Petra B. (Petra30) ID 44385 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)
Moja prvá penová torta
[ recept č. 6485 zo dňa 23.7.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
na korpusy: 10 bielkov, 700g krystaloveho cukru, na plnku: 10 zltkov, 500g masla, 300g praskoveho cukru, 0,5 dcl ciernej kavy, 1 cele kakao a 150g cokolady na varenie
POSTUP PRÍPRAVY
Tortu som robila pre mojho draheho k narodeninam, nie som dobra v zdobeni kremom, takze tak aj vyzera ale chutovo bola velmi dobra a som rada, ze som ju zvladla, lebo to bola "makačka" a manzelovi som konecne splnila sen :-) tortu som robila podla receptu od Janky F. ID 14554 takze ideme na to: bielky som slahala s krystalovym cukrom nad parou mixerom na najmensom stupni 45 minut , postupne zmes zacala hustnut a po 45 minutach som zvysovala vykon, kym bielky uplne neboli tuhe. Zatial mi manzel nakreslil na papier na pecenie tvar podkovy a ja som potom zdobiacim vrecuskom vytlacala 4 korpusy. Piekla som v teplovzdusnej rure naraz 2 plechy a to tak, ze 10 minut pri 150°C a potom 50 minut pri 120°C. Kto nema teplovzdusny ohrev, tomu sa cas na susenie platov zdvojnasobi. krem je potrebne tiez slahat nad parou, slahala som zltky s praskovym cukrom asi 40 minut, kym zmes nebola opat tuha a potom som pridala rozlamanu cokoladu na varenie, 0,5 dcl kavy, kakao a nechala som zmes vychladnut. Vychladnutu zmes som postupne pridavala do vyslahaneho masla a mixerom som vsetko vyslahala a uz som len zdobiacim vrecuskom plnila platy. Doba pripravy je sice dost dlha ale chutovo je torta vyborna. |
Erika R. (Erika32) ID 93467 (26.4.2009, 22:15) |
ja robim penove torty tiez a jedna dokonca letela do irska kde im velmi chutila.Ja mam trochu iny recept a jeho priprava netrva tak dlho.Ak chces vyskusaj ho.Na 10 bielkov ide 1kg cukru najprv trochu rozslaham a potom dam nad paru a slaham na najvacsom vykone az kym je pena tuha.Trva to max.30 min.potom to vytlacam na mastny papier z ktoreho su vystrihnute podkovy alebo srdce,cislice.Tie platy robim tak ze vytlacam pusinky jednu vedla druhej.A peciem to tak ze dam ruru na 250 stupnov necham ju otvorenu a platy susim.Ak by zacali platy zltnut trochu znizim teplotu.Plat je hotovy ak na vrchu tych pusiniek vidiet take kvapocky vody.A plnku mam taku trocha horku ake s tym penovym je to vyborne.PLNKA:10 zltkov,1 cele vajce,20 dkg cukru,cele kakao vyslahat nad parou do zhustnutia potom este do tepleho primiesat vareckou 3 palmariny tak aby boli celkom rozpustene a nezlakni sa ostane to trochu riedke.Potom to dam vychladnut a ked je to studene treba to vyslahat s mixerom.Plnka je dobra a tuha.Dam ju medzi platy ale tiez v tvare pusiniek.Je to babracka ale oplati sa.Ak budes mat naladu vyskusaj ju a dobru chut |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Michaela N. (Michaelllla) ID 36218 (24.7.2008, 21:07) |
penovú tortu moc ľúbime , robiava ju moja krstná, ale ja neriskujem s jej pečením ale radšej si spravíme výlet do Levíc do tamojšej cukrárne , tam predávajú fakticky výbornú penovú tortu ozaj ako domácu stojí okolo 250,- a mám to bez rizika  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Petra B. (Petra30) ID 44385 (24.7.2008, 21:40) |
aj my sme si doteraz kupovali, ale vzdy ma lakalo vyskusat vlastnu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Kristína Š. (kristi8584) ID 50693 (24.7.2008, 20:28) |
Ahooj... fuuu teda penovky pečiem už dlho no ten čas čo si tam napísala to je strašne dlho... ja 10 bielkov šlahám nad parou max 20 minut na 1 stupni šlahača a stoja mi ako dive... neviem ako iné žienky no myslím že 45 min šlahania je zbytočne prehnaný čas... ak bude záujem pridám foto aj moj recept... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Petra B. (Petra30) ID 44385 (24.7.2008, 20:45) |
super, dobre vediet, nabuduce vyskusam, lebo to slahanie sa mi zdalo byt vecne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Kristína Š. (kristi8584) ID 50693 (upravené 24.7.2008, 21:37) |
pridám na net moj nespočetnekrát overený recept- inak ten cukor dávam tak isto- na jedno bielko 7dkg... tak potom si ho pozri... už som ho pridala |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Petra B. (Petra30) ID 44385 (24.7.2008, 22:15) |
su super, ale zaujalo ma, ze pri zltkoch uvadzas cas 10 min, co sa mi zda byt prilis malo. Za ten cas ti zltka zhustnu? To sa mi nezda...... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Kristína Š. (kristi8584) ID 50693 (24.7.2008, 22:57) |
no priznám sa že tie žĺtka nemam až tak presne odstopované ako bielka- tie robím len tak odoka- a šlahám ich už aj na rýchlejšom stupni...oni sa mi dosť rýchlo vyšlahajú no šlahám ich až dovtedy kým ta hmota nie je horúca... teda neviem ako iní no ono žĺtka nevyšlaham nikdy tak natuho ako bielka...a do plnky je to akurát... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | marta s. (skalička) ID 51393 (24.7.2008, 8:15) |
poprosila by som recept,ďakujem.Torta vyzerá super,určite bude aj dobručká. Marta.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Petra B. (Petra30) ID 44385 (24.7.2008, 10:30) |
jaj, bola velmi dobra, keby som ju vedela aj pekne ozdobit, tak by aj lepsie vyzerala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zdenka M. (zaza10) ID 42117 (24.7.2008, 7:48) |
je krásna, ale kde je recept??? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Petra B. (Petra30) ID 44385 (24.7.2008, 10:29) |
dik, recept pridam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |