Veľkonočná plnka trochu inak: Skúste plnkové muffiny s cuketou
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Na rozdiel od klasickej hutnej plnky sú ľahké, vláčne a na stole veľmi pekne vyzerajú. Podávať ich môžete na raňajky, večeru alebo napríklad len na chuť na desiatu. Reč je o vynikajúcich slaných muffinoch, ktoré sú jednoduché na prípravu a rýchlo upečené. Vyskúšajte tie podľa foodblogerky Koko, do ich chuti sa zamilujete!
Veľkonočné plnkové muffiny s cuketou
Ingrediencie:
- 300 g svetlého toastového chleba (staršie rožky alebo žemle)
- 450 g cukiet
- lyžička soli
- dve hrsti čerstvej zelene (napr. petržlen a medvedí cesnak, alebo baby špenát, rukola, žihľavy …)
- 6 vajec
- 4 strúčiky cesnaku
- lyžička drvenej rasce
- 2 lyžice drhnutý majorán
- masť na vymazanie formičiek + ďalšia na potretie muffinov počas pečenia
- strúhanka na vysypanie formičiek
Postup:
1. Dve stredné cukety, neolúpané a nastrúhané nahrubo, zmiešajte s lyžičkou soli. Po štvrť hodine cuketa pustí vodu. Sceďte ju a z cukiet ešte poriadne vymačkajte. Odlejte však tak maximálne 100 mililitrov, nejaká vlaha pre pečivo musí zostať, na druhú stranu nebude plnka zbytočne rozmoknutá.
2. Nasekajte nahrubo bylinky: medvedí cesnak, petržlenovú vňať, rukolu, baby špenát, ale pokojne aj klasické a staré dobré žihľavy.
3. Bylinky, šesť žĺtkov, štyri prelisované strúčiky cesnaku, majorán a mletú rascu pridajte do misky s cuketou a premiešajte.
4. Pečivo nakrájajte na kocky a opečte ich na plechu päť minút v rúre (220 °C), budú tak suchšie a chrumkavejšie. Po opečení ich prihoďte do misky a všetko opäť premiešajte.
5. Vyšľahajte bielky s trochou soli a po častiach ich jemne primiešavajte do zmesi.
Náš tip:
Do zmesi môžete pre vôňu a chuť pridať nadrobno nakrájanú údenú slaninu, anglickú slaninu alebo napríklad údený bôčik.
6. Hotové krásne vláčne cesto vložte do muffinových mištičiek vymastených masťou a vysypaných trochou strúhanky. Asi nie je nutné zdôrazňovať, že je dôležité mať formičky s nepriľnavým povrchom, aby šli muffiny dobre vyberať.
7. Rúru predhrejte na 190 °C. Po 15 minútach pečenia, keď už sa povrch zatiahne a spevní, muffiny potrite rozpustenou masťou alebo maslom, aby pekne zozlatli. Servírujte ich len tak alebo ako prílohu k pečenému mäsu s dostatkom sósu. Muffiny sa dajú horizontálne rozkrojiť a potom fungujú ako nadýchaný pečený karlovarský knedlík.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia