezite aby sa to dokladne miesalo minimalne 3 min.
Premiesane zasyrene mlieko zakryjeme a nechame kuzlo pracovat. Po 20-30 minutach ked hrniec nahneme, je vidno ze mlieko je uz huspeninozne. Celkovy cas zrazania je 45 minut. Mne sa par krat stalo ze sa mlieko nezacalo zrazat, tak som sa nastval zohrial som to este raz na 40-45 stupnou, nasypal som tam este jednu davku syridla a zrazilo sa to pekne. Niekde som cital ze by sa to nemalo zo syridlom nejak extra prehanat, vraj je syr potom vrzgavy a zapeka. Mne sa ani po dvojnasobnej davke nezdal nejak extra iny a nikto nemal traviace problemi po jeho spapani.
Po 45 minutach zrazania si zoberieme velky nozik a huspeninu pekne pokrajame na kocky. Zistil som ze cim su kocky mensie, tym sa s tym potom lepsie dalej pracuje
Umyjeme si rucicky, strcime ich dovnutra a zo syreniny pohybmi zospodu hore odstranuejeme prebytocnu srvatku.
Po asi 10minutach uz syrenina vyzera celkom kompaktne
do velkej misy si dame platenko a prelejeme tam obsah celeho hrnca.
platenko zatocime a rukami vyzmykame prebytocku srvatku, plati ze cim je syr tvrdsi, tym je kvalitnejsi a dlhsie vydrzi. Ked sa pozreme dovnutra, vidime ze uz aj drzi tvar.
V platenku by sa to malo aspon na noc nechat v ladnicke okapat. Ja ale nemam hacik, ale sikovne sa da pouzit aj velka kancelarska spinka na papiere. Do rana nam z toho este nieco malo odtecie.
Srvatku ale v ziadnom pripade nevylievame. Obsahuje totizto 0,9% tuku, 1,7% bielkovin a cca 5% mliecneho cukru- laktozy. Je teda vhodna aj na dalsie spracovanie.Prelejeme ju naspet do hrnca, zohrievame a pozvolna miesame.
Ked sa nam na povrchu zacne tvorit taka vrstva, je to priblizne pri 65 stupnoch, prestaneme miesat a nechame zohrievat skoro az k varu, uz bez miesania.
Zobereme zufanku a pozberame vrchnu vrstvu aj s adekvatnou castou zvarnice. Druha moznost je, ze po dosiahnuti tej teploty nieco malo pod bod varu hrnies odstavime, dame na chladne miesto a na druhy den pozberame dobre usadenu vrchnu vrstvu. (rano sa to proste lahsie zbera ako vecer za tepla)
Prave sme vyrobili produkt, ktory sa z ovcieho mlieka vola SLADKÁ ŽINČICA. Z kravskeho mlieka by sa to tak ale asi volat nemalo, tak neviem teda, ale vyzera a chuti to ako sladka smotanka.
Tu vidime pre porovnanie: na lavo - surove kravske mlieko, v strede- "nasa kravska ZINCICA" (smotanka), na pravo- Srvatka, ktora nam zostala
Z 5l mlieka nam zostalo asi 4l srvatky. Je to lahodny sladky napoj. Da sa kupit aj v prasku. Farba srvátky: žltkasto zelenkastá je daná mliečnym vitamínom laktoflavínom. Má vitamíny: B1, B2, B6, B12, E, C rozpustných vo vode a mliečny cukor Laktózu, vďaka tomu je tak príjemne sladká. Dôležitá bielkovina laktoferín, schopná viazať a transportovať v tele železo. Zdroj Ca, Mg, P, J. Laktóza má priaznivý vplyv na trávenie. Pôsobí na tvorbu hormónu cholecystokinínu- potlačujúceho pocit hladu. Podporuje peristaltycitu- vlnenie čriev a tvorbu črevnej mikroflóry a tým prirodzene upravuje metabolizmus. Obmedzuje zápaly žalúdka a čriev, znižuje cholesterol, Vďaka vápniku napomáha stavbe kostí. Podporuje správnu funkciu ľadvín a s tým spojený čistý vzhľad pokožky. Odporúča sa pre: - Dojčiace ženy – majú kvalitnejšie mlieko a dlhšie koja, čo je dôležité hlavne pre dieťa - Športovci – dodáva mineráli, srvátkové proteíny - Seniori a chorý – posiľňuje imunitu - Ľudia, ktorý chcú schudnúť – tvorba cholecystokinínu proti pocitu hladu a zároveň obsah esenciálnych aminokyselín – základných stavebných látok bielkovín – stavebných látok nášho organizmu.
Z 5l mlieka mi vyslo presne 600g syra. Takito syr sa nazyva- KRVSKÁ HRUDKA. Je sladkastej chuti, ale velmi lahodny. Ak ho chceme uchovat, dame ho do slaneho roztoku: 1l vody+ 3cl soli. Z nepasterizovaneho mlieka vydrzi v naleve cca tyzden. Pravdepodobne sa vam ten syr popapa raketovou rychlostou, pretoze v obchode sa neda kupit nic takejto chuti.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Rozprávkový domček | Domáci syr a vedľajšie produkty pri jeho výrobe | Tortulienka pre šikuľky >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 56 (zobrazuje sa 1-20)1, 2, 3 ďalšie >>
Viktória V. (vikik) ID 13273 (17.3.2014, 20:08)
Dobrý. Dnes som Váš receptík na syr vyskúšala, vydaril sa na 1 je super. Aj žinčica a srvátka. Ďakujem za perfektný návod. (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Jana S. (jansam) ID 243759 (26.2.2013, 23:04)
(Y) (Y) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Marcela B. (kmarcella) ID 19143, mimibazar.sk/kmarcella (5.12.2012, 12:43)
(Y)
ODPOVEDAŤ
marika k. (nikuska2011) ID 232572 (26.7.2012, 1:21)
(child4) (child4) (Y)
ODPOVEDAŤ
marika k. (nikuska2011) ID 232572 (26.7.2012, 1:20)
(Y)
ODPOVEDAŤ
Patrícia H. (Patulcek) ID 210690 (22.6.2012, 15:45)
(Y) (child4)
ODPOVEDAŤ
Mária P. (Mayka) ID 13577 (20.5.2012, 7:25)
dakujeme za receptik.
ODPOVEDAŤ
jozefína a. (sebikovec) ID 192245 (11.3.2011, 12:48)
mozem sa spytat,ci je mozne urobit korbaciky,ked mate taketo skusenosti so syrom a jeho produktami aj zo susenej syrovatky? raz som prave videla v telke jak ich robili zo syrovatky,len si nemozem spomenut na recept..dakujem
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (21.3.2011, 12:08)
korbaciky sa daju robit zo syra, ale ze by sa dali robit korbaciky zo susenej srvatky? O tom som este nepocul :-o
ODPOVEDAŤ
Dušan K. (DUCHKOV) ID 185364 (26.1.2011, 22:54)
(Y)
ODPOVEDAŤ
evicka b. (evicka1660) ID 157219 (21.1.2011, 10:32)
(child6)
ODPOVEDAŤ
jana k. (janka425) ID 45490 (7.9.2010, 8:43)
Ahoj taky syr robim aj ja Syridlo mam značky FROMASE je to tekute asi 330ml a kupila som to v zahradkarstve čiže tam kde maju semenka,hlinu a všetko do zadrady.Neviem prečo to tam držia....Na vyrobu mi treba 3,50mlieka a malu kavovu lyžičku tej tekutiny.Ohrejem mlieko na 40stupňov pridam malu lyžičku a varim tak 5-10min,precedim cez gazu,necham odtiect do druheho dna.Hrudka ma asi pol kila.AHOJ
ODPOVEDAŤ
Mirka K. (kopernik) ID 145149 (25.1.2012, 18:46)
Len chcem otazocku, myslis 5-10 minut udrziavat na teplote 40 stupnov, lebo varom by to nemalo prejst??? :-)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (5.9.2010, 22:32)
Ahoj Miško, syr vyzerá skvele a určite tak aj chutí. Postup si spracoval perfektne. (Y) Syridlo si určite kúpim a syr sa podľa Teba pokúsim spraviť. Poraď mi prosím Ťa - treba syridlo najprv objednať cez net alebo ho môžem ísť rovno kúpiť? *-) Na stránke píšu, že minimálny odber je 5 tyčiniek. Skúšal si niekedy kúpiť menej?
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (6.9.2010, 7:53)
Ahoj Eli, (hello) ja im tam vzdy aspon zavolam "ci su doma" ,-) ,-) a uz som si kupoval aj menej, je pravda ze teraz bravam vzdy minimalne 20, co vozim domou tak neviem ci maju nejake nove pravidlo *-) *-)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (6.9.2010, 21:28)
Ďakujem za rýchlu odpoveď. Už sa teším na domáci syr. |:o) Ale skôr ako na budúci týždeň to nestihnem. :´( Potom sa určite ozvem. (hello)
ODPOVEDAŤ
Zuzana Š. (zuzka 2) ID 93534 (2.8.2010, 11:26)
Miško ďakujem veľmi pekne za receptik (clamp) zajtra vyskúšam (Y) dúfam, že sa podarí :-p
ODPOVEDAŤ
Martin R. (martin89) ID 159768 (1.8.2010, 20:13)
Ahoj Michal,
skusal som robit ten syr, ale po 45 minutach som to nemal tak stuhnute ako by malo byt, neviem preco. Ostalo to take huspeninozne ako to malo vyzerat po 20-30 minutach, presne ako to mas na tej fotke. Ale syr bol dobry, len ho bolo malo. Nevies kde by mohla byt chyba? Inak klobuk dole pred tvojimi receptami! :)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (2.8.2010, 13:56)
Cau Mato, ono to ma byt take huspeninozne, a kolko si mal vytazok? Za normalnych okolnosti z 10l mlieka ziskas 1,2kg syra :^) :^)
ODPOVEDAŤ
Martin R. (martin89) ID 159768 (2.8.2010, 20:09)
Neviem presne, trocha menej ako pol kila asi. Z 5l mlieka. Nevadi, nabuduce budem mat hadam viac stastia. Kazdopadne je to super vec a budem skusat dalej. Inak neskusal si nejake vylepsenia, nejake prichute alebo tak? Ja som to dal len do toho solneho nalevu a po dni v tom mi to pripominalo tak trochu syr Feta....
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (3.8.2010, 17:24)
Priznam sa ze som Fetu jedol iba raz v zivote v salate, tak si tu chut moc nepametam, ani netusim ako sa robi original feta, zatial som prichute neskusal, ak chces vyskusaj dat nejake bilinky do samotneho syra (H) (H)
Ja bud robim iba syr v slanom naleve, alebo z neho urobim bryndzu a to je sama o sebe taka zaujimava chut :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Martin R. (martin89) ID 159768 (3.8.2010, 20:09)
Heej? A ako z toho robis bryndzu? Ja sa chystam zajtra robit syr tak by som skusil aj tu bryndzu.... ^o) ^o)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (5.8.2010, 18:01)
cerstvy syr z nepasterizovaneho mlieka zavesis niekam do spajze, (nie do chladnicky) nechas ho kysnut pri izbovej teplote 4-5 dni, plachticku kazdy den namacaj do slanej vody (5 cl soly / 1l vody) je to kvoli tomu aby na syre nevznikla tvrda skrupina a sol tiez dezinfikuje, aby to nezacalo plesniviet. Vykysnuty syr bude mat v nutri take bublinky. Pomel ho 2-3x na mesovom mlynceku a posla chuti osol. Skladuje sa v mraznicke. Takato kravska "bryndza" je trochu tuhsia ale chutovo velmi dobra (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Daniela K. (kocada) ID 113496, mimibazar.sk/kocada (12.7.2010, 16:44)
http://www.climax.sk/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=1&zenid=qdp6ouqjtdv0pvu03reud22in5

toto je to syridlo?
a mliecko v BAIII neviete kde sa predava?
musi byt len z automatu..?
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (14.7.2010, 16:48)
Ahoj Danielka, ano, to je to syridlo. (Y) (Y)
Ono sa syr teoretycky da urobit aj z krabicoveho, ale budes mat nizsi vytazok, pretoze je mlieko odstredene.
V Bratislave su momentalne co ja viem tak 2 automaty, jeden je na Limbovej 5, pri Fakultnej nemocnici na kramaroch. Dalsi je pri tenisovej hale na Trnavskej ceste 33 (D) (D)
ODPOVEDAŤ
Slavka H. (Archaa) ID 84161 (2.8.2010, 14:02)
Misko,u nas v nemecku som sa s automatmi na mlieko vobec nestretla ale syr by som rada vyskusala :´(,myslis ze teda mozem skusit aj z krabicoveho??? *-)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (2.8.2010, 14:28)
Slavi, skus, z plnotucneho, som zvedavi kolko bude vitazok, na 99% z toho syr urobis, (Y) (Y) Daj potom vediet :-p
ODPOVEDAŤ
Slavka H. (Archaa) ID 84161 (2.8.2010, 14:30)
(Y) (Y) (Y)supeeeeeeeeeeeeeeer,si poklad,dik,prinesiem si syridlo zo slovenska a budem si tu vyrabat dobry syrcek,som zvedava sama ci sa mi vydari a dam ti vediet (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Daniela K. (kocada) ID 113496, mimibazar.sk/kocada (14.7.2010, 17:00)
vdaka za odpoved
mam na plane skusit to niekedy ,-)
ODPOVEDAŤ
Bozena M. (bombiska) ID 79911 (15.6.2010, 20:24)
Misko,tak s pomocou bozou....vlastne tvojou som syr konecne spravila.Moc sa mi nepozdava,ale na buduce si dam lepsi pozor. Dakujem ti za pomoc (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (15.6.2010, 22:05)
Bozi, ved ale je to syr nie? :-) :-) :-) Ved aj ja ked som robil, tak sa mi parkrat stalo ze sa mi to nezacalo zrazat, raz sa mi stalo ze zostal taky lepkavy mlazgavy, ale to nevadi, rozmrvil som ho a urobil som z neho kolac ako z tvarohu a tak vsetkym chutil ,-) ,-) ,-)
Je veľmi zaujimave, ze som syr uz robil veľa krat, ale vzdy chuti inak a pritom postup pouzivam stale rovnaky. *-) *-) *-)
Vzdy ked ho chutname ako sa podaril tak hodnotime: tak tento je viac vrzgavy ako monuly tyzden, tento je meksi, tento tvrdsi, tento sladsi, tento sa viac rozsypa a podobne. Neviem cim konkretne je to ovplyvnene, ale hold je to taka alchimia, treba robit pokusy (flower) (flower) (flower)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (18.6.2010, 0:57)
chachachaaáá :-D sa tu šúlam, ty malý alchimista (witch) čarodejnícky. Možno každý raz inakšie vyslovuješ zaklínaciu formulku, a preto tvoje syry sú vždy iné (H) (H) (H) Si ako Saxana, ktorá si zle pamätala zaklínadlá ,-) Takže "dexempo šupoplex" - zajac, dexempo krumplex - krava a čo teda pri miešaní toho syridla treba mumlať? ,-) pán černokňažník (witch), prezradíš? :-D :-D :-D (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Bozena M. (bombiska) ID 79911 (16.6.2010, 0:04)
Je to hrudka syra...a to vdaka tebe,ze si ma zachranil pred skazou ,-) Urobila som vlastne 2 kusy...zajtra nafotim,ked sa nabiju baterky. hned rano bude prva kostovka....potom sa pochvalim :-$
ODPOVEDAŤ
Bozena M. (bombiska) ID 79911 (14.6.2010, 21:51)
Kupila som mlieko na druzstve,v dedine,kde mame chalupu.Syridlo v Climaxe take,ako si pouzil ty Michal.Ale ja neviem za svet,kde som spravila chybu.Vsetko presne odmerane,syridlo naporcovane na 5 casti......jednu som pouzila...a mlieko nie a nie dostat tu spravnu konzistenciu...uz stoji 40 minut a nehustne .Teraz rad Michal ....co s tym?????? :´(
Jezisiiii....mam toho 10 litrov ....co teraz???? *-)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (14.6.2010, 21:59)
Bozi, a naozaj si do mala zohriate na teplotu 40-45 stupnov a nie viac ani menej a rozmiesala si syridlo dokladne aspon 3 min? Aj mne sa par krat stalo ze sa mi to nezacalo zrazat, nevyhadzuj to, opet to zohrej daj tam dalsiu davku syridla, dokladne premiesaj a uz dam ruku do ohna ze to pojde. Syr bude mozno trochu vrzgavejsi nez by mal byt, ale uvidis aky bude dobry (H) (H) (H)
ODPOVEDAŤ
Bozena M. (bombiska) ID 79911 (14.6.2010, 22:06)
Postupujem presne podla tvojho navodu...naozaj .Mlieko som zohriala na 42*C,syridlo som zarobila do prevarenej vody....nechala som ju ochladnut na30*C..pridala som to do mlieka,miesala pomaly 3 minuty...tak ja neviem,co sa stalo.Robim to prvy raz,snad sa to naucim *-)
Idem Misko skusit znova..dam vediet..pa (hello)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (14.6.2010, 22:34)
Fuuuha, ja som tiež zvedavá, či sa to teda umúdrilo... no márnosť šedivá, to môže mať všeliaké úskalia asi... a syridlo je v záruke? akú to má trvanlivosť? čo ak do toho predsa len treba pridávat aj ten CaCl2? Miško?
