. .. .. .. .. .. .
. .

Šachovnicová roláda - RECEPT 4221

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 33802 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)


Šachovnicová roláda


[ recept č. 4221 zo dňa  ]


Šachovnicová roláda


POTREBNÉ PRÍSADY

Svetlá piškóta: 5 vajec, 5 PL polohrubej múky, 5 PL kryštálového cukru. Tmavá piškóta: 5 vajec, 4 PL polohrubej múky, 1 PL kakaa, 5 PL kryšt.cukru. PLNKA: 1/2 kg kryšt. cukru, 8 dcl mlieka, 4 PL hladkej múky, 3 PL hrubej môky, 1 PL zlatý klas, 1 palmarin. Tortové oplátky - odporúčam také hrubšie ak zoženiete, neviem či sa ešte vôbec vyrábajú.

POSTUP PRÍPRAVY

Upečieme si dve klasické piškóty, jednu svetlú a druhú kakaovú. pripravíme si plnku: 1/2 kg kryšt. cukru skaramelizujeme a zalejeme 4 dcl zohriateho mlieka ( nezalievajte studeným). Ďalej si zmiešame 4 dcl mlieka s hladkou múkou, hrubou múkou a zlatým klasom. Toto nalejeme do karamelového mlieka a uvaríme hustú kašu. Po uvarení vmiešame ešte do teplej kaše Palmarín. Upečené a vychladené piškóty zozrežeme po šírke na 8 častí. Spolu máme 16 pásikov. Na hrubé tortové oplátky natrieme teplý krém, a uložíme vedľa seba asi do stredu jeden svetlý a jeden tmavý prúžok, natrieme krémom, tak aby aj medzi prúžkami bolo trochu krému, potom uložíme na spodný svetlý prúžok tmavý a na spodný tmavý prúžok svetlý, tak , aby nám pri krájaní vznikla šachovnica, zase dáme plnku, počkáme chvíľu nech od teplej plnky zvlhne oplátka, aby sa to dalo zabaliť do rolády, aby bol spoj na spodku. Ak budete netrpezlivé oplátky sa Vám budú lámať. Takto Vám vzniknú 4 rovnaké rolády. Ak sa nám podarí zabaliť, dáme do chladničky stuhnúť. Bude sa to ľahko krájať. Potom vrch pofrkáme čokoládou a môžme degustovať.Je to síce piplačka, ale výsledok stojí za to.


Ešte ma napadlo, že tie tortové oplátky si môžte zrezať podľa šírky prúžkov , ale tolen v prípade, ak budete prikladať dve vedľa seba, lebo mne sa zdá, že sa do jednej oplátky nezmestia piškóta aj s plnkou. Treba si to najprv vyskúšať bez plnky.
Obrázkkový postup doložím tesne pred Veľkou nocou. Teraz ho dávam pretože si ho pýtala Eva S. (esi).
Ja mám asi tri týždne, pripravené recepty, ktoré budem piecť na Veľkú noc a tento je medzi nimi.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

upečené piškóty ( bielu a hnedú) narežeme na 8 rovnakých pasikov, čiže budú spolu 16
odmeriame si koľko budeme potrebovať na obalenie piškót( tých 27 cm bolo aj tak veľa, zbytočne sa mi to na spodku veľa prekrývalo)
priložíme si dve oplátky k sebe a pretrčajúci kúsok odrežeme, scválne som ich trochu roztiahla, aby bolo vidieť ako sú nadpojené. Takto si pripravíme všetky 4 rolády dopredu.
až teraz ideme robiť plnku, skaramelizujeme cukor
zalejeme 4 dcl zohriateho mlieka
do karamelového mlieka vlejeme druhé 4 dcl mlieka s múkou a zlatým klasom a uvaríme hustú kašu
ešte do horúceho nakrájame Palmarín a dobre premiešame
horúci krém ( nie celý ) tenko natrieme na všetky 4 pripravené oblátky a necháme zvlhnúť, tipnem 20 minút
zvyšok krému si rozdelíme na 4 časti
do stredu oplátky si uložíme vedľa seba jeden svetlý pásik piškóty a jeden hnedý, potrieme plnkou aj medzi pásikmi
potom položíme na svetlý pásik hnedý a na hnedý pásik biely a zase potrieme plnkou aj medzi nimi, vrch už nemusíme, lebo tam príde plnka z oplátok pri balení
keď oplátky zmäknú môžme ich zabaliť do rolády, ten spoj nie je na závadu, keď budeme roládu krájať v mieste spoja si odrežeme jeden kúsok
zabalené a takto si pripravíme všetky 4 rolády
4 roládky necháme stuhnúť
pofrkáme čokoládou
a krájame a degustujeme, vyzerá to byť zložité, ale ani veľmi nie je, trochu sa s ňou treba pohrať na začiatku pri príprave oplátok ale potom to už ide rýchlo


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Chrumkavé domáce pečivko | Šachovnicová roláda | Taškentská roštenka >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Janka B. (Janka335) ID 164949 (1.7.2011, 13:17)
(sampus)
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (9.7.2011, 8:14)
(L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Janka B. (Janka335) ID 164949 (1.7.2011, 13:16)
gggg
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (9.7.2011, 8:14)
|:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (21.3.2008, 1:06)
tak som konečne nahodila aj postup, trochu sa mi nepodarili roládky, ale zjedia sa určite, deti už krúžili okolo nich ( včera, už je noc a spia) nevedia sa dočkať. A teraz Vás všetky trochu zmätiem, neviem prečo mám v recepte tak blbo napísané, že narezať piškóty po šírke, tým mi vznikli v priereze obdlžniky, nabudúce ju skúsim narezať pekne po dlžke , ale neviem ako budem nadkladať oplátky, aby som ich mohla potom zabaliť. Určite sa to dá. Som presvedčená, že tak vznikne v priereze pekná šachovnica a nie také čudo. Tak Vám všetkým prajem veľa trpezlivosti a pýtajte sa ak som niečo domrvila Pa Eva (L)
ODPOVEDAŤ
Valéria R. (Valuska) ID 19011, mimibazar.sk/valuska (21.3.2008, 7:48)
No konečne Evka. Som viackrát pozerala, či si upostup nahodila a jupí už je tu. :-)
Dik za info. (L) Až tak zložito mi to teraz nepripadá, len ma zaujíma...ta oblátka s tým krémom zmäkne hneď? *-)
Momentálne to síce robiť nemôžem, operovali mi prst na pravej ruke(hold bola som "šikovná" pri krájaní chleba). +o(
Určite koláčik urobím, ak budem mať obidve ruky funkčné, musí byť veľmi dobrý, vyzerá pekne.
(Y) (hello)
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (21.3.2008, 8:00)
tak som na to myslela, že si stopnem ako dlho som to nechala vlhnúť a aj tak som na to zabudla, ale treba to nechať tipnem si 20 minúť, neviem, ja som to priebežne kontrolovala tým, že som tie oplátky nadvihovala a keď som cítila, že sa s nimi dá pracovať, tak som to pomaly zakrútila. To uvidíš, lebo oni sa tak trochu začnú akoby nadvihovať od pracovnej plochy. No dúfam, že som pomohla. Nech sa ti darí a prajem pekné sviatky (velikonoce) (velikonoce15)
ODPOVEDAŤ
Valéria R. (Valuska) ID 19011, mimibazar.sk/valuska (3.3.2008, 17:19)
Ja som tiež veeelmi zvedavá na obrázkový postup, lebo tomu písanému úplne nerozumiem... *-)Hold, blondínke treba všetko nakresliť, aby pochopila. ;-) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (4.3.2008, 20:25)
Dievčatá, vy ma zničíte. Normálne ma donútite upicť ho už teraz ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (1.3.2008, 13:19)
Toto vyzera prudko zaujimavo (Y)neviem si to predstavit (smich)a uz sa tesim na obrazkovy postup (radost) (pusa)
ODPOVEDAŤ
Eva S. (esi) ID 32080 (29.2.2008, 21:19)
Evka ďakujem. Myslím že je to on. Ja ho vyskúšam ešte pred veľkou nocou, aby som zistila aký je, ale hlavne ako to zvládnem s tou oblátkou. Ak mi niečo nebude jasné, čakaj, že sa ozvem. Esi
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (1.3.2008, 9:13)
Evi, ešte ma v noci niečo napadlo, nepamätám si už aké sú veľké tie oplátky (nepiekla som ho už asi aj 5 rokov), ale zdá sa mi, že tie hrubšie sú asi štvorcové. Vyskúšaj si najprv zložiť poškótové prúžky bez plnky na oplátku a očami si premeraj, či sa ti zmestia piškoty aj s plnkou do jednej oplátky. Ja som asi prikladala dve vedľa seba a preto som potom zrezávala z jednej strany. Možno tak budeš môcť použiť tú odrezynú časť na druhú roládu. Ten spoj nevadi, lebo tam potom odrežeš kúsok. Ešte som zabudla dopísať, že takto vzniknú 4 rolády. Opravím to aj v reecepte. Tak nech sa ti darí. (L)
ODPOVEDAŤ
zuzana v. (zuziqa) ID 21362 (29.2.2008, 17:52)
Myslím,že recept je ok.Tie ktoré pečú často, z neho budú vediet´ vykorčulovat´.Všetkým želám dobrú chut! :-)
ODPOVEDAŤ
Eva S. (esi) ID 32080 (2.3.2008, 9:42)
ahoj, ešte aj mňa napadlo, že či tá oblátka, keď sa stočí má byť presne rozmerom na kruh alebo či sa oblátka môže /má/ aj prekrývať
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (2.3.2008, 9:54)
čauko, trochu sa musí prekrývať, aby sa nerozpadala pri krájaní a bolo by dobre, aby na preklade bola plnka, ktorá by slúžila ako "lepidlo"....
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu