. .. .. .. .. .. .
. .

PRAVÉ BRATISLAVSKÉ ROŽKY - RECEPT 12107

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

CUKROVINKY

ID 3016 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 68 návštěvníkov)


PRAVÉ BRATISLAVSKÉ ROŽKY


[ recept č. 12107 zo dňa  ]


PRAVÉ BRATISLAVSKÉ ROŽKY


POTREBNÉ PRÍSADY

0,5 kg pšeničnej polohrubej múky, 0,5 kg pšeničnej hladkej múky, 40 - 80g pekárenského droždia, 10g soli, 0,15 kg cukru, 0,30 kg čerstvého masla (margarínu), asi 0,2 l plnotučného mlieka Maková plnka: 1 kg mletého maku, 0,5 kg pieskového cukru, 1 bal. vanilkového cukru, kôra z 1 citróna, 0,5 l vody Orechová plnka (pre cesto z 400g múky) 150 g mletých orechov, 100 g práškového cukru, 3 dl mlieka, 100 g mletých piškót, 2 PL rumu, 1 vanilkový cukor Na potretie cesta: minimálne 3 žĺtky

POSTUP PRÍPRAVY

ORIGINÁLNY RECEPT Z ROKU 1938 – Prešpurácke BAJGLE.

„Bajgle sú malé alebo obrovské makové a orechové rožky s ligotavým povrchom ktoré sú schopne byť
tak dlho čerstvé, že vydržia aj cestu šíkom do Ameriky. Také vie upiecť v Prešporku len pán Wendler.“


Bratislavské rožky musia mať svoju chuť, to znamená krehké cesto a vyvážený
pomer cesta a plnky, svoj tvar, pričom sa musia líšiť orechové od makových, a
svoju farbu - musia byť výrazne hnedé, mramorované vďaka potieraniu žĺtkom.

Podľa cechu pekárov to dosiahnete, ak budete postupovať podľa tohto receptu, ktorý by mal stačiť
asi na 100 rožkov s hmotnosťou 40 g

Príprava: Pripravíme si droždie v asi 0,1 l vlažného mlieka, asi po 20 minútach ho vlejeme do múky,
ktorú sme dôkladne zmiešali. Pridáme cukor, soľ a vmiešame aj zvyšok mlieka. Postupne pridáme tuk
(maslo, margarín, prípadne jedlý olej) a všetko dokonale spracujeme tak, aby sa cesto nelepilo.
Urobíme guľu, ktorú dáme do nádoby na kysnutie. Kysnúť môže 20 minút až hodinu, podľa toho,
koľko sme použili droždia. Vykysnuté cesto ešte raz premiesime. Po ďalších 10 - 20 minútach
rozdelíme cesto na polovice, a urobíme z nich dva asi 50 cm sendviče. Tie potom ešte ďalej
predlžujeme a z prútu cesta odkrajujeme kúsky asi 25 g (majstrovské rožky, ako na súťaži, sa pred
ďalším spracovaním vážia každý zvlášť, rovnako aj plnka do nich). Z kúskov cesta narobíme guľôčky.

Príprava náplne:
Cukor rozpustíme vo vode a zohrievame. Pridáme
pomletý mak, za stáleho miešania zohrievame
dovtedy, až sa mak zahustí. Do chladnúcej náplne
pridáme nastrúhanú kôru z citróna a vanilkový
cukor. Po vychladnutí by mala byť zmes taká hustá,
aby sa dali z nej rukou robiť šúľance. Ak je ešte
riedka, môžeme ju zahustiť troškou kvalitnej
strúhanky (niektoré gazdinky na to používali perník
na strúhanie).
Na orechovú náplň (ktorá sa variť nemusí, ale je lepšie ju uvariť) potrebujeme primerané množstvo
strúhaných vlašských orechov, dávame menej cukru a vody a viac orechov a namiesto vanilky ju
môžeme ochutiť troškou rumu. Aj varená aj nevarená náplň by mala odpočívať najmenej hodinu.

Formovanie rožkov:
Guľôčky cesta rozvaľkáme na malé oválne placky a do ich stredu vložíme sformované valčeky plnky –
25g. Musí jej byť minimálne toľko, aká je hmotnosť cesta. Vytvarujeme valčeky – necháme
podkysnúť.
Potom formujeme výsledný tvar rožkov, ktoré sú na koncoch tenšie a pri ukladaní na plech ich
formujeme do tvaru podkovičky, pričom vždy dbáme na to, aby spoj cesta bol na spodnej strane
podkovičky (písmeno C).
Vaječné žĺtky rozmiešame s troškou studenej vody a
povrch podkovičiek potrieme. Potom rožky uložíme
na chladné miesto do prievanu, aby vaječná glazúra
zaschla. Keď sa už nelepí, prenesieme plech s
rožkami na 15 - 20 minút na teplejšie miesto, aby
nakysli a glazúra popraskala (mramorovala). Ak
chcete mať mramorovanie výraznejšie, môžete túto
procedúra 2 - 3 krát zopakovať. Pečieme pri teplote
okolo 200 °C asi 12 minút.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Formovanie rozkov
Formovanie rozkov
Vysledny tvar
Priprava plnky orechovej mlieko a cukor privedieme do varu, pridáme zomleté orechy a za stáleho miešania varíme ešte asi 2 minúty. Odstavíme z platne, pridáme zomleté piškóty, vanilkový cukor a rum, premiešame. Priprava makovej plnky je v texte vyssie.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< krupicovo - mucno - zemiakove halušky | PRAVÉ BRATISLAVSKÉ ROŽKY | Jablkovy kolac >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Nelly I. (istropolitana) ID 330781 (23.11.2018, 10:58)
Pardon, ale toto vobec nie su "pravé" bratilavské rozky!

Tie pravé bratislavské ani v plnke nesmu obsahovat:
- margarin
- vanilkovy cukor
- piskoty
- rum.
Recept na nazov "pravé bratislavské" je chraneny.
ODPOVEDAŤ
Maria Š. (mickey) ID 6457, mimibazar.sk/mickey (25.11.2018, 15:07)
isto nam ako prava bratislavcanka pridatee par oriinalnych receptov,zatial vase skore 0 (H)
ODPOVEDAŤ
Zuzana E. (darla) ID 27180, mimibazar.sk/darla (17.5.2016, 13:38)
dobry den, ja potrebujem trosku poradit. prave som rozky upiekla a ukazalo sa, ze sa mi stale dokola stava jedna vec - vzdy mi kolaciky popukaju a vytecie plnka. ci uz robim lekvarove buchty alebo teraz tieto rozky, vzdy sa mi to stane. peciem klasicky na 200st. priblizne 15min, ak nie je v recepte uvedene inak. viete mi niekto poradit, ako tomu predist? pytala som sa uz viacerych skusenych kucharok a akosi som nedostala ziadnu odpoved... vzdy sa z nich tak tesim, ake krasne ich urobim, a ked sa upecu, su "fuj", vytecene... (6)
ODPOVEDAŤ
Michaela V. (misiatko33) ID 231495 (17.5.2016, 13:41)
ja peciem na 180 a dovtedy kym sa mi nezdaju upecene (neviem cas) a nikdy nepraskli...
ODPOVEDAŤ
Soňa T. (rexo) ID 108927 (28.1.2016, 11:42)
(Y)
ODPOVEDAŤ
Ľubomír K. (Luboško57) ID 319388 (22.1.2016, 13:14)
Super recept, v princípe platí koľko cesta toľko plnky. Pripomienky: k orechovej plnke - ja dávam deci mlieka a nie 3dcl, lebo potom to je riedke a musím dať piškóty :), čo sa týka makovej plnky zaparujem iba v mlieku
ODPOVEDAŤ
Nelly I. (istropolitana) ID 330781 (23.11.2018, 11:06)
Ajajaj! Na pravé bratislavské rozky neplati "v principe" -existuje chraneny recept. Plnka ma byt min. 40%, pripravuje sa ako valcek, cize je pomerne hutna. Potom rozok nepraskne.

Tento recept vobec nie je super, obsahuje veci, ktoré do pravych bratislavskych nepatria (piskoty, rum, margarin, vanilkovy cukor). V starych presporskych rodinach sa to vie.
ODPOVEDAŤ
Ľubomír K. (Luboško57) ID 319388 (18.12.2018, 10:22)
Hm, ako vieš čo tam ne/patrí ked je recept chránený :-)..Ale súhlasím, že margarín tam nepatrí, ale maslo 30% z objemu múky. Vanilkový cukor, rum aj citrónová kôra tam určite patria, dávajú sa do plnky :), nie do cesta ako si pochopila :) Plnka je v pomere k cestu 1:1..Áno plnka musí byť hutná, ale to je v podstate každému tu jasné.
Očakávam, že prispeješ veľmi dobrým receptom :)
ODPOVEDAŤ
Soňa T. (rexo) ID 108927 (19.1.2016, 9:43)
(C) (C)
ODPOVEDAŤ
Vladka K. (vladi.k) ID 50187 (16.1.2016, 22:23)
Dnes som skusala a boli uzasne! Sice to je aj casovo narocne, ale oplatilo sa! Urcite ich este v blizej buducnost spravim opat. (jidlo) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Jana F. (scarlettdress) ID 283421 (11.2.2014, 13:43)
(Y)
ODPOVEDAŤ
Michaela V. (misik) ID 5014 (6.2.2012, 20:20)
(Y)
ODPOVEDAŤ
eva t. (mimi1968) ID 114154 (26.12.2011, 11:17)
(stromecek) (stromecek) (stromecek) (stromecek) (stromecek) (stromecek) (stromecek) (banky)
ODPOVEDAŤ
alena k. (pajo) ID 9224 (26.12.2011, 0:25)
(Y) (Y) (Y) (hello)
ODPOVEDAŤ
alena k. (pajo) ID 9224 (26.12.2011, 0:10)
(Y) (Y) (Y) (hello)
ODPOVEDAŤ
Jana R. (NandaJaja) ID 60500 (30.11.2009, 21:01)
Neviete náhodou akú majú tieto rožky trvanlivosť? Presnejšie by som chcela vedieť, či ich môžem už teraz napiecť na Vianoce. Minulý rok som ich urobila vopred a upečené zamrazila. Po voľnom rozmrazení boli výborné, ale čerstvé je čerstvé (jidlo).
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (5.7.2009, 18:30)
hmmmmm, .... mnam (jidlo)
ODPOVEDAŤ
Bozena M. (bombiska) ID 79911 (9.4.2009, 1:49)
Hurááááááááá..konečne mám recept na tieto báječné rožteky :-)Ďakujeeem (Y)
ODPOVEDAŤ
Nelly I. (istropolitana) ID 330781 (23.11.2018, 11:09)
Tip pre nebratilavcanku (ta prava ma samozrejme original recept): Googlujte mesto Bratislava a bratislavské rozky (a to ste doteraz nerobili?).

Tento recept nie je na pravé bratislavské, je pobabrany cudzymi prvkami.
ODPOVEDAŤ
Katarina E. (kitky) ID 3016, mimibazar.sk/kitky (13.4.2009, 16:16)
Bozka potom dajte vediet ako vysiel (X)
ODPOVEDAŤ
Bozena M. (bombiska) ID 79911 (upravené 5.7.2009, 20:49)
Jasne,dam vediet.....ale toto uzasne dielo si nechavam na 50tku mojho chlapa.To bude bomba,ked sa podaria ;-)
ODPOVEDAŤ
eva n. (hildunka) ID 88511 (7.4.2009, 13:50)
Ja mám veľmi dobrý recept:
250 g hladkej múky
1 palmarin
1 pochúťková smotanka
Zmiesiť a na 12 hod. do chladu. Potom robím rožky, potriem žĺtkom a pečiem na 180 st. Celzia asi 15 min.
ODPOVEDAŤ
Nelly I. (istropolitana) ID 330781 (23.11.2018, 11:12)
Vas recept je urcite dobry -ale nie na PRAVÉ bratislavské rozky... Smotana a palmarin tam nemaju co hladat.
ODPOVEDAŤ
Katarina E. (kitky) ID 3016, mimibazar.sk/kitky (9.4.2009, 0:51)
Evka vyzera to zaujimavo, dajte do receptov, lebo tu sa to strati.
ODPOVEDAŤ
Katarina E. (kitky) ID 3016, mimibazar.sk/kitky (13.3.2009, 16:14)
Ja ich strasne lubim. (jidlo) Kto sa prvy odvazi dajte vediet ako to islo (dance)
ODPOVEDAŤ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (13.3.2009, 15:15)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Nelly I. (istropolitana) ID 330781 (23.11.2018, 11:15)
Ako prosim?! Tento recept nie je na PRAVÉ bratislavské rozky, ten je totiz chraneny. Vy urcite nepochadzate zo starej presporskej rodiny...
ODPOVEDAŤ
Ilona Ř. (ilonacek) ID 86645 (13.3.2009, 14:38)
(Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Helena K. (helka333) ID 78665 (13.3.2009, 13:06)
Sú parádne, hneď by som sa k nim posadila. Mám veľmi rada tieto rožky, robím aj záviny makové a orechové. Určite vyskúšam aj tento recept, len asi z polovičnej dávky.
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu