. .. .. .. .. .. .. .
. . . .

MAGAZÍN - Jedlo

Matcha, kráľ medzi zelenými čajmiPublikováno 25.4.2017, 19:31
Možno už ste o ňom počuli. Matcha zelený čaj sa pridáva ako ingrediencia do káv, zmrzlín, smootihies, ale samozrejme sa tiež bambusovou metličkou rozmiešava s vodou a pije sa ako najvyššia sorta zeleného čaju. Čím sú tieto čajové lístky rastlín pestovaných v prísnom tieni tak výnimočné? Ako vedia nahradiť kávu, extrémne účinne detoxikovať telo a dokonca pomôcť spaľovať tuky?
Nový rozmer ovsenej kašePublikováno 14.3.2017, 20:44
Čo má spoločné ovsená kaša a cuketa? Predovšetkým to, že dohromady tvoria úplne neprekonateľnú kombináciu raňajkového arzenálu. Ak ste zvyknutí ráno raňajkovať vločky (či už pravidelne, alebo občas), prečítajte si, ako pomocou cukety povýšiť ovsenú kašu na ešte zdravšie, sýtejšie a menej kalorické jedlo, než akým je doteraz. A s minimálnou zmenou chuti!
Najhoršie ingrediencie do šalátovPublikováno 14.3.2017, 20:44
Zhodneme sa na tom, že šaláty jeme preto, že sú zdravé? A že obsahujú oveľa menšie množstvo kalórií než napríklad sviečková so šiestimi? Predpokladajme, že áno. Ale niekedy si šaláty (aj tie v reštauráciách) nechávame kaziť zbytočnými ingredienciami, ktoré nie sú ani tak žiaduce, nieto zdravé. Čím si zdravotné a redukčné benefity zdravého stravovania zbytočne kazíme?
Sladké zemiaky a čo s nimiPublikováno 28.2.2017, 14:01
Sladkých i nesladkých zemiakov existujú tisíce druhov, na naše stoly sa ale dostali len niektoré. Ovšem sladké zemiaky vlastne žiadne zemiaky nie sú. Kým tie, ktoré poznáme z našich kuchýň bežne, sú z čeľade ľuľkovité, sladké zemiaky zase z čeľade pupencovité - o príbuznosti sa teda hovoriť nedá. Spoločné majú to, že sa z nich konzumujú hľuzy. A tie u sladkých zemiakov čiže najrozšírenejších batátov majú okrem skvelej chuti tiež prekvapivo veľa výhod.
Karfiol ako dezert?Publikováno 13.2.2017, 13:57
Karfiol je jedným z druhov zeleniny, ktorý je v našich kuchyniach viac doma, ako iné. Či už sa vám vybaví karfiol vyprážaný, karfiolový mozoček, polievka alebo jeho ružičky ako neoddeliteľná súčasť zeleninovej polievky, či už ho máte radi, je vám jedno alebo k nemu máte naprostý odpor, jednoducho ho poznáte a niekedy už ste ho jedli. Ale karfiol vie poriadne prekvapiť. Ako môžeme túto na prvý pohľad fádnu a nezaujímavú zeleninu využiť úplne netradične?
Amarant pre všetkýchPublikováno 7.2.2017, 20:31
Áno, áno, amarantov je viac ako šesťdesiat druhov, niektoré sa používajú na výrobu papiera, iné zase ako krmivo pre hospodárske zvieratá. Amarant, ktorý zaujíma nás, ale nájdeme v regáloch obchodov ako nepravú obilninu (podobne ako napríklad pohánka) a úplne nespravodlivo okolo nej prejdeme, bez toho aby sme si ju vzali so sebou domov. Semená amarantu sú totiž veľmi univerzálne použiteľné, ale čo viac - extrémne zdravé. Až superzdravé.
Takzvane zdravé potravinyPublikováno 2.2.2017, 16:43
Máme čisté svedomie, robíme pre seba to najlepšie, nejeme preukázateľne nezdravé jedlá, kupujeme len tie, ktoré sa tvária, že keď už neprospievajú, tak aspoň neškodia. Vzdali sme sa farebných sladkostí, jedál, ktoré vyzerajú (a niekedy aj chutia... a možno čiastočne i sú) ako z umelej hmoty, niekto z nás sa vzdal veľkých radostí len preto, aby sme do seba jedlom nedostávali nezdravé potraviny. Ale zrada - niekedy aj takzvane zdravé potraviny môžu do nášho tela pumpovať presne to, čomu sme sa chceli vyhnúť.
Kešu - denná dávka antidepresív v hrstiPublikováno 30.1.2017, 19:30
Všetci vieme, že moderná medicína robí vlastne to, čo medicína odjakživa - v mnohých prípadoch „len“ berie to najlepšie z prírody a maximalizuje účinky. V orechoch je človeku prospešných látok všeobecne mnoho. A v kešu obzvlášť. Kombinácia zdravých tukov, bielkovín, vitamínov a minerálov a špeciálnych látok robia z kešu doslova prírodné antidepresívum.
Vajcia, taký obyčajný zázrakPublikováno 28.1.2017, 9:53
Našťastie si vajcia v posledných rokoch trochu spravili reputáciu, predsa len, donedávna sme ich mali za cholesterolové strašiaky, ale teraz už vidíme skôr všetky pozitíva. Vajce je pre človeka jedno z nutrične najvyváženejších jedál vôbec, svojím obsahom nenasýtených mastných kyselín doťahuje aj morské ryby, navyše má veľa vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Všetky živiny vo vajciach obsiahnuté nám tak pomáhajú s kde čím. Naozaj, napríklad aj lepšie vidieť.
Prečo si červená repa zaslúži miesto na našom stolePublikováno 23.1.2017, 17:40
Pre mnoho z nás je červená repa neodmysliteľne spojená so školskou jedálňou, keď táto zavarená „pochúťka“ sprevádzala svojou ľahko plesnivou chuťou každé druhé jedlo. No a tak je dnes celkom bežné, že majú dospelí k červenej repe tak trošku averziu. Vďaka masovému hnutiu zdravého životného štýlu si však repa (v podstatne iných ako školských úpravách) hľadá zpäť miesto v našom jedálničku. A to je veľmi dobre. Prečo?
Celkom: 69 (zobrazuje sa 1-10)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ďalšie >>
© 2004-2017 Affectio s.r.o. | Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Čierna listina | Kontakt | Nájdete nás na Facebooku