.

objednat banner 468x60
.
. .. .. .. .. .. .
. . . .
RECEPT - Szalkaliás (salkaliaš) - zákusok zo salajky
NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
VEGETARIÁNSKÉ JEDLÁ
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
Eva T. (Evulqa) ID 33802 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 39 návštěvníkov)


Szalkaliás (salkaliaš) - zákusok zo salajky
[2.5.2008]



POTREBNÉ PRÍSADY

500g hladkej múky, 130g práškového cukru, 1 Palmarin, 1 vajco, ¾ sáčku salajky, 100ml mlieka.......Na plnku: 900ml mlieka, 4-5 hrste hrubej múky, , 4-5 hrste kryštálového cukru,
1 Palmarin, alebo 200g Hery, 2 ČL kakaa, 2-3 ČL mletej kávy

POSTUP PRÍPRAVY

nižšie............

Babenky tento zákusok je fantastický, robila nám ho moja nebohá babka a vždy sme sa naňho tešili, pamätám sa ako malé decko, že keď išiel zájazd z dediny kde bývala babka do Maďarska , celý autobus musel nakúpiť pre celú dedinu Salajku, ktorá je veľmi dúležitá ingrediencia v tomto lahodnom zákusku. V Maďasku ho predávali v takých malých žltých umelohmotných súdkoch, nemali viac ako 4cm. Dnes už nemusíme chodiť na zájazdy k susedom, je ju dostať aj u nás pod názvom Salajka, tak poďme na postup.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

to je "ONA" - už otvorená , no nestihla som odfotiť pred použitím
Zohrejeme mlieko, do vlažného nasypeme ¾ sáčku salajky necháme napučať, skoro ako kvások
Kým sa salajka nafukuje, pripravíme si suroviny na cesto do misky a zalejeme nafučanou salajkou, vypracujeme cesto , ako linecké
Vypracované cesto
Rozdelíme na 3 časti, každú zvlášť rozvaľkáme , preložíme na opačnú stranu pomasteného plechu s nízkymi okrajmi, bolo by super, keby sme mali tri takéto plechy, lebo cesto sa upečie veľmi rýchlo, treba striehnuť , aby sa nepripieklo, neradila by som vám pripravovať ďalšie cesto keď sa jedno pečie, to nestíhate a môže sa ľahko stať že sa prepečie a to nie je dobré lebo sa bude cesto trúsiť
Ja si cesto prekladám na tri časti a tak sa mi jednoduchšie prenáša na plech, tam ho vlastne rozložím
Prenesené na plech , už len rozložiť
Pripravené na pečenie
Po jednom dáme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme asi 6 minút, cesto sa má v rúre nadvihnúť, potom ho necháme asi 1-2 minúty a vyberieme, má ostať pekne biele, nesmie zhnednúť, nezľaknite sa „ vône“, ktorá sa začne šíriť vašou kuchyňou
Pozor, keď otvárate rúru v žiadnom prípade sa nenadychujte , to cesto strašne „vonia“ aj v očiach štípe
Upečené vyberime z rúry, ja si ho podberiem takouto lopatku a zosunieme z plechu, takto upečieme všetky tri cestá
Na plnku uvaríme v mlieku hrubú múku na kašu.
Do horúcej kaše dáme kryšt. cukor, dobre premiešame
hneď pridáme Palmarin, alebo Heru (ja som robila s Palmarinom), premiešame, aby sa rozpustil v horúcej kaši
pridáme kakao,
mletú čiernu kávu,
premiešame a plnka je hotová, nečakáme, kým vychladne hneď natierame na cesto
Ja dávam opak plechu cesto , potriem jednou polovicou plnky, zase dáme cesto druhú polovicu plnky a zakryjem posledným cestom( tento krok som nestihla nafotiť) tochu zaťažím a nechám vychladnúť
nakrájame popráškocukrujeme a papáme, možno by sa niekomu žiadalo aspoň pofrkať čokoládou, ale to neodporúčam, podľa mňa by čokoláda pokazila chuť tej vynikajúcej plnky, je to lahodný, jemnulinký zákusok ako perinka


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Peniažky so šúľancami | Szalkaliás (salkaliaš) - zákusok zo salajky | rýchle lievance >>
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Soňa T. (rexo) ID 108927 (7.1.2013, 17:53)
ODPOVĚDĚT
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (14.1.2013, 20:42)
ODPOVĚDĚT
Ivana S. (yvana76) ID 71321, mimibazar.sk/yvana76 (7.1.2013, 15:19)
Moja babka volala tento zákusok " Partizán" doteraz neviem prečo. Ako deti sme ho zbožňovali a aj teraz si na ňom vždy veľmi pochutím. Recept mám ešte od mojej babky, prvý krát mi trvalo asi hodinu kým som rozlúštila jej písmo ale stálo to za to.
ODPOVĚDĚT
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (14.1.2013, 20:47)
Ivka, aj ja som vyrastala na tomto zákusku , moja starká bola super kuchárka, kedysi sa nevypekali také ? parádne ? akoby to bola povedala ale od nej bol aj najjednoduchší koláč ten najlepší
ODPOVĚDĚT
eva t. (mimi1968) ID 114154 (23.11.2012, 18:13)
ODPOVĚDĚT
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (15.12.2012, 21:34)
ODPOVĚDĚT
lenka t. (plienočka) ID 13045, mimibazar.sk/plienocka (4.3.2011, 9:14)
tak koláčik som urobila, na prípravu veľmi jednoduchý, som sa veľmi tešila. ale chuťovo sme boli sklamaní.... čakali sme niečo viac, je aj málo sladký a to som presne postup dodržala..... teraz ho už len porozdávať, lebo u nás asi nepôjde.... aspoň som vyskúšala salajku v kuchyni.
ODPOVĚDĚT
Denisa M. (geena) ID 144758 (24.2.2011, 10:11)
aj moja starka toto robi na kazdy sviatok. je to super
ODPOVĚDĚT
lenka t. (plienočka) ID 13045, mimibazar.sk/plienocka (24.2.2011, 9:39)
no salajku mám už dlhšie kúpenú, žeby som skúsila??? nejde do cesta nič také drahé, ak by to aj nevyšlo a skončilo v koši.... hádam to nepobabrem...
ODPOVĚDĚT
Heni D. (henidani) ID 123673 (23.2.2011, 19:58)
juuuj, ale som sa napašmala týmto receptom... koľko tak môže byť 4-5 hrste hrubej múky?
ODPOVĚDĚT
Heni D. (henidani) ID 123673 (5.3.2011, 7:56)
už viem, koľko je to... cca 10 lyžíc... som to vyskúšala upiecť je mäkkučký, šťavnatý, priznám sa, že mňa až tak neoslovil, ale zvyšok rodiny sa zalizoval odušu
ODPOVĚDĚT
Martina P. (Mata74) ID 9033 (5.10.2008, 18:47)
Ahoj Evka, chystam sa vyskusat tento kolacik, mohla by si mi prosim ta povedat, kolko gramov je priblizne 3/4 sacku Salajky? dakujem
ODPOVĚDĚT
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (5.10.2008, 19:13)
Mati , balenie salajky má 20g, takže použiješ 15g , ale to nemusíš vážiť, len tak od oka odsypeš zo sáčiku, dúfam, že som poradila a teším sa , že ťa oslovil , daj potom vedieť, či aj chutil, držím palculky, pa
ODPOVĚDĚT
Martina P. (Mata74) ID 9033 (5.10.2008, 19:18)
Evi, diky... tu to prave nepredavaju v sackoch, ale v takych malych dozickach, tak som si nebola ista kolko dat....Urcite dam vediet ako nam chutil, este raz dakujem pa
ODPOVĚDĚT
Anka H. (ankahaj) ID 12354 (26.5.2008, 18:03)
Evka dnes som spravila tento super kolacik ,je mnaaaa m a ta plnka bala som sa ci mi nieco ostane na platy je fakt super
ODPOVĚDĚT
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (28.5.2008, 19:20)
Anka, ja keď robím tento koláčik , tiež mám ten istý problém o tú plnku, či jej bude dosť do koláča
ODPOVĚDĚT
alena t. (ajat) ID 26909 (9.5.2008, 20:15)
Tento koláčik som sa odhodlala dnes spraviť......a už je polovica plechu fuč A to som doma len ja s manželom, neviem,ako to dopadne, ked zajtra príde syn zo školského výletu K oláčik je úúúúžasný, fantastický Naozaj ako vatička, makkučký, no rozprávka Ďakujeeeeem za receptík Evka, a to držím 90-dňovku!!!! No dnes som odolať nemohla, uznaj....:o(((
ODPOVĚDĚT
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (11.5.2008, 10:06)
Alenka, veľmi ma teší, že zákusok chutí nemusíš ďakovať za recept ja sa rada podelím
a 90 dňovku nemáš len ty ale aj ja, včera sa ma sestra pýtala po tom čo som jej povedala čo všetko som v piatok zmangľovala, že či ju ešte držím , ja som jej na to odpovedala, že držím sa tej myšlienky, že ju držím v piatok som mala neskutočnú krízu, ale nevzdávam sa a idem ďalej
ODPOVĚDĚT
Ivana Š. (ivusik) ID 886, mimibazar.sk/ivusik (9.5.2008, 9:41)
jej, to je super koláčik, my ho tiež zbožňujeme http://www.mimibazar.sk/recepty.php?user=, len ho inak voláme
ODPOVĚDĚT
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (9.5.2008, 19:14)
Ivka, že je super, aj keď vy ho robíte s vanilkovou plnkou s rumom aj to musí byť dobré, len ja by som "nekazila" ( silné slovo pre čokoládu ) chuť čokoládovou polevou , teraz asi milovníci čokolády hundrú, ale tento koláč je fakt najlepší len posypaný cukrom.
ODPOVĚDĚT
zuzana v. (zuziqa) ID 21362 (upraveno 10.5.2008, 7:34)
Tento koláčik by som pomenovala,ako návrat do detstva.Spomínam si ako sme sa oň bili,ked´ nám ho nagymama upiekla a vždy sme doň chceli veľa krému.Skoro nám stekal po brade.Moji chalani ho tiež milujú.Zdá sa,že nie len recept sa v našej rodine dedí,ale aj chute!!!!!!!!!Dnes som bola v Cottbuse a kúpila som asi 6 sáčkov salajky.Len pre istotu, aby sme hladom neumreli pri tom náraste cien!Budem ho robiť cez víkend.Skôr v nedeľu,aby som mala čo odniesť do robotky.Mám obavy či sa ujde aj mne.Pá cica.
ODPOVĚDĚT
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (9.5.2008, 19:07)
Juj, tak to si asi prehnala st ými 6-timi sáčkami, neoplatí sa naraz veľa kupovať, ja som mala túto salajku doma od vianoc a nejak mi nechcela napučať, no potom dostala rozum , asi je lepšie kúpiť len toľko, koľo spotrebuješ hneď. Ale asi ty budeš pri svojich hladošoch robiť 6 dávok naraz
ODPOVĚDĚT
zuzana v. (zuziqa) ID 21362 (10.5.2008, 7:38)
No asi skôr dvakrát do týždňa.Neboj, ja si s tým hlavu nelámem.A možno odnesiem aj Magduši.Tak čau.
ODPOVĚDĚT
Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (8.5.2008, 15:42)
Evka, vynikajúce cesto a jednoducha plnka.... urobila som menej sladky, ale aj tak mi velmi chutil.... určite budem robit toto cesto castejsie...aj do marlenky by som ho kludne pouzila...fantasticke Viem si ho predstavit aj s jablkovou plnkou....alebo len tak s dzemom...
Moj otec si spomina na kolác, ktorý robievala jeho mamka - zo salajky...vraj vyzeral len ako korpus....taky vysoky a mal zltkastu farbu... Vraj sa toho nevedel dojest...bol uplne bez plnky.... nepoznas???
ODPOVĚDĚT
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (8.5.2008, 17:06)
Slavka, teším ma , že si ho vyskúšala, a že chutil, Malenku som ešte nerobila , tak neviem posúdiť, či je vhodné cesto, a taký koláčik ako spomínaš ja nepoznám, ja som si ako malé dieťa, stále myslela, že tá salajka iné využitie ako do tohto koláča ani nemá, vlastne ani teraz neviem na čo iné sa dá použiť,
Lucka ešte spomína, že ona používa salajku do drobného pečiva, to by som chcela vyskúšať aj ja , len musí nahodiť nejaký receptuš
ODPOVĚDĚT
Emilia D. (filmuska) ID 25200 (9.5.2008, 9:34)
v diskusii k tomuto receptu http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=1552 je jeden recept kde sa pouziva
ODPOVĚDĚT
Andrea K. (Andi) ID 260, mimibazar.sk/andi (8.5.2008, 19:05)
my sme dávali salajku do drobných slaných praclíkov, ale recept veru neviem, dakde doma u mamy by som musela vykutrať
ODPOVĚDĚT
Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (4.5.2008, 9:01)
Evi, dlhšie som tu nebola a čo nevidím. Nový zákusok od Evky .Salajku mám a vždy som ju používala len do drobného pečiva, takýto koláčik som nikdy nevidela, nepočula, nejedla Jediné, čo ma trolinku odrádza je vaľkanie plátov. Len mi povedz, že to nie je také ako pri marlenke. Inak vyzerá super.
ODPOVĚDĚT
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (4.5.2008, 9:22)
Luci ahoj , kde si bola? Myslela som si že si na nás zabudla. Neviem ti povedať aké to je pri marlenke, lebo ja som asi jediná , čo som ju ešte neskúšala, ale už sestra minule hovorila že čoto je za zákusok, že ho tak vychvaľujú , bolo by dobré ho vyskúšať, ôen kedy príde na rad to neviem
Vaľkania plátov sa neboj, je to ako som písala klasické linecké cesto. Všimla som si v receptoch a aj v niektorých obr. postupoch , že niektoré baby majú problém s lineckým, keď hotreba prekladať celé na plech, ja mám na to taký " zlepšovák" opísala som ho aj v postupe. Ak sa náhodou cesto trhá, že je suché, jednoducho pridám nejaké kyslé mlieko aj keď v recepte nie je , ak je riedke tak , pridám múku, proste si z toho cesta urobím takú hmotu s ktorou sa dá pracovať, z lineckého fakt nerobím vedu ja ho mám najradšej, lebo aj pri vaľkaní na doske sa s ním dá pekne pohrať a vyvaľkať pekný obdlžnik podľa plechu, potom si hopreložím na tri časti, ako pri výrobe lístkového cesta, podoberiem tou lopatkou a šupnem do stredu plechu a potom len otvorím a dovaľkám priamo na plechu, alebo len rukami povytláčam do tvaru plechu . Lucka, ja odpadnem , manžel išiel okolo, zbadal tvoju fotku a povedal názov mesta odkiaľ pochádzaš, on, že kuknem a vidím ne? Ozaj už asi mesiac vtipkuje, že sa tu prihlási pod menom Elemír H. , keby náhodou ste tu našli niekoho takého , tak ho prosím neberte vážne, je to moja polovička, vtipálek Už končím, nato, že nerada píšem mám veľmi "krátke" komentáre
ODPOVĚDĚT
Emilia D. (filmuska) ID 25200 (7.5.2008, 13:21)
Evka, toto si sem mala napisat este pred vianocami som totiz prvykrat v zivote robila linecne a hresila som nad nim ako pohan... nedarilo sa mi... nabuduce musim vyskusat iny recept, len neviem ktory
ODPOVĚDĚT
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (7.5.2008, 19:19)
Emka, neuveríš, ale ja som ho mala aj na vianoce napečený, lenže som sa neskôr zaregistrovala, neboj sa lineckého on nekuše ako so hore písala , ja sa s ním doslaova bavkám, to nie je ako piškota, keď dáš veľa múky tak bude zbité cesto, alebo málo tak spľasne tu si stále vypracujem také cesto, s ktorým sa dá pracovať, teraz napr. pečiem dcére tortu a asi som zle nastavila váhu , tak sa mi nechcelo spojiť cesto, tak som pridala tuk a mám perfektne upečené koleso pod tortu, dúfam, že sa mi podarí celá, keď sa chválim dopredu
ODPOVĚDĚT
Mirka M. (Myrca) ID 22115 (7.5.2008, 13:37)
Emilia, ja som na vianoce robila linecké koláčiky podľa postrehu Petra B. ID 21697 http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=2914 a vydarili sa mi takto http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=180584 .. na druhý deň boli krásne mäkke, s cestom sa pracovalo perfektne odporúčam vyskúšať
ODPOVĚDĚT
Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (4.5.2008, 9:27)
Evi, len strašne rýchlo, lebo už si malý žiada pozornosť. Moje pocity z marlenky sú opísané v diskusii: Čo dnes varíte z 1.5.2008_ TAk sa pozri. Nič moc
ODPOVĚDĚT
Adriana S. (adrika280) ID 34442 (4.5.2008, 0:06)
v ziadnom pripade nenahradzat kypriacim praskom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! je to potom uz uplne iny kolacik. Tento je proste uzasny, skvely. Ak potrebujete "vela muziky za malo penazi", tak urcite vyskusajte tento kolacik. Aj my mame tento receptik od nasej nagymami a vzdy, ked nasa rota nastupila, tak bola o neho bitka. Robila ho uz rovno z dvoch davok,aby sa kazdemu uslo. Evka, nagymama by mala z Teba radost, ze takto siris jej stare dobre recepty. vdaka
ODPOVĚDĚT
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (4.5.2008, 9:02)
Ahoj segro, vieš, že som na ňu celý čas kým som ho piekla myslela, keby som jej ho tak mohla dať ochutnať určite by ho pochválila, ja sa nechcem sama chváliť, ale aj keď po nagymame si na tento zákusok v našej rodine najväčší odborník ty, asi som ťa tentoraz tromfla, bol naozaj úžasný.

Babenky, Adrika má pravdu , ak nehradíte salajku kypriacim práškom bude to úplne iný zákusok
ODPOVĚDĚT
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (3.5.2008, 19:52)
Čaute baby, ja zíram , to som ani nečkala, že sa tu rozprúdi taká diskusia, ale som veˇmi rada, že zákusok zaujal. Terezko, všetko sa dá nahradiť ,ale keď chceme dosiahnuť , aby bol zákusok ako pavučinka, ako napísala Ľubica, v tomto prípade je najlepšie použiť tú Salajku. Kypriaci prášok urobí z toho cesta klasické linecké cesto a Salajka z neho urobí niečo medzi lineckým a piškotovým, ale toto prirovnanie veľmi nesedí, proste treba ho vyskúšať.
ODPOVĚDĚT
Terezka M. (Beberuska.teruska) ID 44244 (4.5.2008, 7:36)
Tak děkuji za rady!Určitě je upotřebím!
ODPOVĚDĚT
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (3.5.2008, 14:52)
tento zakusok poznam,mam ho este po mojej nebohej babke.Volame ho vsak falosna doboska.Chuti podobne,my vsak davame 6 platov na seba,ale asi mame viac muky.Je vyyyyyyborny a urcite odporucam SALAJKU,obycajny prasok do peciva toto nedokaze.
ODPOVĚDĚT
Terezka M. (Beberuska.teruska) ID 44244 (3.5.2008, 14:11)
Aha,já jsem z Čech a u nás jsem se ještě nesetkala s pojmemem SALAJKA!
ODPOVĚDĚT
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (3.5.2008, 14:20)
Terezko, tak hľadať len pod názvom jelenia soľ. Určite takéto niečo tam bude, možno pod iným názvom. Googlila som, ale našla som len termín jelení sůl.
ODPOVĚDĚT
Terezka M. (Beberuska.teruska) ID 44244 (3.5.2008, 14:24)
OK,ale tento produkt tedy můžu nahradit klasický kypříckým práškem do pečiva!?
ODPOVĚDĚT
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (3.5.2008, 14:27)
Terko, kompetentnejšia odpoveď by bola od Evky, pretože tento zákusok som ešte nerobila, aj keď recept mám. Ale viem, že to má inú chuť, nie takú, ako kypriaci prášok. Ale či konkrétne v tomto sa dá nahradiť - to fakt neviem.
ODPOVĚDĚT
Terezka M. (Beberuska.teruska) ID 44244 (3.5.2008, 14:30)
Aha,tak děkuji.Hezký den.
ODPOVĚDĚT
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (3.5.2008, 14:34)
Viem, že som v tomto nepomohla, ale ja by som to poslala aj poštou Aj ja želám pekné popoludnie
ODPOVĚDĚT
Terezka M. (Beberuska.teruska) ID 44244 (3.5.2008, 14:36)
Ale,to jsem neřekla,ba naopak,jste mi sdělila svůj názor a jsem za něho moc ráda.
ODPOVĚDĚT
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (3.5.2008, 14:36)
Ja viem, ale mrzííííí ma to, ja som schopná to poslať aj poštou
ODPOVĚDĚT
Terezka M. (Beberuska.teruska) ID 44244 (3.5.2008, 14:01)
No,to nevím,mě to nenapadlo
ODPOVĚDĚT
Terezka M. (Beberuska.teruska) ID 44244 (3.5.2008, 13:58)
Co je to prosím Salajka?
ODPOVĚDĚT
Marek M. (markosko557) ID 44578 (13.5.2008, 12:30)
mozes to najst pod nazvom uhlicitan amonny, amonium,cukrářské droždí ,ale aj v Cechach to starsi ludia poznaju pod nazvom salajka.Pytal som sa tety,co zije v Cechach .
ODPOVĚDĚT
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (3.5.2008, 14:09)
Dievčence, Salajka je jelenia soľ, alebo kypriaci prášok do zákuskov. Stačí sa pozrieť medzi takými surovinami v samoške a určite to nájdete. Dostať ju aj v BILLA, aspoň ja ju tam kupujem.
ODPOVĚDĚT
Vlasta V. (Vlasta V.) ID 41264 (3.5.2008, 14:00)
Že by kypřící prášek
ODPOVĚDĚT