končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Jana A. (janeinka1) ID 54349 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 15 návštěvníkov) Ovocný jablkovo-orechový páj (mrežovník)[ recept č. 6989 zo dňa 26.8.2008 ] POTREBNÉ PRÍSADY *****Na KREHKÉ CESTO - 1 dl smotany - 20 g droždia - 1 vajce - 400 g hladkej múky - 200 g masla/margarínu - 50 g práškového cukru - štipka soli *****Na OVOCNÚ náplň: -1,5 kg jabĺk - 2 citróny - 200 g práškového cukru - 100 g masla/margarínu - 1 kúsok škorice (podľa chuti) - 1/2 vrecúška vanilkového pudingu - 80 g mletých orechov - 50 g posekaných orechov *****INÉ: - 1 žltok na potretie - cukor na posypanie (nie je nutné) POSTUP PRÍPRAVY Tento mňam koláčik môžete pripraviť ak máte chuť a nejaké tie jabĺčka a vlašské oriešky. Postup v obrázkovom postupe :))) Snáď bude chutiť, nám doma chutí teda riadne! Recept nie je zložitý a pri troche snahy ho zvládnu aj neskúsení...:)) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI 1) Najprv teda cesto. Trochu zahrejeme smotanu, pomiešame ju s rozmrveným droždím a s vajcom. 2) V múke rozdrobíme maslo, posypeme práškovým cukrom a soľou, prilejeme smotanu s droždím a zamiesime. Utvoríme jeden väčší a jeden menší bochník a uložíme minimálne na hodinku do fólie do chladničky. 3) Teraz ovocná náplň. Z oboch citrónov vytlačíme citrónovú štavu do dvoch rôznych pohárov. 4) Jablká umyjeme, ošúpene a nakrájame na nie príliš drobné mesiačiky. Dáme ich zatiaľ do nejakej misky a hneď polejeme citrónovou štavou z prvého citróna. 5) Polovicu práškového pudingu rozmiešame v 1/2 dl studenej vody. 6) 80 gramov vlašských orechov pomelieme na jemno a 50 g posekáme na menšie kúsky. 7) Kryštálový cukor nasypeme do hlbšej panvice (musia sa tam zmestiť ešte tie jablká, takže ak nemáte väčšiu panvicu, zvoľte radšej hrniec) a za stáleho miešania opražíme do zlatohneda. Vložíme jablká pokvapkané citrónovou šťavou, pridáme štavu z druhého citróna, škoricu, maslo a na silnom ohni varíme bez pokrievky 5 minút. Jablká pri varení premiešavame, aby sa všetky uvarili, nie len tie naspodku. 8) Pridáme ešte rozmiešaný puding a dáme ešte povariť asi 1 minútu. Výsledok by mal byť nejaký takýto. Jabĺčka sú dozlatova, krásne nám to rozvoniava... Jablkovú náplň necháme vychladnúť. Jabĺčka ešte všetky popolievame šťavou, v ktorej sa varili. Šťavu nevylievame, pôjde do koláčika! 9) Kým nám chladne náplň, vyberieme cesto, rozvaľkáme a vyložíme ním vymastenú formu. Z druhého cesta spravíme pásiky, ktorými náplň "zamrežujeme" a ak nám víde, môžeme spraviť ešte valček, ktorým koláč ešte obkolesíme. Všetko podľa fantázie. Spodok koláča posypeme mletými orechmi. 10) Keď náplň vychladla, vyberáme z nej jabĺčka a ukladáme na oriešky. Potom zoberieme lyžičku a šťavu, v ktorej sa jabĺčka varili ponalievame rovnomerne na celý koláč. Nakoniec posypeme sekanými orechmi. 11) Koláč zamrežujeme... 12) Môžeme pridať ešte cestový valček alebo spletenec. Mne sa nepodaril, takže radšej využite vlastnú fantáziu O:) 13) Mriežky mrežovníka ešte potrieme žĺtkom. Pečieme v rúre predohriatej na 180 C. Po vložení koláča do trúby som v teplovzdušnej rúre znížila teplotu na 150 C a piekla hodinu... 14) Záber koláčika. 15) V priereze. Želám dobrú chuť, koláč je mňamkový, ovocnučký...len sa oblížete! Veľa šťastia. Takto krásne sa podaril Miške - michaela l. (miska85) :) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Jana G. (janka238) ID 84552 (3.3.2012, 16:46) |
dnes som ho skúšala a vôbec sa mi nevydaril...neviem kde som urobila chybu tie jablká boli výborné aj také samostatné takže verím, že koláčik by bol božský...snáď sa mi na druhý krát podarí |
ODPOVEDAŤ |
michaela l. (miska85) ID 48478 (9.10.2008, 17:53) | |
Dobry den, chcela by som sa opytat aka je velka ta forma? klasicky rozmer ako forma na pizzu a nevytecie zmes po rozkrojeni???Dakujem velmi pekne,urcite ho co najskor upeciem! | |
ODPOVEDAŤ |
Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (9.10.2008, 17:59) | |
Forma má 28 cm Nie, zmes nevytečie. Tou prípravou a pečením akoby ztuhne, čiže po upečení už vôbec nie je v tekutom stave, takže sa nemusíte obávať a s chuťou dotoho. Ak by sa vám podarilo vaše dielko aj odfotiť a dať sem odkaz na fotečku, budem veľmi rada | |
ODPOVEDAŤ |
Denisa J. (Damia) ID 3904 (5.10.2008, 15:58) | |
no dnes som ho upiekla...bol nenormálne superský | |
ODPOVEDAŤ |
Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (9.10.2008, 17:58) | |
Jéj, to ma nesmierne teší, že chutil | |
ODPOVEDAŤ |
Iveta S. (yvett) ID 11052 (16.9.2008, 10:32) | |
Vyzerá to mňamkovo a okrem toho som si kúpila valček na mriežky, takže môžem skúšať | |
ODPOVEDAŤ |
Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (16.9.2008, 22:11) | |
Tak skús a potom daj vedieť ako sa podarilo Určite s tým valčekom budú tie mriežky krajšie ako tie moje nepodarky | |
ODPOVEDAŤ |
Hanka K. (Kohan) ID 315, mimibazar.sk/kohan (16.9.2008, 9:29) | |
tak včera som ho skúsila, čo sa chuti týka je fakt úžasný ... len ja som trochu moc uvarila jabĺčka a miesto pudingu bez varenia som použila klasický ... takže moja plnka príliš pohromade nedržala ... nabudúce vyskúšam puding z receptu alebo možno radšej zlatý klas Ja som piekla v teplovzdušnej rúre na 150°C slabých 40 minút. Verím, že druhý pokus bude už tak ako má byť, lebo tá chuť fakt stojí za to |
|
ODPOVEDAŤ |
Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (16.9.2008, 22:11) | |
Jééj, ani nevieš ako si mi zlepšila deň Som veľmi rada, že chutil a to, že sa chystáš aj na druhý pokus ma teší dvojnásobne Tak ak máš náhodou nejaké fotečky tvojho výtvoru, určite daj odkaz Maj sa krásne |
|
ODPOVEDAŤ |
Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (27.8.2008, 9:38) |
Ďakujem krásne Naozaj je dobrý, odporúčam |
ODPOVEDAŤ |
Hanka K. (Kohan) ID 315, mimibazar.sk/kohan (27.8.2008, 8:44) | |
ježííííš, to vyzerá a určite aj chutí úžasne | |
ODPOVEDAŤ |
Maja I. (maya86) ID 29246 (27.8.2008, 8:28) |
Vyzerá mňamkovo |
ODPOVEDAŤ |