.

objednat banner 468x60
.
. .. .. .. .. .. .
. . . .
RECEPT - nakladané sušené paradajky
NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
VEGETARIÁNSKÉ JEDLÁ
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
CHUŤOVKY
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 40 návštěvníkov)


nakladané sušené paradajky
[18.6.2008]



POTREBNÉ PRÍSADY

takto sme to robili my minulé leto a sú výborné :-) dávam tu tento recept, lebo do tých ajkiných cestoviniek sú ako stvorené :-)))presné množstvá surovín nepíšem, lebo všetko robievame len odhadom:paradajky - pozor, treba ich dosť, na takú menšiu fľaštičku aj zo dva plechy, soľ (nemusí byť, väčšinou ani nedávam), olivový olej, cesnak - tiež dosť, posekaná zelená vňať - napr. bazalka alebo petržlen

POSTUP PRÍPRAVY

paradajky si nakrájame na cca 7mm hrubé plátky ( aj hrubšie, kľudne aj 1cm ) a poriadne ich vysušíme - pozor, je to dôležité, aby sa potom nepokazili. my sme ich sušili v sušičke, ale dá sa to aj v rúre.
keď sú usušené, pripravíme si čisté fľaštičky, na spodok nalejeme trošku olivového oleja, dáme trochu soli, vrstvu paradajok, na to trochu prelisovaného cesnaku a vrstvu zeleného. na to opäť paradajky, cesnak, zelené atď. až po vrch, hore necháme tak 2cm voľného priestoru. snažíme sa dávať vrstvy pomerne na tesno. celé to zalejeme olivovým olejom tak, aby sme pokiaľ možno nenechávali bubliny. príp. môžme zalievať olejom aj priebežne. fľašu dobre zatvoríme a uložíme na chladnejšie miesto - my sme to mali pre istotu v chladničke. takto musia aspoň tri-štyri mesiace postáť, aby sa chute spojili, až potom ich môžeme používať.

paradajky sú skvelé do rôznych cestovín, šalátov, gréckych alebo talianskych jedál. olej potom nevyhadzujte, je krásny voňavý a pri varení mu určite nájdete uplatnenie :-))))

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

toto sú nachystané ingrediencie - sušené paradajky, panenský olivový olej, posekaná petržlenová vňať, trpasličia bazalka, pretlačený cesnak a cesnak na kolieska - ten vyzerá vo fľaši pekne dekoratívne :-)
a takto postupne vrstvíme všetky prísady a prelievame olivovým olejom - pozor, spotreba oleja je prekvapivo vysoká...
a hotoloooo :-)))))


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Ďalšia inšpirácia | nakladané sušené paradajky | PLNENE PAPRIKY >>
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem: 23 (zobrazuje se 1-20)první 1, 2 další >>
Alena Š. (Lenka7) ID 22451, mimibazar.sk/lenka7 (21.7.2013, 19:31)
Tento rok vyskušame
ODPOVĚDĚT
Lucia M. (lucietta) ID 37305 (6.8.2012, 13:16)
tak naložené, už len čakať
ODPOVĚDĚT
Lucia M. (lucietta) ID 37305 (4.8.2012, 7:59)
No, milujem sušené paradajky, prvá várka sa sušila v sušičke celú noc, niektoré sú až skoro čierne, snáď to nieje pripálené Sú také presušené, až sú krehké a mám obavu, aby sa mi nelámali, keď ich budem nakladať Dúfam, že v oleji zvláčnejú, už sa neviem dočkať, jamiiiiiiiiiiiiiiiiiii
ODPOVĚDĚT
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (14.8.2012, 15:19)
no, je lepšie, ak sa podarí prerušiť sušenie ešte pred tou čiernou ale aj mne sa to zopárkrát podarilo, vtedy treba ochutnať, ak to necítiť po uhlí, malo by to byť o.k. teraz treba 2-3 mesiace počkať (niekedy aj trochu dlhšie, závisí od stupňa presušenia), resp. priebežne degustovať, či už sú mäkké. Tým, že sa nesterilizujú, nehrozí otvorením žiadne riziko, že by sa pokazili - aspoň mne sa to za tie roky, čo to robím, ešte nikdy nestalo
ODPOVĚDĚT
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (1.11.2009, 10:36)
Taaaaaaaaak musim napisat,ze paradajky su fantasticke.
Hlavne,ze som tento postup citala asi 100x a aj tak som tie vrsty mala asi zakazdou paradajkovou posolit,Nie? .
Nakoniec to riesim tak,ze pred pouzitim flasou riadne potrasiem,aby sa chute spojili.Je to uuuuuzastne.Sice niektore paradajky su este tvrdsie,neviem,ci to zalezi od paradajky-odrody.Ale je to bombaaaaaaaaaa
ODPOVĚDĚT
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (3.11.2009, 20:12)
lubi, ja solim len na spodok aj ja mam niektore tvrdsie, to je tym, ze sa pravdepodobne viac presusili... ale to sa casom vsetko vyrovna a zmaknu vsetky
som strasne rada, ze ti paradajky chutia aj som pozerala, ze si ich uz aj patricne vyuzila len pre nedostatok casu nestiham komentovat a sledovat vsetko, co by som chcela... no ta tvoja sosovica so susenymi paradajkami vyzera eňo ňuňo mňam
ODPOVĚDĚT
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (5.11.2009, 20:08)
dakujem................to bol taky momentalny napad
ODPOVĚDĚT
Denisa J. (Damia) ID 3904 (30.9.2009, 19:40)
nechala som sa inšpirovať...uvidím ako dopadnú moje paradajky
dúfam, že budú dobré
ODPOVĚDĚT
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (3.11.2009, 20:12)
aj ja dufam
ODPOVĚDĚT
Renáta M. (Remik) ID 49445 (23.9.2009, 19:54)
Ahoj,
chcela by som sa Ťa opýtať ako dlho si paradajky sušila v sušičke? A keď sušíš paradajky viacej dní po sebe, tak či to nevadí, že ich nedáš do nádob s olejom hneď, ale až keď sa nasuší posledná várka paradajek. Neviem, či som to dobre napísala čo som myslela, ale dúfam, že sa z toho vyznáš.
Chystám sa na Tvoj receptík zajtra. Dúfam, že sa podaria. Maj sa pekne Renata
ODPOVĚDĚT
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (24.9.2009, 19:04)
ahoj reni,
nemam to stopnute, ako je to dlho, urcite minimalne jednu noc. paradajky musia byt uplne suche, ked ich stlacis medzi prstami, nesmu byt vobec makke - ako bolo pisane nizsie, konzistenciou by mali pripominat susene dubaky
robievam to tak, ze si susim paradajky postupne, ked su suche, ulozim ich do igelitoveho vrecka, aby opat nenavlhli a pokracujem dalsou varkou. ked mam nasusene dostatocne mnozstvo, pre istotu ich vsetky este raz presusim v susicke v hrubej vrstve, nie dlho, mozno pol hodinku - hodinku, podla toho, ake su. no a potom ich nakladam do oleja
drzim palce, nech sa vydaria
ODPOVĚDĚT
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (23.9.2009, 19:56)
urcite to nevadi.Ja som paradajky nakladala az ked som mala 1 kg ususenych paradajok.Len ich dobre uskladni,aby Ti nenatahali vlhkost.Ja som mala v 5l sklenenej flasi s vieckom
ODPOVĚDĚT
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (19.9.2009, 13:37)
mam problem..............ale nemyslim si ze to bude az taky problem.Bola som sa pozriet na paradajky v komore,ako sa im dari.Ten cesnak,co je pretlaceny na dne poharika mi zoxidoval,mam ho zelenyyyyyyyyyyy Aj som ho posolila,zeby malo?Kolko soli davas do jednej flasticky?Ja som dala asi1/2 cajovej lyzicky.Na chuti sa myslim nic nezmeni,ale prekvapilo ma to .Cesnak je kvalitny,stiplavy zo Spanielska,ziadna cina.
Paradajky odpocivaju zatial 4 dni.
ODPOVĚDĚT
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (19.9.2009, 15:04)
luci, tie moje flasticky su sfotene tesne po nalozeni. ked ti paradajky este dlhsie postoja, bude cesnak CIERNY tak sa neboj, je to v poriadku - paradajky obsahuju vela karotenu, ten zafarbi vsetkych zucastnenych vo flasticke
ODPOVĚDĚT
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (19.9.2009, 19:21)
fakt,este ze si to napisala.Vo flastickach to vyzera kraaaaaaaaaaaaasne.Z kila ususenych paradajok mam18 flias.Uz sa tesim az to budem konzumovat.Je to veeeelmi navykove.
ODPOVĚDĚT
Irena W. (irmuska) ID 105511 (upraveno 11.9.2009, 9:09)
dnes bol konečne mesiac, tak som ochutnala a zisťujem: po prvé - nedajú sa prestať jesť, po druhé (vyplýva z bodu 1.) - nasušila som ich málo :o)
ODPOVĚDĚT
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (24.9.2009, 19:06)
najprv som precitala, ze "nedaju sa jest"
som sa zlakla
irenka, dakujem , presne tak je to so susenymi paradajkami aj u nas, nakladala som cele leto, a aj tak mam obavy, ci to nie je malo...
ODPOVĚDĚT
Andrea L. (koala1) ID 29581 (5.9.2009, 18:15)
ODPOVĚDĚT
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (31.8.2009, 9:24)
chcem sa opytat....po nalozeni sa maju paradajky skladovat v chladnicke?Ako dlho?A potom ich mozem dat uz do spajze? Chystam sa na ne.Stryko mi uz paradajky susi.
ODPOVĚDĚT
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (2.9.2009, 20:32)
lubi, ja ich mam normalne v spajzke, kde je trochu chladnejsie. po otvoreni ich uz pre istotu nechavam v chladnicke. ale este sa mi nastastie nepokazili
inak pozdrav z chorvatska
ODPOVĚDĚT
Maria K. (ajam) ID 24788, mimibazar.sk/ajam (17.8.2009, 21:24)
Vyzeraju super,ja som ich robila v piatok a dnes pozeram ,ten olej mi tam normalne stuhol ako sadlo som z toho hotova boli take pekne ako aj vaše na foto a teraz je to len take biele v pohari čo som spravila zle neviem olej som použila čo sme si doniesli z grecka
ODPOVĚDĚT
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (17.8.2009, 21:42)
maji, asi ich mate v chlade, vsak? lebo to robi kazdy olivovy olej, ked je v chladnicke. to je uplne v poriadku, pri izbovej teplote bude opat ciry
inak, ja svoje ani nemam v chladnicke, len v spajzke, a v pohode mi vydrzali rok a nepokazili sa
ODPOVĚDĚT
Maria K. (ajam) ID 24788, mimibazar.sk/ajam (18.8.2009, 13:28)
Dakujem,ste ma potešili Už sa nevieme dočkat na ochutnávku Dik pa
ODPOVĚDĚT
hana h. (hankazk) ID 90615 (14.8.2009, 15:47)
tak tento recept tiež vyzerá super... a tu sa nemusia tie paradjky zbaviť zrniečok?
a skušali ste aj s normálnym olejom,či musí byť olivový?
ODPOVĚDĚT
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (17.8.2009, 21:46)
hanka, paradajky nijako neupravujem, davam aj supky, aj zrniecka
inak, poznam takych pedantov, co vnutro vyberaju, ale podla mna je to zbytocna nadpraca a nijako nezlepsuje vyslednu chut
nikdy som iny ako panensky olivovy olej nedavala a ani by som to neskusala, takyto je original recept, a obavam sa, ze inym olejom by sa to cele pokazilo - predsa len, je to uplne ina vyrobna technologia...
ODPOVĚDĚT
Irena W. (irmuska) ID 105511 (9.8.2009, 21:01)
dosušila som a idem nakladať do fliaš, strašne sa teším na výsledok, ďakujem za perfektný recept
ODPOVĚDĚT
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (15.8.2009, 14:46)
nie je za co teraz im daj aspon mesiac, nech poriadne prejdu olejom a potom DOBRU CHUT !
ODPOVĚDĚT
Iveta S. (yvett) ID 11052 (5.8.2009, 8:48)
Vyzerá to super - len by som potrebovala poradiť ako správne usušiť paradajky, keď nemám sušičku
ODPOVĚDĚT
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (5.8.2009, 9:36)
da sa to v rure,ale je to na dlho,aj na 3 hodiny.No neviem na kolkych stupnoch
ODPOVĚDĚT
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (5.8.2009, 21:38)
tak okolo stovky, ale je to aj viac ako 3 hodiny zavisi od rury si myslim... treba si to odsledovat, podla stavu paradajok - je strasne dolezite, aby sa nepresusili az do hnedej farby - to su potom horke. maju byt take tmavocervene az bordove
ODPOVĚDĚT
Ivana F. (twigy) ID 18432 (5.8.2009, 8:34)
ahojte dievčatá, už suším rajčinky, ale neviem ako presne majú byť vysušené či majú byť také suché ako hríby - čiže sa majú dať lámať, lebo teraz ich mám v štádiu, že su vysušené, ale dajú sa ohnúť a už z nich nevyteká žiadna šťava - ďakujem za rady
ODPOVĚDĚT
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (5.8.2009, 21:35)
ivanka, ja ich susim az do "hriboveho" stadia - kvoli tomu, ze takto je mensia pravdepodobnost, ze by pripadne splesneli ( mam este dve mini flasticky z minulorocnej varky a su bezchybne ) . ked su vysusene uplne, musia aj dlhsie stat pred tym, ako ich mozes zacat konzumovat - odporucam aspon taky mesiac, nech ten olej prejde paradajkou.
ono ide aj o to, kedy ich planujes spotrebovat - v podstate nemusia byt celkom dosusene, ked ich zjete coskoro - vtedy su "hotove" skor, aj su maksie, ked do nich zahryznes. moja svokra take urobila minuly rok, boli chutovo vynikajuce, ale v chladnicke mi splesneli ja to pripisujem tej zvysnej vode v paradajkach - su haklivejsie, lebo sa nesterilizuju...
ODPOVĚDĚT
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (5.8.2009, 9:36)
musia byt riadne suche.mali by suchotat ked nimi zatrasies.....ako huby.Inak ti chytia plesen.
ODPOVĚDĚT
Simona O. (Sim) ID 6805 (upraveno 20.2.2009, 21:40)
...ja ich suším na slnku, neviem porovnať, ale myslím, že by ste to mali skúsiť. Som rada, že niekto aj v tejto republike pozná a má rád sušené paradajky....moja rodina na mňa stále aj po 7 rokoch len blbo pozerá, keď ich dám na stôl....ale neva aspoň mi viac ostane. Má ich rád len môj manžel a prvý krát sme ich jedli na Sicílii.Je to fakt delikatesa.
ODPOVĚDĚT
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (28.2.2009, 21:06)
simonka, ja som tieto paradajky prvykrat skusila v grecku a musim sa priznat, ze som uplne prepadla ich caru dokazala by som zjest flasticku na posedenie len tak, "bez nicoho" takze ta plne chapem
ODPOVĚDĚT
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (1.9.2008, 20:23)
dievcatka, sezona paradajok vrcholi, robila som cerstve susene, tak som pridala aj fotopostup tak sa mrknite, ak chcete...
ODPOVĚDĚT
Martina K. (nojmanka) ID 618, mimibazar.sk/nojmanka (upraveno 4.9.2008, 19:35)
Nasusene paradajky mam uz par dni nachystane a konecne idem nakladat, potom ked ochutname, tak dam vediet ake su, mnam tesim sa
ODPOVĚDĚT
Erika B. (BrDo) ID 3728, mimibazar.sk/brdo (19.6.2008, 15:00)
Juli toto vymením na ochutnávku za jahodový džemik
ODPOVĚDĚT
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (21.6.2008, 20:19)
erika, ja ti tu flasticku darujem co ja by som pre teba neurobila
ODPOVĚDĚT
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (19.6.2008, 12:20)
ako dlho takato zavaranina vydrzi.......alebo ich vyrabate pribezne?
ODPOVĚDĚT
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (19.6.2008, 12:16)
prvykrat som jedla susene paradajky,dal mi ich stryko,susi ich v susicke a predminule leto uz nevedel co s nimi tak ich ususil.Ja som sa sla ujest su uuuuuuzastne ovela,ovela lepsie ako nejake chipsy.Proste ich milujem.A ako hovorite baby,flasticka susenych paradajok v oleji stoji u nas v CR...80 korun A je celkom mala,snad 200 ml.Dakujem za receprik.
ODPOVĚDĚT
Erika O. (retro) ID 14453, mimibazar.sk/erinao (20.6.2008, 11:14)
sušene si mnamky aj nakladane
ODPOVĚDĚT
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (20.6.2008, 11:00)
lubka, nie je za co, kludne to urob, nemas na tom co pokazit. akurat raz svokricka poriadne nedosusila a na jednej flasticke a jej na vrchu urobila pliesen ale aj to az po niekolkych mesiacoch... preto tak prizvukujem to susenie
ODPOVĚDĚT
Celkem: 23 (zobrazuje se 1-20)první 1, 2 další >>