Boži, držím ti palce (Y) nech to vyjde (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Bozena M. (bombiska) ID 79911 (14.6.2010, 22:38)
Kristinka....pokial to nespravim,ani spat nejdem.Aj ja som zvedava......Syridlo je v zaruke do roku 2011..tak neviem,co to mlieko strajkuje
Dakujem ti za podporu (L) (L) (L) ,-)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (14.6.2010, 22:27)
Inak ja som pokusmi zistil ze sa mi to dokonca lepsie zacne zrazat ked to tam priamo nasypem, nez ked to rozrabam do vody.(aj ked v oficialnom navode je to s rozrabanim vo vode) Aj v postupe som to zmenil. Dobre to teda zohrej aj na tych 45 stupnov a potom zelam hodne trpezlivosti kedze uz teraz je pol 11. Idem ja uz do postele, lebo som na nohach cely den a uz ledva mrkam. Hned rano sa si precitam vysledok (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Bozena M. (bombiska) ID 79911 (14.6.2010, 22:35)
Jasne,Misko..urobila som tak,ako si mi napisal (Y)
Dobru noc (hello)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (28.5.2010, 19:10)
Ahoj Michal, videla som už aj na vlastné oči ako vyrábaš syr (Y)bol si super (Y) (Y) (Y) (Y)a spotešením musím oznámiť, že som už aj v Bratislave našla automat na mlieko pri Kauflande |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)už len zohnať to syridlo a môžem ísť na vec (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (28.5.2010, 19:19)
Lucka, prepáč, že ti sem píšem, keďže ty tu píšeš Miškovi. Len by som chcela vedieť, pri ktorom Kauflande si našla ten automat, lokalizuj to presnejšie, pls. Tiež by som chcela tento Miškov zázrak skúsiť. Ibaže o žiadnom automate tu v BA neviem. Ďakujem (L)
ODPOVEDAŤ
Bozena M. (bombiska) ID 79911 (14.6.2010, 21:45)
Kristinka pri Terne v Petrzalke je novy automat. Liter mlieka stoji 0,66 eur
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (14.6.2010, 22:26)
Jej, bombi, si zlatá, že si ma upozornila (L) (L) (L) dakujem ti (L) (L) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Bozena M. (bombiska) ID 79911 (14.6.2010, 22:28)
Nemas za co,Kristinka.Rada pomozem,ked mozem (hello) (hello) (hello)
A aby som nezabudla.
Ked chces kupit viac,ako 1 liter,vezmi si so sebou 5litrovu nadobu,lebo budes musiet zbytocne kupovat flase...maju ich tam,ale naco?Aj tak automat davkuje po litri....tak si to tam budes postupne prelievat.Kupis si len 1 flasu.Na to ma upozornil sam predavajuci.
Vraj si tam ludia nosia 5 litrove bandasky z destilovanej vody-umele....maju to v Tescu.
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (28.5.2010, 19:36)
Ahojky Kristínka, nemusíš sa ospravedlňovať [A]veď hlavne preto to tu píšem, lebo nie každý o tom vie....a nejako mi ušlo, že Kauflandov je v BA viac ,-)lebo chodíme len do tohoto a ten je na Trnavskej ceste 41 |:o) |:o) |:o) (L) (L) (L)
p.s.syridlo si niekde zohnala?.....
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (4.6.2010, 21:32)
Lucka, syridlo treba ísť kúpiť na Odborársku ulicu, v Petržalke majú len administratívu. Ahojky (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (7.6.2010, 18:35)
Ďakujem (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (29.5.2010, 12:08)
Lucka, ďakujem (clamp) (L) Syridlo som ešte nezháňala, bo som nevedela o žiadnom automate na mlieko. Ale teraz som si pozerala tú stránku www.climax.sk, ktorú spominal Miško. Majú tam adresu, že Znievska ul. a to je v Petržalke. Tak sa tam asi pôjdem v pondelok mrknúť (dúfam, že na to nezabudnem) a zistím, či sa to dá priamo tam kúpiť. Poslala som im mail, ak mi odpíšu, aleo sa niečo bližšie dozviem, napíšem ti hneď :-)
Želám Ti pekný víkend (F) (hello) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (4.6.2010, 18:35)
Baby, ja tu teraz citam co to tu pribudlo v diskusii. Kikus, kde si nasla ze su v petrzalke? Pretoze ja si chodim pre syridlo k nim na Odborarsku 52, to su dve zastavky elektricky za polusom smerom dolava. (D) (D)
Inak to je super ze uz je automat aj v Bratislave. Ved to bola sranda. Bratislava bola jedine miesto kde som vedel zohnat syridlo a zaroven jedine miesto kde sa nedalo zohnat mileko ,-) ,-) ,-)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (4.6.2010, 21:30)
Čao, Mišino! :-) Našla som tú zmienku o Petržalke na ich stránke, poslala som tam e-mail a teraz som dostala od nich správu, že v Petržalke majú len také že kancle a riaditeľstvo, no a treba ísť na tú Odborársku. Asi tam vyšlem (cinky), aby mi to zohnal. Inak kúpila som že čerstvá ovčí syr Urda. To je taká katastrofa medzi syrmi, že by som to nechcela už ani zadarmo 8-|
Michal, ty si vedel, že aj CaCl2 sa používa ako syridlo?Ja som na to šokovane čumela. :-o
No a pre mlieko ísť z Petržalky až kamsi na opačný koniec BA je dobre nahlavu,čo? ,-) ,-)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (4.6.2010, 23:31)
Kika, ale chlorid vapenaty sa nepouziva ako samotne syridlo, ale ako pridavok, napomaha efektyvnejsiemu zrazaniu mliecnych proteinov. Robil som si pred tyzdnom odbornu skolsku prax v Senickej mliekarni, tak som teraz mudry ,-) ,-) ,-)
V mliekarni ho pouzivaju, ja ho nepouzivam, kedze srvatku dalej spracovavam, nepotrebujem z nej dostat 100%. Ak budes pridavat CaCl2, rozmiesaj 1cl v troche vody /10 l mlieka, dobre rozmiesaj a potom daj syridlo :-$ :-$ :-$
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (5.6.2010, 21:53)
Fúha, som si myslela. Je to totiž uvedené na tej stránke medzi syridlami. Inak chcem to chymozínové, veď mi veľa toho netreba. Tak ten chlorid je okašľaný. Niekde som čítala, že ak sa použije, tak len presne konkrétne množstvo, lebo ak sa prešvihne, syr je horký. +o( Tak zase si ma niečo naučil :-) :-)
Ozaj a čo v škole? Aké boli reakcie? (Y) Videli aj dáke učiteľky tvoje účinkovanie? (H)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (6.6.2010, 0:25)
No xixi, sak kazda to pozerala a vzdy este z druhej strany chodby na mna kricali: AAA nasa televizna hviezda (smich) (smich) (smich)
ODPOVEDAŤ
Betty I. (Beetty) ID 139690 (27.5.2010, 15:50)
čau,zaozaj si šikovný !!! a dá sa urobiť syr aj z trvanlivého mlieka ??? :-$
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (upravené 27.5.2010, 20:30)
no urobit to pojde, ale vytazok bude asi o dost nizsi, pretoze odstredovanim sa odtranuju aj bielkoviny, ktore sa pri vyrobe syra zrazaju (H) (H)
ODPOVEDAŤ
darina c. (anirad) ID 44272 (26.5.2010, 11:47)
Ty si ale strááášne šikovný chalan!!!
ODPOVEDAŤ
Celkom: 56 (zobrazuje sa 1-20)1, 2, 3 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu