Zobraziť přihlasovací formulár

Aj zdravých vecí môže byť moc

  • Publikované:
Aj zdravých vecí môže byť moc

Všetci vieme, že keď zjeme dve tabuľky čokolády, naše telo nám nepoďakuje. Ale existujú aj potraviny, ktoré všeobecne pokladáme za zdravé, a tak sa ich nezdráhame jesť vlastne neobmedzené množstvo. Čo sa mám však môže vrátiť ako bumerang. Pretože nie všetko, čo je zdravé, je zdravé v akomkoľvek množstve. Zvlášť, ak máme nábeh na niektoré zdravotné deficity. Na čo by sme si mali dať pozor? Ako nám môžu ublížiť paradajky alebo tuniak v plechovke?

Pomaranče a paradajky

Oboje sú skvelé, ako chuťovo, tak nutrične. Ale že „všetkého veľa škodí“ u nich platí dvojnásobne. Oboje sú veľmi kyslé a obsahom kyselín dráždia žalúdok, čo často vedie k tzv. gastroezofageálnemu reflexu, teda stavu, kedy sa žalúdočné šťavy dostávajú do pažeráka, dráždia jeho sliznicu a spôsobujú podobný pocit, aký je pri pálení záhy (čo je jeden z prejavov) . Ak už máte príznaky tejto choroby, mali by ste sa konkrétne týmto potravinám vyhýbať. Pre zdravých jedincov by maximálna porcia nemala presahovať jeden kus od každého denne (pre istotu).

Tuniak v konzerve

Kto si zvykol na konzumáciu tuniaka, asi pozná všetky jeho prednosti. Nie len chuťové, ale najmä tie praktické. Do šalátu, do cestovín, so zeleninou, vajcom... všetko pripravené do pár minút. A to nehovoríme o výživovej hodnote. Lenže - tuniak je ryba, ktorá býva najčastejšie zo všetkých kontaminovaná meďou. Prvkom, ktorý pri vyššom príjme môže v tele spôsobovať rôzne neplechy - poruchy zraku, svalovú slabosť, nedostatočnú koordináciu atď. Aj keď je to veľa, určite sú medzi nami takí, ktorí konzumujú viac ako tri až päť plechoviek tuniaka týždenne. A to by mal byť naozaj strop.

Voda

Určite ste počuli o tajomnej otrave vodou. Nie je to tak úplne správne povedané, voda nás neotrávi, len nariedi naše vnútorné (plazmu) prostredia tak, že v našom tele extrémne klesne hladina sodíka a iných minerálov, čo môže viesť k návale tekutín do buniek a ich poškodzovaniu. Rovnako tak dochádza k opuchu mozgu, čo môže viesť aj k smrti. Ale zas taký strach mať nemusíme. Síce nie je úplne presne známe, koľko vody musíme vypiť, ale rozhodne to sú násobky nášho bežného pitného režimu. K rizikovým skupinám ale patria ľudia s mentálnou anorexiou, ktorí majú rozhodne k riedeniu už tak nedostatočne vyživeného vnútorného prostredia oveľa bližšie (navyše vodou často suplujú potravu).

Sója

Zbystriť by mali všetci milovníci tofu. Sója síce vie strážiť hladinu cholesterolu a krvný tlak, ale zároveň tiež sťažuje telu vstrebávať železo. A tak zvyšuje potenciál jeho deficitu, čiže jej konzumácia môže viesť až k anémii. Sója tiež obsahuje pomerne značné množstvo fytoestrogénov, ktorých dlhodobá konzumácia tiež telu zrovna neprospieva. Ďalej môže sója potláčať funkciu štítnej žľazy, obmedzovať vstrebávanie niektorých živiť (predovšetkým minerálov) a problémom býva často tiež veľká genetická a priemyselná úprava sóje.

Špenát

Tieto variabilné, chutné a zdravé lístky sú vlastne stelesnením zdravia - sú zdrojom bielkovín, vlákniny, rôznych minerálov a vitamínov. Obsahuje tiež luteín, karotenoid, ktorý nám pomáha v prevencii slabnutia zraku v dôsledku starnutia organizmu (okulárnej degenerácie). Lenže - špenát (spoločne s listami rebarbory) je tiež zdrojom oxalátu, čiže šťavelanu/oxalátu vápenatého. Ten môže spôsobovať žalúdočné ťažkosti, poškodenie pečene a obličiek, vznik obličkových kameňov. Preto by sa tejto zelenine mali ľudia so spomínanými diagnózami vyhýbať, rozhodne konzumácii väčšieho množstva.

Živočíšny proteín

Ten bez diskusie potrebujeme. Možno ho síce do istej miery nahradiť proteínom rastlinným, ale živočíšny je pre náš metabolizmus najprirodzenejšie spracovateľný. Avšak aj tu platí, že všetkého veľa škodí. Spozornieť by mali hlavne tí, ktorí sa snažia o naberanie svalovej hmoty. Väčšinou je takáto snaha neoddeliteľne sprevádzaná zvýšením príjmu bielkovín (bez ktorých sa budovanie svalov nezaobíde). Takýto zvýšený príjem je ale náporom predovšetkým na obličky a nutne musí byť podporený dostatočným pitným režimom. Nadmiera bielkovín vedie napríklad k chorobe zvanej dna, ktorá bola predtým výsadou bohatých - ktorí sa stravovali prevažne mäsom. Ide o usadzovanie kyseliny močovej v kĺboch, čo je ochorenie veľmi nepríjemné a bolestivé. A čo začína bolieť väčšinou najskôr? Palce na nohách. Naozaj.
 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku