.
.
. .. .. .. .. .. .. .
. . . .

Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...) - RECEPT 4435

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ

SLADKÉ JEDLÁ

ID 32431 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 449 návštěvníkov)


Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...)


[ recept č. 4435 zo dňa  ]

Fantastické šišky  - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...)

POTREBNÉ PRÍSADY

1 kg polohrubej (výberovej) múky, 1 kocka čerstvého droždia, 6 dl mlieka, 1 smotana na šľahanie (poctivá 33%-ná) o objeme 250 ml, 1 kávová lyžička soli, 2 kávové lyžičky cukru, 4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3), 0,5 dl rumu. Na dochutenie - lekvár, práškový cukor, jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov.

POSTUP PRÍPRAVY

Tieto šišky nie sú ani mastné, ani ťažké a preto ich vládzeme jesť do nemoty. Robím ich už zopár rokov a sú naše najobľúbenejšie. Skúste aj Vy, určite nič nepokazíte. Z celej dávky vyjde približne 48 šišiek, takže si kľudne môžete urobiť aj z polovičnej dávky podľa potreby, ale sú výborné aj na druhý deň (alebo si vypražené môžeme odložiť aj do mrazničky a potom ich len zohriať v mikrovlnke)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Z uvedeného množstva mlieka si odoberieme 2 dl a pripravíme kvások - mlieko má byť vlažné, štipku soli a pol lyžičky cukru - keď mu ešte dopomôžeme posypaním troškou polohrubej múky a premiešaním, nechať podkysnúť aspoň 10 min. - bude takýto....
Z uvedeného množstva múky si môžete (nemusíte) odobrať 4 zarovnané lyžice múky na posypanie. Do preosiatej múky dáme soľ, cukor, premiešať, pridať kvások, žĺtky, smotanu, rum, zvyšné mlieko
zamiešať,bude to dosť riedke, ale miesením nadobudne trošku inú konzistenciu.
v druhej etape... Spracujeme cesto /už neprilievame žiadne mlieko, ak dodržíme uvedené množstvá/ Budete ho mať redšie, nebojte sa. Varechou sa pekne vymiesi a krásne nakysne.
a domiesime ho varechou ...
jemne pomúčime - prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod., aj hodinu a pol
a máme nakysnuté cesto....
Z misy ho doslova "vyťahujem" - je ako pavučina - ktoré sa mi lepí aj na ruky, ale nevadí.
na pomúčenej doske ho posypeme ešte zvrchu, len trošku - pomedzi prsty (stále odoberám z tých 4 lyžíc múky, ktorú som odobrala na začiatku z 1 kg), prevrátim
takto by mala vyzerať konzistencia cesta - je vláčne - v žiadnom prípade nesmie byť tuhé, rozdelíme na polovice a druhú necháme ešte v mise podkysnúť
jemne poprášiť múkou, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm
Cesto je perfektné - nelepí sa, vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom (ja používam s priemerom 7 cm, sú také akurát) Do druhej várky môžeme urobiť aj jamku prstom do stredu šišky
šišky nevyberám, ale vyťahujem cesto. Ak sa podarí vyvaľkať na tenšie, nechajte si ich radšej ešte vykrojené podkysnúť na doske.
pripravené na vyprážanie - robím do niektorých aj jamku (prstom zatlačím do cesta na doske - vtedy sú šišky plné - keď ich nezatlačíte - máte šišky skôr duté a vyššie)
v oleji mám asi 4-5 kúskov mrkvy na kolieska - cca 2 mm hrúbka (vymieňam ich po každej várke šišiek) a vyprážame - tieto sú bez jamky - budú viac duté - nám chutia takéto k šošovicovej polievke - vyprážame ako rezne - olej nesmie byť prudko zohriaty, plameň tiež nesmie byť silný, ale ani minimálny, šišky by boli nízke a tuhé - najprv *je dobré mať zakrytú panvicu pokrievkou a potom už druhú stranu doprážame bez pokrievky*
Do misy si dám na spodok papierové servítky. A nejak takto vyzerajú šišky po vybratí z panvice.
šišky s jamkami - budú plné - cesto sa rozostúpi do krajíkov - ale nebudú až tak vysoké ako bez jamôk
vyprážame do zlatista, podľa potreby ešte raz otočím
... ale už ich je aj dosť,hádam...
a ideme znovu - odkrojíme si ešte kúsok, aby sa nám dalo vyvaľkať na 0,5 cm (aj hrubšie) - nech nezavadzia - šup do misy
takto vyzerá vnútrajšok šišky s jamkou...
nejak takto bez jamky... zopár sme ich museli pocukrovať, deťúrence sú už nedočkavé....
Blesk tam nemal byť, ale plameň zvyknem mať nastavený na tento stupeň, aby sa cesto rýchlo nepripekalo a cesto zasa aby nebolo zvnútra surové.
tieto šištičky nás stále ešte čakajú
ešte toľko mi stále ostalo z múky, z tých 4 lyžíc a so šiškami už je koniec...
na spodku misy servítky, na nich šišky, druhé poschodie začínam znovu servítkami a môžem dávať ďalšiu vypraženú várku...
Prvé pocukrované pre hladošov :-) Šišky si môžete posypať práškovým cukrom, natrieť lekvárom alebo džemom, jogurtom, alebo si z bielkov nad parou ušľahám sneh (ja si to zjednodušujem - sneh klasicky a potom chvíľku už len nad parou premiešavam).


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Nemecký "pancake" s karamelom | Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...) | Snaha o vyzdobovanie >>
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 143 (zobrazuje sa 1-20)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
Ingrid K. (ikalazy) ID 11199, mimibazar.sk/ikalazy (18.2.2016, 16:21)
Su uplne naj, naj.... Robila som ich prvy krat v zivote a boli fantasticke (Y)
ODPOVEDAŤ
Miriam A. (MiriamAnd) ID 319912 (13.2.2016, 15:10)
Fantastické, božské, najlepší recept. Ďakujem (clamp) (radost) (Y)
ODPOVEDAŤ
Anna G. (mušienka) ID 153737 (10.2.2016, 14:47)
Takže pridávam aj ja hodnotenie; šišky sú fakt skvelé (Y)robila som ich na dva krát, každý deň 1 dávku, iba sa po nich zaprášilo. Akurát som dala do druhej dávky nie 2 lyžičky ale lyžice cukru a cesto som vymiesila el.šľahačom pomocou hnetacích hákov,kt.sa dodávajú k šľahaču-to kvôli deťom, keďže obe mi vareškami dopomáhali ,-) cesto je naozaj ľahunké,vďaka za recept. Kočky, skúste, vychválila aj svokra [A] :-p :-$
ODPOVEDAŤ
Ľubica V. (Mortysssia) ID 122963, mimibazar.sk/mortysssia (5.2.2016, 11:51)
Ako ich volame my šiši su podla vasho recepta skveleeeeee (Y) |:o) (objimam)
ODPOVEDAŤ
Ľubica V. (Mortysssia) ID 122963, mimibazar.sk/mortysssia (5.2.2016, 11:51)
Ako ich volame my šiši su podla vasho recepta skveleeeeee (Y) |:o) (objimam)
ODPOVEDAŤ
Romana B. (Petoro) ID 54428 (30.1.2016, 21:58)
Vyzerajú super, zajtra sa ne chystám :-)
ODPOVEDAŤ
Miroslava T. (Babkamt) ID 219188 (30.1.2016, 21:47)
Tie sú krásne. Láka ma ich vyskúšať. (clamp)
ODPOVEDAŤ
Vladka M. (Nerinko) ID 172027 (30.1.2016, 12:08)
si dobrá (^) a trochuso m jedla (jidlo)
ODPOVEDAŤ
Mária F. (Frimarika) ID 295536, mimibazar.sk/frimarika (23.1.2016, 19:56)
Ďakujem za výborný recept.
Trochu sa s cestom ťažšie robí lebo je redšie ako klasické kysnuté cesto ale stojí to za to!!!Ja som z polovice cesta robila plnené slivkovým lekvárom a tú druhú polovicu som upiekla len prázdne a po upečení som ich vrecúškom naplnila hustejším vanilkovým pudingom.Obe boli výborne.
Výborný recept!!!!!!!!!! (Y) :-) (Y) :-) (Y) :-)
ODPOVEDAŤ
Petra K. (josephine77) ID 27854 (8.2.2015, 14:38)
Ď
ODPOVEDAŤ
Petra K. (josephine77) ID 27854 (8.2.2015, 14:37)
(^)
ODPOVEDAŤ
Petra K. (josephine77) ID 27854 (8.2.2015, 14:37)
Už ch máme zamiesené, sú to moje prvé šišky v živote tak som zvedavá :-D :-D (koule) (child2) (pes) (^) [A] :-D (jablka) (zurim) (jablka) (child2)
ODPOVEDAŤ
Jana M. (janaiskra) ID 98351 (7.2.2015, 15:21)
dnes som ich vyskúšala a sú naozaj výborné, cesto je fakt ako pavučina a absolútne nie sú mastné a chutia neskutočne (Y) . veľká vďaka za skvelý receptík (clamp)
ODPOVEDAŤ
Daniela Č. (dadina1111) ID 220831 (3.2.2015, 13:27)
su vyborne dnes som robila dakujem za super recept (clamp)
ODPOVEDAŤ
Stanka J. (stanuliak) ID 16326, mimibazar.sk/stanuliak (31.1.2015, 20:32)
Naozaj výborné :-p
ODPOVEDAŤ
Miroslava T. (Babkamt) ID 219188 (31.1.2015, 17:44)
(Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Klaudia K. (nelitka) ID 47377, mimibazar.sk/nelitka (31.1.2015, 16:05)
Dakujeme za super receptiiiik (Y) (L). Jednoznacne najlepsie ake som kedy jedla :-) O chvilu pride na navstevu mamina, tak som zvedava, co povie. Robi perfektne sisky, ale tieto su top!!! (child1) (*)
ODPOVEDAŤ
soňa o. (sonius) ID 231835 (29.1.2015, 12:30)
ja sa chcem spytať ,že či ste ich už skušali aj bez tých žltkov,musia tam isť ???
ODPOVEDAŤ
Silvia A. (silvia264) ID 157518 (24.1.2015, 18:21)
my sme dnes robili a boli famozne, super recept. :)
ODPOVEDAŤ
marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (8.1.2015, 18:45)
(Y) (Y) (Y) (Y)odskušam :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 143 (zobrazuje sa 1-20)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
© 2004 - 2015 Affectio s.r.o. | Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Čierna listina | Kontakt | Nájdete nás na Facebooku