Alena M. (Alinka) ID 18244 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 34 návštěvníkov)
Nakladaná zelenina bez sterilizovania - alebo bezodná fľaša :-)
[ recept č. 41875 zo dňa 5.8.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Minulý rok môj muž dostal od jednej pani plnú fľašu rôznej nakladanej zeleninky, ktorú bolo možno po odjedení kedykoľvek doplniť. Tak mu to zachutilo, že som tento rok spravila aj ja tento jednoduchý recept a už sa muž teší ako začne pomaličky z tejto nakladanej zeleninky odjedať :-) Tento recept je na 3 5-litrové sklenené fľaše. Budete potrebovať: 4 litre vody, 1 liter octu, 65dg cukru, 13dg soli, 1PL celého čierneho korenia, 1ČL horčičného semena, 6 bobkových listov, 1ČL BORKÉN (kúpite v záhradkárskych potrebách), karfiol, cibuľa, zelené paradajky, cuketa, baranie rohy, paprika, jabĺčková paprika, fazuľové lusky... (akákoľvek zelenina okrem červených paradajok, červenej kapusty, cvikly.
POSTUP PRÍPRAVY
Pripravíte si nálev zo všetkých korenín a tekutín (nevariť!!! ). Nálev odložte na 24 hodín do chladu, občas premiešajte. Na druhý deň si nálev rozlejte do 3 fliaš, resp. ak máte takú veľkú nádobu, že nemusíte, nechajte v jednej (napr. veľké vedro), zeleninu umyte a naukladajte do fliaš. Karfiol rozoberte na menšie ružičky, aj cuketu, paradajky a papriky nechajte vkuse. Už na druhý deň môžete zo zeleninky odjedať. Takýto nálev vám vydrží aj do zimy a stále môžete dopĺňať novú a novú zeleninku. |
Celkom: 23 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
 | Katka S. (lakra) ID 16404, mimibazar.sk/lakra (23.8.2011, 20:56) |
Alinka,môžem sa opýtať treba zeleninku skladovať aj s nálevom v chladničke ďakujem určite vyskúšam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ingrid B. (ikrekmegdenis) ID 124154, mimibazar.sk/ikrekmegdenis (upravené 15.8.2011, 9:55) |
Alenka ďakujem za tento úžasný recept pomaličky to budú robiť všetky moje susedky, lebo ho tak chválim, že všetky chcú recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Viera F. (Fafav) ID 30923 (14.8.2011, 13:43) |
čítal si niekto z vás zloženie Borkénu? Ak áno, tak vás všetky obdivujem, že sa doma dáte na takéto chemické nakladanie. Dobrú chuť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Helena G. (popoluska340) ID 56630 (12.8.2011, 23:42) |
Halina ja som davala struky surove,a kukuricka moze byt super,len baklazan nie,lebo je fialovy,a cervene tam nema ist,aspon podla mna.Ja uz mam nalozene 3 kybliky 5 kilove je to mnamka. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Halina M. (anilah) ID 93483 (12.8.2011, 16:45) |
Chcela by som sa opýtať či fazuľkové struky mám predvariť, alebo idú surové. Môže tam ísť kukurica a baklažán? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (14.8.2011, 14:37) |
Ja som čítala, že takéto struky sa nesmú jesť surové, obsahujú jedovaté lektíny, ktoré vyvolávajú silné vracanie a hnačku. Treba ich najskôr tepelne upraviť a až potom použiť... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Helena G. (popoluska340) ID 56630 (11.8.2011, 12:06) |
Dievcence ja idem dnes znova nakladat zeleninku bola som na zahradke,a bola zase uroda,tak skoda ju nechat tak.Dam detom po kybliku.Je fakt uzasna. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Helena G. (popoluska340) ID 56630 (10.8.2011, 12:29) |
Ahojte mimi bazaracky.Ja som tuto zeleninku robila pred vcerom,a veru dnes som robila novy nalev.Je uzasna a to som len uhorku,cuketu,a patizon ochutnala.Dnes som sa rozhodla nalozit dalsiu flasku.Len sa chcemopytat,ci musim dodrzat 24 hodin mat nalev,alebo mozem po 12 hodinach nakladat zeleninku.Ked pridem vecer z prace,tak by som chcela nakladat. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (12.8.2011, 19:32) |
Helka, ja som skôr naložila tiež ako po 24 hodinách a stále je to fajn  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alena K. (ALENAK) ID 16914, mimibazar.sk/alenak (10.8.2011, 10:43) |
Skúste si tam dať aj hrozno - veľké bobule a nejakú feferónku... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (10.8.2011, 10:40) |
takéto niečo podobné som kedysi dávno videla tuším v časopise Slovenka a už v tedy ma receptík veľmi zaujal, teraz keď vidím, že to naozaj funguje, určite vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna P. (tetrisss) ID 49991 (6.8.2011, 21:27) |
Tak to musim vyskusat, take mame radi, dik za recept.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (6.8.2011, 11:31) |
Pls., čo je to borkén? Raz som toto jedla, ale bola tam aj kapusta, teda také menšie hlavičky kapusty - minikapusta. A to mi z celého najviac chutilo. Mňam, toto by som fakt chcela...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Diana S. (Lilidia) ID 14652, mimibazar.sk/lilidia (6.8.2011, 22:11) |
http://www.biospotrebitel.sk/forum/tema/borken-1903 Je to zlúčenina, ktorá sa používa do mladého vína na zastavenie procesu kvasenia. Dostať to pod názvom Bor kén (maďarsky), doslovný preklad je vínna síra. Je to zlúčenina bez pachuti. ....vďaka borkénu sa zastaví kvasenie a máš dobručkú čalamádku. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (6.8.2011, 22:08) |
Kika, nebol to kel? borkén je dvojsiričitan draselný, na sírenie muštu a vína a na nakladanie zeleniny (to som taká múdra z obalu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva A. (Eviana) ID 114156 (6.8.2011, 9:11) |
Alinka, tiež už zopár rokov robievam túto zeleninu - veľmi nám chutí, lebo je krásne chrumkavá ako čerstvo odtrhnutá. Píšeš, že kapustu nenakladáme, ale aj to je možné, ja ju zvyknem nakrájať na pásiky (ako do čalamády) a potom ju natlačím do väčších paprík.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (6.8.2011, 22:07) |
Evka, to som myslela červenú kapustu, lebo púšťa farbivo. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Helena G. (popoluska340) ID 56630 (5.8.2011, 20:02) |
Tento receptik vyzera uzasne,ale mam otazku.Po nalozeni zeleninky,to moze ist do chladnicky,alebo kde to treba skladovat.Mam v kuchyni.len skrinu potravinovu,tak neviem,ci to moze ist tam.Spajzu nemame. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (6.8.2011, 8:41) |
ja to mám v špajzi a nejaká tma a chlad tam moc nie je a drží v pohode. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 23 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |