. .. .. .. .. .. .. .
. . . .

MAGAZÍN - Jedlo

Arašidy, podzemnica olejná a strukovinyPublikováno 24.7.2017, 15:47
Čo majú tieto veci spoločné? No... vlastne všetko, arašidy tak, ako ich poznáme, sú botanickým názvom podzemnica olejná a zďaleka to nie sú oriešky, ale strukovina. Čo to znamená pre ľudské telo? A ako je najlepšie arašidy konzumovať, aby sme z nich dostali čo najviac najlepšieho? A prečo si na ne dať ale naozaj veľký pozor?
Epsomská soľ alebo Nad zlato nie je len tá kuchynskáPublikováno 13.7.2017, 0:48
Nie je soľ, ako soľ. Zatiaľ čo väčšina ľudí si pod pojmom „soľ“ predstaví soľ kuchynskú, taký chemik vie, že označením soli sa pomenúvajú neutrálne zlúčeniny, väčšinou kryštalickej pevnej látky. Vznikajú rôznymi spôsobmi a je ich neuveriteľné množstvo. Nás bude však zaujímať síran horečnatý, teda Epsomská soľ. Rozhodne ňou nedochutíme potraviny, ale takým pridaním do kúpeľa nám môže preukázať až neuveriteľnú službu.
Čarovný nápoj menom čierny čajPublikováno 29.6.2017, 17:49
Všetci ho poznáme a zrejme aj máme doma v kuchynskej linke. Všeobecne však nie je ohlas čierneho čaju až tak veľký, ako by si tento nápoj zasluhoval. Čierny čaj má však toľko bohumilých vlastností a pozitívnych účinkov na telo, že je vyložene škoda degradovať ho na raňajkový nápoj okyslený citrónovou šťavou a osladený niekoľkými lyžičkami cukru. Aj keď, čo si budeme hovoriť, presne s touto jeho podobou má väčšina z nás spojené spomienky na detstvo a nie je lepšieho nápoja ku chrumkavému chlebu namazanému maslom a medom.
Moringa, zatiaľ neznáma, ale zázračnáPublikováno 21.6.2017, 13:45
Moringa olejodárná, moringa oleifera, je takzvaný „jedlý strom“, ktorý sa u nás ešte na výslnie záujmu nedostal, čo je však škoda. Strom pochádza pôvodne z oblasti Himalájí, ale počas rokov sa rozšíril do mnohých ďalších krajín a na veľa kontinentov. Dokáže plnohodnotne rásť aj v tých najextrémnejších podmienkach, bez vlahy i živín v pôde, čo znamená, že si musí tak nejako vystačiť sám - a preto jeho listy, korene, kôra aj kvety musia vedieť zadržať v sebe čo najviac živín. Prichádza nová superpotravina, ktorá strčí do vrecka aj chlorelu alebo napríklad zelený jačmeň.
Jedlo, koža, vrásky a s čím hneď prestaťPublikováno 17.6.2017, 9:52
Všetci vieme, že „sme to, čo jeme“. Ale to, že naša strava je vidieť nielen na našich bokoch, stehnách, brušku alebo napríklad na ramenách, to už je málo propagovaný fakt. To, čo jeme, sa totiž neukladá len do problémových partií, ale aj do našej kože, jej kvality, náchylnosti k vráskam a strate pružnosti (a tým pádom aj mladistvého vzhľadu). Ktoré potraviny nám teda škodia najviac?
Dostupné a výživnéPublikováno 13.6.2017, 17:24
V poslednej dobe vládne presvedčenie, že keď chceme jesť zdravo, bude nás to stáť naozaj veľa peňazí. A času a invencie a energie... a vôbec všetkého, čo sa nám jednoducho občas nechce investovať. Medzi všetkými exotickými ingredienciami, olejmi, semienkami, mäsami a zeleninou sa však úplne stratili potraviny, ktoré sú neuveriteľné obyčajné, dostupné a často majú vyššiu výživnú hodnotu, než tie, ktoré sú toľko propagované. S čím nikdy nepochybíme?
Ktorým potravinám sa vyhnúť, ak trpíte nadúvanímPublikováno 9.6.2017, 15:58
Pocit plného brucha? A sprievodné javy? Nič príjemné a dokonca nič, o čom by sa človeku chcelo s niekým baviť. Nemusíte rovno trpieť alergiami alebo závažnými ochoreniami, aby ste sa cítili nafúkli po niektorých typoch jedla. Každého metabolizmus funguje o trošku inak, rozlične procesujeme rôzne látky a niektoré sú proste rizikovejšie ako iné. Čomu sa vyhnúť, ak sa nechceme cítiť ako nafukovací balón?
Jahodová sezóna a ako ju využiťPublikováno 3.6.2017, 0:56
Máloktoré ovocie je obľúbenejšie. Deti aj dospelí väčšinou nepohrdnú jahodou v žiadnom stave, úprave alebo príchuti, tieto sladké červené srdiečka sú proste medzi favoritmi snáď každého z nás. Aké látky obsahujú a prečo si ich dopriať? Ako si urobiť extrémne zdravé jahodové „želé“? A aký blud je alergia na jahody?
Zelený čaj, elixír... všetkéhoPublikováno 27.5.2017, 11:44
Možno existuje niečo, čo je pre náš organizmus ešte o trošku lepšie než voda. (I keď ju nemôže nahradiť.) Je to zelený čaj, nápoj, ktorý pri vhodnom spôsobe a množstve konzumácie a zvolení správnej sorty môže priniesť telu toľko benefitov, že si to ani nevieme predstaviť. Aký je rozdiel medzi čiernym a zeleným čajom? Kde sa zelený čaj vzal? Ako ho vybrať, pripraviť, piť a prečo?
Bazalkové pesto - chuť a vôňa TalianskaPublikováno 17.5.2017, 14:40
Bazalkové pesto. Pre niektorých dosť možno sprvu neznáma, ale rýchlo návyková chuť. Možno vám utkvela v hlave po návšteve talianskej reštaurácie, načo ste následne prehľadávali internet, aby ste zistili, čo to len bolo za špeciálnu surovinu. Možno vám drobný pohárik padol do oka v regáli supermarketu a rozhodli ste sa jeho obsah vyskúšať. Alebo ste mohli rovno patriť medzi tých šťastných, ktorí na dovolenke v Taliansku ochutnali čerstvú domácu variantu tejto bazalkovej dobroty. Nech už bolo vaše prvé stretnutie s pestom akékoľvek, veríme, že aj vy ste vzápätí rozšírili rad jeho nadšených konzumentov. A ak ste ho doteraz neskúsili, vrelo odporúčame. Verte, že ochutnať Taliansko skrze tento čerstvý bylinkový zázrak, stojí za to.
Celkom: 80 (zobrazuje sa 1-10)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
© 2004-2017 Affectio s.r.o. | Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Kontakt | Nájdete nás na Facebooku