Zobraziť přihlasovací formulár

Nový rozmer ovsenej kaše

  • Publikované:
Nový rozmer ovsenej kaše

Čo má spoločné ovsená kaša a cuketa? Predovšetkým to, že dohromady tvoria úplne neprekonateľnú kombináciu raňajkového arzenálu. Ak ste zvyknutí ráno raňajkovať vločky (či už pravidelne, alebo občas), prečítajte si, ako pomocou cukety povýšiť ovsenú kašu na ešte zdravšie, sýtejšie a menej kalorické jedlo, než akým je doteraz. A s minimálnou zmenou chuti!

O samotnej kombinácii a jej vyhotovení neskôr, najprv je potrebné sa niečo dozvedieť o cukete. Cuketa (alebo cukina) je príbuzná tekvici a dvojvaječné dvojča uhorky. Je umelo vyšľachtená a jej pestovanie sa skoro nedá pokaziť. Preto, ale aj vďaka rýchlosti, s akou je možné od výsadby žať plody, je cuketa veľmi rozšírená a u nás ju pestuje kdekto. Dajú sa zohnať celoročne, len v sezóne (ktorá začína v júni a pokračuje až do septembra) sú lacnejšie.

Čo je na cukete dobré?

Nie je to len obsah živín, ale aj jej chuťové vlastnosti:

  • Cuketa obsahuje veľké množstvo vody a vlákniny, preto nás relatívne dosť zasýti. A to aj napriek veľmi nízkej energetickej hodnote.

  • Z vitamínov je potrebné spomenúť provitamín A (beta karotén), ktorého obsahuje zhruba rovnako, ako paprika.

  • Z minerálov nám zase najviac prospieva draslík, ktorý odvádza z tela vodu a prebytočnú soľ.

  • Cuketu môžeme tepelne upravovať, pečú sa z nej koláče, „zemiakové placky“, môžeme ju grilovať (mladé cukiny pokojne aj celé), ale aj konzumovať za surova.

  • Za takúto pestrosť využitia môže predovšetkým to, že cuketa je vlastne sama o sebe „bez chuti“. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že to nie je úplne najlepšia vlastnosť, ktorú potravina môže mať, ale opak je pravdou - vďaka tomu je využitie cukety vlastne nekonečné.

Cuketa a ovsené vločky

Celé tajomstvo znie - pridávajte do ovsenej kaše zhruba pol hrnčeka nastrúhanej cukety. Prečo? Zďaleka nie len preto, že zelenina je proste vždy dobrý nápad.

Cuketa vie prijať chuť ingrediencií, s ktorými je zmiešaná (preto je vhodné ju pri iných úpravách pomerne výrazne koreniť - skvele sa dopĺňa napríklad s cesnakom), bez toho, aby do celkovej chuti jedla vnášala nejakú svoju iniciatívu. Chuť kaše nijako nezmení, len jej uberie na hutnosti, dodá vlákninu (takže sa budete cítiť o trošku dlhšie sýti) a zníži jej kalorickú hodnotu.

Ako na to?

Ak máte ráno päť minút na prípravu ovsenej kaše, budete mať aj šesť na prípravu ovsenej kaše s cuketou. Tú je totiž dobré nastrúhať si čerstvú a nestrúhať si ju napríklad deň dopredu do zásoby (v takom prípade by sa z cukety vyzrážala voda a to, čo by ste ráno vytiahli z chladničky, by ste chceli všetko možné, len nie jesť).

  • Do neuvarených vločiek pridajte cca pol hrnčeka nastrúhanej cukety (ak chcete viac, nikto vám samozrejme nebude brániť. Vyskúšajte a pridávajte podľa chuti!).

  • Uvarte si kašu ako obvykle. Nie je potrebné pridávať toľko vody alebo mlieka, cuketa trošku vody pustí.

  • Pridávajte také ingrediencie, na aké ste zvyknutí, cuketa v kaši ničomu nebráni.

Tipy Mimibazara:

Do ovsených vločiek je ideálne používať ako sladidlo čokoľvek iné, než je cukor. Od hnedého cukru, cez agávový alebo javorový sirup, po med.

Skvelú porciu živín do ovsených vločiek pridáte arašidovým maslom. Ak si dáte pri výbere záležať a kúpite si také, ktoré má čo najvyšší podiel orechov (nad deväťdesiat percent), dodáte si do tela aj zdravé tuky.

Ovsenú kašu s cuketou si môžete urobiť tiež
na slano. Povarte vločky a cuketu s rozklepnutým vajcom, pridajte napríklad syr feta a zeleninu, akú máte radi. Podobnú kašu môžete urobiť tiež napríklad s kuskusom, ale podiel vlákniny, bielkovín a ostatných živín je vo vločkách v porovnaní s kuskusom oveľa vyšší!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku