Zobraziť přihlasovací formulár

Najlepšie rýchle recepty z tekvice:Vyskúšajte lievance, polievku, ňoky, rizoto alebo hrnčekový koláč

  • Publikované:
Najlepšie rýchle recepty z tekvice:Vyskúšajte lievance, polievku, ňoky, rizoto alebo hrnčekový koláč

Hokaido, maslová, špagetová, muškátová… Sezóna tekvíc je konečne tu. Zoženiete ich za pár korún nielen na trhu, ale aj v každom supermarkete. A hoci ich obľuba v kuchyni stúpa, mnoho ľudí stále nevie, ako tekvicu pripraviť. Vybrali sme preto pre vás päť úžasných receptov na jednoduché a predovšetkým rýchle pokrmy, ktoré si zamilujete.

Tekvicové lievance

Kto by nemiloval lievance na raňajky. Čo je takto ale raz nahradiť nemenej chutnou zdravšou verziou, pripravenou z tekvicového pyré, rozpusteného masla, ražnej celozrnnej múky, jemných ovsených vločiek, vajec, mlieka, prášku do pečiva a škorice? Najlepšie sú vyprážané na prepustenom masle, servírované preliate javorovým sirupom alebo s kopčekom kyslej smotany a čerstvým ovocím.

Celý recept na tekvicové lievance nájdete TU

Tekvicová polievka

Receptov na polievku z tekvice koluje medzi ľuďmi celý rad. My pre vás dnes ale máme dokonale vyladený recept inšpirovaný Talianskom. Polievku môžete pripraviť z najčastejšie predávanej tekvice hokaido, ale aj z tej maslovej alebo muškátovej. Pokiaľ máte k dispozícii viac druhov, použite zmes. Potom už potrebujete len mrkvu, stopkový zeler, červenú cibuľu, cesnak, čili papričku, kurací vývar, rozmarín a šalviu. Uvarené budete mať do tridsiatich minút. A polievku pokojne môžete servírovať na večeru s dozlatista opečenou ciabattou alebo bagetou. Je totiž naozaj sýta.

Celý recept na tekvicovú polievku nájdete TU

Tekvicové rizoto

Nádherne krémové, krásne sfarbené a úžasne voňajúce, je rizoto z tekvice na taliansky spôsob, ktorého príprava vám nezaberie viac, ako pol hodinky. Uvariť ho navyše zvládne aj kuchár začiatočník. Zaobstarať si naň budete musieť priamo na rizota určenú guľatozrnnú ryžu (Arborio alebo Carnaroli), ale rozhodne to stojí za to. Okrem nej potom už budete potrebovať len tekvicu, najlepšie maslovú, vývar, parmezán a soľ a korenie. Výsledok vás ohromí.

Celý recept na tekvicové rizoto nájdete TU

Tekvicové ňoky so šalviou, prešutom a parmezánom

Z Talianska pochádza aj ďalší z receptov a tým sú báječné gnocchi z tekvice. Ich príprava je jednoduchá. Stačí tekvicu upiecť, rozmixovať, pridať vajcia, hladkú múku a soľ, spracovať mierne lepivé cesto, z neho vyváľať valček a nakrájať ho na ňoky. Tie sa varia v osolenej vode asi 5 minút, kým vyplávajú. Sú skvelou prílohou k omáčkam, vynikajúce sú ale tiež krátko osmažené s na masle orestovanou talianskou šunkou, prevoňané šalviou a bohato posypané strúhaným parmezánom.

Celý recept na tekvicové ňoky nájdete TU

Hrnčekový tekvicový koláč

Hrnčekové koláče, pri príprave ktorých nepotrebujete váhu, patria k najobľúbenejším. A keď sú navyše na plech, je to ideálna kombinácia. Tento je nádherne vláčny nielen vďaka tekvici v ceste, ale aj vrstve smotanového krému navrchu. A navyše nádherne vonia zimným korením. Orechy, či už pekanové alebo napríklad tie naše vlašské, zase doplnia príjemne chrumkavý element.

Celý recept na hrnčekový tekvicový koláč nájdete TU

Pečivo do našej stravy patrí, koľko ho ale konzumovať a ktoré je najlepšie? Na to vám v nasledujúcom videu v programe Rozum v rúre TV MALL odpovie výživový špecialista Petr Havlíček.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku