Monika D. (monikaskorica) ID 116840 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT |
Špaldový jablkový mrežovník
[ recept č. 19437 zo dňa 30.10.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
trené cesto: 260g špaldovej múky, 100 g polohr. múky, 150 g kryš. cukru, 250 g palmarínu, 2 vajíčka, 1pdp, 1 van. cukor, kôra z jedného citróna,
plnka: asi 1kg postrúhaných jabĺk, hrozienka, lyžička mletej škorice, 1-2 polievkové lyžice kryš. cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Zo surovín na cesto vypracujeme vláčne trené cesto a necháme odpočívať v chladničke. Zatiaľ si ošúpeme a nastrúhame na hrubšie jablká. Pridáme podľa kyslosti jabĺk kryš. cukor, škoricu, hrozienka a premiešame. Necháme odstáť a zatiaľ si vyváľame ½ cesta. Cesto je veľmi krehké a tak ho váľam na alobale trochu hrubšom a tak prenesiem na suchý plech. Alobal najprv trochu pomúčim aby sa cesto až tak neprilepilo. Na vyváľané cesto natrieme slivkový lekvár. Jablká nám pekne pustia šťavu, kr. vytlačíme rukami a takto čiastočne odšťavené jablká ukladáme na cesto. Zo zbytku cesta opäť na alobale vyváľame plát a pokrájame nožom na pásiky, kt. na ukladáme na vrch jabĺk a tak vytvoríme mriežku. Cesto je na trochu menší plech ako je klasický, iný sa mi do rúry nezmestí :-(. Pečieme v rúre predhriatej na 180°C asi 30-35 minút.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
zloženie |
![]() |
hotové cesto, ide do chladničky odpočívať |
![]() |
plnka |
![]() |
vyváľané spodné cesto |
![]() |
pomocou prstov ešte cesto pekne prispôsobíme na plechu a vytvoríme okraj aby jablková plnka nezatiekla |
![]() |
cesto potrieme slivkovým lekvárom |
![]() |
Jablká nám pekne pustia šťavu, kr. vytlačíme rukami a takto čiastočne odšťavené jablká ukladáme na cesto |
![]() |
cesto na mriežku |
![]() |
už hotová mriežka |
![]() |
a máme hotovo, po upečení
ja som si zle rozdelila cesto a tak mi ostalo málo na mriežku :-) |
![]() |
dlho to takto neostalo ležať na tanieri :-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Denisa J. (Damia) ID 3904 (7.11.2009, 13:52) |
vyzerá dobreeee.....práve sa mi koláčik pečie a zisťujem, že som zabudla škoricu no nevadí, dúfam, že aj tak bude dobre chutiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |