. .. .. .. .. .. .. .
. .

MAGAZÍN - Jedlo

10 najlepších vianočných koláčikov pre rok 2020: Stavte na tradičné recepty našich babičiek

Publikováno 22.11.2020, 21:07
Krehké, chutné, voňajúce po vanilke. Také sú domáce koláčiky, bez ktorých si vianočné sviatky snáď ani nedokážeme predstaviť. A pretože advent už je za dverami, je čas začať piecť. Vybrali sme pre vás desať u našich čitateľov najobľúbenejších receptov, vyskúšajte ich a zistíte, prečo získali toľko hlasov.

Ako dobre poznáte čakanku?

Publikováno 14.10.2020, 19:44
Pod týmto poetickým názvom sa skrýva listová zelenina, ktorá je extrémne zdravá, však nepoužívaná tak, ako by si zaslúžila. A keďže jej sezóna vrcholí, nie je od veci si pripomenúť, že napríklad do šalátov nepatrí len ten hlávkový alebo čínska kapusta. Čakanka má totiž mnoho zdravotných benefitov, medzi ktoré patrí napríklad aj pomoc s nespavosťou.

Figy, jesenná lahôdka

Publikováno 12.10.2020, 18:53
V našich končinách si s figami ešte stále veľmi nevieme rady. A to ako s tými čerstvými, tak ani s tými sušenými. Je to ale ovocie zdravé a veľmi variabilné, zďaleka sa nemusíme obmedzovať iba na otvorenie škatuľky s nimi a opatrné žuvanie jednej sladkej fazuľky. Jesennú sezónu fíg môžete využiť naozaj rôznorodo.

Šípkový čaj nielen na zahriatie

Publikováno 27.9.2020, 23:07
Chuť šípkového čaju máme všetci spojenú s niečím. Môže to byť škôlka, kde sme ho dostávali nielen na zahriatie, ale aj ako zdroj vitamínov, môžu to byť zimné večery strávené zababušení v deke s dobrou knihou, môže to byť spomienka na to, ako sme šípky zbierali so starými rodičmi na chate. Výrazná a jedinečná chuť šípkového čaju ale nemá len nostalgický nádych, má tiež veľa pozitívnych efektov na naše zdravie. Prečo si teda šípkový čaj pripravovať?

Ako mať znovu rád ružičkový kel

Publikováno 23.9.2020, 20:54
Ak sme sa pri školských obedoch niečo naučili, bolo to neznášať ružičkový kel. A možno aj červenú repu alebo napríklad rybaciu nátierku. Ale u ružičkového kelu je to vyložene škoda. Je to neprávom neobľúbená zelenina. Pretože nemusí chutiť zďaleka tak, ako si ho pamätáme (mimochodom, jeho nepríjemná sírna príchuť vzniká moc dlhým tepelným spracovaním). A jeho sezóna je tu. Čo mu tak skúsiť dať šancu?

Slivky - modrý odtieň jesene

Publikováno 21.9.2020, 0:04
Milovníci jablčných a hruškového koláčov už pravdepodobne túžobne očakávali jeseň. Aby nie. Práve v tomto období kúpia svoje obľúbené ovocie z domácich zdrojov, čerstvé, voňavé a za veľmi výhodné ceny. Jeseň ale nehrá len zlatistými farbami. Je pestrá a pestrá je aj jej škála chutí. Vpustite si tentoraz do kuchyne trochu modrej a vyskúšajte úžasné a všestranné slivky.

Sezóna červenej repy

Publikováno 19.9.2020, 17:21
Beta vulgaris čiže červená repa je u nás veľmi populárna koreňová zelenina. Kto by si ju nepamätal zo školských jedální, kedy sme ju dostávali ako nie práve obľúbenú prílohu k hlavným jedlám. Ale nech už na ňu spomíname v dobrom, zlom alebo ju máme radi, mali by sme pre ňu vo svojom jedálničku urobiť miesto. Pretože jej liečivé účinky sú známe už z čias antiky a do dnešných dní sa nijako nezmenšili.

Nepodceňujte kaleráby

Publikováno 4.9.2020, 16:35
Táto zelenina asi nepatrí k tým najobľúbenejším, skôr k takým doplnkovým. Ale je to škoda. Pretože, hoci postráda kúzlo exotiky, zase obsahuje obrovské množstvo látok, ktoré nielen, že prispievajú k správnemu tráveniu alebo imunite, ale tiež napríklad bojujú proti rakovine. Hodia sa ako pri redukčnej diéte, tak pri diabete, pretože cukry v ňom obsiahnuté sú veľmi dobre znášané, chránia náš zrak a mnoho ďalšieho.

Môžeme sa začať tešiť na reďkovky

Publikováno 19.8.2020, 20:22
Dni sa nám začnú pomaly skracovať a je to práve jeseň, ktorá je najvhodnejšia na pestovanie malých ostrých červených buľvičiek. Aj keď by sme ich mohli považovať za jednu z najtypickejších slovenských zelenín, „mýlili“ by sme sa hneď dvakrát. Reďkovky sú totiž v našich končinách pomerne nové, poznáme ich až od osemnásteho storočia. Do sveta sa rozšírili z Ázie a pre svoju výraznú a štipľavú chuť sú radené tiež ku koreniu.

Cícerové pochutnanie II.

Publikováno 6.8.2020, 21:09
V úvodnom diele cícerového seriálu sme si predstavili túto neobyčajnú strukovinu celkom podrobne. Už vieme, že potrebuje dlho namáčať, dlho variť a veľa vody, ale že na oplátku z neho vykúzlime vynikajúce a nutrične veľmi bohaté pokrmy. Tiež sme si povedali, že je vynikajúci s koriandrom, petržlenom, cesnakom alebo citrónovou šťavou, ale pripraviť sa dá aj na sladko. Existuje ale jeden tradičný pokrm, ktorý je s cícerom spojený už celé tisícročia. Áno, je to hummus.
Celkom: 167 (zobrazuje sa 1-10)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,.,17 ďalšie >>
© 2004-2021 CZECH NEWS CENTER a.s. | Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Kontakt