Jana Snopková (j@nula) ID 1067 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 29 návštěvníkov)
SUPER BRYNDZOVE PIROHY OD MOJEJ MAMICKY
[ recept č. 24658 zo dňa 15.3.2010 ] PRO INSPIRACI
POTREBNÉ PRÍSADY
400g bryndze, 8-9 stredne velkych zemiakov, polohr. muka, sol, trosku mlieka, suseny kôpor, maslo
POSTUP PRÍPRAVY
Jedla somu uz rozne bryndzove pirozky, ale tieto mam zo vsetkych najradsej. Robievala ich kedysi moja mamina a teraz ich robievam ja svojim detvakom :)
1. V supke si uvarime asi tak 8-9 stredne velkych zemiakov. Po uvareni a osupani ich pohachlujeme najemno (take tie malilinke dierocky, ako sa struha aj syr). Potom masu rukou trosku premiesime a vznikne nam krasna hladucka kasa. Tuto kasu osolime cca 1/2 pol. lyzicou soli a premiesame.
2. Odoberieme si do druhej misky polovicu kase a prisypeme polohrubu muku a rukou miesime. Muku davam odhadom, tak aby bolo cesto pevne a nelepilo sa (je trosku elasticke). Rozdelime si ho na niekolko casti (podla velkosti dosky na valkanie) a na pomucenej doske si rozvalkame cesto na hrubku cca 1mm.
3. Pripravime si plnku. K druhej polovici zemiakovej kase pridame bryndzu a dobre vymiesame. Ak je plnka hrudkovita alebo velmi husta (sypka), prilejeme trosku mlieka, to plnku zvlacni a zjemni. Potom prisypeme este suseny kopor, cca 2 cajove lyzicky a vymiesame.
4. z vyvalkaneho cesta vykrajujeme kolieska, do stredu dame plnku a koliesko napoly preklopime a uzavrieme. Dookola v zlepenej casti este pritlacame priborovy nozik tak, aby nam vznikla stvorcekova vzorka, je to esteticke a lepsie prilepi cesto k sebe. Ak mame formicku na pirozky, tak pouzijeme tu, je to jednoduchsie a pirozky su potom naozaj nadherne.
5. Po naplneni pirozky povarime vo vriacej osolenej vode. Ked ich hodime do vody, pockame, kym vyplavaju na povrch a este varime cca 3 minutky. Po uvareni poukladame pirozky do hlbokeho taniera, dame na ne roztopit cca polievkovu lyzicu masla a ked sa masielko celkom roztopi, posypeme este susenym kôprom a jemne premiesame. Podavame s kyslim mlieckom. Mnam!
Ja zvyknem robit viac pirozkov na viac dni, takze tie, ktore sa hned neskonzumuju, poukladam na tanier tak, aby sa nedotykali, dam ich do mraznicky zamrazit a ked uz su zmrznute, iba ich poprekladam do mikrotenoveho sacka a dam spät do mraznicky. Ked na ne dostaneme chut, vyberieme si, kolko potrebujeme a take zmrznute dame varit do vriacej vody (bod 5). Je to velmi jednoduche, chutne a vdaka mraznicke aj uskladnitelne jedlo :) |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (23.11.2010, 19:52) |
joj, práve včera som jedla v reštike, a taaaaaak máličko mi dali že som sa hneď rozhodla, že si musíme cez víkend doma spraviť určite vyskúšam tento recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna D. (anika717) ID 72816 (23.11.2010, 19:12) |
pomoc, akurat robim bryndzove pirohy, ale zase ich narobim kooopu a kedze sme len dvaja, tak budem musiet zamrazit. Ale mrazit neuvarene ale radsej uz uvarene??? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana Snopková (j@nula) ID 1067, mimibazar.sk/janula (9.12.2011, 22:21) |
ja ich zamrazujem neuvarene, naukladam si ich na tanier tak, aby sa nedotykali a dam zamrazit do mraziaka. Ked uz su tuhe, tak ich pekne dam dole z taniera a supnem do sacku a nazad do mraznicky, takto sa uz potom nepolepia. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Daniela S. (D.S.) ID 93831 (16.6.2010, 18:48) |
To je super, konečne vidím, že niekto robí také isté pirohy ako ja-bez vajca. Sú najlepšie! Mňa to naučila moja babička, nedám na ne dopustiť, aj plnku robím rovnakú, len do nej dávam aj trochu kyslej smotany a navrch opečené cibuľové krúžky s vegetou a bryndzu zmiešanú s kyslou smotanou.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (26.3.2010, 19:34) |
tak som sa dockala... pirozky boli vynikajuce. ale nenasla som v mrazaku kopor,tak sme mali s oprazenou cibulkou a bielym jogurtom dakujeme za super recept. tu je foto http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=679429diskuse  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana Snopková (j@nula) ID 1067, mimibazar.sk/janula (27.3.2010, 16:36) |
nooo, vyzeraju fantasticky... az sa mi slinky zbiehaju  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (26.3.2010, 14:33) |
akurat som zistila,ze mam doma len hladku a celozrnnu muku. myslite,ze s hladkou to bude velmi zle? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana Snopková (j@nula) ID 1067, mimibazar.sk/janula (26.3.2010, 16:23) |
Ja si myslim, ze nie, vyskusaj a daj vediet  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (26.3.2010, 16:26) |
uz som vyskusala... urobila som 4pirohy, 3 som vyprazila, jeden uvarila. ale nebolo to ono. tak cakam,kym dojde muz s polohr.mukou.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mária Š. (marika) ID 48948 (22.3.2010, 11:12) |
Moja mamina robi podobne, ale dnes vyskusam tento recpt. Moja mamina totiz robi bez kopru. Dam vediet ako to dopadlo...Uz sa tesiiiiim.MNAM |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (15.3.2010, 17:39) |
Super, páči sa mi ten recept, takto som ešte ani nepočula robiť, že varené zemiaky idú aj do cesta, nielen do plnky.!!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (15.3.2010, 12:26) |
bryndzove pirohy zboznujeme. urcite skusim aj tvoj recept. my ich robime z klasickeho cesta, prip. z rozkoveho.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (Kukina69) ID 92534 (15.3.2010, 12:24) |
Ahoj Jani....to je ale náhoda...čítam Tvoj recept popri obede a hádaj čo akurát obedujem )) pirohy ......Ja ich pripravujem tiež podobne a na uvarené dávam ešte opraženú cibuľku |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana Snopková (j@nula) ID 1067, mimibazar.sk/janula (17.3.2010, 11:51) |
no mnamky, to musi byt tiez dobrota  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |