Marta G. (Egreska) ID 53992 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 35 návštěvníkov)
karamelovo-škoricove slimaky (super cesto)
[ recept č. 16761 zo dňa 6.8.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
CESTO:1 3/4 šalky teplej vody,1 1/2 čl droždia,1/2 čl soli,4 vajcia,1/2 šalky tekuteho medu,1/2 šalky rozpusteneho masla,7 šalok hl.muky (kto chce kakaove cesto, moze pridat 1/3 šalky kakaa) KARAMELOVA VRSTVA:6 PL zmaknuteho masla,štipka soli,1/2 šalky hnedeho cukru(moze byt aj biely),pekanove orechy (ja som dala vlašske mlete ale mozu byt rozne) ŠKORICOVA PLNKA:4 PL zmaknuteho masla,1/4 šalky cukru,1PL ml.škorice,1/2 šalky orechov,ak chcete aj hrozienka
POSTUP PRÍPRAVY
CESTO sa robí den vopred,vtedy je lepšie. Miesi sa len kratučko,je fantasticke,a skladuje sa v chladničke .Vydrži aj 4 dni.Daju sa z neho robit buchty,zaviny,kolače,čokolvek...Ja som toto robila z polovičnej davky a vyšiel mi taky stredny plech.Ale mozete si urobit cesto z celej a len plnky z polovičnej a za par dni vytiahnut cesto z chladničky a urobit zase niečo ine..ved vyskušajte...Takze ak mate pekarničku,šupnite to všetko tam,ak nie tak v miske zmiešame vajička,vodu,med,rozpustene maslo,drozdie a sol.Dobre premiešame varechou a pridame muku a miešame dokym nevidime suchu muku.Misku uzavrieme a šup do chladničky.V den ked sa rozhodnete piect,cesto z chladničky vyberte a nechajte v kuchyni.(stači 1 hodinu pred pečenim).PLNKA:všetko spolu zmiešame.KARAMELOVA VRSTVA: takisto všetko zmiešame.Pomučime si dosku a cesto vyvalkame na obdlznik alebo oval,potrieme plnkou a skrutime ako roladu.Nakrajame..Karamelovu vrstvu nasypeme do pekača a rovnomerne rozotrieme.Na nu poukladame slimačiky,a nechame ešte 1/2 hodinu podkysnut.Pečieme na 180 st asi 35 min.Ešte som zabudla dodat ze po upečení to treba z pekača vybrat,lebo ked ten karamel vychladne ,potom to ide tazko..Ešte jedna rada:maminky vravia ze cesta je straaaaašne vela z plnej davky,tak ak je vas doma menej stači vam robit z polovice..
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Vyvalkane cesto a natrete plnkou.. |
![]() |
Karamelova vrstva.. |
![]() |
Naukladane na plechu... |
![]() |
Upečene...a ta vona !!! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Zuzana D. (avanka) ID 14337 (15.9.2010, 18:57) |
Marti, vynikajuce...dnes som robila...iba som to vsetko dala na papier na pecenie a pridala som aj cele orechy..... este mam polovicu cesta v chladnicke, asi ich budem musiet urobit aj v piatok  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (15.9.2010, 19:18) |
Zuzanka,som rada že chutilo toho cesta je vela ,však? ale možeš ho použit na všeličo ... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alena M. (Alami) ID 14670, mimibazar.sk/alami (14.9.2010, 8:50) |
Dobre som pochopila, že karamel sa vlastne nerobí ako karamel - teda neroztápam dopredu cukor, ono sa to roztopí pri pečení? takže slimáčiky sú len so škoricovou náplňou a tým, že sa to dá na vrstvu "karamelu" upiecť, tak sú zo spodu potom aj karamelové? Ja som blondínka, dík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (14.9.2010, 9:14) |
ano blondínka je to tak vyskušaj, sú super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Alena M. (Alami) ID 14670, mimibazar.sk/alami (14.9.2010, 18:57) |
ok, dík, určite vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
michaela č. (miníček) ID 64010 (4.4.2010, 17:59) |
tak som sa rozhodla vyskúšať tento uaujímavý receptík už ich cítim až sem rozvoniavať.No robila som hneď ,nedávala som do chladničky a robila som z celej dávky(použivala som 150 ml šálku/a mala som toho akurát na celý plech. Už sa teším,krásne vyvoniavajú |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Daniela B. (moje shisho) ID 128442 (4.3.2010, 13:56) |
dobry den ja by som sa chcela opytat ako je to s tym drozdim..kysnute cesta nie su moc moja silna stranka tak mi to nie je celkom jasne.. to drozdie je susene?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (4.3.2010, 14:10) |
Danka ano,je to písane na sušene droždie ale ak nemaš daj 1/2 kocky čerstveho.Netreba sa bat ,určite sa vydarí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina L. (Tinasp) ID 36332, mimibazar.sk/tinasp (28.2.2010, 23:54) |
Chystam sa na tento receptik, ibaze mam otazocku Vsetko staci z polovicnej davky alebo len cesto (plnka a karamelova vrstva podla povodneho rozpisu)??? DAKUJEM za odpoved!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (1.3.2010, 9:14) |
Matka,len cesto z polovičnej davky.Dufam ze vam bude chutit,je to fakt dobrotka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (11.10.2009, 19:18) |
No ako by mi mohol taky vychytany pudingoš uniknut...ja som ho uz davno robila a chutil celej rodinke...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana C. (zch) ID 21747, mimibazar.sk/zch (9.10.2009, 21:17) |
tak Marti, tak vcera vecer som si pripravila cesto, dala do vacsej plastovej nadoby a uzavrela. A rano pridem, otvorim ladnicku a cesto normalne vytlacilo veko a bolo na policke. Takze mamicky, treba ho dat asi do faaaakt velkej nadoby, alebo rozdelit na viac casti. Z polovice mi vysiel jeden maly plech slimakov (trosku som si upravila plnku) a z druhej asi urobim taku babovecku s lekvarom. Potom hodim aj obrazok. Inak, vsetko som "stastne" zozrala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (10.10.2009, 8:02) |
Vazne ti cesto vyliezlo??? to si musela mat radost... Ja ho vzdy robim len z polovice tak mne sa to ešte nestalo,u nas by to nemal kto pojest všetko..ale som rada ze si sa s tym pekne popasovala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Livia J. (Livia J.) ID 11706, mimibazar.sk/liviaj (9.10.2009, 12:54) |
toto vyzeraa veeelmi jedle mňáám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (8.10.2009, 20:53) |
už ani neviem, ktorý recept mám skôr vyskúšať, len kliknem na mmb recepty, a valí sa na mna kooooppaaaaa SUPER receptov! ako aj tento!!!!! to keby ma taký upečený vonavý plech čakal ráno v rúre to by bolo vstávanie!!!!!!!!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (9.10.2009, 8:56) |
jooooooj,Minka,to by sme uz chceli asi moc.. ale nebolo by to zle .. keby si videla moj zoznam z MMB čo všetko chcem v najbližšej dobe vyskušat,no plny fascikel,čo ti budem hovorit,ked to všetko vyskusam a zjem ,no zbohom !! Ale nedaaaaaaa sa odolat...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (9.10.2009, 12:48) |
ahoj Marti! tak sen sa (čiastočne - bo somsi ich musela sama poctivo napiecť) splnil! už mám slimáčiky upečené, krásne vonajú. SUPER chutia!!! no a príprava bola hračka! naozaj skvelé cestíčko. gazdinky, všetkým odporúčam!!!!!!! určite budem často robiť, možno aj s nejakými obmenami. jedine som nevedela, presne koľko toho masla, lebo lyžica zmaknutého masla môže byť taká a onaká ... tak či som toho nemala veľa. inak mi ten karamel tak nestmavol na spodku. po upečení som vyklopila (otočila) na iný plech s pergamenom, vrch bol pekný hnedý, spodok svetlý, ale slimáky sú dobre prepečené... možno som aj tak ešte mohla nechať troch pripiecť??? už som dve hned zjedla, horúce, sú užasné!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (9.10.2009, 13:07) |
Minka,ty si teda žena činu! Som ta musela riadne namotat,ked si to hned robila..Som rada ze ti chutia..a s tym maslom to mas tak,ked američani to nevazia,mne sa to uz nechce prevazovat ked to robim a viac-menej to davam od oka..dakujem pekne za pochvalu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  | Zuzana C. (zch) ID 21747, mimibazar.sk/zch (upravené 10.10.2009, 8:49) |
Marti, s tym aj ja problem, napisat niekomu presne nejake mnozstva. Pri tychto plnkach som to vobec nemiesala s maslom. Len som cesto rozvalkala a potrela som ho rozpenenym maslom a rozsypala na to plnku a bolo. Ovela jednoduchsie to je. A aj tu karamelovu vrstvu som robila tak, ze pekac som hrubo vymastila a vysypala nan cukor, skoricu a orechy. A bolo to fajn  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana C. (zch) ID 21747, mimibazar.sk/zch (8.10.2009, 0:12) |
Marti, prosim Ta, mozes mi napisat, kolko ml priblizne ma u teba salka. Ja ked nieco "salkujem", meriam to priblizne na 210ml. A ty? Chcem si pripravit cesto uz dopredu |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (8.10.2009, 20:15) |
Zuzka,meriam klasickou čajovou šalkou,nedavam plnu takze je to zhruba 250 ml..nech vam chutí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Zuzana C. (zch) ID 21747, mimibazar.sk/zch (8.10.2009, 22:05) |
tak, cesto mam pripravene, ale zacala som ho robit skor, ako si mi odpisala. Ale myslim, ze sa podarilo. Musim vsak povedat, ze je ho veeeelmi vela, takze okrem slimakov mi z neho asi vyjdu aj buchty, ci nieco podobne. Ved uvidim, ako mi bude pracovat fantazia, ked to budem piect |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (9.10.2009, 8:51) |
Zuzka ved si ho kludne drz v chladničke a mozes ho pouzit az o 2-3 dni. Ja som z neho robila aj tento vrkoč http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=16820&user=53992.Ale to len pre inšpiraciu, kludne si urob aj buchty.cesto je super takze všetko z neho by malo chutit dobre. ja som tento slimači plech robila z polovičnej davky.. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (6.8.2009, 20:00) |
Tak ale tá posledná fotka je desná namotávka keď som to zbadala, už aj som študovala recept. Tá karamelová vrstva sa nalepí na tie roládky, však? nič si nepísala o plechu... či netreba vymastiť, vysypať... pod tou vrstvou Možno nie, keďže je v nej maslo... pls., usmerni ma, chcem to vyskúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (6.8.2009, 20:16) |
Presne taaaaak,Kristinka,karamel sa nalepi odspodu..plech netreba mastit,je tam kopec masla vo všetkom...určite vyskušaj,uspech zaručený !!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (upravené 6.8.2009, 21:56) |
Lubka,s tou karamelovou vrstvou si to pochopila spravne a to s tou mukou som napisala dobre,treba miešat dokym vidiš muku,potom je to uz dobre..nie ako klasicke kysnute cesto,to treba miesit dlho aby bolo dobre...skus ,je to vyborne !!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (6.8.2009, 20:31) |
aha,takze sa miesa,kym sa neminie muka?nejako tomu nechapem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (6.8.2009, 21:53) |
netrap sa uz nad tym !!! taka skusena pekarka a kucharka ako ty to nemoze pokazit ...Basnik tym chcel len povedat ze sa to nemusi dlho miesit ,stači take 2-3 minutky..tot vsjo ..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (6.8.2009, 12:50) |
vyzera to velmi jedlo,hned by som si dala. Ta karamelova vrstva sa iba zmiesaju ingeriencie a sup na pekac........nepecie sa,nevar sa,az potom spolu so slimakmi,pochopila som spravne? A este otazka,v texte je,ze ......Dobre premiešame varechou a pridame muku a miešame dokym nevidime suchu muku.....mysli sa asi sucha MISKA,vsak? Nieked y vyskusam,je to urcite skveleeeeee  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |