končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
DOMÁCE PEKÁRNE |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 42 návštěvníkov) Pain de Seigle - francúzsky ražný chlieb[ recept č. 18483 zo dňa 1.10.2009 ] POTREBNÉ PRÍSADY 200 g hladkej múky T-650, 300 g celozrnnej ražnej múky, 2 rovné lyžičky soli, 250 ml vody,*** kvások: 150 ml vody, 2 lyžičky sušených kvasníc /alebo½ kocky droždia /, 1 lyžička cukru POSTUP PRÍPRAVY Nadýchaný a veľmi chutný chlebík s vláčnou striedkou. Cesto si môžete pripraviť aj v domácej pekárničke. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI Pripravíme si kvások: do teplej vody pridáme droždie, cukor, premiešame a necháme postáť aspoň 7 min., potom ho premiešajte. Do misy preosejeme hladkú a ražnú múku (otruby, ktoré neprejdú cez sitko, jednoducho vysypte do misy a obe múky premiešajte) pridáme soľ, premiešame, v prostriedku múky urobíme priestor pre kvások, teplú vodu a premiesime varechou, keď sa už nebude dať miesiť, budete mať takéto lepkavé cesto, nalejte si trochu oleja na ruku, druhou držte misu a vymieste cesto, min. 10 min. Keď sa bude cesto ešte stále veľmi lepiť, stačí si znova stačí naolejovať ruku, vytvarujte do bochníka, posypte ho hladkou múkou, zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť min. 1 hodinu. Po nakysnutí (nenarastie veľmi, ale je to v poriadku, neľakajte sa) ho preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na polovicu, kraje trocha stlačíme k prostriedku asi takto dlaňami ho vykrútime na bochník, potom ho vyvaľkáme asi tak na dĺžku 30 cm a šírku 20 cm (má to mať oválny tvar, takže stačí len rovno vaľkať) cesto otočte, tú časť, ktorú máte pri sebe, preložte k prostriedku, popritláčajte, aby sa spojilo, preložte hornú časť smerom k sebe, v prostriedku pozatláčajte, hornú časť palcami potlačte smerom od seba, potom ju preložte smerom k sebe tak, aby cesto prevísalo,kraj pritlačte k cestu a párkrát ho rolujte ho smerom od seba a k sebe, potom len kraje bochníka stlačte k prostriedku, aby ste dostali požadovanú dĺžku 30 cm. Kraje môžete trošku stlačiť, preložte bochníčky na plech, vystlaný papierom na pečenie, pomúčte múkou a ostrým nožom urobte 7-8 zárezov, hlbokých 0,5 cm, z obidvoch strán. Zakryte utierkou a nechajte podkysnúť min. 1 a ½ hodiny. Rúru zapneme na 200° C /plech si potom môžete preložiť na vrch rúry/, tu ich máme už podkysnuté, pripravené na pečenie. Pečieme pri tejto teplote prvých 12-15 min., dvierka neotvárajte, potom teplotu znížime na 180° C a dopečieme ešte aspoň 10 min. Treba si to odsledovať. Chlebík má byť upečený do zlatohneda a po poklopaní na spodok by mal vydať dutý zvuk. Bochníky nie sú veľmi vysoké, preto sa krájajú šikmo. Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke. Položte si ho na hranu a šikmo krájajte na tenšie krajce. *Dobrú chuť* OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Jana S. (jansam) ID 243759 (31.1.2015, 10:35) | |
ODPOVEDAŤ |
martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (23.4.2010, 18:22) | |
Adrika,konecne som sa dopracovala k vyskusaniu tohto bozskeho chlebika no,zatial este len netrpezlivo caka na prvu degustaciu,ale mam silneho tusaka ,ze bude bozsky dakujem za receptik,radost piect http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=689291 |
|
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (24.4.2010, 19:46) | ||
Maťka, som veľmi rada, že vám chlebík chutil, vydaril sa Ti krásne, a tá Ďakujem a teším sa | ||
ODPOVEDAŤ |
melania l. (lararuby) ID 130989 (14.2.2010, 16:07) | |
Adka,robila som dnes tvoj chlebík,je vynikajúci,len treba robiť viac.Podaril sa mi aj z hladkej,akurát že ten tvoj tmavý lepšie vyzerá.Ale dlho nevydrží,raz dva je preč. .Dala som polovicu čerstvého droždia,ja sušené nemám rada,vadí mi jeho pach. |
|
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (24.4.2010, 19:43) | ||
Melanka, som veľmi rada, že vám chlebík chutil Ja tiež zvyknem dávať čerstvé droždie do cesta, len tento chlebík sa mi dvakrát roztiahol na plechu, myslela som si, že to bolo droždím, tak som potom skúsila dať sušené. Ale chyba bola v tom, že som cesto rolovala len tak, bodaj bolo, ale chutilo nám aj tak Keď ho niekedy vyskúšaš aj s ražnou múkou, daj mi vedieť, ktorý vám chutil viac | ||
ODPOVEDAŤ |
Dada M. (odeure) ID 35266 (12.11.2009, 12:40) | |
Aďka, v nedeľu podvečer, keď už väčšinou u nás trpíme nedostatkom čerstvého chlebíka som urobila tento Tvoj a musím povedať, že je veľmi, veľmi dobrý a jednoduchý. Len sa tak zaprášilo za ním , moji dvaja synovia sa skoro pobili , kto si vezme posledný kus . A ešte Ťa musím pochváliť za receptíky ,ktorých máš neúrekom, určite niektoré časom vyskúšam. Kedy to stíhaš? WAO | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (14.11.2009, 23:33) | ||
Dani, tak to mám veľkú radosť, že chlebík chutil Ďakujem za krásny komentárik Ďakujem aj za kompliment , papať musíme a varenie, pečenie, je pre mňa relax Keď budeš mať chuť, vyskúšaj, čo Ťa zaujme a potom mi daj vedieť, prosím, či vám chutilo Dani, krásny zvyšok víkendu želám | ||
ODPOVEDAŤ |
Aneta C. (Anet_007) ID 67403, mimibazar.sk/anet-007 (4.11.2009, 18:11) | |
waaaw ja robim taketo domace pecivo casto. a rada, ak mam cas.. musim vyskusat to tvoje | |
ODPOVEDAŤ |
melania l. (lararuby) ID 130989 (14.2.2010, 16:09) | ||
Anetka,vyskúšaj,je výborný. | ||
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (6.11.2009, 10:25) | ||
Budem držať palce Anetka, nech sa vydarí | ||
ODPOVEDAŤ |
Jarmila P. (jatea) ID 106659 (28.10.2009, 14:23) | |
Konečne som sa odhodlala upiecť tento chlebík. Aďka, ten môj nevyzerá tak pekne, ako tvoj : http://www.mimibazar.sk/rodinne_fotografie.php?album=28229, ale chutil nám veľmi | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (4.11.2009, 16:02) | ||
Jarka, tak Tvoj chlebík vyzerá oveľa krajšie než môj Ďakujem, že si ho vyskúšala a teším sa, že vám chutil Jarka, ak sa môžem opýtať, dávala si čerstvé droždie? Máš striedku viac nadýchanejšiu, ďakujem | ||
ODPOVEDAŤ |
Jarmila P. (jatea) ID 106659 (7.11.2009, 17:17) | |||
Droždie som dávala čerstvé. A múku - 40 dg hladkej a 10 dg chlebovej tmavej pšeničnej. Keď som dala ražnú, tak mi to ostalo dosť nízke a veľmi nám to nechutilo. Tak som si to trochu zmenila. Už som robila takto niekoľkokrát a veľmi nám chutí. | |||
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (14.11.2009, 23:18) | ||||
Jarmilka, ďakujem za odpoveď, no mrzí ma, že prvý chlebík nechutil On nie je vysoký, skôr ako veľká bageta - taký bol aj na obrázku v knihe, ale krajší Celozrnná múka prepúšťa vzduch pri kysnutí viac, než pšeničná, preto je to pečivo nižšie. Pri tomto mi ešte celkom sedel pomer tej múky, keby už bolo viac celozrnnej, už by to nebolo ono. Ja som sa zasa bála, že ho budem jesť sama, ale bola som milo prekvapená, keď aj dcérke, čo si oberá skoro každé semienko z pečiva, chutilo. Ale dôležité je, že si si ho upravila po svojom a že vám chutí | ||||
ODPOVEDAŤ |
Helena B. (hela2) ID 37749 (7.10.2009, 7:06) | |
Adrika ten chlebík vyzerá úžasne len doň zahryznúť ražnú múku mám takže určite vyskúšam už teraz slinky tečú | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (7.10.2009, 23:19) | ||
Ďakujem Helenka, vyskúšaj, verím, že si na ňom pochutíte | ||
ODPOVEDAŤ |
Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (2.10.2009, 21:39) | |
Aďka, krásny chlebík, už sa len | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (6.10.2009, 23:20) | ||
Henka, ďakujem | ||
ODPOVEDAŤ |
Iveta S. (yvett) ID 11052 (2.10.2009, 7:58) | |
vyzerá úžasne, ak tak aj chutí, tak môžem len | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (6.10.2009, 23:19) | ||
Ivetka, nám veľmi chutil, veď som ho piekla aj tri dni po sebe A ďakujem krásne za pochvalu | ||
ODPOVEDAŤ |
Martina P. (Mata406) ID 48300 (2.10.2009, 7:24) | |
Nááádherný chlebík Adrika - včera som sa práve náhodne zásobila tou celozrnou múkou - tak ho niekedy vyskúšam - chlebík som ešte nepiekla - ale tento Tvoj je pre mňa veľká výzva | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (6.10.2009, 23:15) | ||
Ďakujem Maťka Chlebík vyskúšaj, nie je to zložité a takej šikuľke, ako si Ty, to pôjde jedna radosť | ||
ODPOVEDAŤ |
Lucia H. (gupka) ID 9968 (1.10.2009, 20:43) | |
Ďalší z Tvojich úúúžasných receptov veruže ich urobíííím Aďka, ty by si mala vydať kuchársku knihu, fotky ako z časopisu a ani neviem ako mi ušiel recept na "raz-dva zemiakové pirohy" dnes som kúpila cestovinky mašličky a plánujem ich spraviť v sobotu ĎAKUJEM | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.10.2009, 23:40) | ||
Lucka , privádzaš ma do rozpakov Ďakujem krásne za milý komentárik Pochvala od takej skvelej kucháročky nesmierne poteší A pirohy skús, budem len rada, keď vám budú chutiť Nazdravie | ||
ODPOVEDAŤ |
kristína s. (nigina) ID 32120 (1.10.2009, 20:21) | |
Aďka, chlebík vyzerá fantasticky Plánujem ho vyskúšať, už sa teším dúfam, že sa vydarí | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.10.2009, 23:22) | ||
Kristínka, ďakujem Budem držať palčeky, nech sa vydarí Kristínka, plánuješ si cesto pripraviť v pekárničke? Len v recepte sa to neodporúčalo, to by chcelo zistiť zamiesením ručne a podľa konzistencie ho nechať domiesiť v pekárničke, čo Ty na to? | ||
ODPOVEDAŤ |
kristína s. (nigina) ID 32120 (2.10.2009, 16:11) | |||
Aďka, poslúchnem tvoju radu, veď ty s týmot chlebíkom už skúsenosť máš. Myslím, že aj tak sa mi na prvýkrát nepodarí, ale tiež nehodím flintu do žita a vyskúšam znova Veľmi ma baví piecť chleby alebo pečivká. Tak ak nahodíš z knihy zas dačo nové, poteším sa A ešte idem hľadať tie tvoje pirôžky... čítala som v diskusii, ale neviem, o čo ide Adi, pekný víkendík tebe i celej rodinke | |||
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (6.10.2009, 23:29) | ||||
Kristínka, určite ešte poskúšam . Ak sa mi niečo nepozdáva, skúšam ešte raz a dolaďujem , no u tohto som nemenila nič. Neviem ale posúdiť,či by to vymiesila aj DP, keďže ja ju nemám, preto to nechám na vás, už si poznáte svoje pekárničky. A "pirohy", už som sa bola pozrieť, našla si si ich. Kristínka, ďakujem, želám dobrú nôcku | ||||
ODPOVEDAŤ |
Eva K. (evekei) ID 31604 (1.10.2009, 19:08) |
panečku, nádhera chlebík vyzerá neodolatelne Aďka ja len dumám, ako sa ti domka podaril upiecť taký nádherný chlebík...Si ty raz len šikovnica šikovná |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.10.2009, 23:18) | ||
Evka, ďakujem, podaril sa, ale až na tretí pokus , ani tie predošlé neboli zlé, len viac placatejšie, ale chutil nám, zvyknem si dať na večeru len niečo ľahké, bez pečiva, ale včera som nemohla odolať, keď som videla, s akou chuťou ho jedia No nedaj si | ||
ODPOVEDAŤ |
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (1.10.2009, 18:34) | |
Ahoj Adka.Moze byt aj ina muka ako razna?Mam doma zitnu | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.10.2009, 22:41) | ||
Áno Ľubka, Kristínka Ti dobre poradila, žitná je ražná. Len neviem, či nie sú dva druhy, treba použiť ale celozrnnú. Potom daj vedieť, ako sa Ti vydaril. | ||
ODPOVEDAŤ |
kristína s. (nigina) ID 32120 (1.10.2009, 20:24) | ||
sorry, že sa vmešujem ja, ale viem to žitná múka (česky) je to isté ako ražná múka (slovensky) | ||
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.10.2009, 22:42) | |||
Ďakujem Kristínka | |||
ODPOVEDAŤ |
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (1.10.2009, 20:29) | |||
aha,dakujem | |||
ODPOVEDAŤ |
Katarína S. (Jonkova mama) ID 11950, mimibazar.sk/jonkovamama (1.10.2009, 17:55) | |
tak toto je chlieb ako sa patrí . určite vyskúšam! | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.10.2009, 23:12) | ||
Ďakujem Katarínka , budem držať palce, nech sa vydarí | ||
ODPOVEDAŤ |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (1.10.2009, 17:54) |
Adka tento chlebik vyzera tak naaadherne, ze sa nezmozem na slova, len tisko obdivujem tvoje sikovne rucicky |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.10.2009, 23:11) | ||
Evka , ďakujem krásne , ale to nie je to nič zložité, len treba skúsiť, uvidíš, že to pôjde ľavou-zadnou | ||
ODPOVEDAŤ |
andrea o. (hillary) ID 61659 (1.10.2009, 15:48) | |
Fajnový a zároveň krásny chlebík priam ako z francúzskeho ranného trhu Tá vôňa a chuť musí byť úžasná. Na 100% upečiem.Ďakujem za recept | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.10.2009, 16:46) | ||
Andrejka, ďakujem krásne, som rada, že sa Ti môj výtvor páči. Ale tento tvar sa mi podaril až na tretíkrát, nechcelo sa mi predtým stláčať a rolovať cesto, tak som to len tak, ledabolo vyformovala akože do dlhých bochníkov, ale neoplatilo sa, cesto sa viac roztiahlo do strán a nevyhuplo veľmi hore ani pri pečení, aj keď mäkkučké bolo tak, či tak, takže na tretíkrát som presne dodržala postup a konečne som sa odvážila to sem vložiť A budem držať palčeky, nech sa vydarí | ||
ODPOVEDAŤ |
Martina M. (Tinuša) ID 10023 (1.10.2009, 15:46) | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.10.2009, 16:41) | ||
Ďakujem Martinka | ||
ODPOVEDAŤ |
Lucia N. (lulula) ID 10019, mimibazar.sk/lulula (1.10.2009, 15:46) | |
MňAM | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.10.2009, 15:58) | ||
Ďakujem Lucka, treba ho vyskúšať, je ozaj mňamkový | ||
ODPOVEDAŤ |
martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (1.10.2009, 15:37) | |
No,Adrika..toto je priam ukazkovy chlebik dokonale vydareny ..uuuh,a viem si predstavit tuuuu vonu | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.10.2009, 15:56) | ||
Jéj, ďakujem Maťka Tento týždeň som ho piekla trikrát po sebe , chutil fantasticky. Len som si minula všetku ražnú múku, tak sa musím zásobiť, sama som nevedela, či sa to vydarí, mala som obavy, ale vôbec neľutujem, že som ho skúsila. | ||
ODPOVEDAŤ |