Zobraziť přihlasovací formulár

Nenápadné zlozvyky, ktoré kazia krásu

  • Publikované:
Nenápadné zlozvyky, ktoré kazia krásu

Nejde o to, akú kozmetiku používate, ako si upravujete vlasy, ako sa obliekate. Ide o to, že najviac sa na vzhľade podpisujú veci, ktoré robíme mimovoľne, nevedomky alebo naopak s dobrou vierou. O niektorých zlozvykoch síce vieme, že sú zle, ale napriek tomu si z nejakého dôvodu nemôžeme pomôcť. Aké sú najčastejšie drobnosti, ktoré kazia našu krásu?

Tvár

Z nejakého dôvodu nestačí, aby bola tvár krásna ako celok, musia byť dokonalé všetky jej časti. Pleť, obočie, mihalnice, pery. O každú z týchto častí sa staráme zvlášť, a každú z nich tiež zvlášť nevedomky devastujeme.

Nesiahajte si na tvár. Táto zásada by mala platiť pre všetkých, ale zvlášť pre tých s problematickou pleťou. Svojimi rukami siahame cez deň na všetko možné, to, že na nich máme rôzne baktérie a nečistoty, nie je žiadna novinka. A ak máte mastnú pleť so sklonmi k akné, každá nečistota je riziko vzniku nepríjemného vriedku.

  • Všímajte si, ako často si cez deň siahate na tvár - poškriabanie, ohrnutie vlasov z čela... A skúste to čo najviac obmedziť. Ak je to nevyhnutné, skúste použiť napríklad rub rukáva alebo papierovú vreckovku.

Neolizujte si pery. O ohryzovaní hovoriť nebudeme, to je jednoducho zlé. Ale vysýchanie pier od slín v konečnom efekte spôsobuje ich popraskanie. Správny balzam na pery a dostatočný prísun vody môže zamedziť vysúšaniu pier, rovnako tak ich praskanie a lúpanie.

  • Naneste na pery každý večer pred spaním silnú vrstvu vazelíny. Tá uzamkne vodu vo vašich perách. Ak spíte v nedostatočne vlhkom prostredí, je to dobrá voľba.

  • Používajte na pery cukrový peeling. Aspoň raz týždenne ich zbavte starej kože tak, že vezmete obyčajný cukor kryštál (môžete pridať pár kvapiek citrónovej šťavy, kokosového alebo olivového oleja) a jemnými krúživými pohybmi masírujte pery. Nechajte dve minútky pôsobiť a opláchnite vlažnou vodou. Ideálne je to urobiť večer, tesne predtým, než aplikujete vazelínu.

Buďte jemní zvlášť na okolie očí. Koža okolo očí je extrémne jemná a citlivá na zaobchádzanie. Oko je všeobecne tiež náchylné na infekcie, a obyčajné šúchanie očí môže spôsobiť podráždenie alebo začervenanie.

  • Ak nosíte makeup, nie je pre vás šúchanie očí zas až také pokušenie. Horšie je to s odličovaním. Dbajte na to, aby ste sa odlíčila vždy jemne a správnym spôsobom, okolie očí sa nesmie „drhnúť“. Zarábame si tak nielen na podráždenie, ale napríklad aj na predčasné vrásky.

Nechajte vriedky na pokoji! Aknózna pleť je na zaobchádzanie veľmi náročná. Uzavretý pór plný baktérií síce priamo nabáda k tomu, aby sme sa v ňom trošku povŕtali, ale prípadným nešetrným zaobchádzaním alebo zanesením nečistôt si zarábame akurát tak na zlé hojenie a škaredú jazvu.

  • Existuje niekoľko rôznych spôsobov liečby akné, od prírodných po chemické, ale zvyk - nechať všetko na pokoji, prispieva k riešeniu v extrémnej miere.

  • Keďže akné je zápal, pomáha spánok v nízkych teplotách. Nech sa cez noc nepotíte a zbytočne sa vám neupchávajú póry.

     

Vlasy

O správnej starostlivosti o vlasy sa dozvedáme každý deň niečo nové a niečo iné. Dôvodom, prečo je správna a šetrná starostlivosť takou témou je, že si skoro všetky vlasy farbíme, a tým pádom ich jednoducho máme poničené. A to nie je pekné.

Zlé gumičky. Ideálne sú tie s látkovým poťahom, prípadne špeciálne gumičky proti lámaniu vlasov. Tie obyčajné, plastové, nám vlasy trhajú, lámu a poškodzujú.

Teplo, teplo, teplo. Proste vlasy poškodzuje a bodka. Vysušujú sa, lámu, štiepia končeky. Ak je to možné, nechávajte si vlasy uschnúť voľne, kedykoľvek to len ide. A keď už to nejde, určite používajte kozmetiku určenú na ochranu vlasov pred teplom.

Príliš časté umývanie. To vlasom tiež nesvedčí. No Poo metóda síce nemusí vyhovovať každému, ale umývanie vlasov každý deň je pre ich povrch extrémne nezdravé.

  • Krátke vlasy: Pretože krátke účesy často striháme a teda obnovujeme, je možné umývanie každý deň.

  • Stredne dlhé vlasy: Vlasy po plecia už by sme mali umývať najčastejšie čo dva dni.

  • Dlhé vlasy: Minimálna frekvencia umývanie dlhých vlasov by mala byť čo tri dni.

Nechty

Čo všetko sa dá pokaziť na nechtoch? Predovšetkým nesprávna manikúra, ale všeobecne hovoríme skôr o ich sústavnej devastácii. Áno, reč je o hryzení nechtov. Asi neexistuje rozšírenejší zlozvyk, okrem toho, že nechty po takomto zásahu jednoducho naozaj nevyzerajú práve najlepšie, nerovnomerným odlamovaním dohádza k ich častejšiemu štiepeniu, lámaniu a nemajú vlastne nikdy šancu dorásť do požadovanej dĺžky.

  • Používajte často dezinfekciu na ruky. Naozaj totiž nechutí. Snáť vám to pomôže zlozvyk aspoň zmierniť.

  • Rozptýľte sa. Ak ide o potrebu hryzenia, ktorá je často spôsobená stresom, skúste nechty vymeniť za žuvačku. Ruky zamestnajte inak, napríklad sa môžete učiť triky s mincami, zaobstarať si antistresovú plastelínu alebo čokoľvek iného vás napadne. Takéto triky sú výborné hlavne pri sledovaní televízie alebo iných činností, kedy pasívne relaxujete.

  • Skúste žuť niečo iné. Ideálne sú veci, ktoré kladú dostatočný odpor, taká mrkva je k tomu naviac ešte podstatne zdravšia. Občas pomôže aj srkanie obyčajnej vody, takže si udržíte nechty v lepšom stave a navyše dopĺňate pitný režim.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku