Zobraziť přihlasovací formulár

Veľkonočná plnka trochu inak: Skúste plnkové muffiny s cuketou

  • Publikované:
Veľkonočná plnka trochu inak: Skúste plnkové muffiny s cuketou

Na rozdiel od klasickej hutnej plnky sú ľahké, vláčne a na stole veľmi pekne vyzerajú. Podávať ich môžete na raňajky, večeru alebo napríklad len na chuť na desiatu. Reč je o vynikajúcich slaných muffinoch, ktoré sú jednoduché na prípravu a rýchlo upečené. Vyskúšajte tie podľa foodblogerky Koko, do ich chuti sa zamilujete!

Veľkonočné plnkové muffiny s cuketou

Ingrediencie:

  • 300 g svetlého toastového chleba (staršie rožky alebo žemle)
  • 450 g cukiet
  • lyžička soli
  • dve hrsti čerstvej zelene (napr. petržlen a medvedí cesnak, alebo baby špenát, rukola, žihľavy …)
  • 6 vajec
  • 4 strúčiky cesnaku
  • lyžička drvenej rasce
  • 2 lyžice drhnutý majorán
  • masť na vymazanie formičiek + ďalšia na potretie muffinov počas pečenia
  • strúhanka na vysypanie formičiek

Postup:

1. Dve stredné cukety, neolúpané a nastrúhané nahrubo, zmiešajte s lyžičkou soli. Po štvrť hodine cuketa pustí vodu. Sceďte ju a z cukiet ešte poriadne vymačkajte. Odlejte však tak maximálne 100 mililitrov, nejaká vlaha pre pečivo musí zostať, na druhú stranu nebude plnka zbytočne rozmoknutá.

2. Nasekajte nahrubo bylinky: medvedí cesnak, petržlenovú vňať, rukolu, baby špenát, ale pokojne aj klasické a staré dobré žihľavy.

3. Bylinky, šesť žĺtkov, štyri prelisované strúčiky cesnaku, majorán a mletú rascu pridajte do misky s cuketou a premiešajte.

4. Pečivo nakrájajte na kocky a opečte ich na plechu päť minút v rúre (220 °C), budú tak suchšie a chrumkavejšie. Po opečení ich prihoďte do misky a všetko opäť premiešajte.

5. Vyšľahajte bielky s trochou soli a po častiach ich jemne primiešavajte do zmesi.

Náš tip:

Do zmesi môžete pre vôňu a chuť pridať nadrobno nakrájanú údenú slaninu, anglickú slaninu alebo napríklad údený bôčik.

6. Hotové krásne vláčne cesto vložte do muffinových mištičiek vymastených masťou a vysypaných trochou strúhanky. Asi nie je nutné zdôrazňovať, že je dôležité mať formičky s nepriľnavým povrchom, aby šli muffiny dobre vyberať.

7. Rúru predhrejte na 190 °C. Po 15 minútach pečenia, keď už sa povrch zatiahne a spevní, muffiny potrite rozpustenou masťou alebo maslom, aby pekne zozlatli. Servírujte ich len tak alebo ako prílohu k pečenému mäsu s dostatkom sósu. Muffiny sa dajú horizontálne rozkrojiť a potom fungujú ako nadýchaný pečený karlovarský knedlík.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku