.

objednat banner 468x60
.
. .. .. .. .. .. .
. . . .
RECEPT - Božský recept na piškotové cesto
NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
VEGETARIÁNSKÉ JEDLÁ
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
CUKROVINKY
Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 51 návštěvníkov)


Božský recept na piškotové cesto
[17.10.2009]

POTREBNÉ PRÍSADY

4 vajcia,cukor, polohrúba múka,prášok do pečiva, voda.

POSTUP PRÍPRAVY

Postup síce zvláštny, ale táto piškota bude mekunká a jemná!:) Ja robím piškotu zo 4 vajec na okruhlý plech, ale môžete spraviť aj napríklad z 8 vajec...postup je naslednovný...


Zvolíme, si z koľkých vajec chceme robiť piškotové cesto. Napr.4 vajcia. ...Celé vajíčka si odvážime....4 vajcia vážia cca 200 g.... Tak si odvážime rovnako múku a rovnako cukor. Vždy to musí byť váha vajec.

Vajíčka si oddelíme...žltky dáme do pohárika a bielka do misy, kde budeme šlahať. Ručným mixérom (šikovnejšie metličkou):) bielka vymixujeme tak , aby sme mali pocit, že to už tuhšie nebude:))))) Mne sa vždy zdalo, ako by to začínalo hrudkovatieť... za stáleho mixovania pridávame po troške cukor...ked je cukor vmiešany, dáme si zovrieť asi 2 dcl vody. Platí zásada - na 1 vajce idu 3 PL horúcej vody. Čiže ak robím piškotu zo 4 vajec, potrebujem 12 PL horúcej vody...(voda rozpustí cukor, ktorý pri pečení nezkaramelizujee a piškota je aj 3-4 dni mäkká) Vodu pridávame na etpy po 3 lyžiciach a za stáleho miešania. Gazdinky ktoré sa boja, že bielky "spľasnú" nemusia mať strach, pri postupe zistia, že tie bielky s cukrom po pridaní vody len zjemníme:) Piškotku pečieme asi 15-20 minut cca pri 200 stupňoch. Uvidíme už podľa farby:)

Po pridaní vody vmixujeme žltka, múku a prášok do pečiva. Na vymastený a hrubou múkou posypaný plech vylejeme cesto a pečieme až kým piškota nebude hnedastá!:)

TIP: ak robíte túto piškotku ako koláčik, tak pridávam aj zvyšok...

Hotové cesto si vyklopíme na veľký tanier, alebo tácku, šťavou z ovocia dobre navlhčíme, potrieme kyslastým džemom, poukladáme ovocie podľa chuti a spravíme žele podľa DR.Oetkera...Pozor, ovocie poukladajte tak, aby sa žele nevsiaklo do piškoty. Gazdinky, ktore maju doma okruhly plech na pečenie s odnímateľnou formou to môžu super využiť, nakoľko sa v tom môže piecť piškota a potom to vieme použiť ako formu,aby sa žele neroztieklo po bokoch:) Takýto plech som kúpila v telafe:)


DObrú chuť:)
<< Pat a Mat :o) | Božský recept na piškotové cesto | Psík 2 >>
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Katarína v. (katarina1711) ID 305118 (19.10.2014, 21:33)
Rada vyskusam,znie to tak bozsky,ale...spravne chapem,ze najprv sa miesaju bielka a za staleho mixovania tych bielok sa pridava cukor,potom voda...,mixujem dalej a pridavaju sa zltka?nerozmixujem tie bielka na povodnu vodnatu konzistenciu?
ODPOVĚDĚT
danica s. (dadulka247) ID 228154 (6.11.2013, 14:12)
vyskusala nsom ho a je vynikajuci
ODPOVĚDĚT
Soňa T. (rexo) ID 108927 (30.3.2013, 8:22)
Zaujímavý postup
ODPOVĚDĚT
martina d. (matulaD) ID 9198, mimibazar.sk/matulad (30.3.2013, 7:37)
Včera som robila zo zaklkadneho cesta korpus na tortu zo 4 vajičok. Super!!! Vyborne cesto, tortička sa vydarila. Ďakujem
ODPOVĚDĚT
Mariana Č. (pluto13) ID 133107 (10.5.2012, 8:59)
ahoj Lydka,môžem sa Ťa spýtať či ten PDP ide na 4 vajíčka celý?alebo záleží od počtu vajec?ďakujem vopred za odpoveď
ODPOVĚDĚT
Sona S. (sonina22) ID 65305, mimibazar.sk/sonina22 (3.4.2012, 21:18)

uzasny receptik naozaj dakujem uz som aj vyskusala vyborneee cesto
ODPOVĚDĚT
marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (28.3.2012, 22:03)
ODPOVĚDĚT
Katarína V. (davido) ID 66059 (28.3.2012, 21:47)
super určite vyskúšam
ODPOVĚDĚT
Monika B. (Monullik) ID 170902 (28.3.2012, 20:08)
aj vyskúšam práve dnes som hľadala nejaký nový piškót kujeeeeem
ODPOVĚDĚT
Lenka B. (marliese) ID 117112 (28.3.2012, 19:16)
naozaj božská odporúčam dalej
ODPOVĚDĚT
Renáta L. (renatka77) ID 140438 (17.1.2011, 13:41)
Ďakujem za skvelýýýýýý recept
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=35325&user=140438
ODPOVĚDĚT
Zdenka H. (Zdenka55) ID 24381 (8.12.2010, 16:04)
Lydka, prosím Ťa, múku tam tiež vmixuješ roborom?
Alebo jemne s varechou.
Ďakujem
ODPOVĚDĚT
Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (15.5.2011, 21:59)
píšem po roku hamba, ale predsa...áno, všetko robotom som rada, že sa tešíš a recept je naozaj skvelý....pridám aj dalšie
ODPOVĚDĚT
Renáta L. (renatka77) ID 140438 (8.12.2010, 15:30)
Je to skvelý recept, vyskušala som ho a zo 4 vajec som mala peknu piškotu na veľky plech. Ďakujem. Teraz to idem vyskušať aj na tortu.
ODPOVĚDĚT
Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (15.5.2011, 22:00)
veľmi sa teším baby sú to recepty originál z cukrárne
ODPOVĚDĚT
Anna Š. (anka2106) ID 80936 (2.1.2010, 19:15)
skusime
ODPOVĚDĚT
DAGMAR K. (DADI) ID 8486, mimibazar.sk/dadi (2.1.2010, 18:42)
Dakujem za vyborny recept,lepšiu piškótu som este nejedla.
ODPOVĚDĚT
Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (15.5.2011, 22:01)
veľmi rada to počujem a pridám geniálny perník!
ODPOVĚDĚT
Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (22.10.2009, 21:51)
Ja tiež vždy pečiem piškótu takýmto spôsobom, mám to od mojej svokry a tá od svojej mamy, ktorá celý život pekávala na svadby... . Múky a cukru sa dáva rovnaký počet polievkových lyžíc ako je vajec, ale keď chcem mať piškótu hustejšiu, dám viac múky aj cukru. Horúcu vodu nedávam. Piškóta je nadýchaná, rýchlo hotová a zašpiním len jednu misu...
ODPOVĚDĚT
Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (23.10.2009, 9:17)
Hej, ono to tak cca výjde ked prepočítaš, koľko asi váži 1 PL napr.múky---
ODPOVĚDĚT
Adka M. (Amaxi) ID 107825 (20.10.2009, 16:54)
Nedá mi nezareagovať,ja týmto "obráteným" spôsobom -t.j.žltka do snehu z bielkov robím už všetky piškot.cestá, vrátane rolád/odkiaľ mám pôvodný rcp./,má to nesmiernu výhodu,vystačím si s 1 veľkou misou, kde šľahám bielka,ani nie do celkom ušľahaných postupne pridávam cukor po lyžiciach, potom po jednom lyžicou prihadzujem žltka a tekutinu-tuto vodu/ja ani nedávam vriacu/..a ak robím roládu-tak 4 vajcia, 4 PL cukru a 4 PL múky, nič viac a rolád som už narobila milion, teda asi tak..Tak odporúčam nebáť sa vyskúšať.
ODPOVĚDĚT
Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (23.10.2009, 9:13)
a do rolády prášok do pečiva nedávaš?
ODPOVĚDĚT
Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (22.10.2009, 18:01)
Maximálne súhlasim, každý sa čuduje nad týmto spôsobom, ale je to super. Inak, tie prisady dávam postupne ja, ale posledný krát som sa veľmi ponáhľala a len tak som to vyskúšala bachnuť naraz a všetko vyšlo ako malo
ODPOVĚDĚT
jana j. (Janushinka) ID 30839 (20.10.2009, 17:06)
my tiež tak robíme... recept tuším ešte od prababičky... koľko vajec, toľko lyžíc múky a cukru... ale postup je, že žltka si vyšľaháme s cukrom do penista, pridáme múku, osobitne si vyšľaháme sneh z bielkov a ten ľahučko lyžicou primiešame do cesta.. zatiaľ nikdy táto piškóta nesklamala
ODPOVĚDĚT
kristína s. (nigina) ID 32120 (18.10.2009, 12:05)
Prosím, tá vriaca voda sa naleje do vyšľahaného snehu? To nespľasne? A ešte jedna vec - nerozumiem tomu TIP - čo myslíte , aký zvyšok pridávam? zvyšok čoho?
A ešte , mohli by ste pridať aj informáciu, ako treba piškótu piecť? Ďakujem
ODPOVĚDĚT
Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (18.10.2009, 22:38)
Kristínka, tá vriaca voda nespraví nič iné, len ten sneh trocha zriedime...pretože Vy ked k vyšľahaným vajíčkam pridáte cukor a stále mixujeme, samozrejme ten cukor to zhustí...vodou to zriedime, ale vodu pridávame pomaly , nešupneme to tam celé....3 lyžice, a mixujeme,...zasa 3 lyžice a stále mixujeme....Pišk'otu pečieme tak cca pri 200 stupňoch asi 15-20 minut, uvidíte podľa farby...ak si nebudete istá či je vnútri upečená, zoberte špáratko a pichnite ho do stredu piškoty.Ak sa na špáratko nič nenalepí, je dobrá. A te TIP....to je len môj receptík,ktorý robím ked príde návšteva a všetkým to veľmi chutí. Ale receptík bol na samotné piškótové cesto, takže ten TIP si ani nemusíte všímať Veľa šťastia, piškotka sa určite podarí! Potom napíšte
ODPOVĚDĚT
Naďa K. (Nada K.) ID 89547 (18.10.2009, 12:55)
Lydka myslela, že pridáva zvyšok postupu, keď chce niekto piecť piškótu s ovocím a želatínou. To mal byť TIP.
ODPOVĚDĚT
Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (18.10.2009, 22:39)
Presne tak
ODPOVĚDĚT
Miroslava F. (mackopf) ID 5745 (17.10.2009, 18:11)
noo. vyzera to na zaujimavy postu
ODPOVĚDĚT
Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (18.10.2009, 11:41)
No to teda hej, ale to naozaj zvládne aj začiatočníčka a výsledok stojí za to
ODPOVĚDĚT