Martina P. (Mata406) ID 48300 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 75 návštěvníkov)
Balatónska špecialita
[ recept č. 27374 zo dňa 23.5.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
* 1 kg brav. masa / pliecko/ * 2 PL /riadne/ masť * 6 ks sterl. menšie uhorky * vačšia 1/2 veľkej čerstvej kapie * caa 200 ml plnotučná horčica * feferóny dľa chuti - alebo 2 ks malé chilli papričky * soľ * MČK * majoránka *
POSTUP PRÍPRAVY
- receptík vkladám vyslovene na žiadosť mojho brata, ktorý sa jej nikdy u nás nevie dojesť a stále zabudne ako sa to má správne pripravovať ... tak možno sa inšpiruje i niekto iný ....
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
- v zásade - žiadne iné maso iba bravčové - najlepšie z pliecka, može byť i stehno, ale to je tvrdšie, tak ho tu nepoužívam ....... maso musí byť ešte trochu namrznuté keď ho idem krájať, to znamená, že ho vytiahnem z mrazničky, umyjem, prípadne odblaním, a trochu stopené krájam /poriadne nabrúseným nožom/ na úúúplne tenučké rezníky /caa 3-4 mm/ a potom rezančeky, tiež asi 3-4mmm .......... totižto, keby sa masko nechalo úplne rozmraziť, tak natenúčko ho nenakrájate a je to doležité, lebo jedlo patrí medzi minútky a treba, aby sa čo najrýchlejšie tepelne upravilo |
![]() |
- dopredu si pripravím uhorky a kápiu ... kápiu na menšie pásiky a uhorky nadrobno ... / kápia sa može použiť i sterilizovaná, ale s čerstvou je to naj / |
![]() |
- do veľkej, resp. hlavne čo najširšej panvice dám 2 poriadne PL masti /olej nie ... nie je tu vobec chutný/ a nechám na strednej teplote úúplne rozpáliť .... možete na skúšku vložiť kúsok maska, či je dostatočne .... musí byť úplne rozohriaty, lebo toto jedlo je za 5 min hotové |
![]() |
- vložím maso ... teplotu zvýšim na max /na teflónke sa to úplne naj robí/ .. a opekám - premiešavam, aby boli všetky póry masa uzatvorené |
![]() |
- vyzerá asi takto ... a v tomto momente pridám ....... /od začiatku opekania masa prešlo asi 2 min |
![]() |
nakrájanú kápiu a uhorky ............. / niekto dáva kápie i uhorkov oveľa viacej .. tu sa to už dá prisposobiť podľa seba/ - ja dávam tak ako uvádzam v recepte |
![]() |
- ochutím MČK a pridám buď nakrájané feferóny /podľa chuti/ - tie by tam mali ísť originál a jedlo by malo byť také pekne príjemne pálivé , alebo chilli papričky keď nie je nič iné .. tie dávam 2 - také malinkaté, je to potom jemne pikantné, aby to i dcéry jedli .... /tie už v tomto momente začali obiehať kuchyňu ... mamíííí čo to vonííí??? |
![]() |
- masko je v priebehu 5-6 min hotové, ochutnám, je makučké, osolím / podľa seba / ... a odstavím z ohňa .............. / nepodlieva sa v žiadnom prípade vodou, nesolí sa dopredu, nezakrýva pokrievkou !! - maso by stvrdlo a potom by už nezostávalo nič iné iba ho už dodusiť a to už by nebola táto špecialita, ale nejaké dusené maso :) |
![]() |
-po odstavení z ohňa - počkám asi 1 min a primiešam horčicu ... vznikne nám neskutočne dobrá omajda .. do ktorej len ozaj chlebík namočiť ................ horčica sa primiešava preto až po vypnutí, lebo má tendenciu sa zraziť počas doby varenia /a to fakt mám odskúšané :)) / a tá úžasná omáčka by nevznikla |
![]() |
- a nakoniec poprášime majoránkou ... éto vsio ........ do tejto špeciality sa nepridávajú žiadné iné suroviny typu cesnak, cibuľa šampiňóny a pod, ... vlastne u nás v každej reštike sa považuje za veľmi vyhľadávané jedlo - tak snáď niekomu zachutí - kto to nepozná |
![]() |
a podávame s čerstvým chlebíkom, šalátom .. super je i ako náplň do zemiakovej placky.... prajem dobrú chuť |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 35 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
 | Zuzana M. (zumma) ID 214481 (22.6.2014, 12:59) |
... vyzerá to super ... určite vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina S. (tamyra) ID 93057 (28.4.2013, 12:46) |
Výýýborné ... ... dnes sme mali na obed a veľmi nám chutilo .... vďaka za receptík ....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Liana R. (liaro) ID 62105 (21.4.2013, 14:16) |
je to fajn  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Liana R. (liaro) ID 62105 (21.4.2013, 13:56) |
Jeej, Mati!vy ste aki slavni, boli ste v telke u Zideka, aj tato specilitka...hned som si spomenula an teba.ten park mate fajny, aj medvedi cesnacik..len ktovie, ci ho nenavstevuju havkaci , taky by som nezbierala... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
lubomira s. (lubcaS) ID 85396 (15.8.2012, 19:35) |
To može byť chutnučke |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana Č. (jacaja) ID 23681, mimibazar.sk/jacaja (15.4.2012, 13:12) |
Dnes som robila toto papkanicko na obed a bolo ..skutocne uzasne...Nabuduce ho urobim v zemiakovej placke..takto to bude urcite dobre chutit. Dakujem za super recept!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | slavka b. (slawi75) ID 113183 (15.10.2011, 14:02) |
Ahoj Martinka, tak dnes mame Martinkine menu.Tvoja Balatonska specialita je super papanicko. Pochutnala som si a posmrkala zaroven .Dala som susenu mletu cillli papriku a neako jej bolo stale malo a malo a nakoniec som si vypalila bacilky. Dakujeme za receptik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (19.10.2011, 19:27) |
jeej to som poctená Slávka ... som veľmi rada, že si bola spokojná, ĎAKUJEM  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Daniela P. (Daniela1011) ID 62279 (8.11.2010, 11:59) |
Cez víkend sme mali rodinnú oslavu, urobila som Tvoju špecialitu - mala obrovský úspech. Pripravené je to naozaj veľmi rýchlo, ale mákla som si na tom krájaní mäsa ešte polozamrznutého. Keďže nás bolo viac, robila som to až z dvoch kíl mäsa a museli sme sa s manželo striedať. Konečný výsledok ale stál zato, takže tento recept bude určite patriť k našim obľúbeným.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (9.11.2010, 15:26) |
Veľmi ma teší Danielka, že chutilo - no veru, to polozamrznuté masko sa trošku horšie krája, ale výsledok za to stojí - u nás sa doma pri ňom striedame tiež s Ďakujem krásne za komentíík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janka P. (KitchenSlave) ID 76445 (18.10.2010, 12:15) |
super recept,rodina sa nadlabla a nemusím stáť pri sporáku hodiny dlhšie som robila placky,kobylky odmietli chlieb,sú rozmaznané  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (18.10.2010, 20:47) |
Veľmi ma teší Janka som rada, že chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (13.10.2010, 15:51) |
Ahoj Martinka. Znova som robila a zaťko pochválil, tak mi nedalo aby som Ti nenapísala. Ďakujem za skvelý a rýchly receptík. http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=727271 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (13.10.2010, 19:10) |
jeeej Zlati si zlatá Ďakujem krásne, teším sa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (11.10.2010, 19:32) |
veľmi veľmi sa teším Ivka a ďakujem i za krásnu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva M. (evica39) ID 125668 (11.9.2010, 7:50) |
už viem, čo si dám na obed....momentálne som síce v diete 90 D, ale počas bielkovinového dňa by som trošku mohla ...teším sa strašne, lebo sa nedá len kura a ryby ..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (12.9.2010, 20:38) |
ahoj Evi , no neviem či je toto papaníčko /i keď je to velikánska mňamina/ vhodná do na dietku ... ale hádam kúsok neuškodí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva A. (Eviana) ID 114156 (3.9.2010, 16:35) |
Martinka... až teraz som narazila na tento Tvoj recept... vrátilo mi to spomienku na jedlo čo mi veľmi chutilo... a veru mám pocit, že som ho jedla v nejakom moteli blízko Hlohovca... ale presne si nepamätám... bolo to už skoro pol môjho života dozadu Určite ho niekedy skúsim spraviť... ďakujem za milú spomienku - aj keď cez jedlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (11.9.2010, 6:58) |
- u nás je to Evička taká klasika možno i preto, že u nás v HC je to skor také tradičné jedlo a dostať ho takmer v každej reštike. No a blízko HC ho robievajú na Jašteri /tam pracuje aj moj / a robia ju tam skutočne veľmi dobrú - nie, že by som chcela propagovať Treba vyskúšať niekedy, špecialitka je vynikajúca  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana I. (iada) ID 126542 (3.9.2010, 16:22) |
super bašta robievam, keď sa zídeme celá rodinka a všetkým vždy nadmieru chutí, nikdy nám nezostane nazvyš  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (11.9.2010, 6:54) |
však ? - aj u nás je to papaníčko k pohľadaniu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (upravené 13.10.2010, 15:55) |
Ahoj Martinka. Dnes som túto špecialitu robila. Musela som utekať do obchodu pre kápiu aj uhorky. Môžem Ti povedať sa to oplatilo. Veľmi som si pochutnala a som zvedavá čo povie zať. Dnes sa majú vrátiť z Chorvátska..potom napíšem, on takéto pikantné jedlá zbožňuje.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (15.8.2010, 17:47) |
Ahoj Zlati jeej tak to ma teší, že i napriek tomu úteku po suroviny do obchodíku chutilo Ďakujem krásne za správičku a dúfam, že i zaťko si pochutí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana R. (Tylili) ID 58990 (20.6.2010, 20:47) |
vyskúšam podobne robím jašterskú pochúťku. na fotke to vyzerá rovnako bravčové mäso-pliecko pokrájam na pásiky opečiem na panvici. sterilizované uhorky nastrúham najemno (šťavu, ktorá vznikne zlejem) , pridám nasekanú chilli papričku (podľa chuti) a zmiešam s niekoľkými lyžicami plnotučnej horčice tak, aby vznikla omáčka. potom zmiešam s mäskom. výborné s pečivom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (20.6.2010, 21:17) |
no - na Jašteri ju stále robia super - veď v podstate ten postup máš veľmi podobný - tak si myslím, že tie chute budú veĺmi blízke  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Jana R. (Tylili) ID 58990 (23.6.2010, 13:02) |
ono to je to isté, no kápiu ma nenapadlo pridať. môže byť super ani na jašteri som nebola. ešte pred 15-timi rokmi bol otec, okukal recept a varíme dodnes každý komu som pripravila sa zalizoval  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (23.6.2010, 14:59) |
no hej tá kápia tam dá takú miernu chrumkavosť a sladkosť a farebnosť - no teda, šikovný ocino moj ocino teda skončí akurát na nejakom čaji a nanajvýš si ohreje jedlo v MW a pravda ... veľmi chutné masko  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (28.5.2010, 11:26) |
Perfektné a hlavne tá rýchla priprava sa mi veľmi páči,v nedeľu by som to mohla aj vyskúšať. Pošlem foto !!!! Vďaka za receptík!!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (28.5.2010, 18:18) |
Ahoj Ivetka - ĎAKUJEM veru je to ozaj veľmi rýchle a hlavne chutné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarína M. (topinka21) ID 65932 (27.5.2010, 16:22) |
No musim sa priznat, ze pravu balkansku specialitu som nejedla, ale podobne jedlo som jedla u tety na oslave, tiez maso, len tam myslim neboli uhorky a kapie, ale sampiony a tiez to bolo take trosku pikantne, tak urcite aj chili tam bolo a bolo to velmi dobre, iba take samotne s chlebikom. Tak urcite by som tvoj recept chcela vyskusat, mozno s menej uhorkami a kapiou, tie az ak nemusim alebo vyskusam s tymi sampionmi, aj ked to nebude original recept. A este k tomu to vyzera byt dost rychle jedlo, ani priloha sa nemusi varit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (27.5.2010, 17:15) |
Ahoj Katka - práve do pravej špecky ide ešte viacej uhorkov i kapie - ja práve dávam kapánek menej - takto sú chute vzájomne vyvážené a neprerážajú navzájom a origoš idú do nej feferóny - ale ak nie sú, ako som písala, dobrá i chilli paprička - veď vyskúšaj ... neviem ako to bude chutiť pri použití šampiňónov - veď uvidíš - i keď ich mám rada, tu zrovna ich nejak nemusím  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 35 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |