Miriam J. (darinka j.) ID 108463 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 14 návštěvníkov)
Veselý celozrnný chlieb
[ recept č. 31493 zo dňa 11.9.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
280 ml vody, 1 kocka droždia, 2 PL olivového oleja, 1/2 dcl octu, 300 g celozrnnej ražnej múky, 90 g celozrnnej pšeničnej múky, 50 g ražných vločiek, 1 ČL soli, hrsť celej rasce, 50 g tekvicových semien(možno pridať aj 1 PL ľanových semien, 1 PL slnečnicových semien a 1 hrsť vlašských orechov)
POSTUP PRÍPRAVY
V teplej vode z vodovodu rozmiešame celé droždie. Drožďovú vodu nalejeme do pekárničky, pridáme olivový olej a ocot. Prisypeme celozrnnú ražnú a pšeničnú múku, ražné vločky, soľ, rascu a všetky druhy semienok ( v originálnom recepte boli iba tekvicové semienka). Zapneme pekárničku na program kysnuté cesto. Po dokončení miesenia ( u mňa 25 minút) cesto vyberieme z pekárničky a na doske pomúčenej ľubovoľnou celozrnnou múkou z neho urobíme valček, ktorý vložíme do hranatej chlebíkovej formy vystlanej papierom na pečenie ( pozor, cesto je veľmi lepkavé). Necháme asi 1 hodinu kysnúť ( vzhľadom na čisto celozrnné múky podkysne len trochu) a potom upečieme v rúre- teplovzdušná rúra, teplota 160°C, piecť presne 60 minút. Po upečení nechať vychladnúť na doske- lepšie sa krája vychladnutý. Tento chlieb by sa určite dal upiecť aj v domácej pekárničke, ale to nemám odskúšané, pretože mám radšej chlieb s vypečenou kôrkou, akú v domácej pekárničke nikdy nedosiahnem.\r\n\r\nRecept na tento chlieb som svojho času našla na niektorej stránke Mira Veselého, našťastie som si ho vtedy vytlačila, lebo odvtedy ho neviem nájsť, akoby sa pod zem prepadol...\r\nUpozorňujem ešte, že tento chlieb je určený výhradne milovníkom ťažkých a hutných celozrnných chlebov, takže tí čo máte radi nadýchané, mäkké chleby si na svoje určite neprídete. Je vhodný aj pri redukčnej diéte, je však vysoko návykový, preto ho po vychladnutí radšej vždy nakrájam, uložím do mrazničky a potom vyťahujem na raňajky len po 2 krajcoch, inak by som ho po upečení zjedla celý naraz... |
 | Iwka Š. (iwka151) ID 42822 (22.3.2011, 20:38) |
fajný chlebík použila som jablčný ocot (a trošku veľa, zle som prečítala recept haha.. ale nebolo to také strašné) h http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=787569 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miroslava F. (mackopf) ID 5745 (13.9.2010, 9:56) |
tak tento chlebik urcite vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (12.9.2010, 17:30) |
nádherný chlebík a určite aj veľmi chutný  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |