Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 22 návštěvníkov)
Čerešňový zákusok
[ recept č. 5655 zo dňa 6.6.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: 5 vajíčok, 250 g polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 1 dl oleja, 1 dl mlieka, 1 prášok do pečiva* 500 g odkôstkovaných čerešní, 100 g kryštálového cukru, 1 dl vody* Plnka: 2 Zlaté klasy, ½ l mlieka, 6 lyžíc kryštálového cukru, 250 ml kyslej smotany, 1 vanilkový cukor* Na dozdobenie: 2 šľahačky v prášku, 250 ml mlieka, 250 ml kyslej smotany, 1 vanilkový cukor* (použila som Pilos (Lidl) kyslú smotanu - zdá sa mi hustejšia a "drží") ***Miesto čerešní môžete použiť aj jahody, kompótové ovocie.... poukladať ich rovno na cesto a plnka bude bez ovocia***
POSTUP PRÍPRAVY
Na začiatku to vyzeralo tak, že koláčik pôjde do kategórie "Čo dom dal". Sama som bola zvedavá, čo z toho vznikne...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Deň vopred si spracujeme čerešne: odkôstkujeme - lepšie sú zrelšie /čerešňu rozpolím a kôstku vyberám mokka lyžičkou/ |
|
zasypem kryštálovým cukrom |
|
zalejem 1 dl vody, nechať zovrieť, na miernom ohni povariť ešte 15 min. Trošku vychladnúť, potom rozmixovať... |
|
vznikne mi redšia hmota, |
|
ktorú cez sitko premiešavam vareškou, aby sme oddelili čerešne od šťavy |
|
malo by to vyzerať ako hustejší lekvár |
|
takto oddelené odložíme do chladničky do ďalšieho dňa. Všetko to ešte trošku zhustne. |
|
Druhý deň xxxxx Celé vajíčka vyšľaháme s dvomi lyžicami práškového cukru do hustej peny |
|
...postupne po lyžiciach pridáme zvyšok cukru a dať mixéru poriadne zabrať.... |
|
pridať olej, mlieko, premiešať, prisypať múku zmiešanú s práškom do pečiva, premiešať a vyliať na vymastený a polohrubou múkou vysypaný plech |
|
upiecť pri teplote 160° C do tých 15 min. /ja som ju mala hotovú za 10, ale akým zázrakom... :o) a ešte na celý horúci korpus - "nacapkať" šťavu z čerešní - jemne to vtláčam štetcom /len to netreba vyliať/ - minúť len toľko, aby cesto nebolo zasa veľmi mokré. |
|
po chvíľke prejdem po korpuse ešte lopatkou, aby šťava vsiakla |
|
uvariť hustú kašu zo Zlatých klasov, mlieka, cukru |
|
do horúcej pridať čerešne |
|
premiešať, nechať úúúúúúplne vychladnúť. Pridať kyslú smotanu rozmiešanú s vanilkovým cukrom, vymiešať |
|
natrieť na korpus a odložiť do chladu aspoň na 1 hodinku |
|
Potom vyšľaháme šľahačky v prášku v mlieku (3-4 min. na najvyššie obrátky) a pridáme kyslú smotanu zmiešanú s vanilkovým cukrom. Ešte vymixujeme aspoň 1 min. |
|
Natrieť na čerešňovú plnku |
|
príborovým nožom ozdobiť a nechať tuhnúť aspoň 16 hodín v chladničke. |
|
miesto čerešní môžete dať pretlačené jahody s cukrom /bez šťavy/ - rovno na korpus, a plnka sa urobí čisto už bez ovocia... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (3.3.2016, 3:20) |
|
ODPOVEDAŤ |
didi a. (didi19) ID 51588 (30.12.2013, 19:23) |
16 hodín??? To sa dá??? Nepomýlila si sa nemá to byť náááááhodou 16 minút???? |
ODPOVEDAŤ |
| Iveta S. (yvett) ID 11052 (22.7.2009, 19:59) |
vyzerá tak úžasne, že ho isto vyskúšam |
ODPOVEDAŤ |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (23.7.2009, 9:08) |
Ivetka , veľmi pekne ďakujem, budem sa len tešiť |
ODPOVEDAŤ |
| Lucia H. (gupka) ID 9968 (27.3.2009, 18:33) |
Ahoj Aďka pozri sem http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=12634&user=9968 urobila som malej meninovú tortu podľa tohto tvojho supiš zákusku je tak skvelý, až sa divím, že nie je viac obľúbený...no ale u nás je jednotka ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (27.3.2009, 22:51) |
Joj, Lucka, už aby bolo leto Veľmi si ma potešila, že si sa rozhodla urobiť tortičku podľa tej mojej "pozliepaniny" Lucka, keď si nájde miesto hoci len v jednej domácnosti, tak ma to vie veľmi potešiť Ďakujem Želám Ti pekný víkend a vydarenú oslavu |
ODPOVEDAŤ |
| | | Lucia H. (gupka) ID 9968 (28.3.2009, 10:37) |
Ďakujeme ja mám zásobu čerešňového džemu, tak to robím s tým a je super že pozliepanina ale aká báječnáááá strašne všetkým chutí papa |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (28.3.2009, 23:26) |
Ďakujem Lucka |
ODPOVEDAŤ |
| | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (27.3.2009, 19:02) |
Lucia, no teda, Iffkina "Martinkina" je fakt krásna, ale ani ty sa nemáš začo hanbiť, tvoja čerešňová vyzerá skvele a určite aj bola dobrá, mňam, |
ODPOVEDAŤ |
| | | Lucia H. (gupka) ID 9968 (27.3.2009, 19:23) |
Ďakujem, si zlatá raz sa možno podujmem na podobnú, zatiaľ mám aspoň vyskúšané tie piškóty okolo to som prvý krát skúsila |
ODPOVEDAŤ |
| Lucia H. (gupka) ID 9968 (23.8.2008, 19:51) |
Adka zakusok je fantasticky tiez som musela improvizovat, lebo som nemala prave dost vajec, ale mala som tvaroh, ktory uz sa pytal zjest, tak som cesto robila ako na moju tvarohovu mokru babovku a do plnky som dala ceresnovy dzem, ktory som robila ked si nahodila tento racept a od vtedy som ho straaasne chcela urobit, tak sa mi pacil....kazdy tvoj zakusok chvali a deti by ho uz davno zjedli a neostalo by ani navsteve tak im chutil dakujem, urcite ho este urobim http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=330544 |
ODPOVEDAŤ |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (23.8.2008, 22:12) |
Krásny, ružovučký, mňam Lucka, ďakujem krásne Som veľmi, veľmi rada, že Ťa oslovil tento koláčik a že si sa doň pustila , a že ostalo aj návšteve Tak si sa vynašla S tým tvarohom mu na chuti určite len pridalo |
ODPOVEDAŤ |
Andrea M. (miamarko) ID 26648, mimibazar.sk/miamarko (upravené 6.6.2008, 20:04) |
Jeeeej Adka ,kam ty na tie napady chodis ,dako mi ho pretlac cez pocitac ,hned by som si dala ,za par dni budu mat nasi ceresni ,ze sa mi aj snivat bude ,tak potom skusim pa andy |
ODPOVEDAŤ |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (6.6.2008, 20:16) |
Ahooooj Andy To mala byť pôvodne bublanina ... som si to v poslednej zákrute rozmyslela Držím palce, nech sa vydarí. Papa |
ODPOVEDAŤ |
| marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (6.6.2008, 14:33) |
SUPER ZAKUSOK ALE NEVIEM čI BI NAM VYDRžAL 16.HODIN V LADNIčKE ASI HO ZJAME SKOR |
ODPOVEDAŤ |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (6.6.2008, 19:52) |
Marika, aj u nás by nevydržal stuhnúť Preto som ho urobila podvečer, aby ma to nedráždilo . Alebo lyžička to poistí. Veď môže byť aj lyžicovo-pudingový |
ODPOVEDAŤ |
| Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (6.6.2008, 13:54) |
To vyzerá perfektne! Super recept! |
ODPOVEDAŤ |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (6.6.2008, 19:44) |
Ďakujem Niki |
ODPOVEDAŤ |
| Petra G. (Pat) ID 9688, mimibazar.sk/pat (6.6.2008, 13:50) |
Mňam! Tak takéto koláčiky naši zbožňujú a ten Váš vyzerá úžasne Určite vyskúšam |
ODPOVEDAŤ |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (6.6.2008, 19:40) |
Peťka, ďakujem Aj u nás sa takéto môžu rovno z plechu |
ODPOVEDAŤ |
| Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.6.2008, 12:41) |
super, ja to vyskusam s tymi jahodami, lebo sme robili čerešňovy džem a uz asi nikto nebude mat chut vykôstkovávať dalsie čerešne papa |
ODPOVEDAŤ |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (upravené 12.6.2008, 18:05) |
Lucka, aj som si povedala "prečo si si trúba neurobila z toho radšej lekvár, ale babreš sa tu a ešte nevieš, ako to má vyzerať" ... Budem rada, keď sa vydarí, a poteším sa, keď mi dáš vedieť |
ODPOVEDAŤ |
| Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (6.6.2008, 12:27) |
Adrianka, super postup, krásne nafotené a určite tak aj chutné. Za 100 bodov. |
ODPOVEDAŤ |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (6.6.2008, 12:53) |
Lucka ďakujem krásne Je ľahký a osviežujúci No povinná výbava - lyžička, alebo dezertná vidlička. Plnky pekne držia, len je to dosť ťažké, tak aby sa to neprevracalo |
ODPOVEDAŤ |