. .. .. .. .. .. .
. .

Nakladaná zelenina - bez sterilizácie - RECEPT 7924

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

ZAVÁRANINY

ID 19672 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 26 návštěvníkov)


Nakladaná zelenina - bez sterilizácie


[ recept č. 7924 zo dňa  ]


Nakladaná zelenina - bez sterilizácie


POTREBNÉ PRÍSADY

12 l vody, 3 l octu, 2 kg cukru, 40 dkg soli, ½ balíčku čierneho korenia, 1 PL horčičného semena- zrná, 3čl BORKÉN – (dostať v záhradkárskych potrebách), 15 -20 ks bobkového listu.

POSTUP PRÍPRAVY

Takto pripravený nálev necháme stáť 24 hodín. 4-5 krát premiešame (nevaríme). Naložíme akúkoľvek zeleninu okrem červenej kapusty, paradajok, cvikli.

Ja som robila nálev z polovičnej dávky. Je to kyslá zeleninka. Keď odjeme môžeme pridať zeleninu znovu. Táto zeleninka vydrží do jari.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

borkén
pridáme akúkoľvek zeleninu, ja som dala karfiol ( je veľmi dobrý), brokolicu, mrkvu, cibuľku, fazuľkové struky, cuketu, uhorku, baranie rohy, proste čokoľvek čo záhradka dá okrem červenej zeleniny.
zalejeme nálevom
takto to vypadá po 3 mesiacoch ( dosť odjedené)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Tvarohová klasika | Nakladaná zelenina - bez sterilizácie | Labužnícke kurča >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 30 (zobrazuje sa 1-20)1, 2 ďalšie >>
kristína s. (nigina) ID 32120 (24.9.2011, 16:49)
Ja som sa na túto zeleninku chystala, ale potom som našla toto :

E220 - Oxid siřičitý
Skóre škodlivosti: 4
Látka patří do skupin: Siřičitany (E220 - E228)
Konzervanty (E200 - E297)
Antioxidanty

Přísada nevhodná pro děti
Může být přičinou alergie

Popis:

E220, Oxid siřičitý Konzervant účinkuje proti bakteriím, plísním, kvasinkám i jako antioxidant. Jednou z nejstarších konzervantů, široké využití. Použití při výrobě marmelád, džemů, zavařenin, ovocných nápojů, nakládané zeleniny, bramborových výrobků, sušených meruněk! Může vyvolávat alergické reakce u astmatiků, dále bolení hlavy a průjem. Ničí vitamín B1. V ČR povoleno omezeně, v USA povoleno.

Tent oxid siričitý vzniká z borkénu a toho octu... borkén je disiričitan draselný, ocot je roztok kyseliny octovej *-) No škoda, čo už? :-|
ODPOVEDAŤ
Majka S. (skyvka) ID 4227, mimibazar.sk/skyvka (3.8.2011, 12:54)
Da sa pouzit nieco ine ako Borken?
ODPOVEDAŤ
Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (5.9.2010, 20:04)
:-ono kočky, a je začiatok septembra a ja čučím na to vedro :-o, úplné skvasené, mliečne, biele, bublinkuje..... :-|sme veľmi nešťastní...a čo, malo to ísť už skôr do fliaš, či čo? ja neviem, nič som nepokazila, maximálna čistota, nikomu som do toho nedala šahnuť...ja neviem.... :´( :´( :´(
ODPOVEDAŤ
Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (16.8.2010, 19:18)
:-$to kukám, mám už plné vedro, už nemám kde dokladať :-| A ako to krásne voní, už sa teším až začneme papkať...teraz v sobotu na Janu, ke´d mi prídu hostia sa do toho pustíme... ^o) ^o) ^o)Je to fakt super, skoro bezprácne (clamp)
ODPOVEDAŤ
Nada P. (adka67) ID 59235 (13.8.2010, 21:54)
Ďakujem za recept,je to super (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (13.8.2010, 1:08)
Toto je fantastické!!!!! :-p :-p :-p Raz či dva razy sme dostali za kýbel takejto nakladanej zeleniny od maminy... je to super vecička!!!! Vydržalo nám to poriadne dlho, ale len preto, že sme s tým šetrili ,-) ,-) ,-) karfiol mi v tom až tak nechutil, ale kapustička, papričky a ostatné veci nemalli chybu (zajic)
ODPOVEDAŤ
Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (12.8.2010, 15:37)
Dievčatá ahojte :-)Poraďte mi prosím-nálev už mám urobený, chcem do neho povkladať zeleninku. A začnem s fazuľkovými strukmi(tie mi včera doniesol svokor za plnú tašku)Ale niekde som čítala, že keď sa nepovaria, že sú jedovaté. Tak ako-obvariť či neobvariť ich??????? :-$Ďakujem
ODPOVEDAŤ
Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (13.8.2011, 21:09)
Aj ja som čítala, že takéto struky sa nesmú jesť surové, obsahujú jedovaté lektíny, ktoré vyvolávajú silné vracanie a hnačku. Treba ich najskôr tepelne upraviť a až potom použiť...
ODPOVEDAŤ
Martina M. (mmj) ID 19672 (upravené 13.8.2010, 9:13)
ja som mala staršie fazuľky tak som ich dala do vriacej vody a potom studenou prepláchla a tak som to tam dala . Ale kolegyňa tam dávala take mladé surové a zatiaľ nezomrela hihi Maťa :-$
ODPOVEDAŤ
Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (12.8.2010, 23:38)
Ďakujem Maťka, som rada teda , že nepomrieme ,-)ale asi prasknem , keď túto dobrotku začnem jesť a nebudem vedieť skončiť. :-DVeľmi sa na to teším a hneď tam idem tie fazuľky dať, aby zbytočne nestáli....ahoj ^o)
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (6.1.2010, 9:49)
vyzera superne,určite ju tento rok skúsim (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (flower) (flower) (flower)
ODPOVEDAŤ
Nada P. (adka67) ID 59235 (18.11.2009, 16:33)
Ahojte ,ja som ju robila a je super,mám ju za vyťahom v panelaku ,ale mojej znamej sa tiež pokazila ,ale ona ju mala v izbe v panelaku a baranie rohy trochu predvarila nemohla sa to pokaziť aj tým?
Ďakujem za recept
ODPOVEDAŤ
Eva L. (1Eva) ID 30793 (9.11.2009, 21:03)
Ahoj Martinka, chcem sa opýtať akú chzbu som urobila, že sa mi všetka zelenina pokazila, zmäkla a oplesnivela, takže som všetko musela vyhodiť. Nálev som robila z polovičnej dávky, presne podľa receptu a zeleninu som dávala do kameninovej nádoby. Borkén som vážila na špeciálnej váhe, ktorou si môj manžel váži rôzne prášky - postreky na stromy /čiže presne 3g/. Bolo toho veľmi máličko, nemalo tam ísť náhodou 30g Borkénu? Zaujíma ma to, pretože by som to chcela ešte raz urobiť. Vyzerá suprovo a je s tým oveľa menej práce ako s nakladaním do fliaš. Eva
ODPOVEDAŤ
Martina M. (mmj) ID 19672 (upravené 11.11.2009, 21:53)
Ahoj neviem čo mohlo spôsobiť pokazenie. Mne to vydržalo niečo vyše roka. Borkénu určite nie je málo, lebo aj na obale je napísané na nakladanú zeleninu 5g na 10l nálevu. Tak tu je toho viac tak borken nie je na vine. Možno zelenina lebo časť nebola ceklom dobrá. Treba tam len čerstvé veci. Tak ti prajem nech sa ti podarí.
ODPOVEDAŤ
Brigita H. (Alrisha) ID 120559 (4.11.2009, 12:49)
Ďakujem za povzbudivú diskusiu, ktorá spôsobila, že som sa odhodlala takto zeleninu naložiť. Už na druhý deň bola jediteľná, veľmi mi chutí a už sa chystám dnes dokladať, lebo sa rýchlo míňa. (jidlo)
Oceňujem na recepte to, že netreba zeleninu obvárať a po naložení do fľaštičiek sterilizovať. A samozrejme to, že sa dá dokladať je veľmi efektívne. Skúsim z tej zeleniny použiť aj na varenie, do jedál, kde sa hodí kyslá zelenina, napríklad kyslá kapusta. Možno sa mi podarí obdoba segedínskeho gulášu :-)
ODPOVEDAŤ
Martina M. (mmj) ID 19672 (4.11.2009, 19:20)
som rada že chutí. (L)
ODPOVEDAŤ
Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (9.10.2009, 21:58)
wau (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Miroslava A. (dzamia) ID 27374 (9.10.2009, 21:52)
mati,tak toto teda skusim . :-)
potom dam vediet ako to chutna (flower) :-p
ODPOVEDAŤ
Bozena K. (manomama) ID 100387 (25.8.2009, 19:27)
rada bi som sa spitala,ked odoberieme kyslu zeleninu a dame do nej čerstvu tak treba čakat naspet 24 hodin?dakujem
ODPOVEDAŤ
Martina M. (mmj) ID 19672 (26.8.2009, 8:43)
Ahoj, toto neviem ja odoberiem a pridám čerstvú zeleninku a premiešam ona sa premieša so starou zeleninkou a až potom keď potrebujem vyberám. Asi musí postáť aby bola chutná. Však skús.
:-$
ODPOVEDAŤ
Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (21.8.2009, 9:40)
tak toto sa mi páči!!!!!!!!!!! (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Jana S. (JankaS7) ID 68065 (20.8.2009, 16:55)
Martinka, to vedierko má byť celý čas zakryté alebo odokryté? S tým nálevom sa potom už nič do jari nerobí?
ODPOVEDAŤ
Martina M. (mmj) ID 19672 (21.8.2009, 9:27)
Ja ho mám zatvorené, s nálevom sa nerobí nič, iba ak sa zje zelenina tak sa doloží nová a premieša sa to. Ja mám ešte teraz z vlani a je to stále rovnako chutné. :-)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (19.8.2009, 20:57)
(Y) (Y) (Y) Toto je vynikajúci spôsob konzervácie. Ja mám od maminy taký kýbel naloženej zeleniny .. karfiol, zelená, paprika a čo všeličo ešte už ani neviem. Najviac mi z toho chutili také malé na 1/4-tiny rozkrojené hlávky kapustičky. Vydrží to veľmi dlho. My ešte teraz máme z toho, lebo karfioly nám až tak veľmi nešmakovali. Ale inak fakt super vec |:o)
ODPOVEDAŤ
Andrea K. (andrejka17) ID 31937, mimibazar.sk/andrejka17 (19.8.2009, 20:00)
Martinka ,vedierko už naložene a čaka na ochutnavku (zajic) (zajic) (zajic) (cinky) (cinky) (cinky) už chodi a okukuje ;-) ;-) ;-)ďakujem za skvelý receptík (Y) (Y) (Y) (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
Erika Dirdová (serafina) ID 16771 (6.8.2009, 16:01)
(clamp) (clamp) (clamp)jé..no..presne to..isté som aj ..ja..včera nakladala..od..svôkrovcov som dostala..kôpu..uhoriek..aj papriky..všeliakej..farby..a..môžem..vám tiež len a len..odporuči!..ja..to..všetko..dávam..do..veľkej..25l vedra.a nechám do rána..postať..no..a potom..všetok..rozkladám..do..5l vedierka..a mám na zimu!.. |:o) |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Dáška T. (ramgad) ID 47426 (6.8.2009, 14:05)
Martinka , zeleninu neovaras? *-)
ODPOVEDAŤ
Martina M. (mmj) ID 19672 (6.8.2009, 15:38)
nie, neobváram je potom taka chrumkavá, len musí byť mladučká zeleninka.
ODPOVEDAŤ
Celkom: 30 (zobrazuje sa 1-20)1, 2 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu