Zobraziť přihlasovací formulár

Metóda No Poo a (ne)starostlivosť o vlasy

  • Publikované:
Metóda No Poo a (ne)starostlivosť o vlasy

O tom, že šampóny a iné chemické prostriedky škodia vlasom aj vlasovej pokožke, už vieme. Áno, môžeme skúšať bio kozmetiku, používať len prírodné výrobky a snažiť sa vlasy čistiť a regenerovať čo najšetrnejšie k sebe aj životnému prostrediu. Čo ale skúsiť nepoužívať nič? No Poo metóda znamená skrátene No Shampoo, teda úplne bez šampónu. Po niekoľkých týždňoch trvajúcom očistci s mastnými vlasmi sa dostavujú fantastické výsledky.

Ak riešite alternatívy k chemikáliám v jedle a v upratovacích prostriedkoch, zrejme už ste tiež premýšľali, ako a čím nahradiť nešetrnou kozmetiku. Čím menej chémie používame, tým sme ohľaduplnejší k životnému prostrediu, ale hlavne - tým menej chémie dostávame do svojho tela, aj keby sa mala „len“ vstrebávať cez kožu.

No Poo a čo to je

Nie je to žiadna veda. Jednoducho prestanete používať šampóny a kondicionéry, masky, tužidlá, laky, olejčeky, gély, vlasové gumy... teda všetko to, o čom si teraz myslíte, že sa bez toho nezaobídete. Na omývanie vlasov vám bude bohato stačiť vlažná voda (pokojne každý deň).

...ale má to háčik. Vlasy budú samozrejme mastné, nevzhľadné, spľasnuté. A čo viac - vlasy začnú zľahka páchnuť, každá žena, ktorá s metódou No Poo začína, si prejde nie práve voňavým obdobím. Na zmiernenie týchto nie práve vábných príznakov vlasovej regenerácie (teda nadprodukcii mazu) používajú zástancovia No Poo metódy odvary z rôznych bylín. Napríklad z mäty, materinej dúšky alebo rozmarínu.

Tip Mimibazara: Skvele čistí výluh zo šalvie a rozmarínu, avšak pozor - vlasy po ňom zľahka tmavnú.

Nebojte sa, všetky nežiaduce efekty vymiznú približne za 6 týždňov. Zdá sa to ako dlhá doba, ale podľa skúseností to rozhodne stojí za to. A v medziobdobí konečne vyskúšate všetky pokrývky hlavy, ktoré vám ležia v skrini! Klobúky, čiapky, ale ideálne sú tiež široké látkové čelenky.

Neumývať vôbec alebo trošku?

Ten úplne najstriktnejší prístup k metóde No Poo je samozrejme dosť drastický. Sem tam by sme jednoducho vlasy umyť mali, aj keby len zo spoločenských dôvodov. K metóde No Poo patria neodmysliteľne tieto tri triky, ako si vlasy umyť bez akejkoľvek chémie.

  • Jedlá sóda: O tom, že jedlá sóda je vlastne tak trochu zázrak, už vieme. Pre umývanie vlasov je vhodné rozmiešať lyžicu sódy na cca 250 ml vody. Aplikovať na pokožku hlavy a dôkladne opláchnuť.

  • Jablčný ocot: Aj ten má množstvo využití nielen v kuchyni. V pohári vody rozmiešajte lyžičku až lyžicu jablčného octu, zmes vtrite do celej dĺžky vlasov a vlasy opláchnite. Ale pozor - čím rýchlejšie sa vám vlasy mastia, tým menej octu by ste mali použiť.

  • Ražná múka: Je to prekvapujúce, ale najviac No Poo vyznávačiek má najlepšie skúsenosti práve s ražnou múkou. Zmiešajte múku s vodou, až vám vznikne kašička o konzistencii vlasovej masky. Tú potom naneste na vlasy a pokožku hlavy, premasírujte a naozaj poriadne spláchnite vlažnou vodou.


Čo vlastne získate

Okrem dobrého pocitu z toho, že zbavujete telo i okolie chemikálií? Veľa vecí!

  • Vlasy sa celkovo ozdravia.

  • Zníži sa produkcia kožného mazu, vlasy sa teda nebudú mastiť, len budú vďaka nemu chránené pred škodlivými vplyvmi.

  • Vďaka prirodzenej vrstve, ktorá vlasy nemastí, nadobudnú vlasy podstatne na objeme.

  • Ak si vlasy natočíte, nespľasknú a všetky účesy vám dlhšie vydržia.

  • Vymiznú lupiny.

  • Zlepší sa stav pokožky, zmiernia sa ekzémy alebo boláky.

  • Vlasy zhustnú, rýchlejšie začnú rásť nové, budú menej padať.

Čím šampóny škodia?

Šampóny obsahujú mnoho látok, ktoré síce vlasy odmastia, ale zároveň ich zbavia ich prirodzenej ochrany, na pokožke hlavy spôsobia nepriepustný film alebo sú pre telo toxické. A keďže je koža vlastne náš najväčší orgán, všetko, čo s ňou príde do kontaktu, sa v určitej miere vstrebáva a následne putuje ďalej telom.

  • Sulfáty, Sodium Laury Sulfate - okrem iného je to látka, ktorou sa odstraňuje mastnota z automobilových olejov. Áno, vlasy odmastí, ale zároveň im zoberie všetku ochranu.

  • Propylene Glycol a Butylene Glycol - tieto povrchovo aktívne látky sú tiež napríklad súčasťou nemrznúcich zmesí. A majú schopnosť okamžite preniknúť pokožkou.

  • Minerálne oleje - tie zabraňujú pokožke voľne dýchať, vytvoria na nej neviditeľný, ale zato nepriepustný povlak. Bránia tak pokožke uvoľňovať toxíny, ktoré sa v tele zhromažďujú.

  • Izopropyl Alcohol - je silné rozpúšťadlo, rovnako, ako v prípade sulfátov, je to ako ísť s kanónom na mravce.

Už ste metódu No Poo vyskúšali? A aké s ňou máte skúsenosti? Vnímate všadeprítomnosť chémie? A snažíte sa sa jej vyhýbať? Podeľte sa o svoje tipy s ostatnými na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku