Zobraziť přihlasovací formulár

Najlepší recept na vianočnú štólu: tvarohová, maslová, hrnčeková aj marcipánová

  • Publikované:
Najlepší recept na vianočnú štólu: tvarohová, maslová, hrnčeková aj marcipánová

Nádherne vlhká a vláčna, voňavá, plná sušeného ovocia, orechov a kandizovanej kôry, z vrchu bohato posypaná práškovým cukrom. Skrátka neuveriteľná pochúťka, ktorá k vianočným sviatkom patrí. Určite si ju tento rok upečte, je to jednoduchšie, než si myslíte a rozhodne jednoduchšie, než pliesť vianočku. Vyskúšajte niektorý z receptov preverených stovkami našich čitateľov, vybrali sme tie najobľúbenejšie.

Aj keď u nás je tradičným vianočným múčnikom vianočka, stále viac ľudí má počas sviatkov na stole radšej štólu. Dôvodov je hneď niekoľko. Je chutnejšia, nie je suchá, dlho vydrží mäkká a navyše je oveľa jednoduchšie ju doma upiecť, nemusíte si lámať hlavu s pletením prameňov a rozbehnutím vianočky pri pečení. Podarí sa totiž zakaždým a zvládne to aj ten, kto nemá s pečením príliš veľa skúseností.

Ak si nepotrpíte na kandizovanú kôru, sušené ovocie či hrozienka, jedno, druhé alebo tretie pokojne vynechajte. Kandizované a sušené ovocie vyberajte podľa vlastných preferencií a pred pridaním do cesta ho nasekajte na malé kúsky. A rozhodne nepodceňujte potrenie rozpustením maslom hneď po vytiahnutí z rúry, postará sa o chrumkavú kôrku aj o to, že cukor na štóle dobre priľne. Budúci rok štólu upečte pokojne už tri týždne pred Vianocami, zabaľte ju do fólie a uložte do chladu. Spoľahlivo vydrží a rozležaním ešte získa na vláčnosti.

Tvarohová vianočná štóla

Vďaka do cesta pridanému tvarohu je táto štóla skutočne úžasne vlhká, ak teda nemáte radi dusivé buchty, určite zvoľte tento recept. Na štólu potrebujete len hladkú múku, mäkký tvaroh, vajcia, maslo, krupicový cukor, kypriaci prášok do pečiva, vanilkový cukor a potom to, čo máte radi, či už sú to hrozienka, oriešky a orechy, mandle, kandizovaná kôra a kandizované alebo sušené ovocie. Na konečnú úpravu upečenej štóle potom budete potrebovať rozpustené maslo, nebojte sa do neho pridať pár kvapiek rumu, štóla bude ešte voňavejšia, a práškový cukor na posypanie.

Celý recept na tvarohovú vianočnú štólu nájdete TU.

Marcipánová vianočná štóla

Kolískou receptu na štólu s marcipánom vo vnútri sú Drážďany. Práve v tomto meste bol údajne, podľa historických zdrojov, tento vianočný múčnik v 14. storočí prvýkrát upečený. Pripomínať mal malého Ježiška zabaleného v plienkach. Pravý mandľový marcipán dodá štóle úplne iný chuťový rozmer. Použiť môžete buď domáci, alebo siahnite napríklad po kupovanej marcipánovej tyčinke v čokoláde. Pozor ale na náhrady ochutené len mandľovou tresťou, marcipán by mal byť pripravený z naozajstných pomletých mandlí.

Celý recept na marcipánovú vianočnú štólu nájdete TU.

Výborná maslová štóla

Príprava tejto štóle vám zaberie o niečo viac času, je totiž z kysnutého cesta. To znamená, že budete musieť nechať hodinu kysnúť ako pripravené cesto, tak potom ešte rovnaký čas aj vytvarovanú štólu na plechu. Ale stojí to za to.

Recept na výbornú maslovú štólu nájdete TU.

Hrnčeková štóla

Sviatočný vianočný múčnik si nemusíte odopierať, ani keď doma nemáte kuchynskú váhu. Hrnček sa vo vašej domácnosti určite nájde. A ten vám na odmeranie potrebných surovín na hrnčekovú štólu stačí. Navyše sa nemusíte zapotiť ani pri spracovaní cesta, ak teda doma máte domácu pekáreň. Tá ho dôkladne prepracuje za vás. Vy do nej len nasypete potrebné suroviny, z hotového cesta potom vytvarujete štólu, necháte ju v teple pod čistou utierkou nakysnúť a šupnete ju do rúry. A ak vám nevadí štvorhranný „chlebový“ tvar, pokojne ju v pekárni aj upečte.

Recept na hrnčekovú štólu nájdete TU.

A ak ste ešte tento rok nestihli upiecť perníčky, pustite sa do tých podľa video receptu pána Cuketky na Mall TV. Sú mäkké hneď po upečení, zároveň ale ešte udržia tvar, dajú sa dobre vykrajovať a navyše sa nemusia pracne zdobiť. Sú totiž celé pokryté jednoduchou slabou polevou pripomínajúcou inovať a vďaka nej nevysychajú, takže si na nich môže pochutnávať celé sviatky.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku