. .. .. .. .. .. .
. .

Vynikajúci makovo-tvarohový koláč s 5 hviezdičkami ***** - RECEPT 320

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 633 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 526 návštěvníkov)


Vynikajúci makovo-tvarohový koláč s 5 hviezdičkami *****


[ recept č. 320 zo dňa  ]


Vynikajúci makovo-tvarohový koláč s 5 hviezdičkami *****


POTREBNÉ PRÍSADY

CESTO: 250 g polohrubej múky * čajová lyžička prášku do pečiva * 2 žĺtky * 150 g masla * 60 g práškového cukru * 2 vanilkové cukry * MAKOVÁ PLNKA: 200 g zomletého maku * hrozienka * 60 g práškového cukru * škoricový cukor alebo lyžička škorice * 50 g roztopeného masla * 2 lyžice citrónovej šťavy * 3 lyžice slivkového lekváru * TVAROHOVÁ PLNKA: 250 g mäkkého tvarohu * 60 g práškového cukru * 2 vajcia * dve lyžice hrubej múky * kyslá smotana * NA VRCH: jeden žĺtok vymiešaný s lyžicou vody

POSTUP PRÍPRAVY

Milé mamičky, na úvod tohto receptu Vám odporúčam vyhnať zbytok domáceho osadenstva von na pol dňa, možno by postačilo vymknúť deti na dvor, alebo zavolať kamarátke, či nepostráži aspoň jedno dieťatko (slepá závisť) :-( Ja by som sa do tohto koláča dnes ani nepustila, ale manžel mi sľúbil, že zomelie mak, čo bola najväčšia prekážka tohto kráľovského koláča, a druhá „prekážka“ bolo naše nie dobre vyspaté dieťa, ktoré od rána mrnčalo a vyžadovalo si tisícnásobne väčšiu pozornosť ako v iné dni. Keď sa nad tým spätne zamyslím, nie som unavená z pečenia, ale z ustavičného „prečo“, ktorými ma obsypávala dcérka sediaca na kuchynskej linke a z ustavičného „preto“, ktorými som ju bombardovala ja. Na otázku „prečo dávam mak do makového koláča“ mi už dochádzali slová, trpezlivosť a chuť niečo vysvetľovať :-)) Laura bola priveľmi zvedavá na odpovede, priveľmi zvedavá, čo pečiem, priveľmi zvedavá, prečo robím cesto, prečo cesto nerobím, prečo si umývam ruky, prečo si ruky neumývam, prečo rozbíjam vajíčko, prečo vaľkám cesto, prečo ho nevaľkám, prečo sa jej chce cikať atď atď..... :-))) Nakoniec som neurológovi ani netelefonovala a prežila som to bez ujmy na zdraví a absolútne najväčší zázrak, ktorý sa dnes stal, bol ten, že naše dieťatko zjedlo celý trojuholníček z tohto koláča a nech som ho robila akokoľvek dlho, budem ho robiť každý štvrtok, prisahám na pioniersky odznak. To bola najväčšia vďaka za moju robotu. A prečo, milé mamičky, tento koláč a nie jednoduchší s makom? LEBO tento obsahuje poctivú dávku šťavnatého maku (pridané hrozienka, rozpustené maslo, slivkový lekvár), poctivú dávku šťavnatého tvarohu (je v ňom zmiešaná kyslá smotana), je hrôzostrašne výborný a tisíckrát lepší, ako robievali naše prapraprapraprapraprababičky!!!!!

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Pred tým, ako sa pustíte do boja :-)), zalejte ľubovoľný počet hrozienok horúcou vodou a nechajte ich nabobtnať.
2. Všetky prísady na cesto dajte na dosku a vymieste hladké cesto. Chvíľu sa Vám bude lepiť na ruky a za 5 minút bude hotové. Je to cesto podobné lineckému, akurát doň nejde citrónová kôra. Ak sa Vám bude lepiť na dosku, použite viac múky, ale pozor, nepridávajte veľa, cesto by bolo veľmi tvrdé, nedalo by sa vyvaľkať a trhalo by sa.
3. Takto vyzerá vymiesené cesto. Mojím prstokladom mi to trvalo asi dve minúty.
4. Z cesta si odkrojte asi 1/4, ktorú použijete na dozdobenie na záver. Môžete v závere urobiť vykrajované ozdôbky, alebo radielkom nakrájate dlhé pásiky, ktorými tvarohovú plnku prikryjete.
5. Cesto vyvaľkáme na tenký guľatý plát, dávame pozor, aby sa nám neprilepilo na dosku, lebo ho budeme prenášať do oválnej plytkej tortovej formy.
6. Plát cesta preneste do formy, kraje buď odrežte - ale rukami sa Vám bude robiť lepšie. Do formy ho zľahka povtláčajte (formu som vymazala maslom a posypala múkou), a ak nemáte vysoké okraje ako má táto forma, tak vytlačte cesto aspoň do 2-3 centimetrovej výšky.
7. Takto som prichystala vyššie okraje pre istotu aj ja. Koláč pri pečení nádherne narastie a aby sa nezačala tvarohová plnka túlať bezcieľne po rúre, okraje udržia plnku tam, kde má byť. Ospravedlňujem sa za kvalitu fotografie, nakoľko mám obe ruky na koláči, je zrejmé, že som to nefotila ja :-)))
8. Lauruška si zatiaľ s maličkým valčekom robí svoje koláčiky, veľmi ju to baví a ja som rada, že chvíľočku nemusím odpovedať na všetečné otázky. Rozmýšľam nad plnkami, ako ich urobím, aby boli šťavnaté až hrôza, výborné a lahodné a proste k "zulíbání"...
9. Do zvyšného cesta, ktoré ste odkrojili, pridajte trocha kakaového prášku, vyvaľkajte a formičkou vykrajujte ozdôbky na vrch cesta - alebo, ako som už spomínala, radielkom narežte pásiky, ktorými ozdobíte vrch koláča.
10. Ideme robiť plnky. Do zomletého maku pridáme práškový cukor, scedené hrozienka, šťavu z citróna, slivkový lekvár, rozpustené maslo, škoricový cukor, alebo samotnú mletú škoricu. Ak môžem poradiť, túto plnku robte podľa svojej chuti. Niekomu chutí veľa hrozienok, niekto pridá dve lyžice rumu, alebo viac cukru. Je to úplne na Vás, vôbec nepozerajte, koľko gramov akej suroviny treba do plnky. Ak ju urobíte po svojom, a nezdá sa Vám dosť šťavnatá, pridajte deci mlieka, alebo viac roztopeného masla.
11. Makovú plnku navrstvite na cesto.
12. Rýchlo si urobíme plnku číslo dva. Do misy dajte nízkotučný tvaroh, kyslú smotanu, 2 lyžice hrubej múky, práškový cukor, žĺtka a všetko dohladka spojíme.
13. Do plnky primiešajte sneh zo štyroch bielkov. Dva bielky Vám ostali pri robení samotného cesta a dva máte teraz. Plnka sa stane razom nadýchaná a perinková.
14. Tvarohovú plnku naneste na makovú plnku a pekne rozotrite.
15. Poukladajte kvetinky, ktoré ste povykrajovali....
16. a pre istotu, ak máte nízku formu, alebo nízke kraje z cesta, alobalom urobte vyvýšené okraje okolo formy. Ja to robievam vždy. Koláč strčím do rúry - piecť ho budeme necelých 70 minút pri teplote 180 stupňov.
17. Po polhodinke pečenia vyberte koláč z rúry a potrite ho celým rozšľahaným žĺtkom s jednou lyžicou vody. Koláč bude krásny žltý a zachová si počas ďalšieho pečenia šťavnatosť a tvaroh nevyschne.
18. Po upečení a vychladnutí odnímte alobalový šalung .....
19. .... Laurinka ešte skúseným noštekom ovoniavala, či sa koláč podaril..... Na fotke je vidno aj to, ako koláč narástol a koľko bolo treba podšaľovať nosných múrov :-)))
20. .......... a na záver posypte cez sitko práškovým cukrom...... Toť vsjo. Dve a pol hodiny v čudu a čudovať sa teraz budú ostatní!!! Budete hviezda tohto mesiaca a domov Vám bude doručovať poštár blahoprajné telegramy alebo Váš mailový server Vám nebude stíhať doručovať oscarov na monitor :-))))
21. Dúfam sa Vám podaril, koláč je plným právom skvost medzi makovými koláčmi :-)))


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< bravčové pod duchnou:-)))) | Vynikajúci makovo-tvarohový koláč s 5 hviezdičkami ***** | ČOKOLÁDOVÁ BOMBA >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 159 (zobrazuje sa 1-20)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
Miroslava T. (Babkamt) ID 219188 (24.10.2014, 8:27)
(Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Miroslava A. (pupatko) ID 13790 (24.10.2014, 1:30)
Toto je niečo úúúúúžastné. Týmto koláčikom vždy zabodujem. Mala by som zase spraviť. (Y)
ODPOVEDAŤ
Lubka T. (lubkasungirl) ID 37463 (20.9.2014, 16:13)
prosim poradte,preco mi stale vrch popraska potom,co potriem vrch zltkom? *-) *-) *-)
ODPOVEDAŤ
Milada S. (Miuša) ID 52646, mimibazar.sk/miusa (2.9.2014, 0:09)
Robila som už niekoľkokrát :-) :-) :-)vždy mal úspech |:o) |:o) |:o)je výborný,mňam (Y) (clamp) (Y) (clamp)koláčik odporúčam (jidlo) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Miroslava A. (pupatko) ID 13790 (5.5.2014, 19:26)
Odkedy som objavila tento koláčik, robím dvojitú dávku na plech, lebo tortová forma je akási "primalá" :-)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (zuzana23) ID 21885 (1.3.2014, 17:14)
Je (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y). Ukladám medzi obľúbené recepty. Mňam :-)
A to som chcela chudnúť 8o|
ODPOVEDAŤ
MIROSLAVA K. (MIKLIMA) ID 26711 (26.8.2013, 16:04)
koláčik je fantastický ,Marcelka vráť sa ,čakáme na nové receptíky... (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Ľubomír B. (fashionbaby) ID 57678, mimibazar.sk/fashionbaby (10.8.2013, 16:37)
(Y) (Y) (Y) JE NAOZAJ SKVELÝ (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
silvia I. (silvinkanns) ID 108861 (12.5.2013, 8:59)
Fantastický koláčik....aj deti si veľmi pochutli, aj svokor a aj moja svokrička. Nehovoriac o manželovi, ktorému som musela ušanovať kúsok na raňajky ku kávičke (clamp) (Y) (Y) (clamp)
ODPOVEDAŤ
silvia s. (shpirtim) ID 263940 (7.5.2013, 11:27)
(Y) úplne perfektný! Na 100 *****! (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Andrea P. (andrejjocka) ID 242170, mimibazar.sk/andrejjocka (24.2.2013, 12:45)
akurat som ho dala do rury (Y) robila som ho na plechu tak som zvedava (L)
ODPOVEDAŤ
Denisa R. (denca13) ID 14351 (23.2.2013, 19:31)
Dneska som robila koláčik prvý krát a určite nie posledný je úžasný mňam (Y) (clamp) . Robila som ho na plech, lebo nemám takú formu, cesto sa mi trošku trhalo ale nevadi :-) utlapkala som ho rukami (Y) Ďakujem za skvelý receptík (L)
ODPOVEDAŤ
Jana S. (jansam) ID 243759 (15.2.2013, 14:49)
(Y)
ODPOVEDAŤ
marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (13.2.2013, 20:45)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)kolačik, vyzera krasne, a mam rada chut maku a tavrohu (zajic) (L)
ODPOVEDAŤ
adriana m. (adula75) ID 57756 (13.2.2013, 17:27)
(Y) jaj aká dobrota je tu, takéto plnky milujem, určite vyskúšam, mňam (clamp)
ODPOVEDAŤ
Iveta V. (ivetkaaaaaa) ID 42687, mimibazar.sk/ivetkaaaaaa (13.2.2013, 13:31)
vyzera veelmi dobre (zajic) urcite vyskusam (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Soňa T. (rexo) ID 108927 (21.1.2013, 12:27)
(Y)
ODPOVEDAŤ
Katarína V. (davido) ID 66059, mimibazar.sk/davido (21.1.2013, 11:46)
tento koláčik sa už dlho chystám urobiť ,som rada že sa tu pripomenul ... :-) (Y) :-) (Y)
ODPOVEDAŤ
Miriam F. (mifri) ID 104236 (21.1.2013, 10:47)
ešte som zabudla dodať, že múku som delila pol na pol s hladkou, čas pečenia do 60 minút, na druhý deň sa nám zdal ešte lepší ako po vychladnutí.
ODPOVEDAŤ
Miriam F. (mifri) ID 104236 (21.1.2013, 9:33)
Robila som a podaril sa. Chuťovo dobrý a aj vzhľadovo krásny. Najväčší problém som mala so zhotovením šalungu, nie a nie ho uchytiť. Ale nakoniec som ho ani nepotrebovala, koláč som robila v dosť vysokej forme, ktorú som vyložila papierom na pečenie vystrihnutým do kruhu skoro na výšku formy. Cesto som vaľkala medzi dvoma papiermi ako tu jedna maminka poradila a nemalo to chybu. Tým že som mala vystrihnutý papier, vedela som ako veľmi môžem cesto rozťahovať. Na zdobenie som z cesta neukrajovala, zubkatou stierkou som robila pásiky po tvarohu. Tvaroh som mala ten najjemnejší plnkový, krásne mi to narástlo, do takého milého bochníka. Ďakujem za skvelý recept.
ODPOVEDAŤ
Celkom: 159 (zobrazuje sa 1-20)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu