. .. .. .. .. .. .
. .

DOMACA BRYNDZA - RECEPT 13590

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

BEZMÄSITÉ JEDLÁ

ID 53992 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)


DOMACA BRYNDZA


[ recept č. 13590 zo dňa  ]


DOMACA BRYNDZA


POTREBNÉ PRÍSADY

Ovči syr,soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Vybehnite niekam na salaš,kupte poriadny kus syra( my sme mali 5 kg),syr treba zabalit do vlhkej slanej gazy alebo utierky a na niečo zavesit aby z neho mohla odtekat štava.Kazdy den gazu namačame do slanej vody aby syr nezoschol.Takto ho nechame pri izbovej teplote asi 3-4 dni vykysnut.Ked je uz spravne dierkavy,tak ho pomelieme na masovom mlynčeku alebo v robote najemno,posolime podla chuti,premiešame,pobalime a dame zamrazit.Teraz je syr najlepši a bryndza z neho sa neda porovnat s kupenou,aspon celej našej rodine chuti viac ako z obchodu a ešte vyjde aj lacnejšie...

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Takto asi ma vyzerat vyzrety syr...
Nakrajany...
Pomlety...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< AFRICKY KOLAC | DOMACA BRYNDZA | Dvojfarebná smotanovozelatinova torta alebo zakusok >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (4.6.2010, 17:58)
Ahoj Marti, konecne som si nasiel cas urobit aj bryndzu. Mozno si pametas ze som ti pisal a pytal sa ci tam bude rozdiel v chuti ked to urobim iba z kravskeho syra. :-p :-p :-p
Dosiel som k zaujimavemu zaveru. (candle) (candle)
Ono to ma uplne rovnaku chut, ci je to z kravskeho alebo ovcieho syra. Na slovensku je zakon taky, ze ak chce niekto predavat bryndzu, musi obsahovat minimalne 55% ovcieho syra. Problem je v tom ze v polsku maju zakony, ktore im dovoluju vyrabat vyrobok pod nazvom BRYNDZA, ktory ma iba 10% ovcieho syra. Tuto omnoho lacnejsiu "BRYNDZU" potom poliaci dovazaju na slovensko a predavaju. :-S :-S
Nastal mi teda problem, moze sa teda bryndza vyrobena z kravskeho syra nazyvat bryndza ked neobsahuje ziadenu cast ovcieho syra? :^) :^)
ODPOVEDAŤ
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (4.6.2010, 20:14)
nóó´Michal,to je zaujímava otazka *-) ešte tak vymysliet aj nejaky iny nazov a dat si ho patentovat ,-) inak aj my sme dnes robili bryndzu a tiež sme sa o tom rozpravali ,že ona síce chutí rovnako ale neobsahuje tie vitamíny a všetko to dobre, čo majova prava ovčia bryndza, takže asi v tom je rozdiel *-) no a čo dodat k tej polskej ? asi len že "nekupovať " +o(
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (26.4.2010, 19:13)
,-) ,-) - som sa musela Martuš trošku zasmiať - že vybehneme na salaš .. ja musím na ten salaš utekať 150-200km ,-) ,-) - škoda, že nemáme nič také po ruke ... (child12) (child12) - takáto domáca musí byť strašne dobrá (pl) (pl) (pl) ... jááj takej by som si dala :-p |:o) |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (26.4.2010, 19:18)
Matka,ked my tu mame salaš na každej lúke tak si možeme vybrat :-p rozmýšlam či by sa nedalo aj poslat poštou alebo kurierom ( ak by si vééélmi chcela skusit urobit si domacu ) ale kto vie kolko by to stalo a či by sa to ešte stale oplatilo *-)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (26.4.2010, 19:25)
- ďakujem Marti - si zlatá (L) (L) - ale to by sa vôbec neoplatilo - kuréri sú drahí chlapíci :´( .. mne občas prinesie švagor - keď má služobku smerom hore k Vám priamo z bryndziarne /a to má úúplne inú chuť ako keď ju kúpim zabalenú v alumíniu (pl) (pl) - tak aspoň takto si ju nahrádzam .. no čo už - nemôžeme mať všetko - nie ? .. tak si to aspoň takto kompenzujem (F) (F) I tak vďaka za ochotu - ja sa tu aspoň pohľadom na tú Tvoju namlsááám :-p (pl) (pl) (pl)
ODPOVEDAŤ
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (26.4.2010, 19:38)
nemaš za čo ,to ma len tak napadlo (H) aj švagra treba sem-tam zneužit ,-) my tu tiež mame bryndziaren pod nosom,maju tam vyborne vyrobky (Y) (Y) (Y) boli sme pred par tyždnami v blave a ked sme sa vracali ,išli sme cez terchovu ,chceli sme si kupit "original" syrove nite,tak sme si kupili od pani pri ceste ,no ani chutovo neboli bohviečo (u nas robia lepšie) ale ešte nas aj oklamala na vahe,bolo navážene o 5 dkg menej na každom balení 8o| som penila :-@
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (26.4.2010, 19:59)
- popri ceste v Terchovej sme kupovali i my ,-) ,-) - keď sme išli na dovolenku .. a celý vytešení /dolniaci nevediaci ,-) ,-)/, že akú dobrotu sme kúpili, lebo u nás je to delikatesa, ku ktorej sa len tak ľahko nedostaneš a tie kupované u nás vo fóliách sú o ničom - a keď sme ich dotrepali na chatu - tak horniaci /čo boli s nami na dovolenke/ nás sfúkli, že čo to kupujeme :-$ :-$ .. a veru - vytiahli z vaku tie ich domáce ... no čo Ti poviem - nevedeli sme sa "dožrať..." tak ale čo - pre nás boli fajné i tie- z popri cesty (H) (H) (H)
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (24.2.2010, 23:11)
toto som hľadala,ale z kravského mlieka (Y) (Y) (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (2.10.2009, 20:41)
Egreška, ty šamanka (Y) (clamp) takže bryndza je rozomletý ovčí syr? *-) Milujem obidva... aj syr aj bryndzu. neviem, či by som sa až k bryndzi dopracovala ;-) lebo by som ten syr zožrala za tie 4 dni :-D Ale nerozumiem tej cenovej záležitosti... na trhu ovčí syr stojí cca 250 sk, bryndza cca 200, takže? U vás je to azda opačne? A minule sme boli na salaši, dali sme si halušky, chceli sme si kúpiť bryndzu alebo syr, ale nemali ani jedno ani druhé :^) Nuž, hoď sem kúsok tej tvojej :-p ... mňamky (H)
ODPOVEDAŤ
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (3.10.2009, 7:59)
Kristinka,som sa zasmiala ..si mi urobila hned dobru naladu takto zrana.. :-) ty si z Blavy? Nič si z toho nerob ,ja som z liptova a dlho som nevedela ako sa robi bryndza ;-) Ja dako čerstvy ovči syr nemusim,no zopar posolenych kuskov si dam,aby sa nepovedalo..ale bryndzu si takto robime kazdy rok a mame dost na zimu.Ved ked pojdeš niekedy na stredne slovensko,najlepšie v maji,treba vybehnut na salaš kupit syr,a vyskušaj si urobit vlastnu..ozaj a ešte k tym cenam,u nas stoji bryndza v obchode asi okolo 200sk a syr na salaši do 150 sk,ale nie na kazdom..treba doniest bačovi dve piva a cena hned klesne ;-) takze naplanuj na jar vylet na Liptov.. (L)
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (2.10.2009, 16:38)
toto je skvelé, máme odskúšané, jednu bryndzu som práve vybrala z mraziaku (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (2.10.2009, 20:04)
(Y) (Y) (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
Slavka H. (hoska) ID 31567 (30.4.2009, 19:03)
Aj my robíme podobne, ale neskladujem v gáze, jednoducho len v sitku, a uz nakrajany na kocky. Je to dobré lacnejsie a je toho mooooc, to hned vidiet potom, ze halusky su bohatsie...
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (29.4.2009, 19:49)
a este som chcela, ze ked je syr dobre a spravne nakysnuty netreba ho mliet, rukai sa sam krasne namrvi :-$
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (29.4.2009, 19:47)
nie som si ista tym zmrazovanim, nie je potom ta bryndza suchsia?

inak syr lepsie podkysne prave vtedy ked sa necha v tej vode ktora z neho vyteka, teda lepsie je nechat syr v nejakej nadobe...aspon my doma sme bryndzu robili z takeho syru

inak nejako podobne, ale z krasvkeho a menej nakysnuteho sa robia korbaciky :-)
ODPOVEDAŤ
Ľubica B. (maruschka) ID 23233 (29.4.2009, 19:15)
Moja mama tiež robieva bryndzu doma-takýto istý postup a je fajinová (pl) (pl) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Miroslava K. (MirkaK) ID 2019 (29.4.2009, 18:13)
Odkial mate recept? Ja som doteraz netusila, ako sa bryndza robi...
ODPOVEDAŤ
lubica s. (marnaty) ID 53484 (2.10.2009, 20:43)
Ako je to možné, že si to nevedela? :-$ Starká tiež taku bryndzu robievala. A tá teda bola výbornááááááá a ku nej varené zemiačky opekané na sporáku. (L)
ODPOVEDAŤ
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (29.4.2009, 19:28)
a je to take jednoduche...ani neviem odkial mame recept ale robime ju takto kazdy rok...
ODPOVEDAŤ
Miroslava K. (MirkaK) ID 2019 (29.4.2009, 18:13)
(Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu