Maria I. (mucilienka) ID 47050 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 12 návštěvníkov)
Smotanove rozteky mojej mamky
[ recept č. 8423 zo dňa 3.11.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg hladkej muky
2 kysle smotany
1 prasok do peciva
2 palmariny
stipka soli
POSTUP PRÍPRAVY
Muku, margariny, smotany, prasok do peciva a sol rukou spracujeme na vlacne cesto. Najlepsie je cesto si pripravit vecer a rano piect. Bude vlacne a rozteky budu potom velmi krehkucke a lahodne. Plnime podla chuti orechovou, makkovou pripadne inou plnkou. Tieto konkretne su orechove, tie idu u nas najviac. Plnka je pripravena sparenim mletych orechov s cukrom horucim mliekom, pridala som kvapku rumu a vanilkovy cukor. Postup je nasledovny - cesto si rozdelime na 1/2, priadne na tretinky. Vyvalkame do obdlznika, ktory potom rozdelime na primerane stvorceky podla toho, ako velke chceme mat rozteky. Pozdlz maleho stvorceka, z ktoreho chceme urobit roztek navrstvime plnku, zatocime do vnutra. Opacny koniec /tam kde nie je plnka/ si ale predtym narezeme radilkom na kuskoch, a tak nam vzniknu pekne zubky, ako je vidiet na fotke. Dufam, ze som to jasne napisala, budem sa snazit co najskor pridat obrazkovy postup. Rozteky poukladame na papierom vystlany plech a upecieme. Este horuce obalujeme v zmesi praskoveho cukru s vanilkou. Mnam, paraaaada! |
 | Alena V. (vesselka) ID 59975, mimibazar.sk/vesselka (12.12.2011, 19:46) |
vyzerajú skvele niekedy vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria I. (mucilienka) ID 47050 (12.12.2011, 20:51) |
Recept mojej maminy, nemozem sa ich nikdy dojest - hlavne orechovych  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Maria I. (mucilienka) ID 47050 (4.11.2008, 10:52) |
caute kocky, jasne postup doplnim - obrazkovy neskor, dnes ich zasa uz piect nejdem... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (upravené 19.6.2009, 19:49) |
Fantastické rožteky. Robila som ich a mali velikáááánsky úspech.Dovolila som si vložiť tvoj /teda tvojej maminy/ recept s mojim výtvorom. http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=15372 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Maria I. (mucilienka) ID 47050 (24.6.2009, 14:02) |
som rada, ze chutili, vyzeraju vynikajuco  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (4.11.2008, 10:28) |
Aj ja prosím o postup na ich tvarovanie, vyzerajú veľmi fajn  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (12.12.2011, 19:26) |
Ivka,ja som ich robila takto: rozvalkané cesto som si nakrájala na obdĺžniky,naplnila,stočila po dlhšej strane do tvaru rohlíčka a na zadnej strane som ich narezala 2x z kažej strany /alebo sa dajú nastrihnúť/,aby sa nepukli pri pečení. Dúfam,že som to nenapísala,ako hotentót  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (14.12.2011, 9:52) |
vrelá vďaka Boženka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Rozália M. (machoviatko) ID 56609 (4.11.2008, 8:27) |
Vyzerajú ozaj zaujímavo s tým narezaním. Ako si to robila? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (12.12.2011, 19:58) |
pozri u mňa link...nafotila som to..... síce trošku z dialky,ale snáď to je vidieť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Sláva S. (ssmolkova) ID 46286, mimibazar.sk/ssmolkova (4.11.2008, 7:54) |
Majka, a obrázkový postup by sa nenašiel? Rožteky majú pekný tvar a na tých vonkajších zákrutách majú zúbky. Čo to je? A zdá sa mi že sú potierané vajíčkom, nie? Nie je písané v technologickom postupe. Sláva |
ODPOVEDAŤnahlásiť |