Dana T. (slonicka) ID 15656 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov)
Sladký tvarohový chlebík - BABIČKA
[ recept č. 5173 zo dňa 1.5.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
500g poloh.múka, 2x pr.do peč., 200 g práš.cukor, 1 x vanil.cukor, 250 g maslo/Hera, 2 vajíčka, 250 g jemný tvaroh, opité hrozienka - asi v 2 PL (r)umu, 150 g sekané orechy/mandle, štipka soli, škorice, citr. a pomaranč.kôra
POSTUP PRÍPRAVY
Táto dávka je na 3 chlebíky. Ja som robila len z polovičnej dávky a trocha som si zjednodušila technolog.postup - teda foto je trošišilinku zavádzajúce hlavne pri použití vajíčok .-))
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
spojiť tuk s práš.cukrom |
![]() |
pridať tvaroh s 2 žĺtkami. Ak nemáte jemný tvaroh, treba pomlieť na mäsovom mlynčeku...to teda robiť nebudem, radšej obehnem celé mesto a zoženiem jemný!! Na foto je len tvaroh, ja som pri tej polovičnej dávke dala celé vajíčko naraz ( na nasled.foto), predsa nebudem šľahať 1 bielko :-)) |
![]() |
toť moje celé vajko. Podľa originálneho receptu treba pridať žĺtka s tvarohom a skoro ku koncu jemne primiešať vyšľahané bielka . Babička je vtedy jemnejšia a nadýchanejšia. Táto moja moc dýchať nestihla, ledva vydržala do nasledujúceho rána ku káve! Aj to som ju musela schovať. |
![]() |
pridať múku s prd. do peč., riadne vymiešať a potom ten spomínaný bielko-sneh a úplne nakoniec opité hrozienka a sekané oriešky/mandle. Ja som dávala mandle, ani tie už nabudúce nedám, kým som ich obarila, ošúpala a nasekala, minula som hodne času. |
![]() |
cesto riadne riadne vymiesiť. Spočiatku sa tvári nevrlo, nechce sa mu, ale ono sa poddá, ak mu pohrozíte troškou múky, pokiaľ to treba, nakoniec sa vzdá a bude tvárne. |
![]() |
vytvarujeme štrúdličky - chlebíčky. Tieto dve sú z 1/2 dávky, inak sa robia na 1 plech 3 väščie klacky. Treba ich dať dosť od seba, lebo na naparujú jeden pred druhým, prípadne oddeliť papierom na peč., aby na seba nevideli...Ak nedávate papier, plech im pomastite.
A nechajte ich takto nachystané poležať aj hodinku....umyte riady, žehlite...žartujem, kuk na MMB a dajte si cigu. Narastú len trošku, najviac sa nafukujú až v teple trúby. |
![]() |
po hodinke odpočinku ich upečte, 170 °C, 40-50min. V trúbe budú rááásť a ráásť. Potom ich horúce potrite maslom |
![]() |
napudrujte im nosy cukrom |
![]() |
vychladnuté sú úúplne super ku káve, čaju. Recept mám od mamy mojej mamy, túto mlsnôstku voláme v rodine "babička". Naša stará mama ich pečie už 20 rokov. Nakrájané sa dajú fajn zmraziť, veeľmi rýchlo sa rozmrazia. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Alena G. (girma) ID 85551 (26.10.2011, 9:44) |
taaaaaaakze som tiez robila z polovicnej davky. z jednej polovice som usulala chlebik na plech a druhy som dala do formy. ten vo forme bol jemnejsi , nadychanejsi, lebo som nemusela dat tolko muky aby drzal tvar. takze je odporucam davat do formy. inak vyyyborny. a to keby som este oriesky dala... hmm |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Alena G. (girma) ID 85551 (19.10.2011, 10:10) |
konecne jeden normalne a vtipne napisany recept. uz mam vybrate vdaka tomu vsetky suroviny a idem ho vyskusat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 15:59) |
babičko,prosim ťa ,splň mi prianie upeč mi mňamkový koláčik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Bibiána H. (Bibi36) ID 60221 (11.1.2010, 15:26) |
Fantastický komentár a myslím, že taký istý bude aj chlebík. Vyzerá tak výborne, že až mi nenormálne sliny tečú, tak by som si ho dala. Ďakujem za inšpiráciu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Bibiána H. (Bibi36) ID 60221 (11.1.2010, 15:26) |
Fantastický komentár a myslím, že taký istý bude aj chlebík. Vyzerá tak výborne, že až mi nenormálne sliny tečú, tak by som si ho dala. Ďakujem za inšpiráciu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | stanislava t. (stanka34) ID 24048 (11.1.2010, 11:32) |
k rannej káve som ho síce nestihla spraviť, ale už idem na to  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | stanislava t. (stanka34) ID 24048 (10.1.2010, 21:35) |
je paráááááááááádny, krásný, určite výborný zajtra ho upečieme ku kávičke  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (rikinka) ID 16490 (1.6.2008, 16:35) |
Skvelý komentár k babičke . A celkom dobrá mnamka to vyzerá byť. Keby som sa len ja odhodlala urobiť koláčik z cesta . Zatial som sa neodvážila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (rikinka) ID 16490 (22.7.2009, 19:20) |
Danka, tak už som sa dávnejšie odhodlala robiť aj takého hocijaké koláčiky a vyskúšala som aj tvoju babičku, a poviem Ti, je fantastickáááá . Hrozienka my nemusíme, tak som nedávala, orechy som nemala, takže bola čisto tvarohová, ale vynikajúúca  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Dana T. (slonicka) ID 15656, mimibazar.sk/slonicka (23.7.2009, 22:32) |
Dakujem krasne, dlho som na MMB nebola a mile prekvapenie, stary recept nasiel "obdivovatela". Tesim sa, ze sa vydaril  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina K. (kuzderka) ID 5169, mimibazar.sk/kuzderka (2.5.2008, 14:13) |
Danka,chcem sa opytat,ako 2x prasok do peciva,to znamena 2 cele balicky,alebo 2 lyzicky?vyzera to fajn,my mozeme s tvarohom vsetko,ja len aby som nieco nepokazila.Dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Dana T. (slonicka) ID 15656, mimibazar.sk/slonicka (2.5.2008, 21:19) |
Martinka, ano, 2 balicky. Dokonca moja stara mama dava 1 1/2 balicka prasku do pec. a kusok kvasnic - do mala vody..tomu som sa cudovala, ja vzdy davam kvasnice do vlazneho sladkeho mlieka. TAk nech sa vydari... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Helena B. (hela2) ID 37749 (2.5.2008, 14:57) |
Nie je to síce môj recept ale predpokladám , že to budú 2ks prášku do pečiva. Piškota sa robieva cca z 250g múky a ide tám celý prášok Ten chlebík vyzerá výbore určite ho čo najskôr vyskúšam ... asi už zajtra  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarina B. (kaca868) ID 38364 (2.5.2008, 14:01) |
Mnaam, presne na take mam strasnu chut, musim urobit.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |