Zobraziť přihlasovací formulár

Aspirín nie je len liek!

  • Publikované:
Aspirín nie je len liek!

Vedeli ste, že tabletky aspirínu pomáhajú s bolesťami a liečia neduhy už od roku 1901? Pár rokov pred týmto dátumom sa podarilo v laboratóriách syntetizovať účinnú látku aspirínu, kyselinu acetylsalicylovú, urobili sa klinické testy a od tej doby je aspirín neoddeliteľnou súčasťou väčšiny našich lekárničiek - ale bolenie hlavy nie je jediná príležitosť, kedy ho môžeme využiť. Čo majú spoločné aspirín, autobatérie, rezané kvety alebo napríklad akné?

Salix alba čiže vŕba biela. Tá stojí za objavom aspirínu, ako ho poznáme dnes - jej kôra totiž obsahuje salicín a už v piatom storočí pred naším letopočtom podával známy grécky lekár Hippokrates jej odvar na tlmenie bolesti a znižovanie horúčky. Pár desiatok storočí nato sa podarilo vyrobiť derivát salicínu kyselinu salicylovú v laboratórnom prostredí a jej liečivé účinky sa mohli začať šíriť medzi ľudí. Dneska je aspirín (acylpyrín, anopyrin) jedným z najpredávanejších a najpoužívanejších liekov na svete.

Kedy štandardne užívame aspirín?

Aspirín je skvelý pri bolestiach hlavy, kĺbov, svalov, tlmí zápaly, znižuje horúčku a má intenzívne protizrážanlivé účinky. Tie sú trošku dvojsečné, na jednej strane hrozí neuvážlivým užívaním napríklad zhoršenie žalúdočných vredov alebo dokonca vnútorné krvácanie, na strane druhej si ho ale mnoho z nás vezme preventívne napríklad pred dlhou cestou autom, autobusom alebo lietadlom, aby sme znížili riziko trombózy, používa sa ako prevencia infarktu alebo mozgovej mŕtvice (väčšinou v prípadoch, keď už pacient má takú príhodu za sebou) a tak ďalej. Ale o obyčajné užitie aspirínu nám nejde...

K čomu všetkému môžeme aspirín využiť?

Pranie:

  • Aspirín dokáže nádherne vybieliť bielizeň. Odstráni aj škvrny od potu, zašedlosť na bielizni, ktorá by mala byť biela, a tak ďalej. Môžete pár tabliet prihodiť priamo do bubna práčky, ale najúčinnejšie je nechať bielizeň cez noc namočenú v (zo začiatku) teplej vode s rozpusteným aspirínom.

  • Aspirín pomáha proti škvrnám od vajíčka na oblečení (látke) - každá gazdinka vie, že ísť na vajíčko s horúcou vodou je jeden z najhorších nápadov, vajíčko sa horúčavou do látky pekne zapracuje. Ak ale nepomôže vlažná voda, nastupuje aspirín. Respektíve aspirín zmiešaný s vínnym kameňom alebo jedlou sódou. Pridaním trošky vody urobte pastu, tú naneste na škvrnu, nechajte pôsobiť asi pol hodiny, poriadne vypláchnite. A vajíčko je preč.

     

Krása:

  • Aspirín vám pomôže od stvrdnutej kože na chodidlách - rozdrvte na prášok 5 - 6 tabliet aspirínu, zmiešajte ho s pol lyžičkou vody a pol lyžičkou citrónovej šťavy, kašu naneste na chodidlá. Zabaľte ich do nahriateho uteráka a do igelitového vrecka, nechajte aspoň 10 minút pôsobiť a potom zmyte a pemzou kožu odstráňte. Pôjde to ľahko, koža bude úplne mäkká.

  • Aspirín pomôže tiež proti lupinám. Rozdrvte jednu až dve tablety a zmiešajte ich so šampónom. Touto zmesou umyte vlasy (ako vieme, správne by sme šampónom mali umývať iba hornú tretinu vlasov), nechajte aspoň minútku pôsobiť, spláchnite a umyte znova čistým šampónom.

  • Farbíte si vlasy na blond? A už sa vám stalo, že vám v chlórovanej vode tak trošku zozelenali? Alebo jednoducho zmenili odtieň? Rozpustite v pohári teplej vody približne 7 tabliet aspirínu, votrite roztok do vlasov a asi tak štvrť hodiny nechajte pôsobiť. Potom vlasy opláchnite a je to.

Zdravie:

  • Ak sa vám objaví nechcený a výrazný pupienok, použite na zmiernenie jeho „demonštrácie“ aspirín. Ten rozdrvte, zmiešajte s troškou vody a pastu naneste na postihnuté miesto. Namiesto vody môžete tiež (pre rýchlejší účinok) použiť citrónovú šťavu. Zmizne začervenanie, pupienok prestane svrbieť a celkovo sa vriedok minimalizuje.

  • Pri nealergickej reakcii na bodnutie hmyzom (komárom, včelou) vám tiež pomôže aspirín. A to zvonka! Potrite aspirínovou pastou miesto vpichu, to neočervenie a nebude svrbieť (podobné účinky ako pri starostlivosti o nechcený pupienok).

     

Domácnosť:

  • Aspirín je výborný pomocník pri zahradničení. V nízkej koncentrácii (cca 1 tableta na pol litra vody) môže aspirínová zálievka pomáhať zakoreneniu rastlín, bojuje tiež proti plesniam v pôde. S aspirínom ale opatrne - môže rastlinky popáliť!

  • Aspirín tiež predĺži krásu rezaných kvetov, jedna rozdrvená tableta do vázy a kvety budú dlhšie ako čerstvé. Rovnako tak vie pôsobiť napríklad medený peniažtek, jedlá sóda, multivitamínová tabletka alebo štipka soli alebo cukru.

  • Ak vám v aute kľakla batéria, môžete do nej vhodiť dve tablety aspirínu. Reakcia kyselín salicylovej a sírovej vytvorí dosť energie ešte aspoň pre jedno naštartovanie. Ale potom rýchlo do servisu!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku