Zobraziť přihlasovací formulár

Medvedí cesnak a najlepšie recepty s ním

A my by sme sa ním mali zásobiť! Pretože to nie sú len tak obyčajné lístky, ktoré práve teraz rastú vo vlhkých lužných lesoch. Okrem silnej a plnej cesnakovej arómy sú plné vitamínov a minerálov, slúžia ale (podobne ako bežný cesnak) ako prírodné antibiotikum, ktoré si vedia poradiť napríklad aj so zlatým stafylokokom. Čo cesnak obsahuje, to vám prezradíme v nasledujúcom článku, dostanete ale tiež dva úžasné recepty, v ktorých skvele vynikne.

Je pravda, že veľmi rozsiahly článok o medveďom cesnaku sme vám už priniesli, a nájdete ho tu. Rozhodne stojí za prečítanie, pretože sme v ňom zmienili vlastne tri základné recepty - cesnak na chleba s maslom, pesto z medvedieho cesnaku a medvedí cesnak ako „špenát“. Dneska si zopakujeme, prečo je vlastne medvedí cesnak taký zázrak, a aké ďalšie pochúťky z neho môžeme pripraviť.

Z vitamínov stoja rozhodne za zmienku predovšetkým A a B2, z minerálov zasa selén, železo, horčík alebo draslík. Zaujímavá je tiež látka alin, ktorá sa mnutím mení na alicín a slúži práve ako prírodné antibiotikum. Viac o tom, ako táto látka funguje, sa dozviete v článku o liečivej moci cesnaku (toho obyčajného). Dozviete sa tam tiež, čo robiť, keď nechcete, aby bol cesnak cítiť z vášho dychu.

Chuť jari

Medvedí cesnak majú mnohí z nás spojený práve s jarou. Jeho chuť je svieža a pikantná a máme pomaly načase sa ním zásobiť, apríl a možno časť mája sú pre neho ten najvhodnejší čas. Akonáhle totiž vykvitne malinkými bielymi kvietkami, stráca svoju chuť aj liečivé vlastnosti.

Rizoto s medvedím cesnakom a kozím syrom

Táto chuťová kombinácia je doslova famózna. Nemusíte sa obmedzovať na to, mať toto rizoto ako hlavný chod, je skvelé k rybám alebo k hydine. Ale podľa chuti. Nasledujúci recept je na to najpoctivejšie rizoto, ale každá kuchárka vie, ako sa dá čo nahradiť. A predstavivosti sa medze nekladú.

  • Olivový olej
  • 2 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku (podľa sily)
  • 350 g rizotovej ryže
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • Soľ a korenie
  • Pohárik suchého bieleho vína
  • Dve hrste medvedieho cesnaku nasekaného nadrobno
  • 150 g kozieho syra

Vývar by mal perliť, ale nie variť. Na veľkej panvici (ideálne wok) rozpáľte olivový olej a orestujte šalotku a cesnak domäkka, nie dohneda. Pridajte ryžu, premiešajte a zalejte vínom. Pridajte soľ a korenie a varte, kým sa neodparí alkohol (asi 2 minúty). Po zhruba 250 ml pridávajte vývar a premiešavajte - to vám zaberie asi 20 minút. Vďaka pomalému pridávaniu sa lepšie rozpustí škrob z ryže a rizoto bud krémovejšie. Ryža by naozaj nemala variť, všetko držíme na hrane varu. Nakoniec pridáme nadrobno nasekaný medvedí cesnak, asi dve minúty miešame, a úplne nakoniec kozí syr, ktorý už necháme v rizote len tak rozpustiť. Rizoto by malo byť naozaj veľmi krémové.

Krémová polievka z medvedieho cesnaku

  • 2 stredné zemiaky
  • 1 stredná biela cibuľa
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 4 hrste medvedieho cesnaku (asi 200 g)
  • 100 ml smotany
  • 30 g masla

Vo väčšom hrnci rozpustite maslo (alebo na panvici, rovnako ako u rizota), zemiaky aj cibuľu nakrájajte nadrobno a na masle orestujte. Osoľte, okoreňte, potom dajte pokrievku a varte (zelenina pustí vodu) asi desať minút, kým nezmäkne - sem tam premiešajte a skontrolujte. Môžete pridať pár lyžíc vývaru už teraz. Celý vývar pridajte asi po desiatich minútach, priveďte do varu, pridajte nasekaný cesnak a odstavte. Ručným mixérom rozmixujte, pridajte smotanu, vráťte späť na oheň a dochuťte. Môžete podávať!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku