. .. .. .. .. .. .. .
. . . .

MAGAZÍN - Jedlo

Zabudnuté čaro jačmenných krúpPublikováno 31.5.2019, 15:58
Cestoviny, ryža, zemiaky. Poslednú dobu sme sa, čo sa týka príloh, zasekli na veľmi obmedzenom výbere. Síce máme veľa druhov ryže aj cestovín, ale to našej strave pestrosť nedodáva. Čo by sme ale povedali na to, že by sme si mohli dopriať prílohu, ktorá má o mnoho väčší obsah bielkovín, vysoký podiel vlákniny a takmer žiadny lepok? Ktorá je požehnaním pre naše zažívanie, znižuje cholesterol i krvný cukor, regeneruje a je extrémne výživná?
Jednoduché a zdravé desiate ľahko a rýchloPublikováno 17.5.2019, 18:00
Ak ste sa niekedy pokúšali o zdravé stravovanie vo fitness režime, asi ste prišli na to, že sa vám jedlá budú nutne opakovať. Fantázii sa síce medze nekladú, ale aby bolo jedlo zdravé, výživné a k tomu ešte dobré, to je celkom výzva. Veľké jedlá ako raňajky, obedy a večere zvládneme pomerne ľahko. Ale čo tie prekliate desiate? Prinášame vám niekoľko netradičných tipov na to, ako si dať zdravú desiatu jednoducho, rýchlo a chutne.
10 dôvodov, prečo si tento rok dopriať čo najviac šparglePublikováno 13.5.2019, 20:14
Teda ak nie ste alergickí - aj keď špargľa alergiu väčšinou nespôsobuje. A áno, po jej konzumácii bude moč cítiť inak, túto legendu o špargle tiež všetci poznáme. Ale jej sezóna je za rohom a my by sme mali vedieť, prečo je špargľa vynikajúca nielen chuťovo, ale aj pre naše zdravie. Je pomaly čas prestať brať špargľu ako exotiku a pozerať sa na ňu ako bežnú súčasť jedálnička - keď ju práve dostaneme kúpiť.
Smoothie napchaté horčíkomPublikováno 10.5.2019, 23:48
Je stále ťažšie a ťažšie do seba dostať počas dňa všetko, čo telo potrebuje. Často zápasíme aj s obyčajnou vodou, nieto s minerálmi a stopovými prvkami. A konkrétne z nedostatku horčíka sa stalo niečo ako svetová epidémia. Práve kvôli nedostatku horčíka môžeme trpieť nespavosťou, svalovým napätím, podráždenosťou, úzkosťami, zlým trávením... no povedzte sami, nestálo by za to mať ho dostatok?
Čerstvý špenát na našich stolochPublikováno 9.5.2019, 9:58
Väčšina z nás je na špenát zvyknutá od detstva. Dostávali sme ho v jedálňach, varili nám ho mamičky, babičky, z televízie nás inšpiroval Pepek Námorník. Ako už sme asi zaregistrovali, neobsahuje špenát toľko železa, ako sa od devätnásteho storočia predpokladalo, vinou zlého merania alebo nepozornej zapisovateľky sa desatinná čiarka posunula o jedno miesto tam, kam nemala. Aj keď špenát o svoju dominanciu v obsahu železa prišiel, zďaleka to neznamená, že je „obyčajný“.
Nebezpečenstvo skryté v rebarborePublikováno 7.5.2019, 20:38
Hoci sa konzumácia zeleniny (čo rebarbora je) nedá než odporučiť a mala by tvoriť významnú zložku našej stravy, u niektorých druhov by sme si mali dať pozor. Aj zdravý človek by si túto jarno letnú kyslastú pochúťku mal dopriať len zriedka, a to ešte tepelne upravenú a nie vo veľkom množstve. Prečo? A ako rebarbora spoločne s niektorou ďalšou zeleninou ohrozuje naše zdravie?
Chcete konzumovať menej kalórií? Týchto desať vecí už teda nekupujtePublikováno 6.5.2019, 16:44
Je jednoduché sem tam niečo prihodiť do košíka, pretože sme jednoducho zvyknutí mať to doma. Či už máme taký zvyk z domu, alebo sme si ho vypestovali sami, často je pocit „toto byť doma jednoducho musí“ jedným z dôvodov toho, prečo sa nám nie a nie darí zhodiť tých pár dek, ktoré nás už tak dlho štvú (dobre, možno aj nejaké to kilo). Ktoré veci nekupovať alebo ich aspoň trošku inak využívať?
Pažítka? Ďalší jarný hitPublikováno 3.5.2019, 15:49
Všetci vieme, že sezóna medvedieho cesnaku vrcholí. Ale na vrchole je tiež sezóna pažítky, aj keď vzhľadom na to, ako jednoduché je ju pestovať (alebo celoročne kúpiť), na sezónu moc hľadieť nemusíme. Pažítka je trošku zanedbávaná bylinka, ktorú si vieme predstaviť možno tak na vajíčka, ale inak to pre nás nie je žiadna exotika. A to je práve chyba! Okrem svojej skvelej chuti nám dodá aj pár extra prospešných látok. A aké že sú ďalšie recepty, v ktorých možno pažítku využiť?
Medvedí cesnak a najlepšie recepty s nímPublikováno 30.4.2019, 10:32
A my by sme sa ním mali zásobiť! Pretože to nie sú len tak obyčajné lístky, ktoré práve teraz rastú vo vlhkých lužných lesoch. Okrem silnej a plnej cesnakovej arómy sú plné vitamínov a minerálov, slúžia ale (podobne ako bežný cesnak) ako prírodné antibiotikum, ktoré si vedia poradiť napríklad aj so zlatým stafylokokom. Čo cesnak obsahuje, to vám prezradíme v nasledujúcom článku, dostanete ale tiež dva úžasné recepty, v ktorých skvele vynikne.
Na čo je dobrý odvar z banánov a škorice?Publikováno 26.4.2019, 6:50
Ťažkosti so zaspávaním má v dnešnej dobe bohužiaľ stále viac z nás. Môže za to životný štýl vrátane všetkého, čo vás len napadne. Stravovanie, nedostatok pohybu, neustále vystavovanie sa zdrojom modrého svetla (áno, máme na mysli smartphony, tablety, televíziu a ďalšie technické vymoženosti), stres, ktorý sa na nás valí v nebývalej miere a skoro zo všetkých strán. Naša myseľ možno na najvyššej úrovni prijala tento nový a trochu nezdravý svet, naše telo ale stále ešte trošku váha. A často nám nedá spať.
Celkom: 138 (zobrazuje sa 1-10)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,.,14 ďalšie >>
© 2004-2019 CZECH NEWS CENTER a.s. | Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Kontakt