. .. .. .. .. .. .
. .

Najlepšie vianočné perníčky: 5x osvedčený recept na tradičné, orechové, švédske, bezlepkové aj s náp Jedlo

Bez voňavých perníčkov si snáď ani nevieme Vianoce predstaviť. Patria k nim rovnako ako ozdobený stromček, vianočné darčeky alebo spievanie kolied. Navyše sa do ich pečenia a zdobenia rady zapájajú aj deti. A tie predsa nemôžeme o tradičnú adventnú zábavu ochudobniť. Aby ale výsledkom vášho spoločného snaženia neboli perníčky tvrdé ako kameň, vybrali sme pre vás päť osvedčených čitateľských receptov, ktoré ste si obľúbili. Či už si vyberiete ktorýkoľvek z nich, nešliapnete vedľa.

Perníčky, ktoré vydržia mäkké aj niekoľko mesiacov

Toto perníkové cesto môžete spracovať okamžite po zarobení, nemusíte ho dávať odpočívať do chladničky. Po upečení sú perníčky asi deň úplne tvrdé, potom samy zmäknú a vydržia tak aj niekoľko mesiacov.

Suroviny

  • 1 kg hladkej múky
  • 35 dkg práškového cukru
  • 4 celé vajcia
  • 12 lyžíc medu
  • 5 lyžíc rozpusteného masla
  • 1 lyžica rumu
  • 2 prášky do perníka (ak máte len prášky do pečiva, pridajte asi 1 lyžicu perníkového korenia)
  • 3 lyžice kakaa

Na polevu

  • vaječný bielok
  • práškový cukor
  • citrónová šťava (nie je nutné)

Postup

1. Zmiešajte najskôr všetky tekuté časti a potom postupne pridávajte cukor, múku s práškom do perníka a kakao.

2. Premiešanú hmotu vysypte na dosku a vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky, ale nie je ani veľmi tuhé. Ak je cesto veľmi husté, môžete rozriediť medom.

3. Pečte v predhriatej teplovzdušnej rúre na 200°C okolo desiatich minút.

4. Ihneď po vytiahnutí z rúry potrite rozmiešaným vajíčkom.

Poznámka: Dôležité je nechať aspoň deň perníčky na rovnom podklade, inak sa skrútia.

5. Môžeme ozdobiť bielkovou polevou.

Za recept ďakujeme užívateľke s nikom Mar-keta.

 

 

Perníčky s lekvárovo-orechovou náplňou

Suroviny

na cesto:

  • 225 g hladkej múky
  • 60 g cukru múčka
  • ½ PL kakaa
  • 1 vajce
  • 50 g medu
  • 25 g hery
  • ½ lyžičky perníkového korenia
  • ½ lyžičky jedlej sódy

na náplň:

  • 75 g slivkového lekváru
  • 75 g strúhaných orechov
  • 2 PL cukru múčka
  • štipka škorice
  • rum podľa potreby

na ozdobenie:

  • čokoládová poleva v sáčku
  • slnečnicové semienka v jogurte a čokoláde

Postup

1. V mise zmiešajte múku, cukor, kakao, perníkové korenie a jedlú sódu.

2. Do rozpustenej a vychladnutej Hery zamiešajte tekutý med a vajcia.

3. Zmiešajte obe zmesi a na doske spracujte na vláčne cesto, ktoré zabaľte do potravinovej fólie a nechajte chvíľu odpočinúť v chladničke.

4. Odpočinuté cesto rozvaľkajte na 2 mm hrubý plát, vykrajujte kolieska a na plechu s papierom na pečenie ich upečte (180°C 7 minút).

5. V hrnci krátko poduste slivkový lekvár s orechmi a cukrom, odstavte, pridajte škoricu a rum.

6. Perníčky zlepte náplňou a na 2 hodiny uložte do chladničky.

7. Čokoládovú polevu rozpusťte a vylejte z vrecka do misky. Perníčky namáčajte do polevy a zdobte slnečnicovými semienkami

Za recept ďakujeme užívateľke s nikem spero, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>

 

Ihneď mäkké nadýchané orechové perníčky

Suroviny

  • 80 dkg hladkej múky
  • 30 dkg mletého cukru
  • 10 dkg mletých orieškov - vlašských či lieskových
  • 1 a pol lyžičky jedlej sódy
  • 1 vrchovatá lyžička perníkového korenia
  • 20 dkg zmäknutej hery - ja trošku rozpustím v mikrovlnke
  • 25 dkg rozohriateho medu
  • 4 vajcia

Postup

1. Suché suroviny premiešajte v mise a potom pridajte povolenú (v mikrovlnke) Heru a tekutý med. Ak sa vám bude zdať cesto riedke, dajte medu menej a potom môžete pridať, veľmi záleží na tom, akú má med konzistenciu.

2. Cesto dobre prepracujte rukami, zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte do chladničky oddýchnuť.

3. Druhý deň na podsypanej doske vyvaľkajte cca 0,5 cm vysoký plát, vykrajujte tvary a na papieri na pečenie pečte na 160-170°C asi 5-7 minút.

4. Pre väčší lesk môžete perníčky po upečení potrieť rozšľahaným vajíčkom s lyžičkou kakaa.

Za recept ďakujeme používateľke s nikom štírka 04.

 

 

Bezlepkové perníčky

Suroviny

  • 360 g Jizerky (prirodzene bezlepková zmes univerzálna)
  • 180 g práškového cukru
  • 3 menšie vajcia
  • 50 g masla
  • 1 kypriaci prášok do perníka
  • 1 lyžička škorice
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica kakaa

na polevu

  • bielok
  • práškový cukor

Postup

1. Všetky suroviny zmiešajte a dôkladne prepracujte. Ak sa cesto veľmi lepí, pridajte trochu múky a dajte na 24 aj viac hodín do chladničky.

2. Z odpočinutého cesta vykrajujte tvary a na plechu vyloženom papierom na pečenie ich pečte pri 175 °C.

3. Ešte horúce perníčky potrite vajíčkom, budú sa krásne lesknúť.

4. Vychladnuté perníčky zdobte polevou.

Za recept ďakujeme používateľke s nikom channah, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>

 

 

Švédske vianočné perníčky Pepparkakor

Švédsky variant našich perníčkov, ktorý je skôr chrumkavými korenenými sušienkami, poznajú predovšetkým priaznivci populárneho obchodného domu Ikea, kde sa Pepparkakor predávajú už hotové. Skúste ich ale tentoraz upiecť doma! Príjemne vás prekvapia.

Suroviny

  • 3 dl medu
  • 4 dl cukru
  • 350 g masla
  • 3 dl šľahačky
  • 1,5 kg hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1,5 polievkové lyžice zázvoru
  • 1,5 polievkové lyžice škorice
  • 1 polievková lyžica mletého klinčeka

Postup

1. Med, cukor, korenie a maslo dobre premiešajte, postupne pridávajte šľahačku.

2. Pridajte tri štvrte množstva múky s práškom do pečiva a vypracujte cesto.

3. Hotové cesto prikryte utierkou a nechajte cez noc odpočinúť.

4. Druhý deň pridajte zvyšok múky, vypracujte tuhé cesto a tenko ho vyvaľkajte.

5. Vykrajujte tvary a pečte pri teplote 175 - 200 °C.

6. Perníčky nechajte vychladnúť na plechu a ozdobte cukrovou polevou.

Za recept ďakujeme užívateľke s nikom *MIMI*SVET*.

Publikované



ČLÁNKY MOHOU KOMENTOVAT POUZE PŘIHLÁŠENÍ UŽIVATELÉ
Registraci provedete ZDE
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt |
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2023 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu