Martina L. (Tinasp) ID 36332 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 17 návštěvníkov)
Ovocný zákusok (LETNÉ OSVIEŽENIE)
[ recept č. 16208 zo dňa 17.7.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
cesto: 5 vajec, 25 dkg praskoveho cukru, 25 dkg polohrubej múky, prasok do peciva, 7 PL vody, 0,5 dcl oleja
plnka: marhulovy dzem, 500 g sterilizovanych broskyn, 250 g smotany na slahanie, 500 g kyslej smotany, 2 ks vanilinoveho cukru, 10 g zelatiny
poleva: 80g Zlateho klasu, 120 g krystaloveho cukru, 1l vody, 85g praskoveho dzusu
POSTUP PRÍPRAVY
Cele vajcia vyslahame s praskovym cukrom. Pridame muku premiesanu s PDP, vodu, olej a premiesame. Pripravene cesto vylejeme na vymasteny a mukou vysypany plech (prip. pouzijeme papier na pecenie) a vo vyhriatej rure upecieme. Po upeceni a vychladnuti potrieme cesto marhulovym dzemom a ulozime nan scedene a pokrajane broskyne. Rozotrieme na ne plnku, ktoru nechame 40 min. stuhnut (ja som ju nechala celu noc). Po stuhnuti polejeme zakusok polovychladnutou polevou a odlozime na chladne miesto (cca 3 hodinky). Plnka: Smotanu na slahanie vyslahame. Kysle smotany vymiesame s vanilinovymi cukrami. Zelatinu pripravime podla navodu (POZOR: len polovicna davka z 20g zelatiny). Vsetko dokopy zmiesame. Poleva: Do vody dame krystalovy cukor, praskovy dzus a Zlaty klas (2 ks). Premiesame a za staleho miesania uvarime. Nechame vychladnut, ale nie uplne, a vylejeme na zakusok.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
ingrediencie potrebne na plnku (+ dzem) - vsetky ostatne som zabudla odfotit:-( |
![]() |
pripravime zelatinu podla navodu |
![]() |
Cele vajcia vyslahame s praskovym cukrom. Pridame muku premiesanu s PDP, vodu, olej a premiesame. Pripravene cesto vylejeme na vymasteny a mukou vysypany plech (prip. pouzijeme papier na pecenie) a vo vyhriatej rure upecieme. |
![]() |
vychladnute cesto potrieme marhulovym dzemom |
![]() |
na cesto ulozime scedene a pokrajane broskyne |
![]() |
vyslahame slahackovu smotanu a pridame ku kyslej smotane, ktoru sme vymiesali s vanilinovym cukrom; pridame pripravenu zelatinu - nie teplu, no tak aby nebola stuhnuta |
![]() |
plnku rozotrieme na cesto a odlozime do chladnicky stuhnut - 40 min. vraj staci (ja to zvyknem nechat v chladnicke celu noc) |
![]() |
(Rano) si pripravime polevu. Do vody dame krystalovy cukor, praskovy dzus (ak mate 30g Tang, treba pouzit 3 ks) a Zlaty klas (2 ks). Premiesame a za staleho miesania uvarime. Nechame vychladnut, ale nie uplne. |
![]() |
polovychladnutu polevu vylejeme na zakusok a odlozime na cca 3 hodinky do chladnicky |
![]() |
finale :-))) skutocne letne osviezenie... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Zuzana M. (prtatko) ID 169279 (22.1.2011, 14:45) |
Zákusok bol výborný, všetci si ho chválili Už je zaradený do môjho mini repertoáru ) keďže som len začiatočník...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina L. (Tinasp) ID 36332, mimibazar.sk/tinasp (13.8.2011, 21:43) |
To ma tesi, Zuzka my sme si na nom nedavno tiez pochutnali  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika M. (MONZA) ID 95508, mimibazar.sk/monza (21.7.2009, 20:58) |
veľmi veľmi osviežujúci zákusok....výborný....všetci si pochutili... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina L. (Tinasp) ID 36332, mimibazar.sk/tinasp (10.8.2009, 14:38) |
Tesim sa, ze nesklamal...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (17.7.2009, 0:39) |
To vyzerá skutočne ako letná ľahučká mňamka. Po vybratí z chladničky iste nezostalo z koláčika veľa...tipujem Snáď sa mi podarí keď sa odhodlám... bojím sa tej želatíny... ešte s ňou nemám veľké skúsenosti  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina L. (Tinasp) ID 36332, mimibazar.sk/tinasp (17.7.2009, 0:55) |
zelatinu treba nechat vo vode 30 min a potom zohriat - nevarit !!! aby sa prasok rozpustil... nie je to vobec tazke, ja som tiez len zaciatocnik so zelatinou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |