Zobraziť přihlasovací formulár

Veľkonočný baránok s vaječným koňakom. Recept na tradičnú dobrotu s chuťou a vôňou obľúbeného likéru

  • Publikované:
Veľkonočný baránok s vaječným koňakom. Recept na tradičnú dobrotu s chuťou a vôňou obľúbeného likéru

Piškótový, trený, tvarohový alebo napríklad šľahačkový... Receptov na veľkonočného baránka je celý rad a v každej rodine sa obvykle každoročne pečie podľa toho rodinného, ktorý sa často odovzdáva z generácie na generáciu. Skúste ale tento rok urobiť výnimku a ochutnajte niečo nové. Nebudete ľutovať. Baránok s vajčiakom je totiž skvelá voľba!

Veľkonočný baránok s vaječným koňakom

Suroviny (na formu cca 17 x 30 cm)

  • 30 dkg hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 15 dkg práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • 2 dl slnečnicového oleja
  • 1 dl vaječného koňaku
  • 5 dkg kukuričného škrobu
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • maslo a hrubá alebo polohrubá múka do formy

Postup

1. Do misy vyklepnite celé vajcia, pridajte práškový aj vanilkový cukor, olej a citrónovú kôru a metličkou šľahajte 2 minúty, potom prilejte koňak a šľahajte ďalšiu minútu.

2. Múku preosejte, primiešajte do nej kypriaci prášok do pečiva a kukuričný škrob, a sypkú zmes najskôr vareškou vmiešajte do hmoty v mise, potom použite metličku.

3. Hotové cesto vlejte do maslom vymastenej a múkou vysypanej veľkej formy na baránka.

4. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C cca 60 minút. Vždy pichnite do cesta špajdľou alebo špáradlom, keď sa cesto neprilepí, je upečené.

5. Upečeného ešte horúceho baránka vyklopte na mriežku a nechajte vychladnúť.

6. Vychladnutého baránka pocukrujte, dorobte mu oči a nezabudnite na mašľu. Ak dávate prednosť poleve, pripravte ju z horkej alebo bielej čokolády.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku