
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
SLADKÉ JEDLÁ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 554 návštěvníkov) Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...)[ recept č. 4435 zo dňa 14.3.2008 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY 1 kg polohrubej (výberovej) múky, 1 kocka čerstvého droždia, 6 dl mlieka, 1 smotana na šľahanie (poctivá 33%-ná) o objeme 250 ml, 1 kávová lyžička soli, 2 kávové lyžičky cukru, 4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3), 0,5 dl rumu. Na dochutenie - lekvár, práškový cukor, jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov. POSTUP PRÍPRAVY Tieto šišky nie sú ani mastné, ani ťažké a preto ich vládzeme jesť do nemoty. Robím ich už zopár rokov a sú naše najobľúbenejšie. Skúste aj Vy, určite nič nepokazíte. Z celej dávky vyjde približne 48 šišiek, takže si kľudne môžete urobiť aj z polovičnej dávky podľa potreby, ale sú výborné aj na druhý deň (alebo si vypražené môžeme odložiť aj do mrazničky a potom ich len zohriať v mikrovlnke) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() Z uvedeného množstva mlieka si odoberieme 2 dl a pripravíme kvások - mlieko má byť vlažné, štipku soli a pol lyžičky cukru - keď mu ešte dopomôžeme posypaním troškou polohrubej múky a premiešaním, nechať podkysnúť aspoň 10 min. - bude takýto.... ![]() Z uvedeného množstva múky si môžete (nemusíte) odobrať 4 zarovnané lyžice múky na posypanie. Do preosiatej múky dáme soľ, cukor, premiešať, pridať kvások, žĺtky, smotanu, rum, zvyšné mlieko ![]() zamiešať,bude to dosť riedke, ale miesením nadobudne trošku inú konzistenciu. ![]() v druhej etape... Spracujeme cesto /už neprilievame žiadne mlieko, ak dodržíme uvedené množstvá/ Budete ho mať redšie, nebojte sa. Varechou sa pekne vymiesi a krásne nakysne. ![]() a domiesime ho varechou ... ![]() jemne pomúčime - prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod., aj hodinu a pol ![]() a máme nakysnuté cesto.... ![]() Z misy ho doslova "vyťahujem" - je ako pavučina - ktoré sa mi lepí aj na ruky, ale nevadí. ![]() na pomúčenej doske ho posypeme ešte zvrchu, len trošku - pomedzi prsty (stále odoberám z tých 4 lyžíc múky, ktorú som odobrala na začiatku z 1 kg), prevrátim ![]() takto by mala vyzerať konzistencia cesta - je vláčne - v žiadnom prípade nesmie byť tuhé, rozdelíme na polovice a druhú necháme ešte v mise podkysnúť ![]() jemne poprášiť múkou, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm ![]() Cesto je perfektné - nelepí sa, vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom (ja používam s priemerom 7 cm, sú také akurát) Do druhej várky môžeme urobiť aj jamku prstom do stredu šišky ![]() šišky nevyberám, ale vyťahujem cesto. Ak sa podarí vyvaľkať na tenšie, nechajte si ich radšej ešte vykrojené podkysnúť na doske. ![]() pripravené na vyprážanie - robím do niektorých aj jamku (prstom zatlačím do cesta na doske - vtedy sú šišky plné - keď ich nezatlačíte - máte šišky skôr duté a vyššie) ![]() v oleji mám asi 4-5 kúskov mrkvy na kolieska - cca 2 mm hrúbka (vymieňam ich po každej várke šišiek) a vyprážame - tieto sú bez jamky - budú viac duté - nám chutia takéto k šošovicovej polievke - vyprážame ako rezne - olej nesmie byť prudko zohriaty, plameň tiež nesmie byť silný, ale ani minimálny, šišky by boli nízke a tuhé - najprv *je dobré mať zakrytú panvicu pokrievkou a potom už druhú stranu doprážame bez pokrievky* ![]() Do misy si dám na spodok papierové servítky. A nejak takto vyzerajú šišky po vybratí z panvice. ![]() šišky s jamkami - budú plné - cesto sa rozostúpi do krajíkov - ale nebudú až tak vysoké ako bez jamôk ![]() vyprážame do zlatista, podľa potreby ešte raz otočím ![]() ... ale už ich je aj dosť,hádam... ![]() a ideme znovu - odkrojíme si ešte kúsok, aby sa nám dalo vyvaľkať na 0,5 cm (aj hrubšie) - nech nezavadzia - šup do misy ![]() takto vyzerá vnútrajšok šišky s jamkou... ![]() nejak takto bez jamky... zopár sme ich museli pocukrovať, deťúrence sú už nedočkavé.... ![]() Blesk tam nemal byť, ale plameň zvyknem mať nastavený na tento stupeň, aby sa cesto rýchlo nepripekalo a cesto zasa aby nebolo zvnútra surové. ![]() tieto šištičky nás stále ešte čakajú ![]() ešte toľko mi stále ostalo z múky, z tých 4 lyžíc a so šiškami už je koniec... ![]() na spodku misy servítky, na nich šišky, druhé poschodie začínam znovu servítkami a môžem dávať ďalšiu vypraženú várku... ![]() Prvé pocukrované pre hladošov :-) Šišky si môžete posypať práškovým cukrom, natrieť lekvárom alebo džemom, jogurtom, alebo si z bielkov nad parou ušľahám sneh (ja si to zjednodušujem - sneh klasicky a potom chvíľku už len nad parou premiešavam). OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Celkom: 159 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >> |
![]() | Lubomíra G. (buba29) ID 35472 (13.1.2025, 20:16) |
Odskusane,vyborne | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Andrea Nagyová S. (andika131) ID 104286, mimibazar.sk/andika131 (5.1.2023, 11:58) |
Šišky sú fantastické, nadýchané, mäkké❤️ škoda, že nemôžem pridať fotku. Ďakujem krásne za recept |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Iveta D. (iwetusik) ID 231043 (24.1.2021, 14:02) |
Úžasné šišky ďakujem za recept . Ľahučké , vôbec nie sú mastné ako tu niektoré písali . Dnes urobené a nevieme sa ich dojest ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Tana F. (1Tana) ID 4308, mimibazar.sk/1tana (25.1.2020, 22:15) |
Genialne, prave som dorobika moje prve sisky v zivote | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana J. (shy78) ID 245514 (12.2.2019, 11:03) |
Mala som. cesto veľmi riedke a lepilo sa. Musela som pridať ešte dosť múky. Kde som urobila chybu? Môže to byť tým, že som to nemiesila varechou, ale elektrickým šľahačom s metličkami na cesto? Ďakujem. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marcela V. (marci79) ID 284430 (2.2.2019, 14:03) |
Ďakujem za receptik. Neviem či som ja taká dobrá alebo ten recept ,ale sú božské A ako píšeš nie sú mastné .komu sa napili tak niečo pokaslali ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana S. (ada304) ID 308203 (23.1.2019, 20:02) |
Fakt vynikajuce...robila som z polovicnej davky... ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Gabriela M. (gabca312) ID 94379 (11.8.2018, 14:32) |
Dnes som robila šišky podľa tohto receptu. Sú naozaj pekne nadýchané, mäkkučké no veľmi mastné. Olej bol dostatočne rozpálený, šišky v ňom plávali, tak nechápem v čom som spravila chybu. ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | alena k. (pajo) ID 9224 (3.1.2023, 13:24) |
Dali ste rum ? | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Janka K. (Nana84) ID 330448 (11.11.2018, 11:13) |
Iné už ani robiť nebudem. Zakaždým megaúspech. Ďakujem za recept a za skvelý postup, podľa ktorého som to zvládla aj ha | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Ivana F. (Faby) ID 82427 (8.10.2018, 17:27) |
Moje takisto ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Majka B. (justyna) ID 80475 (3.3.2018, 21:15) |
Odkedy som objavila tento recept(cca asi pred 8 rokm),tak už ani neviem koľkokrát som ich robila a vždy boli vychválené,dokonca aj svokra skúsená kuchárka,ktorá robila kuchárku dlhé roky mi ich vychválila ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Oľga A. (olinaaa) ID 105706, mimibazar.sk/olinaaa (9.9.2017, 17:33) |
Môžem šišky vrelo odporúčať, dnes som urobila deťom na obed, šišky sú ako obláčik nadýchané a vysoko chutne návykové, ďakujem za recept ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marcela M. (Elmana) ID 326110 (27.2.2017, 8:11) |
Neviem prečo mi nastali olej.Prečo?Prosím o radu.Su trošku viac mastne, ako by som si priala,ale aj tak sa po nich zaprášilo. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Miriam S. (SOMI Group) ID 318373, mimibazar.sk/somigroup (17.11.2018, 14:15) |
Možno si dala malo rumu, alkohol je tam na to, aby olej nevsiakol do šišky | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Maria Š. (mickey) ID 6457, mimibazar.sk/mickey (27.2.2017, 15:43) |
ked je primalo oleja,sisky nim nasiaknu,musia v nom plavat | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | andrea v. (andraska) ID 2132 (27.2.2017, 10:29) |
mozno si mala slabo olej ohriaty | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marianna A. (bubuskak) ID 209756 (18.2.2017, 17:06) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Daniela H. (danka0306) ID 166990 (5.2.2017, 0:20) |
![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Eva S. (usko) ID 20539, mimibazar.sk/usko (3.2.2017, 12:39) |
![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Magdaléna H. (frona) ID 66684 (29.1.2017, 16:21) |
Vynikajúci recept, ešte vynikajúcejšie šišky!!!! Robím ich už od minulého roka.....tiež syn ich robil podľa receptu prvý krát a podarili sa mu vynikajúco. On robil včera, ja dnes....už máme iba pár.... ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Ľuba A. (lubka0003) ID 269474 (21.10.2016, 12:25) |
Veľmi dobre popísané aj nafotené. Podľa takéhoto receptu môže piecť aj začínajúca gazdinka. | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Ingrid K. (ikalazy) ID 11199, mimibazar.sk/ikalazy (18.2.2016, 16:21) |
Su uplne naj, naj.... Robila som ich prvy krat v zivote a boli fantasticke ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miriam A. (MiriamAnd) ID 319912 (13.2.2016, 15:10) |
Fantastické, božské, najlepší recept. Ďakujem ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna G. (mušienka) ID 153737 (10.2.2016, 14:47) |
Takže pridávam aj ja hodnotenie; šišky sú fakt skvelé ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Ľubica V. (Mortysssia) ID 122963, mimibazar.sk/mortysssia (5.2.2016, 11:51) |
Ako ich volame my šiši su podla vasho recepta skveleeeeee ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 159 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >> |