Jana A. (janeinka1) ID 54349 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 15 návštěvníkov)
Ovocný jablkovo-orechový páj (mrežovník)
[ recept č. 6989 zo dňa 26.8.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
*****Na KREHKÉ CESTO
- 1 dl smotany
- 20 g droždia
- 1 vajce
- 400 g hladkej múky
- 200 g masla/margarínu
- 50 g práškového cukru
- štipka soli
*****Na OVOCNÚ náplň:
-1,5 kg jabĺk
- 2 citróny
- 200 g práškového cukru
- 100 g masla/margarínu
- 1 kúsok škorice (podľa chuti)
- 1/2 vrecúška vanilkového pudingu
- 80 g mletých orechov
- 50 g posekaných orechov
*****INÉ:
- 1 žltok na potretie
- cukor na posypanie (nie je nutné)
POSTUP PRÍPRAVY
Tento mňam koláčik môžete pripraviť ak máte chuť a nejaké tie jabĺčka a vlašské oriešky. Postup v obrázkovom postupe :))) Snáď bude chutiť, nám doma chutí teda riadne! Recept nie je zložitý a pri troche snahy ho zvládnu aj neskúsení...:))
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1) Najprv teda cesto.
Trochu zahrejeme smotanu, pomiešame ju s rozmrveným droždím a s vajcom. |
![]() |
2) V múke rozdrobíme maslo, posypeme práškovým cukrom a soľou, prilejeme smotanu s droždím a zamiesime. Utvoríme jeden väčší a jeden menší bochník a uložíme minimálne na hodinku do fólie do chladničky. |
![]() |
3) Teraz ovocná náplň.
Z oboch citrónov vytlačíme citrónovú štavu do dvoch rôznych pohárov. |
![]() |
4) Jablká umyjeme, ošúpene a nakrájame na nie príliš drobné mesiačiky. Dáme ich zatiaľ do nejakej misky a hneď polejeme citrónovou štavou z prvého citróna. |
![]() |
5) Polovicu práškového pudingu rozmiešame v 1/2 dl studenej vody. |
![]() |
6) 80 gramov vlašských orechov pomelieme na jemno a 50 g posekáme na menšie kúsky. |
![]() |
7) Kryštálový cukor nasypeme do hlbšej panvice (musia sa tam zmestiť ešte tie jablká, takže ak nemáte väčšiu panvicu, zvoľte radšej hrniec) a za stáleho miešania opražíme do zlatohneda. Vložíme jablká pokvapkané citrónovou šťavou, pridáme štavu z druhého citróna, škoricu, maslo a na silnom ohni varíme bez pokrievky 5 minút. Jablká pri varení premiešavame, aby sa všetky uvarili, nie len tie naspodku. |
![]() |
8) Pridáme ešte rozmiešaný puding a dáme ešte povariť asi 1 minútu. Výsledok by mal byť nejaký takýto. Jabĺčka sú dozlatova, krásne nám to rozvoniava... Jablkovú náplň necháme vychladnúť. Jabĺčka ešte všetky popolievame šťavou, v ktorej sa varili. Šťavu nevylievame, pôjde do koláčika! |
![]() |
9) Kým nám chladne náplň, vyberieme cesto, rozvaľkáme a vyložíme ním vymastenú formu. Z druhého cesta spravíme pásiky, ktorými náplň "zamrežujeme" a ak nám víde, môžeme spraviť ešte valček, ktorým koláč ešte obkolesíme. Všetko podľa fantázie. Spodok koláča posypeme mletými orechmi. |
![]() |
10) Keď náplň vychladla, vyberáme z nej jabĺčka a ukladáme na oriešky. Potom zoberieme lyžičku a šťavu, v ktorej sa jabĺčka varili ponalievame rovnomerne na celý koláč. Nakoniec posypeme sekanými orechmi. |
![]() |
11) Koláč zamrežujeme... |
![]() |
12) Môžeme pridať ešte cestový valček alebo spletenec. Mne sa nepodaril, takže radšej využite vlastnú fantáziu O:) |
![]() |
13) Mriežky mrežovníka ešte potrieme žĺtkom. Pečieme v rúre predohriatej na 180 C. Po vložení koláča do trúby som v teplovzdušnej rúre znížila teplotu na 150 C a piekla hodinu... |
![]() |
14) Záber koláčika. |
![]() |
15) V priereze. Želám dobrú chuť, koláč je mňamkový, ovocnučký...len sa oblížete! Veľa šťastia. |
![]() |
Takto krásne sa podaril Miške - michaela l. (miska85) :) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Jana G. (janka238) ID 84552 (3.3.2012, 16:46) |
dnes som ho skúšala a vôbec sa mi nevydaril...neviem kde som urobila chybu tie jablká boli výborné aj také samostatné takže verím, že koláčik by bol božský...snáď sa mi na druhý krát podarí |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | michaela l. (miska85) ID 48478 (9.10.2008, 17:53) |
Dobry den, chcela by som sa opytat aka je velka ta forma? klasicky rozmer ako forma na pizzu a nevytecie zmes po rozkrojeni???Dakujem velmi pekne,urcite ho co najskor upeciem! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (9.10.2008, 17:59) |
Forma má 28 cm Nie, zmes nevytečie. Tou prípravou a pečením akoby ztuhne, čiže po upečení už vôbec nie je v tekutom stave, takže sa nemusíte obávať a s chuťou dotoho. Ak by sa vám podarilo vaše dielko aj odfotiť a dať sem odkaz na fotečku, budem veľmi rada  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Denisa J. (Damia) ID 3904 (5.10.2008, 15:58) |
no dnes som ho upiekla...bol nenormálne superský  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (9.10.2008, 17:58) |
Jéj, to ma nesmierne teší, že chutil  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (16.9.2008, 10:32) |
Vyzerá to mňamkovo a okrem toho som si kúpila valček na mriežky, takže môžem skúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (16.9.2008, 22:11) |
Tak skús a potom daj vedieť ako sa podarilo Určite s tým valčekom budú tie mriežky krajšie ako tie moje nepodarky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Hanka K. (Kohan) ID 315, mimibazar.sk/kohan (16.9.2008, 9:29) |
tak včera som ho skúsila, čo sa chuti týka je fakt úžasný ... len ja som trochu moc uvarila jabĺčka a miesto pudingu bez varenia som použila klasický ... takže moja plnka príliš pohromade nedržala ... nabudúce vyskúšam puding z receptu alebo možno radšej zlatý klas Ja som piekla v teplovzdušnej rúre na 150°C slabých 40 minút. Verím, že druhý pokus bude už tak ako má byť, lebo tá chuť fakt stojí za to  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (16.9.2008, 22:11) |
Jééj, ani nevieš ako si mi zlepšila deň Som veľmi rada, že chutil a to, že sa chystáš aj na druhý pokus ma teší dvojnásobne Tak ak máš náhodou nejaké fotečky tvojho výtvoru, určite daj odkaz Maj sa krásne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (27.8.2008, 9:38) |
Ďakujem krásne Naozaj je dobrý, odporúčam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Hanka K. (Kohan) ID 315, mimibazar.sk/kohan (27.8.2008, 8:44) |
ježííííš, to vyzerá a určite aj chutí úžasne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Maja I. (maya86) ID 29246 (27.8.2008, 8:28) |
Vyzerá mňamkovo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |