Veľkonočné judáše:Recept na tradičné sladké pečivo z kysnutého cesta. Skúste klasiku alebo smotanové
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:
Netrúfate si na domáci mazanec? Upečte judáše, niekto im hovorí aj judášky. Krásne vyzerajú a ešte lepšie chutia. A čo je najdôležitejšie, zaručene sa vám podaria, nedá sa na nich totiž nič pokaziť. Navyše do ich prípravy pokojne môžete zapojiť aj deti.
Aj keď je toto populárne veľkonočné pečivo z kysnutého cesta, rovnako ako napríklad mazanec alebo vianočka, chutí trochu inak. Je hutnejšie, napriek tomu krásne nadýchané, vláčne, má plnšiu chuť a dlho vydrží mäkké. Avšak za predpokladu, že voňavé, medom potreté judáše skôr nezjete. Môžete si byť istí, že sa po nich iba zapráši. Chutia totiž aj tým, ktorí vianočku práve nemusia.
Ako na tvary, ktoré by judáše mali mať
Nie je to žiadna veda. Základné sú síce tvary, ktoré majú pripomínať stočený povraz, na ktorom sa obesil Judáš, prameň cesta, ktorý by mal byť cca centimeter silný a 20-25 centimetrov dlhý, sa tak stáča do tvaru zbiehajúcej sa alebo esíčkovitej špirály, praclíka alebo sa len preloží na pol a skrúti. Nebojte sa ale popustiť uzdu fantázii a z cesta vytvorte napríklad vtáčika, motýľa, labuť a podobne. Inšpiráciou vám môže byť obrázok nižšie.
Smotanové judáše
Suroviny
- 60 g krupicového cukru (môžete ho nahradiť medom)
- 500 g hladkej múky
- 300 ml 12% smotany
- 40 g droždia
- 2 žĺtky
- 150 g zmäknutého masla
- nastrúhaná kôra z jedného citróna
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 1 vajce na potretie
- med na pokvapkanie
- plátky mandlí na posypanie
Postup
1. Z lyžice cukru, múky, trochy vlažnej smotany a droždia pripravte kvások.
2. Zhruba po štvrťhodine ho zmiešajte so zvyškom cukru a preosiatej múky, žĺtkom, mäkkým maslom, citrónovou kôrou a šťavou, vanilkovým cukrom a trochou soli.
3. Na záver prilejte do hmoty vlažnú smotanu.
4. Zarobte cesto, ak je to potrebné, podsypávajte ho múkou. Potom ho nechajte asi hodinu kysnúť.
5. Rúru predhrejte na 180°C, teplovzdušnú na 160°C.
6. Plech vyložte papierom na pečenie.
7. Z vykysnutého cesta oddeľujte kúsky a vyvaľujte z nich valčeky. Na plechu ich stočte do špirály a nechajte ešte štvrť hodiny kysnúť.
8. Potom ich potrite rozšľahaným vajíčkom poukladáme plátky mandlí a približne na dvadsaťpäť minút dajte do rúry.
9. Horúce judáše pokvapkajte medom a podávajte.
Judáše s práškom do pečiva
Suroviny
- 500 g polohrubej múky
- 30 g droždia
- 1/2 prášku do pečiva
- 70 g cukru (alebo o niečo menej + lyžice medu)
- 250 ml mlieka
- 100 g rozpusteného masla (možno použiť aj Hera)
- 3 žĺtky
- citrónová kôra aj šťava
- 1 - 2 lyžičky škorice
Na potretie
- rozpustené maslo
- med
- rum (nemusí byť)
Postup
1. Zarobte klasické kysnuté cesto podľa svojich zvyklostí alebo predchádzajúceho receptu a nechajte ho dvakrát vykysnúť.
2. Z hotového cesta urobte rôzne tvary a nechajte ich na plechu ešte raz vykysnúť.
3. Pečte na 200 ° C a hneď po vytiahnutí ešte horúce potrite rozpusteným maslom zmiešaným s medom a kvapkou rumu.
Judáše zo sušeného alebo čerstvého droždia s orechmi
Suroviny
- 200 ml mlieka
- 65 g masla
- 2 vajcia
- 400 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 50 g cukru krupica
- 1 vanilkový cukor
- 100 g nahrubo namletých orechov alebo mandlí
- citrónová kôra
- štipka soli
- 2 lyžičky suš. droždia alebo 1/2 kocky čerstvého
Na potretie
- 40 g masla
- 2 lyžice medu
- 30 ml rumu
Postup
1. Zo všetkých surovín zarobte klasické kysnuté cesto.
2. Z hotového cesta urobte rôzne tvary a nechajte ich na plechu ešte raz vykysnúť.
3. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C dozlata.
4. V kastróliku rozohrejte maslo s medom, pridajte rum a teplou polevou potrite judáše hneď po vytiahnutí z rúry a okamžite ich poprášte práškovým cukrom. Vytvorí sa vám vynikajúca krustička.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia